ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Ταινίες

Ταξίδι στην Ισπανία , 2017 (The Trip to Spain)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Μάικλ Ουίντερμποτομ
Σενάριο
Μάικλ Ουίντερμποτομ
Πρωταγωνιστούν
Στιβ Κούγκαν, Ρομπ Μπράιντον, Μάρτα Μπάριο, Κλερ Κίλαν, Τζάστιν Έντουαρντς, Ρεμπέκα Τζόνσον
Διάρκεια
108
Χώρα
Ηνωμένο Βασίλειο
Είδος
Κομεντί δρόμου
Πρεμιέρα
24 Αυγούστου 2017

Μετά την Αγγλία και την Ιταλία, οι δυο ηθοποιοί-ταξιδευτές εκδράμουν στην Ισπανία κι εν μέσω γαστρονομικής μέθεξης κοντράρονται, μιμούνται άλλες διασημότητες, και αμπελοφιλοσοφούν περί ζωής, μέσης ηλικίας κι άλλων τινών.

Δύο χρόνια πέρασαν από το «Ταξίδι στην Ιταλία», και ήγγικεν η ώρα για την καινούρια γαστρονομικο-ταξιδιωτική ταινία των δυο απολαυστικών Βρετανών ηθοποιών. Θυμίζω, ότι η πετυχημένη ιδέα ξεπήδησε από την σειρά του BBC «Το ταξίδι», κι ο Ουίντερμποτομ είναι σταθερά ο σκηνοθέτης της σε μικρή και μεγάλη οθόνη. Δικό του και το υποτυπώδες σενάριο, το οποίο, βέβαια, επαφίεται κυρίως στον αυτοσχεδιαστικό οίστρο και την οικειότητα μεταξύ Κούγκαν και Μπράιντον. Παίζοντας με τα πραγματικά τους ονοματεπώνυμα κάτι που θυμίζει πολύ τους αληθινούς τους εαυτούς, Στιβ και Ρομπ περνούν αυτή τη φορά πέντε μέρες οδηγώντας στα ισπανικά παράλια, διαμένοντας σε πολυτελή ξενοδοχεία και φυσικά τρώγοντας σε εξαίσια γκουρμέ εστιατόρια (για τα οποία, υποτίθεται, θα γράψουν κριτικές). Αλλά, βέβαια, πέρα από τα υπέροχα ιβηρικά τοπία ή τις ηδονοβλεπτικά φιλμαρισμένες δημιουργίες ονομαστών σεφ της νέο-παραδοσιακής ισπανικής κουζίνας, εκείνο που βασικά πρωταγωνιστεί την ταινία είναι οι διάλογοι και το όλο νταραβέρι μεταξύ των δυο ηθοποιών-φίλων-συνταξιδιωτών.

 

Βρετανικός αυτοσαρκασμός, φλεγματικά αλληλοφαγώματα με το μπαμπάκι, επαγγελματικός ανταγωνισμός και κακιούλες (ειδικά με αφορμή την οσκαρική «Φιλομένα» του Κούγκαν), μαζί με εύστοχα σχόλια για τα δυο φύλα, την Ευρώπη, και τις εν γένει απολαύσεις μπαινοβγαίνουν στις κουβέντες τους βγάζοντας γέλιο, και δίνοντας τροφή για σκέψη. Ακόμη μια φορά, εξέχουσα θέση στην ταινία κατέχουν οι αθεόφοβες μιμήσεις των δυο πρωταγωνιστών, που διακωμωδούν, μεταξύ άλλων, τον Μάικλ Κέιν, τον Αλ Πατσίνο, τον Σον Κόνερι, τον σερ Ρότζερ Μουρ, αλλά και τους Μικ Τζάγκερ και Ντέιβιντ Μπόουι. Όλα τούτα, βέβαια, τα έχουμε ξαναδεί στις δυο προηγούμενες ταινίες (και στην τηλεοπτική εκπομπή). Εκείνο που δεν έχουμε ξαναδεί –και που χωλαίνει λιγάκι εξαιτίας του ακατέργαστου σεναρίου– είναι μια κάποια σοβαρότητα που αναδίδεται από τις στιχομυθίες περί μέσης ηλικίας, θνητότητας και ματαίωσης. Εμ, καβατζάρισαν αμφότεροι τα 52… Δεδομένο που μάλλον θα πρέπει να λάβουν υπόψη στο επόμενο σινεματικό τους ταξίδι που ενδεχομένως θα ακολουθήσει. 

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες