Κινηματογράφος | Ταινίες

Γυάλινο Κάστρο , 2017 (The Glass Castle)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον
Σενάριο
Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον, Άντριου Λάναμ
Πρωταγωνιστούν
Μπρι Λάρσον, Γούντι Χάρελσον, Μαξ Γκρίνφιλντ, Ναόμι Ουάτς, Σάρα Κουκ, Τσάντερ Χεντ, Τζος Κάρας, Μπρίτζετ Λάντι-Πέιν
Διάρκεια
127
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος
Κοινωνικό δράμα
Πρεμιέρα
14 Σεπτεμβρίου 2017

Τα πολυβραβευμένα απομνημονεύματα της δημοσιογράφου Τζανέτ Ουόλς, για τη σχέση της με τον αλκοολικό, μα υπεραγαπησιάρη πατέρα της, σε μια ταινία που σπάνια απογειώνεται, παρά την ερμηνεία του Γούντι.

Η 20-φεύγα Τζανέτ Ουέλς (Λάρσον, κατώτερη του αναμενόμενου, με μέτριες στιγμές), πολύ ανερχόμενη αρθρογράφος της Νέας Υόρκης του 1980, ετοιμάζεται να παντρευτεί τον χρηματιστή καλό της (Γκρίνφιλντ). Η Τζανέτ με την κάπως σκληρή επιφάνεια έχει ανταλλάξει την εντελώς μποέμ, νομαδική, εναλλακτική, περιθωριακή ζωή των παιδικών της χρόνων με την επίπλαστη γιάπικη ευζωία. Τα εκτενή φλασμπάκ, που συμπρωταγωνιστούν κανονικά δίπλα στο τώρα, εγκαθιδρύουν το απερίγραπτο συναισθηματικό δέσιμό της Τζανέτ με τον εκκεντρικό, αψίκορο, και αλκοολικό πατέρα της, Ρεξ (Χάρελσον, ακόμη μια φορά άψογος –και βαθύς). Αλλά και με τα αδέλφια της. Γενικά, τα διαρκώς επανερχόμενα θραύσματα του περιπετειώδους παρελθόντος των Ουέλς αποκαλύπτουν ένα πολύ αγαπησιάρικο, φασαριόζικο, απρόβλεπτο, και όλως εναλλακτικό σπιτικό. Με μια μάνα (Ουάτς, καλή) κούκου, έναν αδελφό, δυο αδελφές, και μια κατάδική του αναρχο-οικολογικο-περιπετειώδη  κοσμοθεωρία. Μόνο που η εν όψει γάμου επανεμφάνιση των γονιών της Τζανέτ (που είναι πλέον άστεγοι καταληψίες…) θα την βγάλει πρώτα απ’ τα ρούχα της, πριν την φέρει ενώπιος ενωπίω με το τι πραγματικά θέλει από τη ζωή της. Εδώ, συμπεριλαμβάνεται η λογοτεχνική συγγραφή –σας το λέω.

Δεν ξέρω κατά πόσο το ευπώλητο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Τζανέτ Ουέλς (57 Απριλίων, σήμερα), που περιγράφει την επιεικώς ιδιαίτερη ζωή της σε πρώτο πρόσωπο, έχει το βάθος που… δεν έχει η ταινία του Κρέτον. Κάτι λείπει, κάτι άλλο στρογγυλεύεται, ένα τρίτο βάζει την Τζανέτ, ας πούμε, να ανακοινώνει στον καλό της τη λύση του αρραβώνα τους στη διάρκεια σοβαρού δείπνου σε εστιατόριο με υψηλούς επαγγελματικούς «φίλους»… Μολαταύτα, υπάρχει ατμόσφαιρα (ειδικά στα φλασμπάκ), και μια υπέροχη σκηνή με τον στοργικό, μα πάντα ιδιοσυγκρασιακό πατέρα Ρεξ να δίνει μαθήματα ζωής στην μικρή ακόμη Τζανέτ (απίθανη η 9χρονη Έλα Άντερσον) με αφορμή και γύρω από μια φωτιά. Συνολικά, πάντως, ήθελα κάτι περισσότερο, ρε γαμώτο.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες