ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Ταινίες

Η Λεπίδα του Αθάνατου , 2017 (Mugen no jûnin)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Τακάσι Μιίκε
Σενάριο
Τετσούγια Όισι
Πρωταγωνιστούν
Τακούγια Κιμούρα, Χάνα Σουγκισάκι, Σότα Φουκούσι, Χαγιάτο Ιτσιχάρα, Έρικα Τόντα, Καζούκι Κιταμούρα, Τσιάκι Κουριγιάμα, Γιόκο Γιαμαμότο
Διάρκεια
141
Χώρα
Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία
Είδος
Περιπέτεια εποχής
Πρεμιέρα
05 Οκτωβρίου 2017

Ωραία φωτογραφία και μουσική, αναντίρρητη ατμόσφαιρα, τολμηρές καινοτομίες, και ποταμοί αίματος, ακρωτηριασμών και αποκεφαλισμών, σε αυτή την περιπέτεια με πρωταγωνιστή έναν απέθαντο σαμουράι από το ομώνυμο θρυλικό μάνγκα.

Αν δεν ξέρετε τι εστί «μάνγκα», «τσαμπάρα» και Τακάσι Μίικε, καλό θα ήταν να μη συνεχίσετε την ανάγνωση –και, βεβαίως, να αγνοήσετε το τριάρι της αξιολόγησης της ταινίας. Για τους φίλους του Ανότσου Καγκεχίσα, όμως, η 100ή αισίως ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη, Τακάσι Μίικε, είναι ό,τι ακριβώς περιμένουν από μια σινεμεταφορά του πασίγνωστου μάνγκα του Χιροάκι Σαμούρα, «Η λεπίδα του αθανάτου». Υπέροχη σκηνογραφία, ιδιότυποι κώδικες τιμής και ανοικονόμητο, σκούρο αίμα (από στόματα, κομμένα μέλη, βγαλμένα μάτια, καρατομημένα κεφάλια κλπ). Βέβαια, μέσα στα 141 λεπτά της ταινίας θα ήταν αδύνατο να χωρέσουν τα 19 χρόνια έκδοσης του θρυλικού κόμικ, οπότε το δαιδαλώδες στόρι κορφολογεί από διάφορες περιπέτειες των ηρώων. Βασικά, παρακολουθούμε τον απέθαντο σαμουράι, Μάντζι (Κιμούρα), που με ένα μάτι και χηλοειδείς ουλές στο πρόσωπο –τα οποία του «φιλοδώρησε» η αδυσώπητη μάχη του ασπρόμαυρου προλόγου, μαζί με τα μαγικά σκουλήκια στο αίμα του, που επανασυγκολλούν τα κομμένα μέλη του και θρέφουν τσακ-μπαμ τις πληγές του– ζητάει εκδίκηση από τον φοβερό πολεμιστή Ανότσου Καγκεχίσα (Φουκούσι, υπέροχη φιγούρα) για λογαριασμό της μικρής Ριν (Σουγκισάκι, καλή), που έμεινε ορφανή εξαιτίας του Ανότσου.

Ενδιάμεσα, βέβαια, οι συμπάθειες, οι συμμαχίες και οι ισορροπίες μεταξύ των ηρώων περνάνε από διάφορες φάσεις, αλλά μη δώσετε και πολλή σημασία. Όπως συνήθως στις ταινίες του Μίικε εκείνο που έχει σημασία και φέρει το φιλμ είναι οι φοβερές σκηνές μαχών. Με συμμάχους την λαμπρή φωτογραφία του Νομπουγιάσου Κίτα, την υποβλητική μουσική του Κότζι Έντο, και το υποδειγματικό μοντάζ του Κέντζι Γιαμασίτα, ο Μίικε εμπλουτίζει το αιματοβαμμένο ιαπωνικό είδος εισάγοντας νέα απίθανα όπλα, ακόμη πιο ωμούς σκοτωμούς και υπέροχα χορογραφημένες μονομαχίες μεταξύ υπέροχα ντυμένων μυθικών πολεμιστών. Βέβαια, η πλούσια «φιλοσοφία» πίσω από τους χάρτινους ήρωες του Σαμούρα δεν πολυαναπτύσσεται στην ταινία, αλλά οι φαν του εν λόγω κινηματογραφικού είδους δεν θα χαλαστούν, εικάζω.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες