ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Ταινίες

Η Μεγάλη Υπόσχεση , 2016 (The Promise)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Τέρι Τζορτζ
Σενάριο
Τέρι Τζορτζ, Ρόμπιν Σουίκορντ
Πρωταγωνιστούν
Όσκαρ Άιζακ, Σαρλότ Λε Μπον, Κρίστιαν Μπέιλ, Ντανιέλ Χιμένεθ, Σόρεχ Αγκντασλού Άντζελα Σαραφιάν, Τομ Χολάντερ, Ζαν Ρενό
Διάρκεια
134
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες, Ισπανία
Είδος
Ιστορικό δράμα
Πρεμιέρα
12 Οκτωβρίου 2017

Ένα «διεθνές» ερωτικό τρίγωνο με φόντο την Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, σε μια επική παραγωγή που, δυστυχώς, ξεπετάει τα ιστορικά γεγονότα προς όφελος μιας χλιαρής ερωτικής ιστορίας…

Τέλη του 1914, ο αρμένιος φαρμακοποιός Μιχαήλ Μπογκοσιάν (‘Αιζακ), λίγο πριν φύγει από την οθωμανική γενέθλια κωμόπολη για σπουδές ιατρικής στην Κωνσταντινούπολη, λογοδίνεται με την Μαράλ (Σαραφιάν). Φτάνοντας, όμως, στην κοσμοπολίτικη Πόλη θα γνωρίσει την Άνα (Λε Μπον), μια σαγηνευτική γαλλοθρεμμένη χοροδιδασκάλισσα αρμενικής καταγωγής. Και η έλξη μεταξύ τους θα είναι ισχυρή και αμοιβαία. Έλα όμως, που η Άνα έχει δεσμό με τον Κρις Μάγιερς (Μπέιλ), αμερικανό δημοσιογράφο του Ασοσιέιτεντ Πρες, που καλύπτει τις γεωπολιτικές ζυμώσεις στην αντίστροφη μέτρηση για τον Μεγάλο Πόλεμο… Κι ενώ ο Κρις αρχίζει να καταγράφει τις θηριωδίες των Τούρκων –που έχουν ξεκινήσει την εθνοκάθαρση εκτοπίζοντας κι αργότερα θανατώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιους– το σενάριο του Τζορτζ και της Σουίκορντ παραδόξως προτιμάει να εστιάσει στο αμερικανοαρμενικό ερωτικό τρίγωνο. Που, μεταξύ μας, δεν είναι και ό,τι πιο ζουμερό έχουμε δει σε αυτό το μοτίβο. Πολύ θεωρητικά, δηλαδή, η ταινία επιθυμεί να κάνει για την αρμένικη γενοκτονία, ό,τι είχε (ανεπανάληπτα) κάνει το «Δόκτωρ Ζιβάγκο» για τη Ρωσική Επανάσταση: να καταγράψει την Ιστορία μέσα από μια μεγάλη ιστορία αγάπης. Πρακτικά, φοβάμαι, η ταινία δεν λέει πολλά ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο πεδίο, αν και η εντυπωσιακή σινεμασκόπ φωτογραφία (Χαβιέρ Αγκιρεσαρόμπε) και η πλούσια παραγωγή κρατάνε το όλον σε ευπρεπές επίπεδο.

Κατόπιν, ο Μπογκοσιάν συλλαμβάνεται και ύστερα από έξι μήνες καταναγκαστικών έργων και φρικτών εξευτελισμών, επιστρέφει στο σπίτι του, όπου η μητέρα του (Αγκντασλού) τον πιέζει να τηρήσει την «Υπόσχεση» του προς την Μαράλ. Ας μην αποκαλύψουμε περισσότερα, όμως. Ας σημειώσουμε μόνο την παρουσία διάφορων στερεότυπων δευτερευόντων χαρακτήρων, όπως ο καλός Τούρκος (Μαρβάν Κενζάρι), ο δυναμικός γάλλος ναύαρχος (Ρενό), και, βέβαια, οι ηρωικοί κι ακριβοδίκαιο Αμερικανοί –που, χμμμ, ακόμα δεν έχουν αναγνωρίσει την Γενοκτονία, παρά τις υποσχέσεις Ομπάμα… Κυρίως, όμως, ας σημειώσουμε πως το σύνολο των εισπράξεων της ταινίας θα πάει, λέει, στην πρωτοβουλία Enough Project που μάχεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. 

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες