Κινηματογράφος | Ταινίες

Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης , 2016 (Kedi)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Τσεϊντά Τορούν
Σενάριο
Τσεϊντά Τορούν
Πρωταγωνιστούν
Διάρκεια
79
Χώρα
Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος
Ντοκιμαντέρ
Πρεμιέρα
09 Νοεμβρίου 2017

Με τον φακό προσαρμοσμένο πολύ συχνά στο ύψος τους, ακολουθούμε επτά αδέσποτες γάτες της Κωνσταντινούπολης στη ζωή τους και στην καθημερινή επαφή τους με τους δίποδους κατοίκους της Πόλης.

Αν ανήκετε, όπως του λόγου μου, στους αδιαπραγμάτευτους πιστούς της θεάς γάτας, θα δείτε ούτως ή άλλως το υπέροχο ντοκιμαντέρ της (εγκατεστημένης στις ΗΠΑ) Τουρκάλας Τορούν, με θέμα τον πολυάριθμο γατοπληθυσμό της Κωνσταντινούπολης. Αλλά την ταινία άλλοι πρέπει να την δουν. Και δεν εννοώ οι κοντόφθαλμοι αρνητές της γάτας, κάτι κυνολάτρες, ξερωγώ, που εξυμνούν την αφοσίωση του σκύλου στον άνθρωπο επικρίνοντας (και κρυφοζηλεύοντας) την νωχελική, θεσπέσια ανεξαρτησία-εκμετάλλευση της ανεπίδεκτης εκπαίδευσης γάτας. Όχι, την ταινία –που γυριζόταν επί δυο μήνες στην πολύβουη Ιστανμπούλ χρησιμοποιώντας πειραματικές τεχνικές κινηματογράφησης– πρέπει να την δουν κάτι… απολιτίκ, που λένε πως δεν καταλαβαίνουν γιατί τόση λατρεία με τις γάτες, και πού έγκειται, τέλος πάντων, η πολυτραγουδισμένη χάρη τους; Ε, με οδηγό την κάμερα του Τσάρλι Βούπερμαν (υπέροχη δουλειά στο φιλμάρισμα από θέση γάτας), με διακριτικό συνοδό την ωραία μουσική της Κίρα Φοντάνα, και μέσα από πολύ καλή σκηνοθετική ενορχήστρωση, που συνδυάζει το στοχαστικό με το αλήτικο, θα αναθεωρήσουν. Αδιόρατα, έστω. Όσο πατάει η γάτα.

Πρωταγωνιστές του φιλμ –και άτυποι ξεναγοί μας σε αυτή την συναρπαστική και πρωτότυπη βόλτα στην Πόλη– είναι επτά αδέσποτες γάτες της τουρκικής μητρόπολης: Μπένγκου, η ερωμένη. Ασλάν Παρκάσι, ο κυνηγός. Ψυκοπάτ, η ψυχοπαθής (κλασικά). Ντουμάν, ο τζέντλεμαν. Ντενίζ ο υπέρ-κοινωνικός. Σάρι, η καταφερτζού. Γκαμσίζ, ο «παίχτης». Γατίσιες περιπλανήσεις, γατίσιες ηλιοθεραπείες, γεύματα, επικίνδυνες αποστολές και ραχάτια, μέχρι και γατοκαυγά σε άπαιχτη λήψη θα δείτε φάτσα κάρτα, καθώς ξετυλίγονται οι ξεχωριστές ιστορίες των επτά γάτων –αλλά και πολλαπλάσιων ανθρώπων. Διότι μια από τις σημαντικότερες συνιστώσες του ντοκιμαντέρ είναι η σχέση δίποδων και γάτων που κατοικούν στην Ιστανμπούλ. Τα δε περισσότερα απ’ όσα λένε οι γατόφιλοι φίλοι Τούρκοι στην κάμερα της Τορούν είναι περιβόλι. Θα κλείσω με ένα θυμόσοφο που λέει ένας τους: «Οι σκύλοι νομίζουν ότι ο άνθρωπος είναι Θεός –οι γάτες, όχι. Δεν είναι αγνώμονες οι γάτες. Απλά ξέρουν καλύτερα». 

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες