Κινηματογράφος | Ταινίες

Το Τελευταίο Μετρό , 198 (Le Dernier Metro)

Id

Σκηνοθεσία
Φρανσουά Τριφό
Σενάριο
Φρανσουά Τριφό, Σουζάν Σιφμάν
Πρωταγωνιστούν
Κατρίν Ντενέβ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ζαν Πουαρέ, Αντρέα Φερεόλ, Πολέτ Ντιβός, Ζαν Λουί Ρισάρ
Διάρκεια
131
Χώρα
Γαλλία
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
01 Σεπτεμβρίου 2011

Η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην καριέρα του Φρανσουά Τριφό τυχαίνει να είναι μια από τις λιγότερο προσωπικές ταινίες του. Αυτό ωστόσο δεν την κάνει λιγότερο απολαυστική, όπως θα διαπιστώσει κανείς βλέποντάς την αυτές τις μέρες σε επανέκδοση.

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ ΔΕΚΑ: 7

Το 1973, με την «Αμερικανική Νύχτα», ο Φρανσουά Τριφό συνέτασσε ένα ερωτικό γράμμα στο σινεμά και στους ανθρώπους που δουλεύουν για να κρατήσουν τη μαζική του αυταπάτη ζωντανή, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα έναν μικρόκοσμο που στεκόταν στο λεπτό όριο που χωρίζει την πραγματική ζωή από την κινηματογραφική ψευδαίσθηση. Στο «Τελευταίο Μετρό», σχεδόν μια δεκαετία μετά, και με πρωταγωνιστές τα μέλη ενός θεατρικού θιάσου που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα Παρίσι το οποίο τελεί υπό γερμανική κατοχή, ο Τριφό στήνει ένα πολυεπίπεδο παιχνίδι ανάμεσα σε ανθρώπους που υποδύονται τους ηθοποιούς που υποδύονται τους ανθρώπους. 
Στο φινάλε, η αληθινή ζωή εισβάλλει αιφνίδια, καλύπτοντας την απόσταση. Υπό τις επευφημίες των θεατών της γεμάτης πλατείας, θέαμα και πραγματικότητα, η αληθινή και η σκηνοθετημένη ζωή γίνονται ένα. Κι όλα αυτά ο Τριφό τα αφηγείται μέσα από ένα καλαίσθητο και χορταστικό δράμα εποχής, αρκετά συμβατικό και εντελώς παλιομοδίτικο στον αέρα που αποπνέει, το οποίο όμως δεν κρύβει ότι είναι γυρισμένο από έναν πραγματικό μαέστρο του κινηματογραφικού μέσου.

Λουκάς Κατσίκας

Φωτογραφίες