Κινηματογράφος | Ταινίες

Αρσενικό και παλιά δαντέλα , 1944 (Arsenic and Old Lace)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Φρανκ Κάπρα
Σενάριο
Τζούλιους και Φίλιπ Έπστιν
Πρωταγωνιστούν
Κάρι Γκραντ, Πρισίλα Λέιν, Ρέιμοντ Μάσεϊ, Πίτερ Λορ, Τζόζεφιν Χαλ, Τζιν Αντέιρ
Διάρκεια
118
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος
Μαύρη κωμωδία
Πρεμιέρα
19 Ιουλίου 2012

Καταπληκτικό σενάριο, αψεγάδιαστες ερμηνείες, σαλταρισμένο χιούμορ, η μουσική του μυθικού Μαξ Στάινερ _κι όλα αυτά, ιδανικά ενορχηστρωμένα υπό την μπαγκέτα του Φρανκ Κάπρα. Όνειρο!

Λοιπόν, όποιος δεν έχει δει αυτήν την κλασική κινηματογραφική μεταφορά του επίσης καραεπιτυχημένου ομώνυμου θεατρικού έργου του Τζόζεφ Κέσερλινγκ _τι να πω; Να πάει τρέχοντας και να μη φοβηθεί καθόλου την ηλικία της ταινίας. Διότι είναι τόσο απολαυστικά γραμμένη αυτή η  ανάλαφρα μακάβρια ιστορία των δυο ηλικιωμένων και comme il faut θειάδων του πρωταγωνιστή (υπέροχοι και ο Γκραντ και η Χαλ και η Αντέιρ), οι οποίες δηλητηριάζουν μοναχικούς γηραλέους άνδρες με ένα... ευγενές μείγμα από χυμό μούρων, στριχνίνη, αρσενικό και υδροκυάνιο για να τους απαλλάξουν από το άχθος των γηρατειών κι εν συνεχεία, έμπλεες... ανθρωπιστικής αλληλεγγύης, θάβουν τα πτώματα στο υπόγειο του νεοϋορκέζικου σπιτικού τους με τη βοήθεια ενός άλλου, τελειωμένα ανισόρροπου, ανιψιού τους, ο οποίος νομίζει ότι είναι ο Θεόδωρος Ρούζβελτ... Κι έρχεται μέσα σε αυτό το σκηνικό ο καψερός ο Γκραντ να ανακοινώσει στις γηραιές θειάδες που τον μεγάλωσαν ότι μόλις παντρεύτηκε _ποιός; Αυτός, που έχει κάνει «καριέρα» εκδίδοντας πονήματα κατά του γάμου... Και αρχίζουν να τον ζώνουν και τα φίδια, ότι η τρέλα που πασιφανώς «διατρέχει, περίπου καλπάζοντας» το οικογενειακό ιστορικό, δεν μπορεί, κάπου θα σκάσει και στο δικό του το κεφάλι...
Το μέγιστο, βέβαια, ατού της ταινίας, το κερασάκι που έκανε το «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» αυτό που παραμένει μέχρι σήμερα, είναι η σκηνοθεσία του Κάπρα. Του σκηνοθέτη που λάτρευε τους ηθοποιούς του _από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Κι εκείνοι του το ανταπέδιδαν απλόχερα, χαρίζοντας ερμηνείες αφτιασίδωτες, χαλαρές, φυσικές... Πραγματική θερινή απόλαυση.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες