Κινηματογράφος | Νέα

Πεδίο μάχης έγινε το φεστιβάλ του Λουγκάνο 31 Οκτωβρίου 2014

Οι ταινίες επτά σκηνοθετών παρέμειναν στα κουτιά τους.

Πεδίο μάχης έγινε το φεστιβάλ του Λουγκάνο για τους Ρενέ Πανδή και Ντράγκο Στεβάνοβιτς, οι οποίοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την έκβαση του περιστατικού που οδήγησε στην απόσυρση επτά ελληνικών ταινιών από το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Οι ταινίες είχαν υποβληθεί, όπως ορίζει το καταστατικό, από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και επρόκειτο για φιλμ παραγωγής του αλλά και ανεξάρτητες χωρίς τη συμμετοχή του κέντρου.
Τα διπλωματικά επεισόδια δεν έλειψαν όταν έφτασε η παρέμβαση του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία, Χαράλαμπου Μάνεση που ζητούσε «την άμεση απόσυρση των ελληνικών συμμετοχών επειδή στον κατάλογό του το Φεστιβάλ παρουσιάζει ταινίες που προέρχονται από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Εφόσον η χώρα αναφέρεται με αυτόν τον τρόπο και όχι, σύμφωνα με την οδηγία του Ο.Η.Ε, που σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες πρέπει να αποκαλείται Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ή FYROM».
Οι ταινίες του Δημήτρη Κανελλόπουλου,  της Τόνιας Μισιαλή, της Βενετίας Ευρυπιώτου, της Βουβούλας Σκούρα, του Σπύρου Χαραλάμπους, του Θάνου Κουτσανδρέα, της Ασημίνας Προέδρου, του Βασίλη Ντάνη αλλά και της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, παρέμειναν στα κουτιά τους, αν και είχαν ανακοινωθεί ήδη - ακόμα και στο τυπωμένο πρόγραμμα.
Μια από τις πρώτες αντιδράσεις ήταν αυτή της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου που σε σχετική επιστολή αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Πολύ σωστά ο Έλληνας πρέσβης επιδίωξε να αναδείξει και να προασπίσει το εθνικό θέμα της χρήσης του ονόματος Μακεδονία από την FYROM, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λουγκάνο.  Αυτό όμως δεν του δίνει το δικαίωμα να διατάξει την απόσυρση των ελληνικών ταινιών. Βάσει του Ν.2121 οι ταινίες είναι πνευματικά έργα που ανήκουν στο δημιουργό τους (σκηνοθέτη), ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να επιτρέπει / απαγορεύει την προβολή ολόκληρου ή μέρους τους».
Με σχετική του επιστολή το ΕΚΚ, απαντάει στις «κατηγορίες»: «Το πρόγραμμα που οργανώθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ δεν αποτέλεσε συνδιοργάνωση μεταξύ του εν λόγω Φεστιβάλ και του Ε.Κ.Κ., το οποίο σημαίνει ότι το Ε.Κ.Κ. δεν συναποφάσισε για τις ταινίες προς προβολή, δεν ενεπλάκη στην αποστολή των υλικών προβολής, στην αποστολή της σχετικής εξουσιοδότησης προβολής τους, ούτε στους όρους προβολής τους. Οι διοργανωτές απευθύνθηκαν στους σκηνοθέτες και στους παραγωγούς. Η επικοινωνία του Φορέα ήταν καθαρά προωθητική και αφορούσε ακόμη και σε ταινίες στις οποίες το Ε.Κ.Κ. δεν έχει καθόλου δικαιώματα. Η απόσυρση των ταινιών μικρού μήκους εν μέσω του Φεστιβάλ, είναι αποτέλεσμα της επικοινωνίας μεταξύ του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία κ. Χαράλαμπου Μάνεση και του υπευθύνου του Φεστιβάλ Οther Μovie στο Λουγκάνο κ. Drago Stevanovic».
Θα ήθελα τώρα να συνδέσω δύο φαινομενικά ασύνδετα θέματα για να εκφράσω τις πρώτες σκέψεις μου, χωρίς να δείχνω με το δάχτυλο το σωστό και το λάθος, αλλά με μια ιδέα παραπάνω θυμού για όσα αποκαλύπτει «το κάτω κείμενο» αυτού του περιστατικού. Θα σας ταξιδέψω αρκετά χρόνια, πριν όταν η Μαρία Μπακοδήμου σε σχολιασμό για την ΕΡΤ είχε ευχηθεί καλή επιτυχία στη «Μακεδονία». Τότε είχαμε πέσει όλοι να τη φάμε χωρίς να αναλογιστούμε το πραγματικό μερίδιο ευθύνης που είχαν οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι και την ελαστικότητα που είχαν επιδείξει στο πολύκροτο ζήτημα. Το ουσιαστικό πρόβλημα έχει ξεκινήσει από τις πρώτες διαπραγματεύσεις της ελληνικής ονομασίας και την πολλαπλή διαλλακτικότητα που έχουν δείξει οι εκάστοτε ελληνικές κυβέρνησεις στο ελληνοσκοπιανό.
Αν οι σκηνοθέτες από προσωπική ευθιξία απέναντι στο ζήτημα αποφάσιζαν ομαδικά να αποσύρουν τις ταινίες τους, θα καμάρωνα, γιατί στους χώρους της τέχνης που βρίθουν ανταγωνισμού, ο μυστικός τους δείπνος έχει δώδεκα wanna be ιούδες (που αποκαλούν τους εαυτούς τους θεούς) και ακόμα ψάχνουν τον 13ο που ντρέπεται και φοβάται ακόμα και με την υποψία ότι ο πιθανός πατέρας του -ένας δηλαδή από τους άλλους δώδεκα- ενδέχεται να τους προδώσει.
Ο πρέσβης καλά κάνει και εξεγείρεται, απλά ο ρόλος του με βάση πάντα όσα έχουν γραφτεί, δεν ήταν επικουρικός ή έστω συνδετικός άξονας που προωθούσε τις επιλογές των σκηνοθετών. Το ΕΚΚ που στέλνει συγχωροχάρτια με πλαγιότιτλο «απεταξάμην», αλλά κάνει τον άγιο και αμαρτάνει, η δε Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών κουνάει το δάχτυλο εστιάζοντας στα δικά της ζητήματα ξεχνώντας αυτό που οφείλουν να κάνουν οι δημιουργοί: να κοιτάζουν το φεγγάρι και να μάχονται για να μπει η ποίηση και η γνώση στη ζωή των συνανθρώπων τους.
Λυπάμαι λοιπόν που ζούμε τέτοιες καταστάσεις και δεν παραδεχόμαστε ότι εμείς οδηγήσαμε την κατάσταση εδώ που έφτασε.

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_attaque-du-monstre-geant Γιορτάστε τη μικρότερη μέρα του χρόνου με τους μικρομηκάδες Το Γαλλικό Ινστιτούτο και το φεστιβάλ Δράμας θα παρουσιάσουν επιλογή ελληνικών, γαλλικών και διεθνών ταινιών. Main_1458494_377896255719724_4468024900300885970_n Βραβευμένες μαθητικές ταινίες στο Cinemarian Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου και το Σάββατο 1η Νοεμβρίου. Main_849611_55o_festibal_kinhmatografoy Συγκεντρωτική ματιά στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ανοίγει φέτος τις πόρτες του 31 Οκτωβρίου και έχει πλούσιο πρόγραμμα. Main_screen-shot-2014-01-22-at-6.10.00-pm Βιαστής ο Μπιλ Κόσμπι; Βρίσκεται στο επίκεντρο ενός μεγάλου σεξουαλικού σκανδάλου με εμπλεκόμενη την Μπάρμπαρα Μπόουμαν. Main_electra_3 Όταν η Electra συνάντησε την Αντιγόνη... Η «Electra» του Πέτρου Σεβαστίκογλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράϕου Θεσσαλονίκης.
#load_content_with_ajax