ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
Κινηματογράφος | Νέα

Σπάνιες φωτογραφίες από τη γέννηση του Σαρλό 20 Οκτωβρίου 2014

Τον Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει το λεύκωμα «Charlie Chaplin, The Keystone Album» με ανέκδοτες εικόνες.

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Πήγα στο τμήμα κοστουμιών και διάλεξα ένα φαρδύ παντελόνι, ένα στενό σακάκι κι ένα μικρό καπέλο. Κουρελής, αλλά και τζέντλεμαν. Δεν ήξερα τι θα κάνω με το πρόσωπο, αλλά σίγουρα θα ήταν ένα θλιμμένο, σοβαρό πρόσωπο». Κάπως έτσι περιέγραψε πολλά χρόνια αργότερα, το 1966, ο Τσάρλι Τσάπλιν τη γέννηση του Σαρλό, του πιο δημοφιλούς και μακρόβιου κινηματογραφικού ήρωά του.
Tα γεγονότα στα οποία αναφερόταν συνέβησαν το 1914, τη χρονιά που ο Φορντ Στέρλινγκ, μεγάλος σταρ της εποχής, εγκατέλειψε την εταιρεία παραγωγής Keystone Studios δημιουργώντας ένα «άνοιγμα» για τον μικρό και άσημο Βρετανό Τσάρλι Τσάπλιν.
Ο Τσάπλιν αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη σπάνια ευκαιρία που του παρουσιάζονταν. Ξεκίνησε λοιπόν με τη δημιουργία ενός «τύπου», μια φιγούρας που θα έμενε αξέχαστη στο μυαλό των θεατών. Τα ρούχα, οι κινήσεις, οι γκριμάτσες, όλα εκείνα τα γνωρίσματα που μάθαμε να ταυτίζουμε με τον Σαρλό δοκιμάστηκαν εκείνη τη χρονιά.
Τριάντα έξι ταινίες μικρού μήκους πρόφτασε και γύρισε ο Τσάρλι Τσάπλιν το 1914 – το 1915 θα γυρίζονταν το «The Tramp» και τα χαρακτηριστικά του Σαρλό θα παγιώνονταν οριστικά. Οι ταινίες ήταν των τριών ημερών και γυρίζονταν χωρίς σενάριο, βασισμένες στα κωμικά γκαγκ του ηθοποιού.
Από τις είκοσι εννέα εξ’ αυτών προέρχεται το υλικό του άλμπουμ «Charlie Chaplin, The Keystone Album» (Musée de l'Elysée / Éditions Xavier Barral, 2014), το οποίο θα κυκλοφορήσει στη Μεγάλη Βρετανία 13 Νοεμβρίου. Οι 794 φωτογραφίες –ανατυπώσεις από φιλμ- βρέθηκαν τυχαία ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα του ηθοποιού δεμένες και ταξινομημένες ανά ταινία και, όπως συμπεραίνουν οι μελετητές, αποτελούν έργο του HD Waley, τεχνικού διευθυντή του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, ο οποίος τη δεκαετία του ’30 αποφάσισε να δημιουργήσει ένα αρχείο Τσάπλιν για την περίπτωση που το πρωτότυπο υλικό χάνονταν.

Λήδα Πιμπλή

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_prometheusnewteaser2 Ο Ρίντλεϊ Σκοτ ετοιμάζει σειρά για τον Έμπολα Το Χόλυγουντ δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά με την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου «The Hot Zone». Main_mv5bmjawnjc2mjqym15bml5banbnxkftztgwndy1nzu4mte_._v1__sx1154_sy1783_ Τα βραβεία του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου Μεγάλος νικητής το «Λεβιάθαν» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ. Main_dscn0549 Απονεμήθηκαν τα βραβεία «Οδυσσέας» Το 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου ολοκληρώθηκε. Ιδού οι νικητές… Main_tokyo_story_thumb1 Σινεμά και Ψυχανάλυση στον Δαναό Οι προβολές ξεκινούν σήμερα με την κλασσική ταινία «Τόκιο Στόρι» του Γιασουζίρο Όζου. Main_622x350 Πού οφείλεται η επιτυχία του «What If»; Οι γυμνές ϕωτογραϕίες της Ζωή Καζάν ήταν ευεργετικές για την ταινία ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία.
#load_content_with_ajax