ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Νέα

Ένας ξένος (πρόσφυγας) στον Παράδεισο 13 Οκτωβρίου 2017

Το «Πολιτικό Σινεμά» της Ταινιοθήκης παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του Guido Hendrikx.

Αν ο Λαρς Φον Τρίερ έκανε σήμερα ένα ντοκιμαντέρ για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, πιθανώς θα ήταν σαν αυτό!

Σε μια τάξη με μετανάστες που μόλις έχουν φτάσει στην Ευρώπη, συζητιέται το πολυσύνθετο πρόβλημα του μεταναστευτικού. Μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, το «Stranger in Paradise», το ντοκιμαντέρ που άνοιξε το περσινό φεστιβάλ idfa στο Άμστερνταμ, αποδίδει με ειλικρίνεια τις σχέσεις ισχύος μεταξύ Ευρωπαίων και μεταναστών. Το νοκιμαντέρ κάνει την ελληνική πρεμιέρα του στο πλαίσιο της σειρά́ς εκδηλώσεων του Ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνα με τίτλο «Πολιτικό́ Σινεμά́», στην Ταινιοθήκη τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου

«Δεν σας θέλουμε. Απλά δεν μπορούμε να σας δεχτούμε.» Σε μια τάξη, ένας δάσκαλος χρησιμοποιεί τα μαθηματικά για να εξηγήσει σε μια ομάδα μεταναστών πόσο θα στοιχίσει η ένταξή τους στην κοινωνία της Ευρώπης. Οι αιτούντες άσυλο αμφισβητούν τα νούμερα.

«Θα δουλέψουμε, θα συνεισφέρουμε κι εμείς στην κοινωνία», είναι κάποια από τα επιχειρήματα τους. Ο δάσκαλος διαλύει τις ψευδαισθήσεις τους: οι μισοί περίπου δεν θα βρουν ποτέ δουλειά. Σε τρεις πράξεις, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Guido Hendrikx εκθέτει το μεταναστευτικό πρόβλημα από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Ο δάσκαλος δέχεται τρία διαφορετικά γκρουπ με μετανάστες και κάθε φορά τους αντιμετωπίζει με διαφορετικό επιχείρημα. Την πρώτη φορά τους απορρίπτει, τη δεύτερη επιδεικνύει συμπόνοια και καλή θέληση, και την τρίτη ενσαρκώνει την ισχύουσα σήμερα μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, με όλους τους σύνθετους νόμους και κανόνες της. Ο σκηνοθέτης δείχνει πώς τα όνειρα που κάνουν οι μετανάστες έρχονται αντιμέτωπα με την πραγματικότητα, και μας αναγκάζει ως θεατές να αναλογιστούμε τη δική μας θέση απέναντι στο ζήτημα.

Είναι ανθρώπινο να βάζεις σε κατηγορίες τη ζωή κάποιου άλλου; Ο παραλογισμός του διλήμματος αυτού αναλύεται στον πρόλογο και τον επίλογο της πολιτικής αυτής ταινίας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με αφορμή την ταινία και το μεταναστευτικό από την σκοπιά της Ευρώπης και της Ελλάδας, με καλεσμένους τον Δημήτρη Χριστόπουλο, Καθηγητή Παντείου - Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Ντένη Ζαχαρόπουλο, Ιστορικό της Τέχνης και καλλιτεχνικό διευθυντή της Πινακοθήκης και Μουσείων της Πόλης των Αθηνών. Τη συζήτηση συντονίζει η Δήμητρα Κουζή.

Info:

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 στις 20.00,
Eίσοδος δωρεάν
Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134–135,
10435 Κεραμεικός (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Tospirto Team

Φωτογραφίες

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider Το “Game of Thrones” κυριαρχεί στα Emmy - Όλες οι υποψηφιότητες Οι νικητές θα ανακοινωθούν την 17η Σεπτεμβρίου. Main_slider Ο Χοακίν Φίνιξ στο ρόλο του Τζόκερ Στην καρέκλα του σκηνοθέτη ο Τοντ Φίλιπς. Main_sldier Το "όχι" του Χόλιγουντ στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια Οι ομοφοβικοί θεατές τρομάζουν τους παραγωγούς. Main_slider Δείτε το τρέιλερ της νέας ταινίας του Λάνθιμου Το «The Favourite» διαδραματίζεται στη βρετανική αυλή του 17ου αιώνα. Main_ap_18139813107644-640x400 Πέθανε ο Γάλλος κινηματογραφιστής και συγγραφέας Κλοντ Λανζμάν Σκηνοθέτης της ταινίας «Ολοκαύτωμα». Main_tootsie_(1982)_5 Ψάθα, εντομοαπωθητικό και θερινό σινεμά στο Νιάρχος Το Park Your Cinema του Ιουλίου παρουσιάζει τρεις κλασικές κωμωδίες με επίκεντρο τους ρόλους ανδρών-γυναικών.
#load_content_with_ajax