Κινηματογράφος | Νέα

Ένας ξένος (πρόσφυγας) στον Παράδεισο 13 Οκτωβρίου 2017

Το «Πολιτικό Σινεμά» της Ταινιοθήκης παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του Guido Hendrikx.

Αν ο Λαρς Φον Τρίερ έκανε σήμερα ένα ντοκιμαντέρ για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, πιθανώς θα ήταν σαν αυτό!

Σε μια τάξη με μετανάστες που μόλις έχουν φτάσει στην Ευρώπη, συζητιέται το πολυσύνθετο πρόβλημα του μεταναστευτικού. Μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, το «Stranger in Paradise», το ντοκιμαντέρ που άνοιξε το περσινό φεστιβάλ idfa στο Άμστερνταμ, αποδίδει με ειλικρίνεια τις σχέσεις ισχύος μεταξύ Ευρωπαίων και μεταναστών. Το νοκιμαντέρ κάνει την ελληνική πρεμιέρα του στο πλαίσιο της σειρά́ς εκδηλώσεων του Ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνα με τίτλο «Πολιτικό́ Σινεμά́», στην Ταινιοθήκη τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου

«Δεν σας θέλουμε. Απλά δεν μπορούμε να σας δεχτούμε.» Σε μια τάξη, ένας δάσκαλος χρησιμοποιεί τα μαθηματικά για να εξηγήσει σε μια ομάδα μεταναστών πόσο θα στοιχίσει η ένταξή τους στην κοινωνία της Ευρώπης. Οι αιτούντες άσυλο αμφισβητούν τα νούμερα.

«Θα δουλέψουμε, θα συνεισφέρουμε κι εμείς στην κοινωνία», είναι κάποια από τα επιχειρήματα τους. Ο δάσκαλος διαλύει τις ψευδαισθήσεις τους: οι μισοί περίπου δεν θα βρουν ποτέ δουλειά. Σε τρεις πράξεις, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Guido Hendrikx εκθέτει το μεταναστευτικό πρόβλημα από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Ο δάσκαλος δέχεται τρία διαφορετικά γκρουπ με μετανάστες και κάθε φορά τους αντιμετωπίζει με διαφορετικό επιχείρημα. Την πρώτη φορά τους απορρίπτει, τη δεύτερη επιδεικνύει συμπόνοια και καλή θέληση, και την τρίτη ενσαρκώνει την ισχύουσα σήμερα μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, με όλους τους σύνθετους νόμους και κανόνες της. Ο σκηνοθέτης δείχνει πώς τα όνειρα που κάνουν οι μετανάστες έρχονται αντιμέτωπα με την πραγματικότητα, και μας αναγκάζει ως θεατές να αναλογιστούμε τη δική μας θέση απέναντι στο ζήτημα.

Είναι ανθρώπινο να βάζεις σε κατηγορίες τη ζωή κάποιου άλλου; Ο παραλογισμός του διλήμματος αυτού αναλύεται στον πρόλογο και τον επίλογο της πολιτικής αυτής ταινίας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με αφορμή την ταινία και το μεταναστευτικό από την σκοπιά της Ευρώπης και της Ελλάδας, με καλεσμένους τον Δημήτρη Χριστόπουλο, Καθηγητή Παντείου - Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Ντένη Ζαχαρόπουλο, Ιστορικό της Τέχνης και καλλιτεχνικό διευθυντή της Πινακοθήκης και Μουσείων της Πόλης των Αθηνών. Τη συζήτηση συντονίζει η Δήμητρα Κουζή.

Info:

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 στις 20.00,
Eίσοδος δωρεάν
Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134–135,
10435 Κεραμεικός (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Tospirto Team

Φωτογραφίες

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_documentary_festival «Με τα μάτια ανοιχτά» στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ 4 μέρες, 15 ντοκιμαντέρ, 3 μεγάλες κατηγορίες, 2 μονόωρα Case Study, ένα μοναδικό MasterClass με τον Niels Pagh Andersen. Main_slider Ο Μπιλ Μάρεϊ απαγγέλλει ποίημα για σκύλους, συνοδεία Μπαχ Ο διάσημος ηθοποιός εξέπληξε τους πάντες μ΄αυτήν του την κίνηση. Main_slider Οι υποψηφιότητες για τα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2018 Κυριαχούν το «Τελευταίο Σημείωμα», ο «Γιος της Σοφίας» και η «Πολυξένη». Main_slider Στο Ιδρυμα Κακογιάννης θα γίνει της...Κορέας Από τις 30 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου. Main_touch_of_an_angel Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου εκτός... συνόρων Στον κινηματογράφο Τριανόν από τις 29 έως τις 31 Μαρτίου. Main_slider Ο Ντάνι Μπόιλ είναι ο σκηνοθέτης του νέου «Τζέιμς Μποντ» Το σενάριο της ταινίας έχει αναλάβει ο Τζον Χοτζ.
#load_content_with_ajax