Κινηματογράφος | Πρόσωπα

Σινεμά στους -30 βαθμούς Κελσίου 01 Φεβρουαρίου 2017

«Στον Καναδά το κράτος υποστηρίζει με διάφορους τρόπους τον κινηματογράφο και τους δημιουργούς», αναφέρει ο παραγωγός Γουίλ Γουντς.

Eίναι παράξενο, αλλά για πρώτη φορά διοργανώνεται Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου στην Αθήνα (Ταινιοθήκη, 2-8 Φεβρουαρίου), προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία στους Έλληνες κινηματογραφόφιλους να γνωρίσουν τον σύγχρονο κινηματογράφο του Καναδά. Παράξενο, διότι ενώ στην Αθήνα έχουμε παρακολουθήσει αφιερώματα στις πιο απίθανες κινηματογραφίες του κόσμου, δεν είμαστε καθόλου εξοικειωμένοι με το (αγγλόφωνο ή γαλλόφωνο) καναδικό σινεμά -αν εξαιρέσουμε μεμονωμένες περιπτώσεις όπως αυτές των Ατομ Εγκογιάν, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και του νεότερου Ξαβιέ Ντολάν.

Το αφιέρωμα, που ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου φιλοδοξεί ακριβώς αυτό: να μας παρουσιάσει μερικούς λιγότερο γνωστούς, αλλά πολύ αξιόλογους κινηματογραφιστές, όπως ο Ζαχαρίας Κουνούκ και ο Μπενουά Πιλόν, μέσα από ταινίες που μας έρχονται από τα γνωστότερα διεθνή φεστιβάλ (Κάννες, Τορόντο).

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση του Καναδά (1867-2017), αλλά και τα 75 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα (1942-2017) και φιλοδοξεί να αναδείξει το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας -θεμελιώδες χαρακτηριστικό της δίγλωσσης αυτής χώρας, όπου συνυπάρχει το νέο με το παλιό, η γαλλική με την αγγλική κουλτούρα, οι γηγενείς πληθυσμοί με τους μετανάστες.

Είναι αλήθεια πως ο Καναδάς σήμερα είναι συνώνυμος κάποιων βασικών αξιών: αποδοχή της διαφορετικότητας, ελευθερία του λόγου, σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, ανάδειξη της κουλτούρας των μειονοτήτων.

Πώς είναι αλήθεια να ζεις και να κάνεις σινεμά σε μια τέτοια χώρα; Αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματά μας προς τον παραγωγό Γουίλ Γουντς ο οποίος την Παρασκευή (8.30 μ.μ.) θα είναι στην Αθήνα για να μας παρουσιάσει την ταινία «Mean Dreams» («Εφιάλτες») με πρωταγωνιστή τον Μπιλ Πάξτον και τη νεαρή Σοφί Νελίς (γνωστή μας από τους ρόλους της στην «Κλέφτρα βιβλίων» και τον «Εξαιρετικό κύριο Λαζάρ).

«Αγαπώ τον Καναδά ακριβώς για τους λόγους που περιγράφετε», μας απάντησε, «αν και δυσκολεύομαι να υποστηρίξω πως η χώρα μου είναι ανώτερη από τις άλλες. Ωστόσο αντιλαμβάνομαι πως οι ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή διχασμένες και πραγματικά ελπίζω να βρεθεί ένας τρόπος να ακούγονται οι αντίθετες απόψεις –πιστεύω πως το σινεμά και η τέχνη μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Το να κατανοείς και να σέβεσαι τους ανθρώπους με τους οποίους διαφωνείς είναι ο μόνος τρόπος να εξελιχθείς ως άνθρωπος».

Ωστόσο διευκρινίζει: «Καλό είναι να θυμόμαστε πως και ο Καναδάς είχε τις δικές του τραγωδίες: για παράδειγμα τα οικοτροφεία (residential schools) στα οποία υποχρεωτικά έμπαιναν εσώκλειστα τα παιδιά των αυτοχθόνων πληθυσμών του Καναδά. Όχι τόσο πολλά χρόνια πριν… Είμαι περήφανος για την καναδική μου κληρονομιά, αλλά επ’ ουδενί δεν είμαστε τέλειοι».

Με το θέμα των αμφιλεγόμενων αυτών σχολείων καταπιάνεται η σκληρή ταινία «Ποιήματα για νεαρά πνεύματα» που θα δούμε την Δευτέρα, με πρωταγωνίστρια τη νεαρή Ντέβερι Τζέϊκομπς, η οποία επίσης θα παρευρεθεί στην προβολή . Η εντυπωσιακή νεαρή ηθοποιός κατάγεται από την φυλή Ινδιάνων Mohawk. Κάποιες άλλωστε από τις ταινίες που θα δούμε στην Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου αποτελούν δημιουργίες των αυτοχθόνων Καναδών –μια μάλιστα από αυτές είναι γυρισμένη στην γλώσσα των Inuit.

Αναρωτιόμαστε κατά πόσον αυτή η πολιτισμική και εθνική ποικιλομορφία είναι ένα πλεονέκτημα της καναδικής κινηματογραφίας:  «Σίγουρα», απαντά ο Γουιλ Γουντς. «Ωστόσο θεωρώ πως η μεγαλύτερη πρόκληση του καναδικού κινηματογράφου σήμερα είναι να απευθυνθεί σε μεγαλύτερο κοινό, να ανοιχτεί σε μεγαλύτερες αγορές. Θα ήθελα να αποτελέσω κομμάτι ενός νέου κύματος στο καναδικό σινεμά, που χωρίς να θυσιάζει τις καλλιτεχνικές του ρίζες, και την ποικιλομορφία που αναφέρετε, θα είναι πιο εμπορικό».

Ως παράδειγμα φέρνει τον αμερικανικό κινηματογράφο: «Οι Αμερικάνοι γνωρίζουν πολύ καλά να πουλάνε τις ταινίες τους. Αυτό που λείπει από μας δηλαδή. Ωστόσο, επειδή εμείς στον Καναδά δεν έχουμε πάνω από το κεφάλι μας ένα στέλεχος κάποιου στούντιο να μας υπαγορεύει τι θα κάνουμε, ή για ποια ηλικιακή ομάδα οφείλουμε να το κάνουμε ώστε να πάρει καταλληλότητα, δημιουργούμε πιο προκλητικές και αντισυμβατικές ταινίες, κάποιες φορές και πιο σκοτεινές. Στους «Εφιάλτες» για παράδειγμα το τέλος μπορεί να ήταν πολύ διαφορετικό αν η ταινία είχε χρηματοδοτηθεί από τους Αμερικάνους…».

Χιόνι, αρκτικό τοπίο, αρκούδες. Πώς είναι να γυρίζεις τις ταινίες σου σε ένα τέτοιο κλίμα; Είναι σίγουρα πολύ εντυπωσιακό για μας που το βλέπουμε… «Κάποτε χρειάστηκε να γυρίσω μια μικρού μήκους στους μείον 30 βαθμούς Κελσίου. Ήταν ένας εφιάλτης. Ο φακός της κάμερας πάγωνε συνεχώς και η βοηθός σκηνοθέτη έπαθε κρυοπάγημα στο πόδι της. Αλλά ναι, το αποτέλεσμα ήταν πανέμορφο. Στους «Εφιάλτες» πάντως, ο σκηνοθέτης Νέιθαν Μορλάντο αξιοποίησε τις εναλλασσόμενες εποχές και κλιματικές συνθήκες του Οντάριο: έτσι, καθώς το χρώμα των φύλλων αλλάζει, αντικαθρεφτίζει την αλλαγή των συναισθημάτων (αισιοδοξία, απαισιοδοξία) στην ψυχή των ηρώων. Όλο αυτό, μαζί με τις καναδικές λίμνες, αποτελεί τον τέλειο καμβά για την ταινία».

Το φιλμ παρακολουθεί δύο ερωτευμένους έφηβους που ονειρεύονται να αποδράσουν από τα διαλυμένα σπίτια τους και την κακοποίηση που υφίστανται. «Πάντα με ενοχλούσε η ηθική εγκατάλειψη των νέων από τις παλιότερες γενιές», εξηγεί. «Με θυμώνει ο ιδεαλισμός να αποτελεί κακή λέξη ή κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην συμβιβαστούμε. Ο Τζόνας στην ταινία κάνει αυτό που θα ευχόμουν να είχα κάνει αν ήμουν στη θέση του. Μόνο που μάλλον είναι πιο γενναίος απ’ όσο εγώ υπήρξα ποτέ…»

Στον Καναδά, μαθαίνουμε, το κράτος υποστηρίζει με διάφορους τρόπους τον κινηματογράφο, προσφέροντας μεγάλη στήριξη στους κινηματογραφιστές και «συντελώντας σημαντικά στην διαμόρφωση ενός πολύ ενδιαφέροντος καλλιτεχνικού κινηματογράφου». Ας τα ακούμε εδώ αυτά, που θεωρούμε πως είναι ντροπιαστικό να παίρνουμε λεφτά από το κράτος… Διάφοροι κρατικοί φορείς χρηματοδότησαν και τους «Εφιάλτες» του -«διαφορετικά δεν θα είχε γίνει η ταινία», ομολογεί. Ωστόσο και στον ιδιωτικό τομέα οι δυνατότητες χρηματοδότησης στον Καναδά είναι μεγάλες. «Στοιχηματίζω πως τα επόμενα 3-7 χρόνια μερικές από τις σημαντικότερες ανεξάρτητες ταινίες θα προκύψουν από τον Καναδά», υποστηρίζει.

Τον ρωτάμε αν θα έμπαινε συμπαραγωγός σε μια ελληνική ταινία. «Θα έμπαινα συμπαραγωγός σε οποιαδήποτε ξένη ταινία θα είχε να παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα ιστορία και ένα ικανοποιητικό χρηματοδοτικό πλάνο. Η Ελλάδα έχει πολύ ωραία locations για γύρισμα, αλλά για να είμαι ειλικρινής θα πρέπει να μελετήσω τα συστήματα χρηματοδότησης στην χώρα για να σας απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση…»

*Στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής (3/2), στην Ταινιοθήκη, λίγο πριν από την προβολή του «Mean Dreams» (8.30 μ.μ.), ο Γουιλ Γουντς θα συμμετάσχει σε μια συζήτηση με θέμα "Καναδικός και Ελληνικός Κινηματογράφος: Αναπαριστώντας τη σύγχρονη πραγματικότητα". Μαζί του στο πάνελ θα βρίσκονται οι Κιμ Νουέν, Ντέβερι Τζέικομπς, αλλά και οι δικοί μας Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη (ηθοποιός), Δέσποινα Μουζάκη (παραγωγός, πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ)) και Γιάννης Σακαρίδης (σκηνθέτης). Την συζήτηση συντονίζει η καθηγήτρια του ΕΚΠΣ Μαρία Κομνηνού, Γενική Γραμματέας ΔΣ της Ταινιοθήκης.

*Η έναρξη της Εβδομάδας Καναδικού Κινηματογράφου έγινε την 1η Φεβρουαρίου με την αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας «Δυο Εραστές και μια Αρκούδα» του Κιμ Νουέν (είσοδος με προσκλήσεις): το φιλμ μας μεταφέρει κοντά στον Βόρειο Πόλο, σε μια πόλη 200 κατοίκων, όπου οι δρόμοι δεν βγάζουν πουθενά. Με φόντο αυτό το απόκοσμο σεληνιακό τοπίο, δύο βασανισμένες ψυχές, η Λούσι και ο Ρομάν, θα κάνουν ένα αποφασιστικό άλμα για να βρουν την εσωτερική τους ηρεμία. Ο σκηνοθέτης Κιμ Νουέν θα παρευρεθεί στην πρεμιέρα καθώς και στην επαναληπτική προβολή (4/2).

Tην πρεμιέρα θα παρουσιάσει ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

INFO: Θα προβάλλονται δύο ταινίες καθημερινά στην τιμή των 5 ευρώ για κάθε προβολή. ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 (Μετρό Κεραμεικός) 104 35 Αθήνα. Τηλ. (210) 36 09 695, 36 12 046 www.tainiothiki.gr. http://www.facebook.com/tainiothikigr

 

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_slider Ο νέος κινηματογραφιστής Γιώργος Σαββίδης στις Κάννες με το “7 Rounds” Με μία αληθινή ιστορία ρατσισμού. Main_slider Η Όλγα Μαλέα μιλά για τη σεξουαλική παρενόχληση και τα σποτ που έγιναν viral «Οι γιατροί που ζήτησαν την απόσυρση των σποτ αντέδρασαν φοβικά». Main_gianni-smaragdi Συνέντευξη: Ο Γιάννης Σμαραγδής και η κατάθεση ψυχής στον... Καζαντζάκη «Υπήρξα βαθιά εγωιστής και δεν γνώριζα το καλό». Main_slider Συνέντευξη: Η Μαρίνα Καλογήρου μιλά στο www.tospirto.net «Ζήσαμε πολύ ξεχωριστές στιγμές μέσα σ’ αυτόν τον "τεράστιο, υψηλό και ιδανικό" κόσμο του Καζαντζάκη». Main_689142_photo2_-2- Ζωή Λάσκαρη - Σπάνιες πόζες της femme fatale του ελληνικού σινεμά Η «Ζωίτσα» από τα καλλιστεία στις Κάννες και από τον «Κατήφορο» στις «Θαλασσιές τις χάντρες». Main_%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b9%cf%89%ce%bb%ce%b7%cf%82 Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης συναντιέται με αξιοσημείωτους ανθρώπους Ο Ελληνας σκηνοθέτης κινηματογραφεί τους αόρατους πρωταγωνιστές της διπλανής πόρτας.
#load_content_with_ajax