ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017
Γνώμες

Να φύγεις, να πας αλλού! 20 Ιανουαρίου 2017

Οι άνθρωποι της τέχνης διαμαρτύρονται για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ακόμα και κατά τη μέρα ορκωμοσίας του.

Η σημερινή ημέρα ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ κηρύχθηκε ημέρα πανεθνικής απεργίας για τους καλλιτέχνες, αλλά και για άλλους ανθρώπους της τέχνης και του θεάματος που εργάζονται στις ΗΠΑ. Αν κατάλαβα καλά: οι Αμερικανοί διαμαρτύρονται για τον πρόεδρο που εξέλεξαν με δημοκρατικές διαδικασίες.
Σας ακούγεται λογικό; Είναι τόσο παράλογο, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε, όσο παράλογη ακούγεται και η εκλογή Τραμπ. Όμως, το εκλογικό σώμα μίλησε, έδωσε πράσινο φως για την εγκατάσταση του μεγιστάνα στον Λευκό Οίκο. Θα δοκιμαστεί τώρα η made in USA Δημοκρατία, θα δοκιμαστεί σκληρά, από τη στιγμή που ο «εκλεκτός» της είναι (δηλωμένα) ο πιο αντιδημοκράτης (για να το πούμε όσο γίνεται πιο ευγενικά) πρόεδρος που θα μπορούσε να έχει η Αμερική.

Στο μεταξύ δοκιμάζεται η ψυχραιμία των πολιτών: Χιλιάδες οι υπογραφές κάτω από το κείμενο «#J20 Art Strike» που προτρέπει: «Μουσεία. Γκαλερί. Θέατρα. Αίθουσες συναυλιών. Studios. Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Σχολές Τέχνης. Όλα κλειστά την ημέρα που ο Τραμπ θα αναλάβει την Προεδρία των ΗΠΑ. Κλείστε αυτή την ημέρα, όλοι στους δρόμους, φέρτε τους φίλους σας, αντεπιτεθείτε». Πράγματι πολλές γκαλερί και μουσεία θα μείνουν κλειστά, ενώ άλλα αντιδρούν στην… μαύρη επέτειο ανακοινώνοντας πως θα παραμείνουν ανοιχτά με ελεύθερη είσοδο ή μειωμένο εισιτήριο για να υπενθυμίσουν στον κόσμο ότι η τέχνη στις ΗΠΑ είναι ελεύθερη, προοδευτική, ανεκτική αλλά και είναι διαθέσιμη σε όλους ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής, οικονομικής κατάστασης. Από δίπλα εκατοντάδες ηθοποιοί του Χόλιγουντ και του Μπρόντγουεϊ εξακολουθούν να σφυροκοπούν τον Τραμπ με δηλώσεις και χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν εναντίον του. 

Κι ενώ σε λίγες ώρες όλος ο κόσμος θα παρακολουθεί live την ορκωμοσία του πιο αμφιλεγόμενου προέδρου που έχει εκλέξει η Αμερική, τα ερωτήματα προβάλλουν πιο επίκαιρα, αλλά και πιο επιτακτικά από κάθε άλλη φορά: υπάρχει καθαρή και διάφανη Δημοκρατία, αυτό το ιδανικό πολίτευμα που μαθαίνουμε στα σχολεία και που μεγαλώνοντας συνειδητοποιούμε πόσο δεν εφαρμόζεται (ακόμα και στις θεωρούμενες ως οι πιο δημοκρατικές χώρες); Και πόση τελικά Δημοκρατία αντέχουμε, όλοι εμείς οι αυτοαποκαλούμενοι Δημοκράτες που καλούμαστε με την ψήφο μας να καθορίσουμε το μέλλον της πατρίδας μας;
Η δημοκρατική (εν μέσω καταγγελιών που μπλέκουν ακόμα και τον Βλαντίμιρ Πούτιν) εκλογή Τραμπ έρχεται να δοκιμάσει τις αντοχές μας. Ας ελπίσουμε πως δεν έρχεται και για να τιμωρήσει με τον πιο σκληρό τρόπο τις (λανθασμένες;) επιλογές ενός λαού, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, ολόκληρης της υφηλίου που με ενδιαφέρον αλλά και φόβο θα βλέπει σε λίγο, σαν σε σαπουνόπερα, τον προεδρικό ασπασμό των Ντόναλντ και Μελάνια, στην είσοδο του Λευκού Οίκου. «American Horror Story» ή «America the beautiful»;

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Το τσουνάμι της νέας τεχνολογίας… «τρώει» τα παιδιά της Στην ψηφιακή εποχή, η νεώτερη γενιά μουσικών βιώνει όλες τις παρενέργειες από τον τρόπο που η μουσική της ταξιδεύει προς τον ακροατή. Main_slider Η «Ρόζα» και το «μέσο γούστο» Σκέψεις για όσα ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό με αφορμή μία ελληνική ταινία που φέρνει κόσμο στα ταμεία. Main_002-maria-schneider-theredlist Τα «κακά λιπαρά» μιας ιστορικής ταινίας Η τολμηρή σεξουαλική σκηνή από «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι» διχάζει και γίνεται αντικείμενο έντονων συζητήσεων ακόμα. Main_slider Απλώς ανεπαρκής; Τελικά ο Αριστείδης Μπαλτάς καταγγέλλοντας εκείνους που τον πολέμησαν (;) περισσότερο εκτίθεται παρά τους εκθέτει. Main_slider_2 Η φωνή είναι γένους θηλυκού! Γυναίκες με ταλέντα και άποψη, κτίζουν με υπομονή και σοβαρότητα τις καριέρες τους, παρασύροντάς μας στον γεμάτο μουσική κόσμο τους.
#load_content_with_ajax