ΤΡΙΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017
Γνώμες

Σάμπες, άρματα, φτερά και πούπουλα... κάτι ενδιαφέρον; 25 Φεβρουαρίου 2017

Αρχόντισσα των ημερών στα ΜΜΕ και δη στα κρατικά κανάλια- ήταν η Δόμνα Σαμίου

Τώρα που με κύκλωσαν οι σάμπες, οι ρούμπες και τα tengo la camicia nera σκέφτομαι εκείνη την- όχι και τόσο- μακρινή εποχή, όπου αρχόντισσα των ημερών στα ΜΜΕ και δη στα κρατικά κανάλια ήταν η Δόμνα Σαμίου (καλά να είναι εκεί που είναι) μαζί με μια μεγάλη παρέα εθνομουσικολόγων λαογράφων κ.λ.π. κ.λ.π. που μιλούσαν για τις παραδόσεις και τα έθιμα της αποκριάς.

Επίκεντρο της κουβέντας «Τα αποκριάτικα» (no 1 και no2) ο πιο δημοφιλής και ευπώλητος δίσκος που έβγαλε ποτέ η εταιρεία της Δόμνας Σαμίου το 1994, συγκεντρώνοντας αθυρόστομα αποκριάτικα τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα, που τα περισσότερα δεν είχαν κυκλοφορήσει ποτέ. Η μόνη ξεκάθαρη ψυχαγωγική εξω/εκκλησιαστική γιορτή, η Aποκριά, μας πάει πίσω στα παγανιστικά τελετουργικά έθιμα του Διονύσου (η εκκλησία μπήκε στη μέση αργότερα και την ενέπλεξε με τον εξαγνισμό της Σαρακοστής) εξ ου και το πολύ «πιπεράτο» των στίχων που τραγουδιούνται παντού σε όλη την Ελλάδα. Αλλά η υποκρισία μας και ο ψευτοσυντηριτισμός μας είχαν κάνει καλά την δουλειά τους.
Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος θεωρήθηκε έως και βέβηλος από κάποιους - κυρίως από διάφορους εκκλησιαστικούς κύκλους που έψαχναν την ευκαιρία... Και τη βρήκαν.

Επί εποχής του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ( 2005) η Σαμίου βρέθηκε στα δικαστήρια για το περιεχόμενο εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης (ΕΤ3) που την έδειχνε να τραγουδάει «τολμηρά» τραγούδια της Αποκριάς. Αποτρόπαιο το φαινόμενο. «Διασύρει και χυδαιοποιεί τον μουσικό και λογοτεχνικό μας πολιτισμό», κατέληγαν.

Πώς τα θυμήθηκα όλα αυτά θα μου πείτε. Έτσι, με το άναρχο που έχει ο ανθρώπινος νους και κατεβάζει εικόνες, όπως του αρέσει. Ίσως και γιατί μέσα σ αυτό το επαναλαμβανόμενο «στόρι» των ημερών, τις σάμπες, τα άρματα, τα κορίτσια, τα φτερά και τα πούπουλα, σουξέ όπως το "μνι το λένε Γιώτα" είναι ο,τι πιο ενδιαφέρον έχω να προτείνω.

Χάρη Ποντίδα

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Τα σύγχρονα γεφύρια της Άρτας Και η Εθνική Πινακοθήκη προστίθεται στον κατάλογο των εσαεί ημιτελών έργων; Main_slider Τελικά, ποιος δικαιούται να ομιλεί; Μια συνέντευξη της Δέσποινας Βανδή και η υποδοχή που είχε στο Διαδίκτυο ως αφορμή για να θυμηθούμε τι σημαίνει Δημοκρατία. Main_slider Πασαρέλα η... Ακρόπολις Μήπως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε το θέμα «εθνική κληρονομιά» με πιο ανοιχτά μυαλά; Main_capture Όταν ο Πέτρος απάντησε στη Λυδία Ο πολιτικός και ο πνευματικός χώρος της χώρας μας στα χειρότερα τους, μέσα από μια ξαφνική «αντιπαράθεση» Main_slider_(2) Όταν το Έντεχνο μας... δουλεύει Ένα σχόλιο για εθνικές μας φωνές, Νατάσσα Μποφίλιου και Ελεωνόρα Ζουγανέλη, που «συναντιούνται» στην οδό Πειραιώς.
#load_content_with_ajax