ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
Γνώμες

Μπορεί μία Barbie νέας γενιάς να σκοτώσει τον φασιστάκο που κρύβεις μέσα σου; 23 Ιουνίου 2017

Οι αψεγάδιαστες μέχρι πρότινος κούκλες αποκτούν «κουσούρια» και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συμμετέχοντας στον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για τη χειραφέτησή του από τα στερεότυπα.

Στην εποχή όπου ο σεξισμός αποτελεί ένα από τα (περισσότερα από) 10 αμαρτήματα του σύγχρονου ανθρώπου, και που το «αγάπα το σώμα που έχεις» προβάλει ως το σύνθημα της απόλυτης απενοχοποίησης, μπορείς να είσαι κούκλα, ακόμα και αν έχεις καμπύλες! Και τι κούκλα, Barbie! Barbie Fashionistas, μέλος της σειράς από κούκλες νέας γενιάς που πωλείται όπως διαβάζω τρελά, σε όλο τον κόσμο.
Η οποία σειρά όχι μόνο έχει συμπεριλάβει στα ανορεξικά μέχρι πρότινος μοντελάκια της και μια Barbie πιο τσουπωτή από τις άλλες (οι φεμινιστικοί αγώνες γενεών τώρα δικαιώνονται!), όχι μόνο έχει κυκλοφορήσει κούκλες με διάφορους τόνους δέρματος (κάτω ο ρατσισμός!), αλλά έρχεται τώρα για να απελευθερώσει και έναν «άνδρα» – σύμβολο για εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο που έχουν μεγαλώσει παίζοντας με κούκλες.
Η σειρά Barbie Fashionistas, παιχνίδι για τους μικρούς (και για τους μεγάλους που επιμένουν να παίζουν με κούκλες), για κάποιους άλλους κομμάτι της ποπ αισθητικής και κουλτούρας που ακόμα και μέσα από την μαζική παραγωγή αποκτά χαρακτηριστικά έργου τέχνης, εμπλουτίζεται με 15 νέες κούκλες Κεν. Οι οποίοι, μαθαίνω, δεν θα είναι απαραιτήτως οι μυώδεις Κεν με το θεληματικό (στα όρια του Αβερελ Ντάλτον) πηγούνι που ξέραμε, καθώς θα βγουν σε τρεις τύπους σώματος, επτά αποχρώσεις δέρματος, οκτώ χρώματα μαλλιών και εννέα κτενίσματα.

Κυρίες (και κύριοι, στον 21ο αιώνα των Gay Pride ζούμε), υποδεχτείτε τον πρίγκιπα της νέας εποχής: Εναν Κεν που μπορεί και να είναι λίγο (ως και πολύ μελαμψός) που μπορεί να είναι λίγο κοντός, που μπορεί να μην έχει τόσο αγαλμάτινο σώμα όσο ο παλιός κλασσικός Κεν.  Έναν Κεν που μπορεί να συμπληρώσει αρμονικά μια Barbie πιο κοντή, πιο στρουμπουλή, πιο μελαμψή από την Barbie που είχαμε μάθει. ΄Η και που μπορεί να σταθεί χωρίς κόμπλεξ δίπλα στην αψεγάδιαστη Barbie που είχαμε μάθει, αφού… ο έρως σωματικές αναλογίες δεν κοιτά. Την εποχή της πολιτικής ορθότητας, για να έχεις μέλλον, πρέπει να αφουγκραστείς τα μηνύματα και να τα ασπαστείς, να τα κάνεις τρόπο ζωής, ακόμα και αν είσαι κούκλα. Η σειρά Barbie Fashionistras με τα νέας κοπής κορίτσια και αγόρια της έρχεται για να εισάγει αυτή την ορθότητα και στον κόσμο των παιδιών. Των παιδιών που παίζουν ακόμα με κούκλες - και όμως υπάρχουν! Των παιδιών που καλούνται να μάθουν μέσα από το παιχνίδι να μην είναι σεξιστές, ρατσιστές, να μην κρίνουν τον άλλο από την εμφάνισή του…

Μπορεί αλήθεια, το αθώο παιχνίδι σου μ' έναν Κεν και μία Barbie νέας γενιάς να σκοτώσει τον φασιστάκο που πιθανώς (για διάφορους λόγους που ξεκινάνε από το σπίτι σου) κρύβεις μέσα σου; Μπορούν οι κούκλες νέας γενιάς να περάσουν στη νέα γενιά, στα σύγχρονα παιδιά, μηνύματα που η κοινωνία, η μάνα τους η ίδια απέτυχε να τους περάσει; ΄Η και σε αυτή την περίπτωση fashion(istas) είναι θα περάσει;

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_df-02542r_wide-e0311a733faaa75327e63c57c2ef5c2081aa87cd-s900-c85 Υπάρχει και… βρώμικος κινηματογράφος; Στην αγορά κόπιες από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί η βία, οι ερωτικές σκηνές και οι βρισιές που περιείχαν οι original κόπιες. Main_slider Όταν το θέαμα ειναι δωρεάν και η πρόσβαση μαρτύριο Σταύρος Νιάρχος και συναυλία ανοιχτή (και δωρεάν !!) σ' έναν από τους, μακράν πιο φροντισμένους και υπέροχους κήπους που έχουμε δει ever. Main_19051462_1316595611723270_8426757583150252032_n Η μεγάλη ευτυχία εξαργυρώνεται σε πολλά επεισόδια Πού πήγε η ανεμελιά μιας νέας κοπέλας που πραγματοποιεί ένα όνειρό της; Main_slider Like που πέθανες και που σε κλαίνε! Περνώντας από κηδεία σε κηδεία με την ίδια ευκολία που πατάς ένα like... Main_assets_large_t_420_54459478 Η ελεήμων σύζυγος... Βαρουφάκη Δύο σε ένα: η αυτόφωτη δημιουργός και η συμβία ενός εγωκεντρικού και εγωπαθή άντρα που εύκολα καπελώνει τους γύρω του.
#load_content_with_ajax