Γνώμες

Τραμπ καλεί Πετρέλη! 23 Μαρτίου 2018

Πέρυσι Βαλάντης, φέτος Πετρέλης. Τρέμω στην ιδέα του ποιος μπορεί να περιοδεύει του χρόνου τέτοιες μέρες στις ΗΠΑ.

Πέρυσι, καλεσμένος στον Λευκό Οίκο για το Χριστουγεννιάτικο πάρτι ήταν ο Βαλάντης. Υπήρχε και εξήγηση: Τον είχε καλέσει (και δεν ήταν η πρώτη φορά) ο ρεπουμπλιακανός βουλευτής και εξάδελφός του, ο Κώστας Μπιλιράκης. Γιατί υπάρχουν και συγγένειες που ανοίγουν (έστω για λίγο, έστω για μερικές ώρες) μεγάλες πόρτες. Φέτος, διαβάζουμε, πρόσκληση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου (πάντα στον Λευκό Οίκο) έλαβε ο Θάνος Πετρέλης. Αν έχει κι αυτός συγγενή που γνωρίζει προσωπικά τον Τραμπ και μεσολάβησε, δεν ξέρω. Μπορεί πάλι, τα μουσικά γούστα του πλανητάρχη και της συμβίας του να «έχουν» λίγο από Βαλάντη και Πετρέλη.

Μπορεί να υπάρχει, βεβαίως, και μια πολύ πιο απλή εξήγηση: Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Πετρέλης κάνει αυτή την περίοδο περιοδεία στην Αμερική. Οπότε, κάποιος από τους Ελληνοαμερικάνους συνεργάτες του Τραμπ (και θαυμαστές του Ελληνα τραγουδιστή) πιθανώς να πρότεινε το όνομά του, ως εύκολη λύση για μία ακόμα ελληνική (και επώνυμη) παρουσία στη δεξίωση. Λογικό ακούγεται.

Εκείνο που εξακολουθεί να ακούγεται παράλογο είναι πώς μια χώρα με τόσο μεγάλη παράδοση στη μουσική όσο η Ελλάδα εξακολουθεί να εξάγει τόσο χαμηλής ποιότητας προϊόντα - και δεν αναφέρομαι στον Πετρέλη προσωπικά, αλλά στο είδος μουσικής που και ο Πετρέλης περιφέρει με τις ανά τον κόσμο συναυλίες του. Με τέτοια κακής ποιότητας μουσική διαφημίζουμε το όνομα και την καλλιτεχνική παραγωγή της χώρας έξω, με τέτοια μουσική μαθαίνουν να διασκεδάζουν και τα παιδιά των μεταναστών, αυτή η κατηγορία Ελλήνων που δεν πολυμιλάει ελληνικά, αλλά που ξέρει τσάτρα πάτρα να ψιλοτραγουδάει όλα τα πρόσφατα σουξέ του λουλουδοπόλεμου και της φτηνής σαμπάνιας. Με τέτοια τραγούδια και με τέτοια αισθητική, μας μαθαίνουν και οι Αμερικανοί.

Αφού αυτά εξάγουμε, αυτά… εισάγουν τώρα και στον Λευκό Οίκο. Οπότε, πέρυσι Βαλάντης φέτος Πετρέλης. Τρέμω στην ιδέα του ποιός μπορεί να περιοδεύει του χρόνου τέτοιες μέρες στις ΗΠΑ, ή ποιος μπορεί να έχει θείο όχι στην Κορώνη αλλά στην Ουάσιγκτον… Γιατί πάντα υπάρχουν χειρότερα.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Χαμένοι στον πληθωρισμό παραστάσεων Είναι δυνατόν ένας σκηνοθέτης να κάνει έξι παραστάσεις σε μία σεζόν και να είναι όλες καλές; Main_slider Κυβερνήτης… Μιράντα, ή η δύναμη της τηλεόρασης Η αναγνωρισιμότητα που σου χαρίζει μια τηλεοπτική επιτυχία μπορεί να είναι το διαβατήριο που θα ανοίγει όλες τις πόρτες, για όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Main_slider Η Νατάσσα και η άλλη (Νατάσσα) Περιπτώσεις σαν την Καλογρίδη, που ξεκινούν ως πρωταγωνίστριες, για να καταλήξουν να γίνονται τα ανέκδοτα της παρέας με τον τρόπο που εκθέτουν τη ζωή τους, προκαλούν μια θλίψη. Main_villagers_of_ioannina_city_vic_live_at_fuzz_club_15-11-2014_athens_(4) To κλαρίνο επιστρέφει πλήρως... απενοχοποιημένο Αν κάποτε το δημοτικό τραγούδι ήταν εξορισμένο στις παρυφές του «έθνικ» τώρα είναι και πάλι κοντά μας. Main_slider Η ηδονή του... Πένθους Θα ήταν ίσως πιο κομψό και πιο ανθρώπινο να στεκόμασταν με σιωπή μπροστά στην τραγική απώλεια ενός ανθρώπου.
#load_content_with_ajax