ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Γνώμες

Πολιτισμός με… σπασμένα δεκανίκια 13 Οκτωβρίου 2017

Οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι μας δεν είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρία.

Όχι πως δεν το γνωρίζαμε, απλώς το επιβεβαιώνουμε. Κατά την ημερίδα «Προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα προέκυψε ένα ακόμα ντροπιαστικό για την Ελλάδα συμπέρασμα: από τους 434 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους μας μόνο οι 151 είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρία. Το αποκάλυψε και η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία σε χαιρετισμό που απέστειλε επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο Πολιτισμός είναι αγαθό και ρόλος της Πολιτείας είναι να εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση, την επισκεψιμότητα και την επαφή μας με το αγαθό αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία είναι προαπαιτούμενη προκειμένου τα μουσεία και τα πολιτιστικά κτήρια να αδειοδοτηθούν. Όμως, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία εμφανίζεται μία ιδιαιτερότητα.
Λόγω του ότι τα έργα αυτά δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, η πρόσβαση δεν είναι πάντοτε εφικτή σε άτομα με μειωμένη κινητική ικανότητα».

Εχουμε, ό,τι και να λέμε, βαρεθεί να ακούμε τα αυτονόητα: ο Πολιτισμός (που στην Ελλάδα κρατάει σπασμένα δεκανίκια) είναι πράγματι αγαθό που πρέπει να είναι προσβάσιμο από όλους. Ας κάνουν, λοιπόν, επιτέλους κάτι οι κυβερνήσεις. Η δικαιολογία πως τα έργα στους αρχαιολογικούς χώρους έγιναν στο παρελθόν γι΄αυτό και είναι ανεπαρκή δεν μπορεί να προβάλλεται, και μάλιστα από την υπουργό Πολιτισμού. Οι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε όλους από… χθες! Είναι ο καθρέφτης της χώρας, η επιβεβαίωση όχι μόνο ενός λαμπρού παρελθόντος αλλά και ενός παρόντος που σέβεται τον άνθρωπο. Με την ευκαιρία, ας ρίξουν μια ματιά και στους δεκάδες κλειδωμένους και παρατημένους αρχαιολογικούς χώρους. Θα μπορούσαν και αυτοί να είναι πηγή υπερηφάνειας. Και εσόδων.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Η διεθνής «έκρηξη» της τηλεόρασης Ο «βομβαρδισμός» μας από δεκάδες νέες σειρές, με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ποιο άραγε μπορεί να είναι το μέλλον της εντυπωσιακά ακμαίας αυτή τη στιγμή μικρής οθόνης; Θα καταφέρει να κρατήσει το υψηλό επίπεδο ή θα αναγκαστεί, για λό... Main_slider Αρχαιολογικά παράλογα Ποια κυβέρνηση θα σταματήσει να παίζει παιχνίδια και θα ασχοληθεί σοβαρά με ένα θέμα κεφαλαιώδες για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλο τον κόσμο; Main_slider Επιχορηγήσεις και τρύπιες... τσέπες! Πήξαμε στις χορευτικές κυρίως, αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις που θα παιχτούν για λίγο, για πολύ λίγο, για ελάχιστες μέρες. Main_slider Κάννες χωρίς σέλφι γίνεται; Το πρώτο κόκκινο χαλί χωρίς... «αυτοφωτογραφίες». Main_q78aftikuj5luj01771n Γιουροβίζιον των (ποιοτικών) εκπτώσεων Εντυπωσιακά στησίματα, τεράστιες σκηνές πάνω στις οποίες η τεχνολογία κάνει θαύματα, αλλά το θαύμα της μουσικής απουσιάζει. Main_slider Τα θερινά σινεμά της νιότης μας Τα πρώτα θερινά εξακολουθούν να ανοίγουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Είναι όλο και λιγότερα, αλλά επιμένουν και ανοίγουν.
#load_content_with_ajax