Γνώμες

Πολιτισμός με… σπασμένα δεκανίκια 13 Οκτωβρίου 2017

Οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι μας δεν είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρία.

Όχι πως δεν το γνωρίζαμε, απλώς το επιβεβαιώνουμε. Κατά την ημερίδα «Προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα προέκυψε ένα ακόμα ντροπιαστικό για την Ελλάδα συμπέρασμα: από τους 434 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους μας μόνο οι 151 είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρία. Το αποκάλυψε και η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία σε χαιρετισμό που απέστειλε επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο Πολιτισμός είναι αγαθό και ρόλος της Πολιτείας είναι να εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση, την επισκεψιμότητα και την επαφή μας με το αγαθό αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία είναι προαπαιτούμενη προκειμένου τα μουσεία και τα πολιτιστικά κτήρια να αδειοδοτηθούν. Όμως, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία εμφανίζεται μία ιδιαιτερότητα.
Λόγω του ότι τα έργα αυτά δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, η πρόσβαση δεν είναι πάντοτε εφικτή σε άτομα με μειωμένη κινητική ικανότητα».

Εχουμε, ό,τι και να λέμε, βαρεθεί να ακούμε τα αυτονόητα: ο Πολιτισμός (που στην Ελλάδα κρατάει σπασμένα δεκανίκια) είναι πράγματι αγαθό που πρέπει να είναι προσβάσιμο από όλους. Ας κάνουν, λοιπόν, επιτέλους κάτι οι κυβερνήσεις. Η δικαιολογία πως τα έργα στους αρχαιολογικούς χώρους έγιναν στο παρελθόν γι΄αυτό και είναι ανεπαρκή δεν μπορεί να προβάλλεται, και μάλιστα από την υπουργό Πολιτισμού. Οι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε όλους από… χθες! Είναι ο καθρέφτης της χώρας, η επιβεβαίωση όχι μόνο ενός λαμπρού παρελθόντος αλλά και ενός παρόντος που σέβεται τον άνθρωπο. Με την ευκαιρία, ας ρίξουν μια ματιά και στους δεκάδες κλειδωμένους και παρατημένους αρχαιολογικούς χώρους. Θα μπορούσαν και αυτοί να είναι πηγή υπερηφάνειας. Και εσόδων.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_new-york-philharmonic-by-chris-lee-15-16-850x567 Ιδιώτες διέσωσαν τη Φιλαρμονική της Ν. Υόρκης - Το ελληνικό όνειρο θερινής...νυχτός Γιατί πολλοί πολιτιστικοί οργανισμοί μας ψυχορραγούν σήμερα; Main_slider Ο Στόκας φεύγει, η Κοκκίνου... καταφτάνει Mετά την Μποφιλι-άδα, η Ρουβ-ιάδα. Main_akropoli-570-800x600 Εσείς πόση… κουλτούρα πάθατε; Ωραίο το θέατρο, αλλά το θέατρο του παραλόγου που οι ίδιοι στήνουμε στις ζωές μας, δεν αντέχεται! Main_slider Σοβιετικός κονστρουκτιβισμός και… χριστουγεννιάτικες ντεκορασιόν Να επρόκειτο για… κρυφό μήνυμα προς εξωγήινα όντα; Αποτυχημένη απόπειρα κατασκευής του πύργου του Άιφελ σε μινιατούρα; Main_20171210_183445 Οι κακόγουστες και… βλάσφημες φάτνες των Δημάρχων Από τη μια το μεγαλείο του νεοκλασικού οικοδομήματος και από την άλλη η πανηγυριώτικη πλαστικούρα. Main_wonder-wheel-foto1 Ακούει κανείς τη Ντίλαν Φάροου και τις κατηγορίες της για σεξουαλική κακοποίηση; Η κόρη του Γούντι Αλέν επιμένει στις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της και επιτίθεται στην Κέιτ Γουίνσλετ που τον στηρίζει.
#load_content_with_ajax