Γνώμες

Πολιτισμός με… σπασμένα δεκανίκια 13 Οκτωβρίου 2017

Οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι μας δεν είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρία.

Όχι πως δεν το γνωρίζαμε, απλώς το επιβεβαιώνουμε. Κατά την ημερίδα «Προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα προέκυψε ένα ακόμα ντροπιαστικό για την Ελλάδα συμπέρασμα: από τους 434 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους μας μόνο οι 151 είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρία. Το αποκάλυψε και η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία σε χαιρετισμό που απέστειλε επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο Πολιτισμός είναι αγαθό και ρόλος της Πολιτείας είναι να εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση, την επισκεψιμότητα και την επαφή μας με το αγαθό αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία είναι προαπαιτούμενη προκειμένου τα μουσεία και τα πολιτιστικά κτήρια να αδειοδοτηθούν. Όμως, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία εμφανίζεται μία ιδιαιτερότητα.
Λόγω του ότι τα έργα αυτά δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, η πρόσβαση δεν είναι πάντοτε εφικτή σε άτομα με μειωμένη κινητική ικανότητα».

Εχουμε, ό,τι και να λέμε, βαρεθεί να ακούμε τα αυτονόητα: ο Πολιτισμός (που στην Ελλάδα κρατάει σπασμένα δεκανίκια) είναι πράγματι αγαθό που πρέπει να είναι προσβάσιμο από όλους. Ας κάνουν, λοιπόν, επιτέλους κάτι οι κυβερνήσεις. Η δικαιολογία πως τα έργα στους αρχαιολογικούς χώρους έγιναν στο παρελθόν γι΄αυτό και είναι ανεπαρκή δεν μπορεί να προβάλλεται, και μάλιστα από την υπουργό Πολιτισμού. Οι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε όλους από… χθες! Είναι ο καθρέφτης της χώρας, η επιβεβαίωση όχι μόνο ενός λαμπρού παρελθόντος αλλά και ενός παρόντος που σέβεται τον άνθρωπο. Με την ευκαιρία, ας ρίξουν μια ματιά και στους δεκάδες κλειδωμένους και παρατημένους αρχαιολογικούς χώρους. Θα μπορούσαν και αυτοί να είναι πηγή υπερηφάνειας. Και εσόδων.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Εθισμένοι στην καταστροφή Δεν υπάρχει, νομίζω, ευρωπαϊκή πόλη που τα αγάλματα να είναι πιο κακοπαθημένα από την Αθήνα. Main_lanthimos_252863_125853 Γιατί μας αρέσει ο Γιώργος Λάνθιμος; Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα, για να ανοιχτεί μετά στη διεθνή αγορά έχει κάτι το σχεδόν συγκινητικό, γιατί δίνει «σάρκα» σε ένα όνειρο που για έναν Ελληνα καλλιτέχνη αρχικά μπορεί να μοιάζει ουτοπικό. Main_eirini-pappafg Πόλεμος ανακοινώσεων για την Ειρήνη Παππά Ευχόμαστε ο θόρυβος να σταματήσει εδώ και να αφήσουμε την ηθοποιό στην ησυχία που έχει επιλέξει να ζει. Main_slider Σώστε τα «Ξενία» Τα γεμάτα κόσμο κάποτε ξενοδοχεία, τα αρχιτεκτονικά αυτά κοσμήματα, εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου. Main_37121999_304 Ο Γαβράς ζει, η διαδικτυακή ενημέρωση ψυχορραγεί Με την επικράτηση του Internet και στο θέμα της ενημέρωσης, το να είσαι πρώτος έχει γίνει, δυστυχώς, μοναδικός σκοπός. Main_slider Τα γαϊδουράκια πήγαν… θέατρο Ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης βρήκε έναν έξυπνο τρόπο για να διαμαρτυρηθεί για τα μαρτύρια που τραβούν τα συμπαθή τετράποδα.
#load_content_with_ajax