ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Γνώμες

Πολιτισμός με… σπασμένα δεκανίκια 13 Οκτωβρίου 2017

Οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι μας δεν είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρία.

Όχι πως δεν το γνωρίζαμε, απλώς το επιβεβαιώνουμε. Κατά την ημερίδα «Προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα προέκυψε ένα ακόμα ντροπιαστικό για την Ελλάδα συμπέρασμα: από τους 434 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους μας μόνο οι 151 είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρία. Το αποκάλυψε και η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία σε χαιρετισμό που απέστειλε επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο Πολιτισμός είναι αγαθό και ρόλος της Πολιτείας είναι να εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση, την επισκεψιμότητα και την επαφή μας με το αγαθό αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία είναι προαπαιτούμενη προκειμένου τα μουσεία και τα πολιτιστικά κτήρια να αδειοδοτηθούν. Όμως, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία εμφανίζεται μία ιδιαιτερότητα.
Λόγω του ότι τα έργα αυτά δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, η πρόσβαση δεν είναι πάντοτε εφικτή σε άτομα με μειωμένη κινητική ικανότητα».

Εχουμε, ό,τι και να λέμε, βαρεθεί να ακούμε τα αυτονόητα: ο Πολιτισμός (που στην Ελλάδα κρατάει σπασμένα δεκανίκια) είναι πράγματι αγαθό που πρέπει να είναι προσβάσιμο από όλους. Ας κάνουν, λοιπόν, επιτέλους κάτι οι κυβερνήσεις. Η δικαιολογία πως τα έργα στους αρχαιολογικούς χώρους έγιναν στο παρελθόν γι΄αυτό και είναι ανεπαρκή δεν μπορεί να προβάλλεται, και μάλιστα από την υπουργό Πολιτισμού. Οι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε όλους από… χθες! Είναι ο καθρέφτης της χώρας, η επιβεβαίωση όχι μόνο ενός λαμπρού παρελθόντος αλλά και ενός παρόντος που σέβεται τον άνθρωπο. Με την ευκαιρία, ας ρίξουν μια ματιά και στους δεκάδες κλειδωμένους και παρατημένους αρχαιολογικούς χώρους. Θα μπορούσαν και αυτοί να είναι πηγή υπερηφάνειας. Και εσόδων.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Μια δασκάλα από τη Δανία ενάντια στον Τραμπ Χαίρομαι πάρα πολύ που η χώρα μας είναι πιο κοντά στη Δανία της «Ρίτας» παρά στις σκοταδιστικές ΗΠΑ του Τραμπ. Main_slider Φωνές... ανίερες Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ μηνύει την παράσταση «Jesus Christ Superstar» Main_agios Ο Ηλίας Βρεττός… είχε άγιο; Οδηγούμε σαν τρελοί, αλλά κάθε φορά που ένας επώνυμος στουκάρει, παρακολουθούμε έκπληκτοι την τραγωδία που, ευτυχώς, αυτή τη φορά αποφεύχθηκε. Main_slider Ο κύριος Κώστας Βουτσάς Μερικές σκέψεις με αφορμή την αισιόδοξη και ευγενική φύση του λαοφιλούς ηθοποιού μας Main_slider Λάμψη από σταρ με μυρωδιά μπαρουτιού! Σαμάνθα – Κάρι, η λυκοφιλία. Main_slider Ο πατέρας που όλοι θα θέλαμε να... έχουμε Ένα σχόλιο πάνω στον συγκλονιστικό μονόλογο του πατέρα στην ταινία ««Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου».
#load_content_with_ajax