Γνώμες

Πολιτισμός με… σπασμένα δεκανίκια 13 Οκτωβρίου 2017

Οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι μας δεν είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρία.

Όχι πως δεν το γνωρίζαμε, απλώς το επιβεβαιώνουμε. Κατά την ημερίδα «Προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα προέκυψε ένα ακόμα ντροπιαστικό για την Ελλάδα συμπέρασμα: από τους 434 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους μας μόνο οι 151 είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρία. Το αποκάλυψε και η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία σε χαιρετισμό που απέστειλε επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο Πολιτισμός είναι αγαθό και ρόλος της Πολιτείας είναι να εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση, την επισκεψιμότητα και την επαφή μας με το αγαθό αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία είναι προαπαιτούμενη προκειμένου τα μουσεία και τα πολιτιστικά κτήρια να αδειοδοτηθούν. Όμως, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία εμφανίζεται μία ιδιαιτερότητα.
Λόγω του ότι τα έργα αυτά δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, η πρόσβαση δεν είναι πάντοτε εφικτή σε άτομα με μειωμένη κινητική ικανότητα».

Εχουμε, ό,τι και να λέμε, βαρεθεί να ακούμε τα αυτονόητα: ο Πολιτισμός (που στην Ελλάδα κρατάει σπασμένα δεκανίκια) είναι πράγματι αγαθό που πρέπει να είναι προσβάσιμο από όλους. Ας κάνουν, λοιπόν, επιτέλους κάτι οι κυβερνήσεις. Η δικαιολογία πως τα έργα στους αρχαιολογικούς χώρους έγιναν στο παρελθόν γι΄αυτό και είναι ανεπαρκή δεν μπορεί να προβάλλεται, και μάλιστα από την υπουργό Πολιτισμού. Οι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε όλους από… χθες! Είναι ο καθρέφτης της χώρας, η επιβεβαίωση όχι μόνο ενός λαμπρού παρελθόντος αλλά και ενός παρόντος που σέβεται τον άνθρωπο. Με την ευκαιρία, ας ρίξουν μια ματιά και στους δεκάδες κλειδωμένους και παρατημένους αρχαιολογικούς χώρους. Θα μπορούσαν και αυτοί να είναι πηγή υπερηφάνειας. Και εσόδων.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Μαφία ψέματα και δημοσιογραφία Το timing της μαφιόζικης δολοφονίας της γυναίκας αυτής σε σχέση με ό,τι ζει η δημοσιογραφία σήμερα στην Ελλάδα, κάτι μου κάνει. Main_slider Ο πρωθυπουργός που κλαίει! «Το μοντέλο του πολιτικού άντρα που δεν φοβάται να κλάψει μπροστά σε όλους είναι κάτι που σχεδόν το χρειαζόμαστε». Main_slider Σκάνδαλο Γουάινσταϊν: Γιατί όλοι γνώριζαν και κανένας δεν μιλούσε; Η σεξουαλική παρενόχληση συμβαίνει παντού, όχι μόνο στο Χόλιγουντ, και όταν την καταγγέλλεις τώρα, έχεις ήδη αργήσει. Main_slider Το σποτάκι που μας σόκαρε! Μια διαφήμιση ήρθε την κατάλληλη στιγμή για να πυροδοτήσει μια συζήτηση που όμως δεν έχει κανένα απολύτως νόημα Main_download Τα κατακίτρινα όργια του Τύπου εις βάρος του Σκιαδαρέση Πώς ένας άνθρωπος που κάνει απλώς τη δουλειά του μπορεί να βρεθεί «κατηγορούμενος» για άσωτη ζωή. Main_slider To Blade Runner 2049 είναι εδώ / Αλλά εμείς επιμένουμε σε Vangelis
#load_content_with_ajax