ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Γνώμες

Σε πόσες παρουσιάσεις βιβλίων πήγατε σήμερα; 13 Νοεμβρίου 2017

Όχι πως μου πέφτει λόγος, αλλά δεν βρίσκω κομψό να καλείς γνωστούς και φίλους και (σχεδόν) να τους υποχρεώνεις να σε αγοράσουν.

To inbox μου είναι γεμάτο προσκλήσεις για παρουσιάσεις βιβλίων. Πολλές προσκλήσεις. Πάρα πολλές προσκλήσεις. Τόσο πολλές που αν ήθελα να πάω σε όλες θα έπρεπε κάθε απόγευμα να περνάω από δύο τουλάχιστον χώρους εκδηλώσεων και βιβλιοπωλεία. Δε θέλω. Υπάρχουν όμως συνάδελφοι που πηγαίνουν. Όχι μόνο ως καλεσμένοι, και ως ομιλητές. Διαμορφώνεται, μου φαίνεται, μια καινούρια… υποειδικότητα δημοσιογράφων: Οι ομιλητές στην παρουσίαση βιβλίων και ποιητικών συλλογών. Ξεφυλλίζουν λίγο την έκδοση και πηγαίνουν και μπουρδολογούν. Εντάξει, ας μην τους αδικώ, υπάρχουν και εκείνοι που λένε ουσιαστικά πράγματα… Πόσο όμως ουσιαστικά πράγματα μπορείς να πεις όταν η αποστολή σου είναι να κολακέψεις τον συγγραφέα; Αυτό ακριβώς είναι «η παρουσίαση του νέου μου βιβλίου»: το λιβάνισμα εκείνου που υπογράφει το βιβλίο. Και μια καλή ευκαιρία να πουλήσει ο εκδότης. Είναι παλιά η πρακτική, τώρα όμως γίνεται στην υπερβολή της.

Όχι πως μου πέφτει λόγος, αλλά δεν βρίσκω κομψό να καλείς γνωστούς και φίλους και (σχεδόν) να τους υποχρεώνεις να σε αγοράσουν. Είναι κάτι όμως που συνηθίζεται, οπότε πάσο. Ποτέ, βεβαίως, άλλοτε, δεν γινόταν με τέτοια υπερβολή. Και τόσο επίμονα: Προσκλήσεις με mail, προσκλήσεις στο Facebook, προσκλήσεις με το ταχυδρομείο… Η εκδήλωση θα έχει και φαγητό, θα έχει και μουσική, θα έχει και απαγγελία… Μόνο προγυμνασμένα άλογα να κάνουν ακροβατικά δεν φέρνουν. Επειδή δεν χωράνε στο πατάρι του βιβλιοπωλείου που φιλοξενεί το event, υποθέτω. Αν μπορούσαν, και άλογα θα έφερναν και την Εστερ Ουίλιαμς να πηδήσει στο σιντριβάνι που θα είχαν στήσει στη μέση της αίθουσας. Η έκδοση ενός βιβλίου, μια διαδικασία πνευματική, αποκτάει πλέον έντονες lifestyle προεκτάσεις, γίνεται κοινωνική εκδήλωση με φωτογράφους και αφρίζοντα οίνο, ακόμα και αφορμή για πάρτι. Την ίδια στιγμή η ποιότητα των (δεκάδων) εκδιδομένων βιβλίων που παρουσιάζονται ενδιαφέρει κανέναν; Αυτό, θα μου πείτε, είναι άλλο θέμα…

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Μια δασκάλα από τη Δανία ενάντια στον Τραμπ Χαίρομαι πάρα πολύ που η χώρα μας είναι πιο κοντά στη Δανία της «Ρίτας» παρά στις σκοταδιστικές ΗΠΑ του Τραμπ. Main_slider Φωνές... ανίερες Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ μηνύει την παράσταση «Jesus Christ Superstar» Main_agios Ο Ηλίας Βρεττός… είχε άγιο; Οδηγούμε σαν τρελοί, αλλά κάθε φορά που ένας επώνυμος στουκάρει, παρακολουθούμε έκπληκτοι την τραγωδία που, ευτυχώς, αυτή τη φορά αποφεύχθηκε. Main_slider Ο κύριος Κώστας Βουτσάς Μερικές σκέψεις με αφορμή την αισιόδοξη και ευγενική φύση του λαοφιλούς ηθοποιού μας Main_slider Λάμψη από σταρ με μυρωδιά μπαρουτιού! Σαμάνθα – Κάρι, η λυκοφιλία. Main_slider Ο πατέρας που όλοι θα θέλαμε να... έχουμε Ένα σχόλιο πάνω στον συγκλονιστικό μονόλογο του πατέρα στην ταινία ««Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου».
#load_content_with_ajax