ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Γνώμες

Σε πόσες παρουσιάσεις βιβλίων πήγατε σήμερα; 30 Απριλίου 2018

Όχι πως μου πέφτει λόγος, αλλά δεν βρίσκω κομψό να καλείς γνωστούς και φίλους και (σχεδόν) να τους υποχρεώνεις να σε αγοράσουν.

To inbox μου είναι γεμάτο προσκλήσεις για παρουσιάσεις βιβλίων. Πολλές προσκλήσεις. Πάρα πολλές προσκλήσεις. Τόσο πολλές που αν ήθελα να πάω σε όλες θα έπρεπε κάθε απόγευμα να περνάω από δύο τουλάχιστον χώρους εκδηλώσεων και βιβλιοπωλεία. Δε θέλω. Υπάρχουν όμως συνάδελφοι που πηγαίνουν. Όχι μόνο ως καλεσμένοι, και ως ομιλητές. Διαμορφώνεται, μου φαίνεται, μια καινούρια… υποειδικότητα δημοσιογράφων: Οι ομιλητές στην παρουσίαση βιβλίων και ποιητικών συλλογών. Ξεφυλλίζουν λίγο την έκδοση και πηγαίνουν και μπουρδολογούν. Εντάξει, ας μην τους αδικώ, υπάρχουν και εκείνοι που λένε ουσιαστικά πράγματα… Πόσο όμως ουσιαστικά πράγματα μπορείς να πεις όταν η αποστολή σου είναι να κολακέψεις τον συγγραφέα; Αυτό ακριβώς είναι «η παρουσίαση του νέου μου βιβλίου»: το λιβάνισμα εκείνου που υπογράφει το βιβλίο. Και μια καλή ευκαιρία να πουλήσει ο εκδότης. Είναι παλιά η πρακτική, τώρα όμως γίνεται στην υπερβολή της.

Όχι πως μου πέφτει λόγος, αλλά δεν βρίσκω κομψό να καλείς γνωστούς και φίλους και (σχεδόν) να τους υποχρεώνεις να σε αγοράσουν. Είναι κάτι όμως που συνηθίζεται, οπότε πάσο. Ποτέ, βεβαίως, άλλοτε, δεν γινόταν με τέτοια υπερβολή. Και τόσο επίμονα: Προσκλήσεις με mail, προσκλήσεις στο Facebook, προσκλήσεις με το ταχυδρομείο… Η εκδήλωση θα έχει και φαγητό, θα έχει και μουσική, θα έχει και απαγγελία… Μόνο προγυμνασμένα άλογα να κάνουν ακροβατικά δεν φέρνουν. Επειδή δεν χωράνε στο πατάρι του βιβλιοπωλείου που φιλοξενεί το event, υποθέτω. Αν μπορούσαν, και άλογα θα έφερναν και την Εστερ Ουίλιαμς να πηδήσει στο σιντριβάνι που θα είχαν στήσει στη μέση της αίθουσας. Η έκδοση ενός βιβλίου, μια διαδικασία πνευματική, αποκτάει πλέον έντονες lifestyle προεκτάσεις, γίνεται κοινωνική εκδήλωση με φωτογράφους και αφρίζοντα οίνο, ακόμα και αφορμή για πάρτι. Την ίδια στιγμή η ποιότητα των (δεκάδων) εκδιδομένων βιβλίων που παρουσιάζονται ενδιαφέρει κανέναν; Αυτό, θα μου πείτε, είναι άλλο θέμα…

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Η διεθνής «έκρηξη» της τηλεόρασης Ο «βομβαρδισμός» μας από δεκάδες νέες σειρές, με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ποιο άραγε μπορεί να είναι το μέλλον της εντυπωσιακά ακμαίας αυτή τη στιγμή μικρής οθόνης; Θα καταφέρει να κρατήσει το υψηλό επίπεδο ή θα αναγκαστεί, για λό... Main_slider Αρχαιολογικά παράλογα Ποια κυβέρνηση θα σταματήσει να παίζει παιχνίδια και θα ασχοληθεί σοβαρά με ένα θέμα κεφαλαιώδες για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλο τον κόσμο; Main_slider Επιχορηγήσεις και τρύπιες... τσέπες! Πήξαμε στις χορευτικές κυρίως, αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις που θα παιχτούν για λίγο, για πολύ λίγο, για ελάχιστες μέρες. Main_slider Κάννες χωρίς σέλφι γίνεται; Το πρώτο κόκκινο χαλί χωρίς... «αυτοφωτογραφίες». Main_q78aftikuj5luj01771n Γιουροβίζιον των (ποιοτικών) εκπτώσεων Εντυπωσιακά στησίματα, τεράστιες σκηνές πάνω στις οποίες η τεχνολογία κάνει θαύματα, αλλά το θαύμα της μουσικής απουσιάζει. Main_slider Τα θερινά σινεμά της νιότης μας Τα πρώτα θερινά εξακολουθούν να ανοίγουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Είναι όλο και λιγότερα, αλλά επιμένουν και ανοίγουν.
#load_content_with_ajax