Γνώμες

Σε πόσες παρουσιάσεις βιβλίων πήγατε σήμερα; 30 Απριλίου 2018

Όχι πως μου πέφτει λόγος, αλλά δεν βρίσκω κομψό να καλείς γνωστούς και φίλους και (σχεδόν) να τους υποχρεώνεις να σε αγοράσουν.

To inbox μου είναι γεμάτο προσκλήσεις για παρουσιάσεις βιβλίων. Πολλές προσκλήσεις. Πάρα πολλές προσκλήσεις. Τόσο πολλές που αν ήθελα να πάω σε όλες θα έπρεπε κάθε απόγευμα να περνάω από δύο τουλάχιστον χώρους εκδηλώσεων και βιβλιοπωλεία. Δε θέλω. Υπάρχουν όμως συνάδελφοι που πηγαίνουν. Όχι μόνο ως καλεσμένοι, και ως ομιλητές. Διαμορφώνεται, μου φαίνεται, μια καινούρια… υποειδικότητα δημοσιογράφων: Οι ομιλητές στην παρουσίαση βιβλίων και ποιητικών συλλογών. Ξεφυλλίζουν λίγο την έκδοση και πηγαίνουν και μπουρδολογούν. Εντάξει, ας μην τους αδικώ, υπάρχουν και εκείνοι που λένε ουσιαστικά πράγματα… Πόσο όμως ουσιαστικά πράγματα μπορείς να πεις όταν η αποστολή σου είναι να κολακέψεις τον συγγραφέα; Αυτό ακριβώς είναι «η παρουσίαση του νέου μου βιβλίου»: το λιβάνισμα εκείνου που υπογράφει το βιβλίο. Και μια καλή ευκαιρία να πουλήσει ο εκδότης. Είναι παλιά η πρακτική, τώρα όμως γίνεται στην υπερβολή της.

Όχι πως μου πέφτει λόγος, αλλά δεν βρίσκω κομψό να καλείς γνωστούς και φίλους και (σχεδόν) να τους υποχρεώνεις να σε αγοράσουν. Είναι κάτι όμως που συνηθίζεται, οπότε πάσο. Ποτέ, βεβαίως, άλλοτε, δεν γινόταν με τέτοια υπερβολή. Και τόσο επίμονα: Προσκλήσεις με mail, προσκλήσεις στο Facebook, προσκλήσεις με το ταχυδρομείο… Η εκδήλωση θα έχει και φαγητό, θα έχει και μουσική, θα έχει και απαγγελία… Μόνο προγυμνασμένα άλογα να κάνουν ακροβατικά δεν φέρνουν. Επειδή δεν χωράνε στο πατάρι του βιβλιοπωλείου που φιλοξενεί το event, υποθέτω. Αν μπορούσαν, και άλογα θα έφερναν και την Εστερ Ουίλιαμς να πηδήσει στο σιντριβάνι που θα είχαν στήσει στη μέση της αίθουσας. Η έκδοση ενός βιβλίου, μια διαδικασία πνευματική, αποκτάει πλέον έντονες lifestyle προεκτάσεις, γίνεται κοινωνική εκδήλωση με φωτογράφους και αφρίζοντα οίνο, ακόμα και αφορμή για πάρτι. Την ίδια στιγμή η ποιότητα των (δεκάδων) εκδιδομένων βιβλίων που παρουσιάζονται ενδιαφέρει κανέναν; Αυτό, θα μου πείτε, είναι άλλο θέμα…

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Εθισμένοι στην καταστροφή Δεν υπάρχει, νομίζω, ευρωπαϊκή πόλη που τα αγάλματα να είναι πιο κακοπαθημένα από την Αθήνα. Main_lanthimos_252863_125853 Γιατί μας αρέσει ο Γιώργος Λάνθιμος; Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα, για να ανοιχτεί μετά στη διεθνή αγορά έχει κάτι το σχεδόν συγκινητικό, γιατί δίνει «σάρκα» σε ένα όνειρο που για έναν Ελληνα καλλιτέχνη αρχικά μπορεί να μοιάζει ουτοπικό. Main_eirini-pappafg Πόλεμος ανακοινώσεων για την Ειρήνη Παππά Ευχόμαστε ο θόρυβος να σταματήσει εδώ και να αφήσουμε την ηθοποιό στην ησυχία που έχει επιλέξει να ζει. Main_slider Σώστε τα «Ξενία» Τα γεμάτα κόσμο κάποτε ξενοδοχεία, τα αρχιτεκτονικά αυτά κοσμήματα, εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου. Main_37121999_304 Ο Γαβράς ζει, η διαδικτυακή ενημέρωση ψυχορραγεί Με την επικράτηση του Internet και στο θέμα της ενημέρωσης, το να είσαι πρώτος έχει γίνει, δυστυχώς, μοναδικός σκοπός. Main_slider Τα γαϊδουράκια πήγαν… θέατρο Ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης βρήκε έναν έξυπνο τρόπο για να διαμαρτυρηθεί για τα μαρτύρια που τραβούν τα συμπαθή τετράποδα.
#load_content_with_ajax