ΤΡΙΤΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Γνώμες

Γιατί το Stranger Things είναι μια σειρά που αρέσει σε όλους; 17 Νοεμβρίου 2017

Το Stranger Things έχει έρθει να μας θυμίσει πως τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή είναι αυτά που νιώθουμε.

Μια αόρατη απειλή πάνω από το Χόκινς, μια παρέα από μικρά αγόρια, οι συγγενείς τους, ένας μπάτσος και τρεις νέοι ήρωες. Αρκούν για τη φρενίτιδα που έχει ξεσπάσει γύρω από το Stranger Things;

Το Stranger Things είναι μια σειρά που στηρίζει τα θεμέλιά του πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και στη μεταξύ τους δράση. Με πρόσχημα το φανταστικό σού φέρνει στην επιφάνεια τις πιο απλές αξίες της ζωής, τη φιλία, την αγάπη, τον έρωτα, την αφοσίωση, το συμβιβασμό. Και όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται με έναν τρόπο που ξεπερνάει την ίδια τη ζωή, μιας και όλοι οι χαρακτήρες είναι στο όριο του ήρωα – ο καθένας για διαφορετικό λόγο και σκοπό. Και τελικά, όλες οι ανθρώπινες ιστορίες θα είναι πάντα πιο ελκυστικές από οτιδήποτε άλλο, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή υπέρ – εξωγήινο μπορεί να είναι αυτό!

Το Stranger Things 2 είναι γεμάτο αναφορές στη δεκαετία του ’80 και την ποπ κουλτούρα της εποχής εκείνης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της νοσταλγίας, βλέπουμε τους ήρωες να κάνουν το πέρασμά τους από την εφηβεία μαγνητίζοντας μικρότερους και μεγαλύτερους: Οι μεγάλοι θυμούνται πώς ήταν ως παιδιά και οι μικροί βλέπουν τον εαυτό τους σε κάθε έναν από τους ήρωες.
Και κάτι ακόμη: Πέραν της εξωπραγματικής Eleven, όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες έχουν «κάτι από». Κάτι από τον τρόπο με τον οποίο στην εφηβεία νιώθεις μόνος - χωρίς να είσαι - όπως ο Μάικ που αισθάνεται πως δεν επικοινωνεί όπως παλιά με τους φίλους του. Κάτι από τον τρόπο που τα αγόρια επιτίθενται στα κορίτσια που τους αρέσουν, όπως αρχικά κάνει ο Λούκας στην Μαξ. Κάτι από τον τρόπο με τον οποίο τα αγόρια σε προσεγγίζουν με καλοσύνη και γλυκόλογα επειδή τους αρέσεις, όπως ο Ντάστιν τη Μαξ. Κάτι από τη γοητεία που σου ασκεί ο καινούργιος «όμορφος» του σχολείου που καπνίζει και κάνει φασαρία, όπως ο Μπίλυ. Κάτι από τον τρόπο με τον οποίο πολλά κορίτσια αντιμετωπίζουν την αλλαγή από κορίτσι-παιδί σε κορίτσι-γυναίκα, όπως κάνει η Μαξ που έρχεται σαν σίφουνας με όλο το μυστήριο του “new kid in town” να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της αγοροπαρέας, κάνοντας σκέητ και καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ στα παιχνίδια, φλερτάροντας ωστόσο παράλληλα με τον Λούκας με ένα χαριτωμένα παιδικό τρόπο, αποκαλώντας τον «ανώμαλο» και δημιουργώντας έτσι ένα δικό τους «αστείο» - η αρχή για κάθε είδους σχέση! Και η λίστα των “από κάτι” δεν τελειώνει.

Η δεύτερη σεζόν παίζει συνέχεια με ντουέτα, με χαρακτήρες όμοιους, με χαρακτήρες αντίθετους, αλλά πάντα με χαρακτήρες που τους βλέπουμε δίπλα - δίπλα, ή απέναντι ή κοντά ανά δύο. 
Όλες οι παραπάνω σχέσεις αγγίζουν θέματα που όλους μας έχουν απασχολήσει στην εφηβεία. Η αναζήτηση του έρωτα, η φιλία, η ανάγκη για επιβεβαίωση, η ανάγκη να συνδεθούμε, αλλά και να ξεφύγουμε απ’ το “σπίτι” και την γονεϊκή προστασία. Η ανάγκη του να βρούμε μια ταυτότητα, να μάθουμε ποιοι είμαστε, να μάθουμε τι είμαστε.
Αυτή η τελευταία ανάγκη αποτυπώνεται δυνατά και καθαρά μέσα από την Ελ η οποία θέλει να μάθει ποια είναι. Κι έτσι έρχεται ένα 7ο επεισόδιο για το οποίο πολλά έχουν ειπωθεί από τους φανς, είναι όμως σίγουρα το επεισόδιο εκείνο που της δίνει τη δύναμη να δει τι θέλει, πόσο διαφέρει από την όμοιά της Eight και να επιλέξει να μην ακολουθήσει το “ίδιο”, να επιστρέψει εκεί που πάντα θα διαφέρει αλλά ταυτόχρονα νιώθει και καλά. Και, αυτή είναι η πιο σημαντική πρόοδος που έχουμε δει σε όλη την σειρά - η συνειδητή δηλαδή επιλογή που κάνει η Eleven.

Μια σειρά, δύο σεζόν και οι φανς σε ντελίριο αναμονής. Το Stranger Things έχει έρθει να μας θυμίσει πως τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή είναι αυτά που νιώθουμε.

 

Πίμη Φασούλα

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Ηθοποιοί… για σφαλιάρες Τι πετάει; Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, υποθέτω. Κρίμα! Και περαστικά τους! Main_stranger-things-2-cast Μικρές ηλικίες, μεγάλες ερμηνείες... εξωτερικού Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα; Main_07_drasi_irodio005-960x640 Εχει και το ΚΑΣ τα δίκια του Καλύτερο να… προσέχουμε για να έχουμε, ακόμα και αν αυτό έχει το κόστος του. Main_slider Η μικρή... πονηριά της Κατρίν Ντενέβ Μπορεί να μπερδέψεις το φλερτ, έστω το άκομψο, με την χερούκλα που απλώνεται πάνω σου; Main_slider Η δημόσια τέχνη του «σκανδάλου»: Δρομέας, Βουγιουκλάκη και Φύλαξ Η τέχνη πάντα απεικονίζει θεούς και δαίμονες. Ανάλογα με τα μάτια που την κοιτάνε. Main_oprah-golden-globes-cecil-b-demille-honor-2 Go back madam Οπρα! Θέλω να πιστεύω πώς όλο αυτό το τραβηγμένο από τα μαλλιά αστειάκι που παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες, θα κάνει τον κύκλο του και θα ξεχαστεί.
#load_content_with_ajax