ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Γνώμες

Γιατί το Stranger Things είναι μια σειρά που αρέσει σε όλους; 17 Νοεμβρίου 2017

Το Stranger Things έχει έρθει να μας θυμίσει πως τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή είναι αυτά που νιώθουμε.

Μια αόρατη απειλή πάνω από το Χόκινς, μια παρέα από μικρά αγόρια, οι συγγενείς τους, ένας μπάτσος και τρεις νέοι ήρωες. Αρκούν για τη φρενίτιδα που έχει ξεσπάσει γύρω από το Stranger Things;

Το Stranger Things είναι μια σειρά που στηρίζει τα θεμέλιά του πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και στη μεταξύ τους δράση. Με πρόσχημα το φανταστικό σού φέρνει στην επιφάνεια τις πιο απλές αξίες της ζωής, τη φιλία, την αγάπη, τον έρωτα, την αφοσίωση, το συμβιβασμό. Και όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται με έναν τρόπο που ξεπερνάει την ίδια τη ζωή, μιας και όλοι οι χαρακτήρες είναι στο όριο του ήρωα – ο καθένας για διαφορετικό λόγο και σκοπό. Και τελικά, όλες οι ανθρώπινες ιστορίες θα είναι πάντα πιο ελκυστικές από οτιδήποτε άλλο, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή υπέρ – εξωγήινο μπορεί να είναι αυτό!

Το Stranger Things 2 είναι γεμάτο αναφορές στη δεκαετία του ’80 και την ποπ κουλτούρα της εποχής εκείνης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της νοσταλγίας, βλέπουμε τους ήρωες να κάνουν το πέρασμά τους από την εφηβεία μαγνητίζοντας μικρότερους και μεγαλύτερους: Οι μεγάλοι θυμούνται πώς ήταν ως παιδιά και οι μικροί βλέπουν τον εαυτό τους σε κάθε έναν από τους ήρωες.
Και κάτι ακόμη: Πέραν της εξωπραγματικής Eleven, όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες έχουν «κάτι από». Κάτι από τον τρόπο με τον οποίο στην εφηβεία νιώθεις μόνος - χωρίς να είσαι - όπως ο Μάικ που αισθάνεται πως δεν επικοινωνεί όπως παλιά με τους φίλους του. Κάτι από τον τρόπο που τα αγόρια επιτίθενται στα κορίτσια που τους αρέσουν, όπως αρχικά κάνει ο Λούκας στην Μαξ. Κάτι από τον τρόπο με τον οποίο τα αγόρια σε προσεγγίζουν με καλοσύνη και γλυκόλογα επειδή τους αρέσεις, όπως ο Ντάστιν τη Μαξ. Κάτι από τη γοητεία που σου ασκεί ο καινούργιος «όμορφος» του σχολείου που καπνίζει και κάνει φασαρία, όπως ο Μπίλυ. Κάτι από τον τρόπο με τον οποίο πολλά κορίτσια αντιμετωπίζουν την αλλαγή από κορίτσι-παιδί σε κορίτσι-γυναίκα, όπως κάνει η Μαξ που έρχεται σαν σίφουνας με όλο το μυστήριο του “new kid in town” να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της αγοροπαρέας, κάνοντας σκέητ και καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ στα παιχνίδια, φλερτάροντας ωστόσο παράλληλα με τον Λούκας με ένα χαριτωμένα παιδικό τρόπο, αποκαλώντας τον «ανώμαλο» και δημιουργώντας έτσι ένα δικό τους «αστείο» - η αρχή για κάθε είδους σχέση! Και η λίστα των “από κάτι” δεν τελειώνει.

Η δεύτερη σεζόν παίζει συνέχεια με ντουέτα, με χαρακτήρες όμοιους, με χαρακτήρες αντίθετους, αλλά πάντα με χαρακτήρες που τους βλέπουμε δίπλα - δίπλα, ή απέναντι ή κοντά ανά δύο. 
Όλες οι παραπάνω σχέσεις αγγίζουν θέματα που όλους μας έχουν απασχολήσει στην εφηβεία. Η αναζήτηση του έρωτα, η φιλία, η ανάγκη για επιβεβαίωση, η ανάγκη να συνδεθούμε, αλλά και να ξεφύγουμε απ’ το “σπίτι” και την γονεϊκή προστασία. Η ανάγκη του να βρούμε μια ταυτότητα, να μάθουμε ποιοι είμαστε, να μάθουμε τι είμαστε.
Αυτή η τελευταία ανάγκη αποτυπώνεται δυνατά και καθαρά μέσα από την Ελ η οποία θέλει να μάθει ποια είναι. Κι έτσι έρχεται ένα 7ο επεισόδιο για το οποίο πολλά έχουν ειπωθεί από τους φανς, είναι όμως σίγουρα το επεισόδιο εκείνο που της δίνει τη δύναμη να δει τι θέλει, πόσο διαφέρει από την όμοιά της Eight και να επιλέξει να μην ακολουθήσει το “ίδιο”, να επιστρέψει εκεί που πάντα θα διαφέρει αλλά ταυτόχρονα νιώθει και καλά. Και, αυτή είναι η πιο σημαντική πρόοδος που έχουμε δει σε όλη την σειρά - η συνειδητή δηλαδή επιλογή που κάνει η Eleven.

Μια σειρά, δύο σεζόν και οι φανς σε ντελίριο αναμονής. Το Stranger Things έχει έρθει να μας θυμίσει πως τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή είναι αυτά που νιώθουμε.

 

Πίμη Φασούλα

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Χαμένοι στον πληθωρισμό παραστάσεων Είναι δυνατόν ένας σκηνοθέτης να κάνει έξι παραστάσεις σε μία σεζόν και να είναι όλες καλές; Main_slider Κυβερνήτης… Μιράντα, ή η δύναμη της τηλεόρασης Η αναγνωρισιμότητα που σου χαρίζει μια τηλεοπτική επιτυχία μπορεί να είναι το διαβατήριο που θα ανοίγει όλες τις πόρτες, για όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Main_slider Η Νατάσσα και η άλλη (Νατάσσα) Περιπτώσεις σαν την Καλογρίδη, που ξεκινούν ως πρωταγωνίστριες, για να καταλήξουν να γίνονται τα ανέκδοτα της παρέας με τον τρόπο που εκθέτουν τη ζωή τους, προκαλούν μια θλίψη. Main_villagers_of_ioannina_city_vic_live_at_fuzz_club_15-11-2014_athens_(4) To κλαρίνο επιστρέφει πλήρως... απενοχοποιημένο Αν κάποτε το δημοτικό τραγούδι ήταν εξορισμένο στις παρυφές του «έθνικ» τώρα είναι και πάλι κοντά μας. Main_slider Η ηδονή του... Πένθους Θα ήταν ίσως πιο κομψό και πιο ανθρώπινο να στεκόμασταν με σιωπή μπροστά στην τραγική απώλεια ενός ανθρώπου. Main_703 Η ΑΕΠΙ, τα 7 κακουργήματα και η… παράδοση του διχασμού Ο φάκελος ΑΕΠΙ πρέπει να δοθεί σε αναλυτή «κοινωνικής συμπεριφοράς» για να φτιάξει το «προφίλ» του σύγχρονου Ελληνα.
#load_content_with_ajax