ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Γνώμες

Σκληροί καιροί για... αγάλματα 07 Δεκεμβρίου 2017

Διάλειμμα, σήμερα, με την έλευση Ερντογάν που όλα θα παγώσουν.

Οποτε γίνονται ταραχές στο κέντρο της Αθήνας (όπως και τώρα με την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου) σκέφτομαι (δίπλα στα άλλα) τα αδέσποτα που αναγκάζονται να τρέχουν μέσα στα δακρυγόνα. Σκέφτομαι και τα αγάλματα της πόλης που κάθε φορά βανδαλίζονται. Αυτά τα συμπονώ ακόμα πιο πολύ, γιατί δεν έχουν, τα άμοιρα, πόδια να τρέξουν να φύγουν. Είναι καταδικασμένα, εκεί που τα έχουν τοποθετήσει, να ανεχτούν και να υποστούν την βία του κάθε ανεγκέφαλου που κρατάει λοστό ή σπρέι. Είναι καταδικασμένα, αντί να στολίζουν την πόλη, σπασμένα, λεηλατημένα, απαξιωμένα, να στέκονται ακίνητα ως επιβεβαίωση της καφρίλας μας.

Εβλεπα για πολύ καιρό την προτομή της Πολιούχου  Αθηνάς, στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων επί της Σόλωνος, να έχει βαμμένα τα χείλη κόκκινα. Ηταν ένα μόνο από τα δεκάδες βανδαλισμένα αγάλματα της πόλης. Το περίμεναν και χειρότερα το άμοιρο: Κάποιοι το έριξαν από τη βάση του. Εκτοτε έχει αποσυρθεί. Λίγο πιο κάτω, την προτομή της Κυβέλης την αποκεφάλισαν, για της κολλήσουν ξανά το κεφάλι κάτι μήνες μετά: το σημείο της συγκόλλησης είναι εμφανές, το έργο έχει καταστραφεί. Καλύτερα να το είχαν αποσύρει και αυτό. Να έκρυβαν τη ντροπή. Εξάλλου, η Αθήνα δεν είναι για αγάλματα έτσι όπως κάθε λίγο και λιγάκι (και τώρα) παραδίδεται στους μπαχαλάκηδες. Εργα τέχνης, μάρμαρα, συντριβάνια, όλα καταστρέφονται. Και εμείς παρακολουθούμε από την τηλεόραση, σαν να βλέπουμε ένα ακόμα σίριαλ.

Διάλειμμα, σήμερα, με την έλευση Ερντογάν που όλα θα παγώσουν. Και από αύριο, το πάρτι της ντροπής θα συνεχιστεί. Πώς το έγραφε τα χρόνια τα παλιά ο Σεφέρης; «Ξύπνησα με το μαρμάρινο τούτο κεφάλι στα χέρια / που μου εξαντλεί τους αγκώνες και δεν ξέρω πού να τ’ ακουμπήσω». Σήμερα δεν το ακουμπάς πουθενά, το σπας μια και καλή και ησυχάζεις. Καθαρές λύσεις. Το μετατρέπεις σε πέτρες και στη συνέχεια τις πετάς στους αστυνομικούς, τους περαστικούς, όπου θέλεις… Ελλάδα 2017. Νικήσαμε!

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Η Νατάσσα και η άλλη (Νατάσσα) Περιπτώσεις σαν την Καλογρίδη, που ξεκινούν ως πρωταγωνίστριες, για να καταλήξουν να γίνονται τα ανέκδοτα της παρέας με τον τρόπο που εκθέτουν τη ζωή τους, προκαλούν μια θλίψη. Main_villagers_of_ioannina_city_vic_live_at_fuzz_club_15-11-2014_athens_(4) To κλαρίνο επιστρέφει πλήρως... απενοχοποιημένο Αν κάποτε το δημοτικό τραγούδι ήταν εξορισμένο στις παρυφές του «έθνικ» τώρα είναι και πάλι κοντά μας. Main_slider Η ηδονή του... Πένθους Θα ήταν ίσως πιο κομψό και πιο ανθρώπινο να στεκόμασταν με σιωπή μπροστά στην τραγική απώλεια ενός ανθρώπου. Main_703 Η ΑΕΠΙ, τα 7 κακουργήματα και η… παράδοση του διχασμού Ο φάκελος ΑΕΠΙ πρέπει να δοθεί σε αναλυτή «κοινωνικής συμπεριφοράς» για να φτιάξει το «προφίλ» του σύγχρονου Ελληνα. Main_slider Γιατί το βράδυ της 23ης Ιουνίου θα είναι το πιο καυτό του φετινού καλοκαιριού; Sting, Nick Cave και Animal Collective σε μία... βραδιά. Main_slider Στας Θήβας με 3 ευρώ! Με 3 ευρώ το άτομο μπαίνεις σ' ένα από τα πιο καλοστημένα μουσεία που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.
#load_content_with_ajax