ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
Γνώμες

Σκληροί καιροί για... αγάλματα 07 Δεκεμβρίου 2017

Διάλειμμα, σήμερα, με την έλευση Ερντογάν που όλα θα παγώσουν.

Οποτε γίνονται ταραχές στο κέντρο της Αθήνας (όπως και τώρα με την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου) σκέφτομαι (δίπλα στα άλλα) τα αδέσποτα που αναγκάζονται να τρέχουν μέσα στα δακρυγόνα. Σκέφτομαι και τα αγάλματα της πόλης που κάθε φορά βανδαλίζονται. Αυτά τα συμπονώ ακόμα πιο πολύ, γιατί δεν έχουν, τα άμοιρα, πόδια να τρέξουν να φύγουν. Είναι καταδικασμένα, εκεί που τα έχουν τοποθετήσει, να ανεχτούν και να υποστούν την βία του κάθε ανεγκέφαλου που κρατάει λοστό ή σπρέι. Είναι καταδικασμένα, αντί να στολίζουν την πόλη, σπασμένα, λεηλατημένα, απαξιωμένα, να στέκονται ακίνητα ως επιβεβαίωση της καφρίλας μας.

Εβλεπα για πολύ καιρό την προτομή της Πολιούχου  Αθηνάς, στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων επί της Σόλωνος, να έχει βαμμένα τα χείλη κόκκινα. Ηταν ένα μόνο από τα δεκάδες βανδαλισμένα αγάλματα της πόλης. Το περίμεναν και χειρότερα το άμοιρο: Κάποιοι το έριξαν από τη βάση του. Εκτοτε έχει αποσυρθεί. Λίγο πιο κάτω, την προτομή της Κυβέλης την αποκεφάλισαν, για της κολλήσουν ξανά το κεφάλι κάτι μήνες μετά: το σημείο της συγκόλλησης είναι εμφανές, το έργο έχει καταστραφεί. Καλύτερα να το είχαν αποσύρει και αυτό. Να έκρυβαν τη ντροπή. Εξάλλου, η Αθήνα δεν είναι για αγάλματα έτσι όπως κάθε λίγο και λιγάκι (και τώρα) παραδίδεται στους μπαχαλάκηδες. Εργα τέχνης, μάρμαρα, συντριβάνια, όλα καταστρέφονται. Και εμείς παρακολουθούμε από την τηλεόραση, σαν να βλέπουμε ένα ακόμα σίριαλ.

Διάλειμμα, σήμερα, με την έλευση Ερντογάν που όλα θα παγώσουν. Και από αύριο, το πάρτι της ντροπής θα συνεχιστεί. Πώς το έγραφε τα χρόνια τα παλιά ο Σεφέρης; «Ξύπνησα με το μαρμάρινο τούτο κεφάλι στα χέρια / που μου εξαντλεί τους αγκώνες και δεν ξέρω πού να τ’ ακουμπήσω». Σήμερα δεν το ακουμπάς πουθενά, το σπας μια και καλή και ησυχάζεις. Καθαρές λύσεις. Το μετατρέπεις σε πέτρες και στη συνέχεια τις πετάς στους αστυνομικούς, τους περαστικούς, όπου θέλεις… Ελλάδα 2017. Νικήσαμε!

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_holly-570 Δεν υπάρχει πολιτισμός, αν δεν είναι για όλους! H διερμηνέας της νοηματικής που σε συναυλία του Eminem είχε αναλάβει να μεταφέρει στους κωφούς παριστάμενους τα λόγια των τραγουδιών έγινε viral. Main_slider Εθνικισμός μετά... μουσικής Οι εθνικιστικές κορώνες έχουν βρει σήμερα ευήκοα ώτα. Main_unnamed Κάντο όπως… οι Τούρκοι! Ποια ήταν η διαφορά των τουρκικών από τους αντίστοιχους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους; Main_slider Η διεθνής «έκρηξη» της τηλεόρασης Ο «βομβαρδισμός» μας από δεκάδες νέες σειρές, με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ποιο άραγε μπορεί να είναι το μέλλον της εντυπωσιακά ακμαίας αυτή τη στιγμή μικρής οθόνης; Θα καταφέρει να κρατήσει το υψηλό επίπεδο ή θα αναγκαστεί, για λό... Main_slider Αρχαιολογικά παράλογα Ποια κυβέρνηση θα σταματήσει να παίζει παιχνίδια και θα ασχοληθεί σοβαρά με ένα θέμα κεφαλαιώδες για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλο τον κόσμο; Main_slider Επιχορηγήσεις και τρύπιες... τσέπες! Πήξαμε στις χορευτικές κυρίως, αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις που θα παιχτούν για λίγο, για πολύ λίγο, για ελάχιστες μέρες.
#load_content_with_ajax