ΠΕΜΠΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Γνώμες

Σκληροί καιροί για... αγάλματα 07 Δεκεμβρίου 2017

Διάλειμμα, σήμερα, με την έλευση Ερντογάν που όλα θα παγώσουν.

Οποτε γίνονται ταραχές στο κέντρο της Αθήνας (όπως και τώρα με την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου) σκέφτομαι (δίπλα στα άλλα) τα αδέσποτα που αναγκάζονται να τρέχουν μέσα στα δακρυγόνα. Σκέφτομαι και τα αγάλματα της πόλης που κάθε φορά βανδαλίζονται. Αυτά τα συμπονώ ακόμα πιο πολύ, γιατί δεν έχουν, τα άμοιρα, πόδια να τρέξουν να φύγουν. Είναι καταδικασμένα, εκεί που τα έχουν τοποθετήσει, να ανεχτούν και να υποστούν την βία του κάθε ανεγκέφαλου που κρατάει λοστό ή σπρέι. Είναι καταδικασμένα, αντί να στολίζουν την πόλη, σπασμένα, λεηλατημένα, απαξιωμένα, να στέκονται ακίνητα ως επιβεβαίωση της καφρίλας μας.

Εβλεπα για πολύ καιρό την προτομή της Πολιούχου  Αθηνάς, στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων επί της Σόλωνος, να έχει βαμμένα τα χείλη κόκκινα. Ηταν ένα μόνο από τα δεκάδες βανδαλισμένα αγάλματα της πόλης. Το περίμεναν και χειρότερα το άμοιρο: Κάποιοι το έριξαν από τη βάση του. Εκτοτε έχει αποσυρθεί. Λίγο πιο κάτω, την προτομή της Κυβέλης την αποκεφάλισαν, για της κολλήσουν ξανά το κεφάλι κάτι μήνες μετά: το σημείο της συγκόλλησης είναι εμφανές, το έργο έχει καταστραφεί. Καλύτερα να το είχαν αποσύρει και αυτό. Να έκρυβαν τη ντροπή. Εξάλλου, η Αθήνα δεν είναι για αγάλματα έτσι όπως κάθε λίγο και λιγάκι (και τώρα) παραδίδεται στους μπαχαλάκηδες. Εργα τέχνης, μάρμαρα, συντριβάνια, όλα καταστρέφονται. Και εμείς παρακολουθούμε από την τηλεόραση, σαν να βλέπουμε ένα ακόμα σίριαλ.

Διάλειμμα, σήμερα, με την έλευση Ερντογάν που όλα θα παγώσουν. Και από αύριο, το πάρτι της ντροπής θα συνεχιστεί. Πώς το έγραφε τα χρόνια τα παλιά ο Σεφέρης; «Ξύπνησα με το μαρμάρινο τούτο κεφάλι στα χέρια / που μου εξαντλεί τους αγκώνες και δεν ξέρω πού να τ’ ακουμπήσω». Σήμερα δεν το ακουμπάς πουθενά, το σπας μια και καλή και ησυχάζεις. Καθαρές λύσεις. Το μετατρέπεις σε πέτρες και στη συνέχεια τις πετάς στους αστυνομικούς, τους περαστικούς, όπου θέλεις… Ελλάδα 2017. Νικήσαμε!

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Η θλιβερή ιστορία του Θεατρικού Μουσείου Στα δικαστήρια σέρνεται κάθε λίγο και λιγάκι ο πρόεδρός του, Κώστας Γεωργουσόπουλος, για τα μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί. Main_slider Εθισμένοι στην καταστροφή Δεν υπάρχει, νομίζω, ευρωπαϊκή πόλη που τα αγάλματα να είναι πιο κακοπαθημένα από την Αθήνα. Main_lanthimos_252863_125853 Γιατί μας αρέσει ο Γιώργος Λάνθιμος; Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα, για να ανοιχτεί μετά στη διεθνή αγορά έχει κάτι το σχεδόν συγκινητικό, γιατί δίνει «σάρκα» σε ένα όνειρο που για έναν Ελληνα καλλιτέχνη αρχικά μπορεί να μοιάζει ουτοπικό. Main_eirini-pappafg Πόλεμος ανακοινώσεων για την Ειρήνη Παππά Ευχόμαστε ο θόρυβος να σταματήσει εδώ και να αφήσουμε την ηθοποιό στην ησυχία που έχει επιλέξει να ζει. Main_slider Σώστε τα «Ξενία» Τα γεμάτα κόσμο κάποτε ξενοδοχεία, τα αρχιτεκτονικά αυτά κοσμήματα, εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου. Main_37121999_304 Ο Γαβράς ζει, η διαδικτυακή ενημέρωση ψυχορραγεί Με την επικράτηση του Internet και στο θέμα της ενημέρωσης, το να είσαι πρώτος έχει γίνει, δυστυχώς, μοναδικός σκοπός.
#load_content_with_ajax