Γνώμες

Σκληροί καιροί για... αγάλματα 07 Δεκεμβρίου 2017

Διάλειμμα, σήμερα, με την έλευση Ερντογάν που όλα θα παγώσουν.

Οποτε γίνονται ταραχές στο κέντρο της Αθήνας (όπως και τώρα με την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου) σκέφτομαι (δίπλα στα άλλα) τα αδέσποτα που αναγκάζονται να τρέχουν μέσα στα δακρυγόνα. Σκέφτομαι και τα αγάλματα της πόλης που κάθε φορά βανδαλίζονται. Αυτά τα συμπονώ ακόμα πιο πολύ, γιατί δεν έχουν, τα άμοιρα, πόδια να τρέξουν να φύγουν. Είναι καταδικασμένα, εκεί που τα έχουν τοποθετήσει, να ανεχτούν και να υποστούν την βία του κάθε ανεγκέφαλου που κρατάει λοστό ή σπρέι. Είναι καταδικασμένα, αντί να στολίζουν την πόλη, σπασμένα, λεηλατημένα, απαξιωμένα, να στέκονται ακίνητα ως επιβεβαίωση της καφρίλας μας.

Εβλεπα για πολύ καιρό την προτομή της Πολιούχου  Αθηνάς, στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων επί της Σόλωνος, να έχει βαμμένα τα χείλη κόκκινα. Ηταν ένα μόνο από τα δεκάδες βανδαλισμένα αγάλματα της πόλης. Το περίμεναν και χειρότερα το άμοιρο: Κάποιοι το έριξαν από τη βάση του. Εκτοτε έχει αποσυρθεί. Λίγο πιο κάτω, την προτομή της Κυβέλης την αποκεφάλισαν, για της κολλήσουν ξανά το κεφάλι κάτι μήνες μετά: το σημείο της συγκόλλησης είναι εμφανές, το έργο έχει καταστραφεί. Καλύτερα να το είχαν αποσύρει και αυτό. Να έκρυβαν τη ντροπή. Εξάλλου, η Αθήνα δεν είναι για αγάλματα έτσι όπως κάθε λίγο και λιγάκι (και τώρα) παραδίδεται στους μπαχαλάκηδες. Εργα τέχνης, μάρμαρα, συντριβάνια, όλα καταστρέφονται. Και εμείς παρακολουθούμε από την τηλεόραση, σαν να βλέπουμε ένα ακόμα σίριαλ.

Διάλειμμα, σήμερα, με την έλευση Ερντογάν που όλα θα παγώσουν. Και από αύριο, το πάρτι της ντροπής θα συνεχιστεί. Πώς το έγραφε τα χρόνια τα παλιά ο Σεφέρης; «Ξύπνησα με το μαρμάρινο τούτο κεφάλι στα χέρια / που μου εξαντλεί τους αγκώνες και δεν ξέρω πού να τ’ ακουμπήσω». Σήμερα δεν το ακουμπάς πουθενά, το σπας μια και καλή και ησυχάζεις. Καθαρές λύσεις. Το μετατρέπεις σε πέτρες και στη συνέχεια τις πετάς στους αστυνομικούς, τους περαστικούς, όπου θέλεις… Ελλάδα 2017. Νικήσαμε!

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης έχει τόλμη Γιατί ένας ηθοποιός δημοφιλής και αγαπητός όπως αυτός, να αποφασίσει να βγει μπροστά και να υποστηρίξει έναν συγκεκριμένο πολιτικό, μια συγκεκριμένη παράταξη; Main_new-york-philharmonic-by-chris-lee-15-16-850x567 Ιδιώτες διέσωσαν τη Φιλαρμονική της Ν. Υόρκης - Το ελληνικό όνειρο θερινής...νυχτός Γιατί πολλοί πολιτιστικοί οργανισμοί μας ψυχορραγούν σήμερα; Main_slider Ο Στόκας φεύγει, η Κοκκίνου... καταφτάνει Mετά την Μποφιλι-άδα, η Ρουβ-ιάδα. Main_akropoli-570-800x600 Εσείς πόση… κουλτούρα πάθατε; Ωραίο το θέατρο, αλλά το θέατρο του παραλόγου που οι ίδιοι στήνουμε στις ζωές μας, δεν αντέχεται! Main_slider Σοβιετικός κονστρουκτιβισμός και… χριστουγεννιάτικες ντεκορασιόν Να επρόκειτο για… κρυφό μήνυμα προς εξωγήινα όντα; Αποτυχημένη απόπειρα κατασκευής του πύργου του Άιφελ σε μινιατούρα; Main_20171210_183445 Οι κακόγουστες και… βλάσφημες φάτνες των Δημάρχων Από τη μια το μεγαλείο του νεοκλασικού οικοδομήματος και από την άλλη η πανηγυριώτικη πλαστικούρα.
#load_content_with_ajax