Χορός | Είδα...

Είδα: τoν «Γαλαξία» σε χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη 14 Νοεμβρίου 2016

Ολοκληρωμένη πρόταση που σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή για τη Λυρική.

Η επίσημη πρώτη-μετά το «Links»-χορογραφία του Αντώνη Φωνιαδάκη ως καλλιτεχνικού διευθυντή στο Μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής είναι αρκετή για να εισάγει το κοινό σε μια νέα εποχή, στην επόμενη του μέρα. Κι είναι ακόμα πιο δυναμικό το μήνυμα που εκπέμπει όταν σε αυτή προστίθεται η συμπαραγωγή του Εθνικού θεάτρου, αναδεικνύοντας το σύγχρονο χορό ως μια κρίσιμη περιοχή για να επενδύσει κανείς – πόσω μάλλον από τη θέση ενός μεγάλου κρατικού οργανισμού.
Το θαρραλέο λοιπόν, είναι καταρχάς αυτό. Ο Φωνιαδάκης δεν «στενεύει» και δεν περιορίζει το χορογραφικό του λεξιλόγιο για να εφαρμόσει στα γούστα του αστικού κοινό της Λυρικής είτε του Εθνικού θεάτρου, μα το οδηγεί για να κατακτήσει τη νέα του έδρα.
Η χορογραφία του, «Γαλαξίας», τετραμερής και με ενδιαφέρουσες υφολογικές αποκλίσεις από το πρώτο ως το τελευταίο μέρος, φέρει στο σύνολο του χαρακτηριστικά οικεία από προηγούμενες παραγωγές του: Μια νευρώδης κινησιολογική γλώσσα που ενώνει με ευρηματικότητα τα μοντέρνα με τα κλασικά χορευτικά μοτίβα και που τελικά αναδεικνύεται σε μια απαιτητικότατη, ως προς την ενέργεια της, χορογραφία. Συνοδεύοντας την, όπως πάντα, με μια σημειολογικά και εικαστικά έντονη πρόταση.
Η αποσπασματικότητα δεν κοστίζει στη χορογραφία καθώς και τα τέσσερα μέρη της μοιάζουν με κεφάλαια ενός ίδιου βιβλίου, που πραγματεύεται την έννοια της αρχής και του σημείου μηδέν της δημιουργίας. Επιστημονικά και φιλοσοφικά δεδομένα- αφού ως αφετηρία της παράστασης είναι η θεωρία του Big Bang και η αρχή του Σύμπαντος- εισβάλλουν στη φόρμα της χορογραφίας που καθώς εξελίσσεται μπαίνει σε έναν πρωτογονικό και αρχέγονο παλμό. Δίδυμα ή και σύνολα συλλειτουργούν και υπακούουν στην ενέργεια της-παρότι υπάρχουν και προβλήματα συγχρονισμού σε κάποιες από τις πολυπρόσωπες χορογραφίες.
Για πρώτη φορά σε δουλειά του, ο Αντώνης Φωνιάδακης εισάγει λόγο, μια στοιχειώδη δραματουργία (σε επιμέλεια της Έρις Κύργια) στο πλαίσιο της οποίας εκτοξεύονται αποσπάσματα επιστημονικών θεωριών και διατυπώσεων (από τον Ησίοδο ως τον Νίτσε) εντάσσοντας στην ομάδα των χορευτών (Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Στέλιος Κατωπόδης, Μάικλ Ντούλαν, Θανάσης Σολωμός, Γιάννης Λάβνερ, Πιερ Μαζεντί, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μάρω Σταυρινού) και δύο ηθοποιούς (Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Λεωνή Ξεροβάσιλα) οι οποίοι χωνεύονται αποτελεσματικά από το σύνολο και στα χορευτικά μέρη. Η υπερπληροφορία ωστόσο και η ακατάληπτη δομή του λόγου συχνά επιβαρύνει αν δεν αποπροσανατολίζει το θεατή από το χορευτικό θέαμα.
Προφανώς και ανάμεσα στα τέσσερα μέρη του «Γαλαξία» υπάρχουν κάποια ανώτερα από τα άλλα, τόσο σε χορευτικό όσο και αισθητικό επίπεδο• όπως για παράδειγμα τα μαγικά, υπνωτιστικής ομορφιάς, «ολογράμματα» του δεύτερου μέρους. Η έμπνευση του Σάκη Μπιρμπίλη που εδώ συμβάλει όχι μόνο στον εντελή σχεδιασμό του φωτισμού αλλά και στα σκηνικά είναι καθοριστική για την παράσταση.
Προσπερνώντας τις όποιες αδυναμίες πάντως, ο «Γαλαξίας» είναι μια ολοκληρωμένη, καλοφτιαγμένη πρόταση που σηματοδοτεί μια σημαντική, καινούργια αρχή.

Στέλλα Χαραμή

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_main_akram_khan_xenos__dsc4017_2_nicol_vizioli Είδα: το «Xenos» σε χορογραφία και σκηνοθεσία Ακραμ Καν Ενα θαυμάσιο ρέκβιεμ με διαστάσεις έπους για το τέλος του ανθρώπου. Main_%ce%92%ce%91%ce%98%ce%a5%ce%a3_%ce%91%ce%9d%ce%91%ce%a3%ce%a4%ce%95%ce%9d%ce%91%ce%93%ce%9c%ce%9f%ce%a3dsc_3039_f_sm Παίρνοντας στην πρόβα έναν «Βαθύ Αναστεναγμό» με την ομάδα ΓΑΒ Μία παράσταση χορού εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα «Dolce Agonia» της Καναδής Nancy Huston. Main_ion_elina_giounanli_(57) Είδα σε live streaming: το «Ιόν» σε χορογραφία Χρήστου Παπαδόπουλου Ένα απόλυτα συντονισμένο κινούμενο σύμπαν στο οποιο η επαναληπτικότητα αποπνέει... μαγεία. Main_slider Είδα: το «Risk» σε χορογραφία Ιωάννας Πορτόλου Μια δυναμική παράσταση που σε προ(σ)καλεί να ρισκάρεις. Main_pilobolus_5 Είδα: το «Shadowland» των Pilobolus στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Μια άλλη «Αλίκη των Θαυμάτων» ανακαλύπτει ένα σύμπαν γεμάτο σκιές. Main_osmosis_titans_laskaridis_photo_by_kiki_papadopoulou_mg_3728_(5) Ανασυνθέτοντας τα θρυμματισμένα κομμάτια του σύμπαντος στο -2 Οι Τιτάνες «κρατούν» το κλειδί της νέας πειραματικής σκηνής του Μεγάρου.
#load_content_with_ajax