ΤΡΙΤΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Χορός | Είδα...

Ανασυνθέτοντας τα θρυμματισμένα κομμάτια του σύμπαντος στο -2 23 Νοεμβρίου 2017

Οι Τιτάνες «κρατούν» το κλειδί της νέας πειραματικής σκηνής του Μεγάρου.

Έλειπε από την...καλλιτεχνική Αθήνα ένας χώρος, όπως το Β΄ Υποσκήνιο της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ή αλλιώς το Megaron Underground. Έλειπε ένας τέτοιος πειραματικός χώρος δημιουργίας και έκφρασης, ένας χώρος που «πλάθεται» ζωντανά μπροστά στα μάτια των θεατών.  Αυτό συνειδητοποιήσαμε, κατεβαίνοντας με το ασανσέρ στο -2 υπόγειο, στο πάρκινγκ ουσιαστικά του Μεγάρου, και μπαίνοντας στη σκοτεινή αίθουσα του Υποσκηνίου. 

Εκεί, παρακολουθήσαμε τους υβριδικούς «Τιτάνες» του Ευριπίδη Λασκαρίδη στην προγενική τους πρόβα, την ιδανικότερη ίσως παράσταση για να εγκαινιάσει έναν τέτοιο πειραματικό χώρο.

Ο  ηθοποιός, σκηνοθέτης, περφόμερ συνέθεσε σε πρώτο χρόνο, μπροστά στα μάτια μας, ένα μοναδικό εικαστικό, σχεδόν απόκοσμο, σύμπαν με πρωταγωνιστές δύο αλλόκοτα αρχετυπικά πλάσματα, τους Τιτάνες του,  που πασχίζουν να ζήσουν και ν΄αγαπήσουν, αλλά και να αποτίσουν φόρο τιμής σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, σε κάθε ατομική ή συλλογική αποτυχία για την εδραίωση ενός άθραυστου εαυτού, ενός άμωμου κόσμου. 

«Την ίδια ώρα, τα εναλλασσόμενα παιχνιδίσματα ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι (σχεδιασμός φωτισμών Ελίζα Αλεξανδροπούλου), στο άσπρο και το μαύρο της σκιάς, τα ποπ και disco κοστούμια (του Άγγελου Μέντη), η ευρηματική σκηνογραφία (του ίδιου του Λασκαρίδη), η πειραγμένη ηχητική σύνθεση (Γιώργος Πούλιος),  όλα όσα συνθέτουν τη λοξή αισθητική ταυτότητα της παράστασης - που συνιστά ένα εικαστικό σύμπαν σε αυτονομία - πλουτίζει το θέαμα σε ατμόσφαιρες και, κατ' αντανάκλαση, σε συναισθήματα. Αβίαστο γέλιο και θαρραλέα συγκίνηση σε μια παράσταση που αναβλύζει από τη ματιά μιας αχαλίνωτης φαντασίας και μιας ακοίμητης παιδικότητας», γράφει πολύ εύστοχα η Στέλλα Χαραμή στην κριτική της, όταν είδε τους «Τιτάνες» στο φεστιβάλ Αθηνών το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Μη χάσετε την παράσταση αυτή, ειδικά στον συγκεκριμένο χώρο που της ταιριάζει… γάντι. Θα εκπλαγείτε από την ευρηματικότητα και τη φαντασία με την οποία έχει στηθεί, αλλά και από τα ψήγματα «μνήμης» που θα ξυπνήσει μέσα σας.

Ιnfo: Πέμπτη 23, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου. Στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη. Τιμές εισιτηρίων : 20 € (γενική είσοδος). 14 € (φοιτητές, νέοι)

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_pilobolus_5 Είδα: το «Shadowland» των Pilobolus στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Μια άλλη «Αλίκη των Θαυμάτων» ανακαλύπτει ένα σύμπαν γεμάτο σκιές. Main_b%c3%a9jart_f%c3%aate_maurice Είδα: τα «t 'M et variations» & «Bejart fete Maurice» σε χορογραφία Ζιλ Ρομάν και Μορίς Μπεζάρ Παράσταση ενδεικτική της συνέπειας. Main_%ce%95%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9_%ce%a7%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%8d_%ce%95%ce%bd%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82_%ce%95%ce%9b%ce%a3_%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82_%ce%93%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%b5%cf%82_%ce%a6%cf%85%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82_%ce%95%ce%bb%ce%b5%cf%8e%ce%bd%ce%b1_%ce%98%ce%b7%ce%b2%cf%8e%ce%bd_5079_-_photo_panos_mazarakis_focus Είδα: Τις κρατούμενες των φυλακών Θήβας να χορεύουν Η Κατερίνα Σπυροπούλου και η Χαρά Κότσαλη ανέλαβαν την προετοιμασία των γυναικών. Main_the_great_tamer_by_dimitris_papaioannou_photograph_by_julian_mommert_jcm_7180-edit_2017 Είδα: τον «Μεγάλο Δαμαστή» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαϊωάννου Αψογη από κάθε άποψη εικαστική σύνθεση, μα στεγνή από συγκίνηση. Main_staged__2_2016_thomas_poravas Είδα: την παράσταση σύγχρονου χορού Staged? της Μαρίας Χασάπη Ένα έργο αυτο-αναφορικό και ερμητικά «κλειστό» προς το κοινό, μέχρι το τέλος του Main_%ce%9c%ce%a0%ce%91%ce%9b%ce%95%ce%a4%ce%9f_%ce%95%ce%9b%ce%a3_%ce%a4%ce%9f%ce%a0%ce%99%ce%91_-_the_shaker_loops_%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%92._%ce%9c%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%ae%cf%82_6433 Είδα: Τα Τοπία στη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή Τρεις διαφορετικοί κόσμοι σε μία γόνιμη συνομιλία.
#load_content_with_ajax