Χορός | Νέα

Το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών χορεύει ασταμάτητα 13 Απριλίου 2017

Μ' ένα σύνθετο και διεθνές πρόγραμμα χορού το Φεστιβάλ Αθηνών συγκεντρώνει Έλληνες και ξένους χορογράφους.

Με ποικίλες θεματικές, διαφορετικά είδη χορού και σύγχρονες προσεγγίσεις, το Φεστιβάλ Αθηνών έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα που αγκαλιάζει τους πειραματισμούς στο Χορό και τις διαφορετικές μορφές του. Ένας μεγάλος σταρ, ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, και πολλοί νέοι δημιουργοί μας παρουσιάζουν παραστάσεις σύγχρονου χορού που αλλάζουν «πρόσωπο» και μορφή: γίνονται περφόρμανς, ξενάγηση, βιβλίο, ποπ χορός, συμμετοχικός, φιλοσοφική αναζήτηση, κοινωνική έρευνα. Έτσι, στα όρια μεταξύ προσωπικής και συλλογικής εμπειρίας, το πρόγραμμα χορού καλοσωρίζει τον πειραματισμό και τους νέους διεθνείς χορογράφους. Ιδιαίτερο γνώρισμα του φετινού φεστιβάλ είναι ότι ο χορός δεν μένει μόνο στους καθιερωμένους χώρους του φεστιβάλ στην Πειραιώς, αλλά ανοίγεται και στην πόλη, στους δρόμους της Αθήνας και σε διάφορα κτίρια της.

Letter to a Man / Γράμμα σ' έναν άντρα
Ρόμπερτ Γουίλσον – Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ
Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται ο Ρόμπερτ Γουίλσον και ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Σε αυτή τη συνεργασία τους όμως χρησιμοποιούν ως υλικό τους ένα σπουδαίο βιβλίο, τα ημερολόγια του Νιζίνσκι. Μόνος του ο Μπαρίσνικοφ επί σκηνής, καταδύεται μέσα από ένα σόλο στο πνευματικό σύμπαν του μεγάλου ρώσου χορευτή και στην κατάβαση του στην παράνοια και την τρέλα. Ο Νιζίνσκι μέσα από τα γραπτά του καθρεφτίζει το λαμπρό μυαλό ενός ευφυέστατου καλλιτέχνη, εκθέτει τη σύγχρονη του πραγματικότητα για τους χορευτές της εποχής του, όπως επίσης αποτυπώνει και βήμα-βήμα τη διάλυση της λογικής του. Το βιβλίο του Νιζίνσκι είναι τόσο καλό, που ο αμερικανός συγγραφέας Χένρυ Μίλλερ χαρακτηριστικά έλεγε: «Αν δεν είχε καταλήξει στο άσυλο, ο Νιζίνσκι-συγγραφέας θα γινόταν ισάξιος με τον Νιζίνσκι-χορευτή».

Εθνικό Θέατρο – Κτίριο Τσίλλερ – Κεντρική Σκηνή
Στις 10-13 Ιουλίου


Grand Finale
Χόφες Σέχτερ
Ακόμη θα θυμούνται όσοι βρέθηκαν στο Κάστρο της Καλαμάτας για το έργο του Ισραηλινού χορογράφου «Political Mother», τα ουρλιαχτά από τη ροκ μπάντα, την ένταση των χορευτών και όλη την ανατρεπτική παράσταση του Χόφες Σέχτερ, όταν εμφανίσθηκε στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας το 2011. Σήμερα ο Σέχτερ επιστρέφει για να μας δείξει τη δική του σκηνική εκδοχή ενός κόσμου σε ελεύθερη πτώση. Με χορευτές από οκτώ διαφορετικές χώρες το έργο του, το οποίο κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι, ξεχυλίζει από κλιμακούμενες σκηνές γεμάτες σουρεαλισμό και συναίσθημα.

Πειραιώς 260, Δ'
Στις 8-9 Ιουλίου


Sweet Fever
Πέρε Φάουρα
Ένας σύγχρονος χορογράφος που δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τον Πυρετό το Σαββατόβραδο. Η θρυλική ταινία γίνεται η τέλεια αφετηρία για τις σκηνικές λούπες του Καταλανού χορογράφου Pere Faura (Πέρε Φάουρα), ο οποίος παραδίδει ‘μαθήματα χορού’ σε εθελοντές και επαγγελματίες χορευτές που καλούνται να ερμηνεύσουν την χορογραφία του Φάουρα. Ο χορός του «Fever Night» ξεκινά από την πιστή ανάπλαση της αρχικής χορογραφίας για να καταλήξει στην πλήρη παραμόρφωσής της. Η παράσταση «Sweet Fever» εντάσσεται στην τριλογία του Φάουρα «Sweet Suites».

Bios
Στις 16-17 Ιουλίου


Τιτάνες
Ευριπίδης Λασκαρίδης
Η τελευταία του δουλειά τού άνοιξε τις πόρτες στο εξωτερικό και συλλέγοντας πολλές διαφορετικές εμπειρίες, τώρα είναι έτοιμος να προχωρήσει στην επόμενη. Ο Έλληνας δημιουργός Ευριπίδης Λασκαρίδης παρουσιάζει μαζί με την ομάδα του τη νέα του δουλειά «Τιτάνες». Το έργο αποτίει έναν φόρο τιμής σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, σε κάθε ατομική ή συλλογική αποτυχία για την εδραίωση ενός άθραυστου εαυτού και κόσμου. Μεταξύ αιωνιότητας, του φωτός των άστρων αλλά και της αμείλικτης καθημερινότητας, στους «Τιτάνες» δύο μοναχικά πλάσματα -Ευριπίδης Λασκαρίδης και Δημήτρης Ματσούκας- ταξιδεύουν μέσα στον χρόνο. Μετά την Αθήνα οι «Τιτάνες» θα περιοδεύσουν σε Βαρκελώνη, Τορίνο, Άμστερνταμ και Παρίσι.
Πειραιώς 260, Ε'
Στις 5-8 Ιουνίου

 

Όταν χίμηξαν τα σκυλιά
RootlessRoot / Λίντα Καπετανέα – Jozef Frucek
Ένα από τα πιο δυναμικά δίδυμα της χορευτικής μας σκηνής, η Λίντα Καπετανέα και ο Jozef Frucek ονειρεύεται και στοχάζεται πάνω στο μέλλον. Ποια κληρονομιά θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές, πως θα μας θυμούνται και θα έρθει τελικά το τέλος του κόσμου ή μήπως είναι ήδη εδώ;
Εθνικό Θέατρο – Ρεξ
Στις 27-29 Ιουνίου


A Hand's Turn
Λενιώ Κακλέα
Στο νέο έργο της Λενιώς Κακλέα, ο θεατής έχει την ευκαιρία της προσωπικής επαφής, καθώς μπορεί να παρακολουθήσει την περφόρμανς της, μόνος του ή με έναν ακόμα μόνο θεατή. Και στο τέλος, μπορεί να πάρει σπίτι του σε μορφή βιβλίου, το αποτύπωμα της χορογραφίας που έζησε. Η περφόρμανς της Κακλέα διερευνά τη διάκριση «δεξί - αριστερό» από το πεδίο της σωματικής λειτουργίας μέχρι τη σφαίρα της πολιτικής. Η Κακλέα, που ερμηνεύει και την περφόρμανς, θα δέχεται κόσμο, καθημερινά για έναν ολόκληρο μήνα, από το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα.
Πειραιώς 260, Β'
Στις 1-4, 7-11, 14-18, 21-25, 27-30 Ιουνίου & 1-2 Ιουλίου

 

Α Kind of Fierce
Κατερίνα Ανδρέου
Με ένα βραβείο Prix Jardin d'Europe 2016 στις αποσκευές του και ταξίδια στο εξωτερικό, το έργο της Κατερίνας Ανδρέου επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε πέρσι. Πρόκειται για ένα σόλο που διερευνά τις έννοιες του κανόνα, της ελευθερίας, της μοναχικότητας, καθώς και της σκηνικής έκθεσης και του χρόνου.
Πειραιώς 260, Ε'
Στις 10-11 Ιουνίου


Rapidly Becoming
Σύνδεσμος Χορού
Μία συλλογική δημιουργία, η παράσταση «Rapidly Becoming» διερευνά τη χορογραφική διαδικασία ως παράσταση και εκπαίδευση. Πέντε γυναίκες χορογράφοι - Βάσω Γιαννακοπούλου, Ίρις Καραγιάν, Μαρία Κολιοπούλου, Μαριέλα Νέστορα και Kατερίνα Σκιαδά- ενώνουν τις δυνάμεις του και διερευνούν ζητήματα δημιουργικής ταχύτητας και δυναμικής μέσα από μια συνεχή πορεία επαναπροσδιορισμού και εξέλιξης.
Πειραιώς 260, Η'
Στις 19-20 Ιουνίου


Πορνό
Ιωάννα Πορτόλου - Ομάδα Griffόn

Ποια είναι τα κοινωνικά και ποια τα προσωπικά μας όρια; Η ομάδα Griffόn διερευνά το πλαίσιο ελευθερίας μας, τη λειτουργία του αλλά και την υπέρβαση του μέσα από ένα ζευγάρι ερμηνευτών – τον Γιάννη Νικολαΐδη και τη Σεσίλ Μικρούτσικου. Με το έργο της «Πορνό», η Ιωάννα Πορτόλου και η ομάδα της ολοκληρώνουν την χορευτική τριλογία που ξεκίνησαν το 2014.
Πειραιώς 260, Ε'
Στις 15-17 Ιουνίου

 

Real Good Time & All!
Kinkaleri
Ένας χορευτικός ύμνος πάνω στη γλώσσα και τη δύναμη της... Το έργο σύγχρονου χορού «All!» εμπνέεται από τον Αμερικανό συγγραφέα Γουίλλιαμ Μπάρροουζ, ο οποίος έβλεπε τη γλώσσα σαν μία πολιτική πράξη, ενώ το «Real Good Time» δημιουργεί μια νέα χορογραφία με αφορμή έναν μόνο στίχο του Lou Reed.
Bios
Στις 21-22 Ιουνίου

 

Sync
Αναστασία Βαλσαμάκη
Ένα ομαδικό έργο χορού που διερευνά τη σχέση μεταξύ ατομικότητας και ομαδικότητας, και αποζητά την αρμονική μας συνύπαρξη μέσα από εννέα χορευτές, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τα όρια της προσωπικής και συλλογικής τους υπόστασης. Το έργο χορογραφεί η πρωτοεμφανιζόμενη Αναστασία Βαλσαμάκη λίγο προτού παρουσιαστεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο χορού Aerowaves.
Πειραιώς 260, Ε'
Στις 2-3 Ιουλίου


P.OR.K | Bάκχες: πρελούδιο κάθαρσης
Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας
Σε αυτό το έργο συναντιούνται ο Νίτσε, η όπερα, η μυθολογία και ο διάσημος  πίνακας του Γκυστάβ Κουρμπέ «Η προέλευση του κόσμου». Στις Βάκχες της Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας η λαμπερή μορφή του Απόλλωνα και η χαοτική αμορφία του Διονύσου έρχονται αντιμέτωποι. Μία δυνατή και ανερχόμενη παρουσία στο σύγχρονο χορό από την Πορτογαλία με την Μοντέιρο Φρέιτας και την ομάδα της P.OR.K.
Πειραιώς 260
Στις 5-6 Ιουλίου

69 Positions
Μέτε Ίνγκβαρτσεν
Όπως μαρτυρεί και ο τίτλος της παράστασης, το συγκεκριμένο έργο καταπιάνεται με τη σεξουαλικότητα. Εξήντα πέντε επισκέπτες καθοδηγούνται μέσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο κάνοντας μία περιήγηση σε διάφορες περφόρμανς, ταινίες, βιβλία, κείμενα και εικόνες. Όλα αυτά ζωντανεύουν μέσα από την κίνηση και το λόγο, ενώ το κοινό καλείται να βιώσει τη σχέση και τη σύνδεση μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας. Το έργο της Δανής χορεύτριας και χορογράφου Μέτε Ίνγκβαρτσεν αποπνέει κάτι από την ατμόσφαιρα των ερωτικά και πολιτικά φορτισμένων περφόρμανς της δεκαετίας των ’60ς, δημιουργώντας μία ξενάγηση γύρω από τη σεξουαλικότητα και τις σύγχρονες σεξουαλικές πρακτικές. Το έργο είναι ακατάλληλο για ανηλίκους.
Πειραιώς 260, Β'
Στις 1-3 Ιουλίου

Επίσης, στην ενότητα «Άνοιγμα στην πόλη», θα μπορείτε να δείτε τα παρακάτω έργα σύγχρονου χορού που θα εξελίσσονται σε διαφορετικά σημεία και κτίρια μέσα στην πόλη:

·Αποστολία Παπαδαμάκη - In the Eyes of God – Ολονυχτία, (Δημοτικό θέατρο Πειραιά).
·Άρια Μπουμπάκη - dance mee tings (pir aeus version) – (Κοινωνικές δομές του Πειραιά).
·Βάσια Βαλκανιώτη / Ορίζοντας δρόμου, (σε διάφορους δρόμους της πόλης).
·Αντώνης Κουτρουμπής – Ομάδα Πλεύσις - Στο στόμα του λύκου, (Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών).
·Κωνσταντίνος Μίχος - Ιφιγένεια εν Αυλίδι, (στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος).
·Βιτόρια Κωτσάλου - Day Οut of Time, (στο κέντρο της Αθήνας).

Λενιώ Αλεξίου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_29blancali5-superjumbo Θεοί και δαίμονες σε μία απόλυτα θηλυκή... σύμπραξη Μία κλασική μπαλαρίνα και μία σύγχρονη χορογράφος ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία παράσταση αντιθέσεων. Main_a.m._01_%c2%a9_margarita_nikitaki Ένα δυστοπικό πάρτι γεμάτο αντιθέσεις Η ομάδα χορού Krama παρουσιάζει στο Art Factory – Τεχνοστάσιο τη νέα της δουλειά. Main_rsod_01_2017 Μία σχολή χορού, χωρίς δασκάλους Η σχολή Ricean School of Dance επιστρέφει στο νησί της Ύδρας τον Αύγουστο Main_original_%ce%9c%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%bf_%ce%95%ce%9b%ce%a3_%ce%a4%ce%9f%ce%a0%ce%99%ce%91_%cf%86%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%92._%ce%9c%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%ae%cf%82_06703 400 δωρεάν θέσεις σε ανέργους για τα «Τοπία» της Λυρικής Προσφορά δωρεάν θέσεων για ανέργους και στις γενικές δοκιμές των παραγωγών της Λυρικής Main_mesa Η Αβινιόν στηρίζει τη νέα δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου Το σημαντικό φεστιβάλ προστέθηκε στους συμπαραγωγούς της νέας του δημιουργίας.
#load_content_with_ajax