ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017
Χορός | Νέα

Χορός: Οι καλύτερες στιγμές του 2016 26 Δεκεμβρίου 2016

Δυνατές στιγμές, συγκινήσεις και σημαντικές ειδήσεις από τη χρονιά που τελειώνει.

Το 2016 έδωσε ένα μικρό φιλί ζωής στο χορό. Μπορεί να ακούγεται πολύ αισιόδοξη αυτή η σκέψη καθώς ο χορός αποτελεί μία από τις τέχνες που έχουν λαβωθεί περισσότερο σε επίπεδο παραγωγής, ποσότητας και ποιότητας. Ωστόσο σαν κάτι να αναθάρρησε μέσα μας το 2016, παρακολουθώντας διεθνείς και ελληνικές παραστάσεις, βλέποντας τους νέους αλλά και πιο ώριμους Έλληνες χορογράφους να επιμένουν και να ταξιδεύουν τις δουλειές τους σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Εδώ θυμόμαστε μαζί σας μερικές από τις πιο δυνατές στιγμές του 2016 στην τέχνη του χορού.

*Μία σημαντική αφορμή για να ξανασκεφτούμε τη μεγάλη κυρία του χορού. Το Sweet Mambo που είδαμε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης μας έδωσε μία δυνατή γεύση του κόσμου της Πίνα Μπάους. Συγκινητική, γεμάτη νοημάτων και χιούμορ, με εξαιρετικούς χορευτές/ερμηνευτές, όπως πάντα, η Μπάους μας έδειξε μέσα από το χορό το δρόμο για τα συναισθήματα μας. Το δεύτερο μέρος της παράστασης ξεχώρισε για τη δύναμη και την πυκνότητα του. (Κριτική εδώ)

*Ο διεθνής Δημήτρης Παπαϊωάννου ήταν υποψήφιος φέτος για 6 βραβεία EMMY στο Λος Άντζελες. Η χορογραφία του «Origins» στην τελετή έναρξης των Ευρωπαϊκών Αγώνων στο Μπακού, αλλά και η δουλειά των συνεργατών του, κέρδισαν τις εντυπώσεις. Παράλληλα, οι δύο τελευταίες παραστάσεις του -εντυπωσιακής ακρίβειας και σκηνοθεσίας- το «Still Life» και η «Πρώτη Ύλη», περιοδεύουν σε θέατρα και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος ο Παπαϊωάννου αυτή την περίοδο βρίσκεται στην Αθήνα, όπου έχει ξεκινήσει ήδη τις πρόβες του και μια περίοδο εντατικής έρευνας για τη νέα του παραγωγή που θα δούμε τον επόμενο Μάιο.

*Το Links του Αντώνη Φωνιαδάκη στη Λυρική Σκηνή μας χάρισε τρεις πυρετικές χορογραφίες με τους μπαρόκ ήχους των Μπαχ και Χαίντελ. Μία ευκαιρία να θαυμάσουμε τους Έλληνες χορευτές, τις δυνατότητες τους και την εξαντλητική δουλειά που έκαναν με τον χορογράφο τους.

*Φέτος ήταν μια περίοδος «αλλαγής φρουράς» σε πολλούς και σημαντικούς πολιτισμικούς θεσμούς της χώρας μας. Το ίδιο ισχύει και στο χορό. Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας πέρασε από την προηγούμενη και πολύ ικανή καλλιτεχνική διευθύντρια του Βίκυ Μαραγκοπούλου με παραίτηση της στη νέα του διευθύντρια Κατερίνα Κασιούμη. Τα νέα δυσαρέστησαν τους περισσότερους λόγω της σταθερής και ποιοτικής κατεύθυνσης της Μαραγκοπούλου επί 21 χρόνια στην θέση αυτή. Αναμένουμε όμως με ενδιαφέρον ποια θα είναι η εξέλιξη του Φεστιβάλ σε βάθος χρόνου.

*Νέος Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ ορίζεται ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας χορογράφος και χορευτής Αντώνης Φωνιαδάκης. Αυτό ήταν ένα νέο που υποδέχτηκε ο κόσμος του χορού με χαρά, καθώς ο Φωνιαδάκης είναι γνωστός για τη σκληρή και μεθοδική δουλειά του. Έτσι επελέγη μεταξύ 36 άλλων υποψήφιων και ανέλαβε καθήκοντα νέου Διευθυντή Μπαλέτου από τον Σεπτέμβριο και για τα επόμενα τρία χρόνια.

νέα γενιά των Ελλήνων χορογράφων επιμένει δυναμικά. Άλλοτε παρουσιάζοντας μας δουλειές που μας εντυπωσιάζουν και άλλοτε οι προσδοκίες μας να ξεπερνούν το τελικό τους αποτέλεσμα, αυτή η νέα γενιά χορογράφων είναι συνεπής, παθιασμένη και με πολλή όρεξη για πειραματισμό και σκληρή δουλειά. Φέτος είδαμε νέες δουλειές του Χρήστου Παπαδόπουλου, της Ίριδος Καραγιάν, της Κατερίνας Ανδρέου, της Λίας Τσολάκη, της Σοφίας Μαυραγάνη, της Μαριέλας Νέστορα, της Ευαγγελίας Κολύρα και του Χάρη Κούσιου για να αναφέρουμε μερικούς.

*Οι χορευτές του Willi Dorner είχαν διεισδύσει κυριολεκτικά μέσα στο «σώμα» της Αθήνας φέτος τον Οκτώβρη, δίνοντας χρώμα και απρόσμενη παρουσία σε κενά σημεία της πόλης. Η πρωτοβουλία Dancing Athens της Στέγης γέμισε την πόλη με χορευτές και ανεπάντεχες συναντήσεις στο δημόσιο χώρο.

*Μία από τις καλύτερες παραστάσεις νέων δημιουργιών που είδαμε φέτος μας ήρθε από την Αμερική. Το «Thank Υou for Coming: Attendance» ήταν μία αποκάλυψη ενέργειας, συνύπαρξης και ένα σπουδαίο παράδειγμα για το πως μπορεί κανείς να μιλήσει για τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα επαφής και συνύπαρξης με χιούμορ και καλή διάθεση –γεγονός που δεν συναντάμε συχνά στο σύγχρονο χορό. Η γνωριμία μας με τη χορογράφο Φέι Ντρίσκολ στο φεστιβάλ «Made in USA» ήταν μια θετική, γιορτινή εμπειρία.

*Μόνο θετική έκβαση μπορεί να έχουν οι δραστηριότητες χορού από επαγγελματίες του είδους, όταν έρχονται σε επαφή με κοινό ‘ασυνήθιστο’ μέσα από καλλιτεχνικές απόπειρες υψηλού επιπέδου. Οι χορευτικές δραστηριότητες, σε μορφή εκπαίδευσης αλλά και παράστασης, με ηλικίες που δεν καταπιάνονται συνήθως με τον χορό (όπως τα προγράμματα 65 άνω της Στέγης), τις παραστάσεις για μικρά παιδιά υψηλής αισθητικής (όπως της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη), τα προγράμματα που απευθύνονται σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες ή εφήβους, όλα αυτά διαμορφώνουν κοινό, αυξάνουν τη δημιουργικότητα και εξελίσσουν την επαφή μας με τον Άλλον.

*Κάποιοι πιο ανεξάρτητοι χώροι –όπως το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων- αλλά και μικρότερες φεστιβαλικές προσπάθειες –όπως το Athens Video Dance Project ή το Mir Festival- επιμένουν να βάζουν τον χορό μέσα στο πρόγραμμά τους, να εστιάζουν και να συζητούν την πειραματική χορευτική δράση.

Λενιώ Αλεξίου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_01.peter_pan_on_ice- «Μύρισε» Χριστούγεννα! Με…8 προτάσεις θεαμάτων για τις γιορτές. Main_shut_eye Το Nederlands Dans Theater επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Η κορυφαία ομάδα σύγχρονου χορού από την Ολλανδία έρχεται ξανά με τρεις χορογραφίες. Main_il_fullxfull.400979545_6o1q «Υπάρχει αδιαφάνεια και παρατυπία» Το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού παίρνει θέση με επιστολή του στις πρόσφατες καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία της Κρατικής Σχολής Χορού. Main_svo_9247 Η ομάδα «Αμάλγαμα» μετακομίζει Εκεί, όπου θα παρουσιάσει από τον Μάρτιο του 2017 τη νέα της παράσταση, «Η Μαρία και οι Μνηστήρες». Main_wk-last-man-falling-back-in-dark_1000 Η Λυρική αναζητά χορευτή Η προθεσμία υποβολής αίτησης συμμετοχής στην ακρόαση λήγει στις 6 Δεκεμβρίου.
#load_content_with_ajax