Χορός | Νέα

Η Αφρική που δε γνωρίζουμε 20 Οκτωβρίου 2017

Μία παράσταση σύγχρονου χορού αναδεικνύει την χαρισματική φιγούρα του Νιγηριανού ακτιβιστή και μουσικού Φέλα Κούτι.

Ο Φέλα Κούτι αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Ακτιβιστής και μουσικός από τη Νιγηρία, δημιούργησε μέσα στη δεκαετία του ’70 το Afrobeat, ένα δικό του στυλ μουσικής που συνδυάζει τη φανκ, την τζαζ και τα αφρικανικά ιδιώματα με έμφαση στα κρουστά. Μέσα από τη μουσική του αντιστάθηκε εναντίον του καταπιεστικού καθεστώτος της χώρας του, με τρομερές συνέπειες: συνελήφθη πάνω από 200 φορές και υπέστη βασανισμούς και φυλακίσεις, Ωστόσο, δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει πολιτικοποιημένους στίχους και επαναστατική μουσική.
Η παράσταση χορού του Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ εμπνέεται από την εκρηκτική προσωπικότητα του Φέλα Κούτι και παραδίδει το πολιτικό έργο του «Kalakuta Republik». Ο τίτλος αναφέρεται στο όνομα της κατοικίας του Φέλα Κούτι στο Λάγος, που με τη σειρά του απηχεί το όνομα του πρώτου κελιού στο οποίο φυλακίστηκε ο ακτιβιστής/μουσικός ως πολιτικός κρατούμενος. Το σκηνικό κάνει μια αναφορά στο The Shrine, το μυθικό ναό-κλαμπ του Φέλα, στο οποίο τραγουδούσε για την ελπίδα και την εξέγερση.
Επτά χορευτές αφηγούνται την Ιστορία ενός τόπου και ενός ανθρώπου μέσα από τα σώματά τους. Ο ηλεκτρισμένος χορός τους επιχειρεί να εγείρει ερωτήματα γύρω από τη θέση του καλλιτέχνη στον κόσμο – και ιδιαίτερα στην Αφρική- προσπαθώντας να μας μεταφέρει ένα ατόφιο κομμάτι της χώρας τους χωρίς τα συνήθη κλισέ. Η παράσταση χρησιμοποιεί θραύσματα χορού, ποίησης, πολιτικού προβληματισμού και λατρείας για τη ζωή και την ελευθερία, ανιχνεύοντας την ταυτότητα μίας Αφρικής που ψάχνει να βρει τη θέση της μέσα στο παγκοσμιοποιημένο τοπίο.

Ο χορογράφος της παράστασης Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό με συνεργασίες στη δύση τον Alain Platel και τους Les Ballets C de la B, ανάμεσα σε άλλους. Μέσα από τη δουλειά του προσπαθεί να γεφυρώσει την παράδοση της χώρας του με τον δυτικό πολιτισμό, να χτίσει γέφυρες ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική.

Η παράσταση «Kalakuta Republik» θα παιχτεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης στις 25-27 Οκτωβρίου (στις 21:00).

Λενιώ Αλεξίου

Φωτογραφίες

Info

25 Οκτωβρίου 2017
ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος
Τηλ.: 210 900 5 800
Website: http://www.sgt.gr/gre
Έως 27 Οκτωβρίου, στις 21:00. Μικρή Σκηνή, Στέγη Κανονικό: 7, 15 €. Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 12 €. Παρέα 10+ άτομα: 10 €. Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €. Ανεργίας, AMEA: 5 € | Συνοδός AMEA: 10 €

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_olivier_de_sagazan___transfiguration_%c2%a9_didier_carluccio Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 22 Ιουλίου 2018, με νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Λίντα Καπετανέα. Main_la_lali_cie Αντίστροφη μέτρηση για το In Progress Feedback Festival με... Αναγέννηση! Από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, Main_akram_khan_xenos__dsc4017_2_nicol_vizioli Ακραμ Καν: «Το σώμα μου ήταν πάντα η φωνή μου» Παγκόσμια πρεμιέρα του έργου του στις 21 Φεβρουαρίου στη Στέγη. Main_svo_1285 Η ομάδα χορού Αμάλγαμα αναζητά άντρα εθελοντή για τη νέα της παράσταση Και διοργανώνει Σεμινάριο Χορογραφίας. Main_slider Nέα εικαστική ταυτότητα για το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Θα διεξαχθεί 13-22 Ιουλίου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίντας Καπετανέα. Main_slider Ο σταρ του φλαμένκο Antonio Canales στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Flamenco Puro Από την Πέμπτη 1η έως και την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στο θέατρο Χυτήριο.
#load_content_with_ajax