Χορός | Νέα

O Παύλος Κουρτίδης χορογραφεί την ποντιακή «Γενοκτονία» 26 Ιουλίου 2018

Με 16 χορευτές και μουσικούς επί σκηνής.

Παύλος Κουρτίδης υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία της νέας του παράστασης «Γενοκτονία» που θα κάνει πρεμιέρα στις 10 Νοεμβρίου στο Θέατρο ΠΚ. Πρόκειται για έναν ύμνο για μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας και παράλληλα μια εναλλακτική ιστορική οπτική υπό όρους σύγχρονης τέχνης. Μια  παράσταση χορού, βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά ντοκουμέντα μέσα από τη ματιά του σημερινού Έλληνα, η οποία θα προκαλέσει, θα προβληματίσει και θα ζωντανέψει πρόσφατες μνήμες.

Μία σύγχρονη ματιά της τραγικής ιστορίας, μέσα από την δυναμική της ανθρώπινης κίνησης. Ο σύγχρονος χορός θυμάται τη μεγαλύτερη και πιο βάρβαρη απόπειρα εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού. Στιγμιότυπα και σκηνές έντονου χορευτικού διαλόγου αλλά και δυναμικά συμβολικές παρεμβάσεις επί σκηνής αλληλεπιδρούν με εναλλαγές κορύφωσης της έντασης στην χορογραφική δραματοποίηση.

Ο εμπνευστής της παράστασης σημειώνει  στο www.tospirto.net: «“Με απίστευτη χαρά και συγκίνηση τον Απρίλιο του 2018 εγώ και οι συνεργάτες μου ανακοινώσαμε το επόμενό μας βήμα. Μία παράσταση που πραγματεύεται μία από τις πιο αμφιλεγόμενες στιγμές του λαού μας. Την προσπάθεια εξόντωσης και αφανισμού του Ποντιακού Ελληνισμού, τη Γενοκτονία.
Τον Νοέμβριο του 2018, λίγο πριν συμπληρωθούν 100 χρόνια από τα τραγικά εκείνα γεγονότα, με μέγιστο σεβασμό η ορχηστική τέχνη μέσα από τη συνθήκη της απεικόνισης θα αναβιώσει τα όσα συνέβησαν.
Είναι χρέος μου ως χορογράφος να δημιουργήσω αυτήν την παράσταση. Για μένα οι καταβολές μας είναι και αυτό που μας εμπνέει περισσότερο. Λειτουργούν ως μία βάση για να δημιουργήσουμε κάτι νέο, σημερινό χωρίς όμως να αλλοιώνουμε την παράδοση και την ταυτότητά μας. Έτσι εντάσσοντας μέσα στο σύγχρονο χορό στοιχεία της Ελληνικής και Ποντιακής κουλτούρας επιδιώκω να δημιουργήσω μία παράσταση ιδιαίτερη.
Σε ένα περιβάλλον που θα θυμίζει έναν κάμπο ο οποίος μεταμορφώνεται από ένα τελευταίο γλέντι στον τόπο που ένας ολόκληρος λαός αναγκάστηκε να αφήσει πίσω. Καθώς η λύρα σιγοπαίζει, έρχεται το νταούλι που φέρει πάνω του τη δύναμη αυτού αλλά και κάθε γενοκτονημένου λαού να τονίσει τα τραγικά επακόλουθα.
Δεν μπορώ να κρύψω τον πόνο μου και την αδικία για την αθωότητα που χάθηκε, αλλά και το αίσθημα της περηφάνιας καθώς μέσα από τα όσα συνέβησαν επιβιώσαμε και γίναμε πιο δυνατοί.
Πρόκειται για ένα ζήτημα πολύ λεπτό με πολύ πρόσφατες μνήμες. Το όλο εγχείρημα είναι δύσκολο και απαιτεί σεβασμό και ως προσωπική προσέγγιση αλλά και ως γεγονός.
Γι' αυτό και είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να έχω δίπλα μου συνεργάτες όπως ο Όμηρος Παχατουρίδης ο οποίος ως "σύμβουλος έρευνας" στην παράσταση, μέσα από την πολυετή του εμπειρία και ενασχόληση με τον ποντιακό χορό και την ποντιακή παράδοση, μου έδωσε γνώσεις και εφόδια τα οποία ήταν για μένα βάλσαμο.
Η Lia Hide, συνθέτης και τραγουδοποιός, που γράφει και επιμελείται την μουσική με μία πολύ φρέσκια ματιά καθώς και ο Χρήστος Σύγγελος ζωντανά επί σκηνής με νέι και ούτι.
Οι 16 χορευτές επί σκηνής δεν θα χορέψουν τη Γενοκτονία, θα τιμήσουν τους νεκρούς γιατί δεν έφυγαν ποτέ».
»

Η «Γενοκτονία» έρχεται να πει αλήθειες μέσα από τα σώματα των ζώντων. Ένας ύμνος των απογόνων όσων βασανίστηκαν και όσων επέζησαν.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Φωτισμοί: Παύλος Κουρτίδης
Σύμβουλος Έρευνας: Όμηρος Παχατουρίδης
Μουσική Επιμέλεια & Σύνθεση: Lia Hide
Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Βοηθός Χορογραφίας: Ζωή Σωτηροπούλου
Μουσικός επί σκηνής: Χρήστος Σύγγελος (ούτι, νέι)
Φωτογραφία: Μελίνα Ζαχαράκη
Οργάνωση παραγωγής & Tour Management: Σοφία Καραγιάννη
Παραγωγή: Θέατρο ΠΚ (2018-19)

Επί σκηνής: Παύλος Κουρτίδης, Ζωή Σωτηροπούλου, Ιωάννα-Κορίνα Παλάσκα, Χρίστος Καφετζής, Έλενα Τσικαλά-Βαφέα, Ζελίκα Μουζάκη, Θέμις Χατζή, Φωτεινή Πασσά, Μαργαρίτα Συμεωνίδου, Ιόλη Σπηλιοπούλου, Ελένη Δόικα, Ιουλία Δρακονταειδή, Σίλβια Ζύμα, Σάμπι Κλέτσι, Μαρία-Ματίλντα Κουρτίδου, Γιώργος Κούμπος

 

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_8d722fc6affba52c6e50d039c72c8574797979a3 «Συλφίδα» από το Θέατρο Μπολσόι στο Μέγαρο Το κλασικό αριστούργημα χορού θα μεταδοθεί την Κυριακή 11 Νοεμβρίου. Main_ckk_2574-20170615 Ο Κινητήρας ταξιδεύει στην Ισπανία Στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Main_farci.e-%c2%a9mehrdad_motejalli_(1)_press Το σώμα ως πολιτική: πεδίο ή εργαλείο; Από 26 έως 30 Οκτωβρίου 2018. Main_01.christmas_gala_baletou Με Χριστουγεννιάτικο Γκαλά Μπαλέτου σηκώνει αυλαία το Christmas Theater 12 κορυφαίοι σολίστ. Main_%ce%9b%ce%af%ce%bc%ce%bd%ce%b7_%cf%84%cf%89%ce%bd_%ce%9a%cf%8d%ce%ba%ce%bd%cf%89%ce%bd_-_%ce%95%cf%85%cf%81._%ce%99%cf%83%ce%b1%ce%b1%ce%ba%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85__%ce%9d%cf%84._%ce%96%ce%ad%ce%ba%ce%b1__%ce%9d._%ce%a3%ce%b9%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%b1_-_%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%93%ce%b5%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82_%ce%93%ce%b5%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%82_l Ανοιχτή πρόβα της «Λίμνης των κύκνων» στην Αγορά Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018. Main_all_dance_festival_(1) To πρώτο Dance World Festival είναι γεγονός! Στις 5, 6 & 7 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη.
#load_content_with_ajax