Χορός | Πρόσωπα

Συνέντευξη: H Ομάδα Κrama στα όρια μεταξύ πραγματικού και φανταστικού 10 Μαΐου 2017

«Κοινωνικές ανησυχίες και προσωπικά ερωτήματα είναι πάντα η αφορμή για τη δουλειά μας».

Σε ένα δυστοπικό πάρτι που κυριαρχούν οι αντιθέσεις, τοποθετούν τη δράση της νέας τους παράστασης με τίτλο «a.m.»,  οι τρεις χορεύτριες και χορογράφοι που αποτελούν την ομάδα Krama (Άννα, Δώρα και Εύη Ζούμπα). Στο «a.m.» ο χρόνος ξεχειλώνει και τα όρια μεταξύ πραγματικού και φανταστικού λιώνουν σχεδόν και γίνονται δυσδιάκριτα.

«Το a.m. είναι μια παράσταση που δένει την κίνηση, το λόγο και τη μουσική, σε ένα επί σκηνής δυστοπικό party έξι ερμηνευτών (Ευθύµης Γεωργόπουλος, Άννα Ζούµπα, Δώρα Ζούµπα, Εύη Ζούµπα, Αναστάσης Καραχανίδης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης) με μουσική σύνθεση The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης). Η χαρά και η ζωντάνια, σιγά-σιγά δίνουν τη θέση τους στην κούραση, τη φθορά και τη ματαιότητα, ενώ τα όρια μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, σοβαρού και αστείου μπλέκονται μεταξύ τους και γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ομάδα και συνεχίζει εξηγώντας τι συμβολίζει το «a.m»«Ο τίτλος a.m. είναι δανεισμένος από τον χωρισμό του εικοσιτετραώρου. Από τα μεσάνυχτα λοιπόν έως το μεσημέρι της επόμενης μέρας, είναι δώδεκα ολόκληρες ώρες οπού ο καθένας μας έρχεται αντιμέτωπος με τη σωματική και πνευματική του κούραση από τη μία, και την “αναγέννηση” του εαυτού του από την άλλη. Φόβοι και βαθιές σκέψεις μπαίνουν αυτοκριτικά στο μικροσκόπιο, ελπίζοντας σε μια ατομική και κατ’ επέκταση κοινωνικά αναγέννηση. Η παράσταση δεν τοποθετείται χωρικά ή χρονικά, ενώ ο ίδιος ο χρόνος ξεχειλώνει. Το παρελθόν συναντά το παρόν και τα όρια μεταξύ πραγματικού και μη πραγματικού θολώνουν. Τελικά οι ερμηνευτές θα μπορούσαν να είναι ο κάθε σύγχρονος άνθρωπος».

Στην κόψη του κωμικού και τραγικού, οι ήρωες του έργου ταξιδεύουν σε παράλληλες τροχιές, γεμάτοι αναμνήσεις στο μουσικό σύμπαν που έχει συνθέσει ειδικά για την παράσταση ο The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης).

Ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης της έμπνευσης και της έρευνας της ομάδας γι΄αυτή τη δουλειά; «Κοινωνικές ανησυχίες και προσωπικά ερωτήματα είναι πάντα η αφορμή για τη δουλειά μας. Θέτουμε ερωτήματα, αναζητούμε απαντήσεις, θέτουμε νέα ερωτήματα και προσπαθούμε να ανοίξουμε το δικό μας παράθυρο στη σημερινή πραγματικότητα. Αφετηρία για το a.m. αποτέλεσαν σκέψεις και προβληματισμοί πάνω στο ζήτημα της ανθρώπινης ύπαρξής μέσα στις σύγχρονες κοινωνίες. Πώς οι κοινωνίες αυτές λειτουργούν και αυτοκαθορίζονται και πώς καταστάσεις αβεβαιότητας και φόβου οδηγούν ολόκληρες κοινωνίες σε εξαθλίωση και παραίτηση. Bασικά θέματα που μας απασχόλησαν για να ξεκινήσουμε την έρευνά μας, αποτέλεσαν ζητήματα που κυριαρχούν στις σύγχρονες κοινωνίες, όπως ο φασισμός, η υπερκατανάλωση αγαθών και σχέσεων, η σχέση εικόνας και περιεχομένου και ο φόβος ως εργαλείο χειραγώγησης. Έτσι ερευνήσαμε χορογραφικά το πώς μπορούν να αποτυπωθούν στη σκηνή αυτοί οι προβληματισμοί μας» αναφέρουν.


Επί σκηνής έξι ερμηνευτές της νεότερης γενιάς (Ευθύµης Γεωργόπουλος, Άννα Ζούµπα, Δώρα Ζούµπα, Εύη Ζούµπα, Αναστάσης Καραχανίδης, Νικόλας Χατζηβασιλιάδης) συμπλέκουν το σύγχρονο χορό με το θέατρο. Στην παράσταση ακούγονται κείμενα του Βασίλη Ντούρου. Ο σκηνικός χώρος και τα κοστούμια είναι της Κωνσταντίνας Μαρδίκη, τα visuals του Αριστοτέλη Παπακωνσταντίνου, ενώ οι φωτισμοί του Παναγιώτη Λαμπή.

Η ομάδα Κrama κινείται ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες και εξηγεί…  «Πρόκειται για  δύο διαφορετικές πόλεις με πολλά διαφορετικά στοιχεία που όμως  και οι δύο έχουν ένα κοινό, έχουν και οι δύο μεγάλη σκηνή στο σύγχρονο χορό και γενικά μεγάλο ενδιαφέρον για την τέχνη. Ουσιαστικά δύο από τα μέλη της ομάδας έχουν ως βάση τους την Αθήνα πια και ένα μέλος έχει ως βάση τις Βρυξέλλες. Αυτό, όπως φαντάζεστε απαιτεί πολλές και συχνές μετακινήσεις, κάτι που είναι δύσκολο και κουραστικό από τη μια αλλά έχει ενδιαφέρον από την άλλη καθώς έτσι συνδυάζουμε τα θετικά και τα αρνητικά και από τα δύο μέρη».

 

Ημερομηνίες παραστάσεων: 17 – 19 Μαΐου (3 παραστάσεις). Εισιτήρια: 10€ (Γενική είσοδος). ART FACTORY – ΤΕΧΝΟΣΤΑΣΙΟ: Πειραιώς 178 & Λαμίας 6, Τ.Κ. 177 78, Πετράλωνα,

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_slider Σπύρος Κουβαράς: Μετά το πείραμα του CERN, σπάει τα κλισέ του χορού Ο χορογράφος της ομάδας σύγχρονου χορού Synthesis 748 μιλά στο www.tospirto.net. Main_maria_lappa Η Μαρία Λάππα και το «Σώμα σε 64 κινήσεις» Έμπνευση της παράστασης; «Η μη αποδοχή του κύκλου της ζωής». Main_slider Η Μαρία Γοργία, ο Νίκος Καρούζος κι η ανυπόφορη... ύπαρξη «Σας θέλω λιγάκι τρελούς, να ξεφεύγετε από εκείνα τα εμφιαλωμένα νοήματα της φιλοσοφικής διαλεκτικής, να ξεφεύγετε. Η ζωή δεν έχει πώμα». Main_slider Συνέντευξη: Γύρα, Αδάμου, Βενετσανόπουλος παίρνουν έναν «Βαθύ Αναστεναγμό» Τα μέλη της ομάδας ΓΑΒ μιλούν στο www.tospirto.net. Main__mg_5009 Ένα ταξίδι στο ανεξάντλητο πεδίο των ανθρωπίνων σχέσεων... Ο χορευτής Γεώργιος Κοτσιφάκης μάς εισάγει στο χορευτικό σύμπαν του «Ιόν», που πρόκειται να στηθεί σύντομα στη Στέγη. Main_marianna_kavallieratos__01 Συνέντευξη: Η Μαριάννα Καβαλιεράττου και τα ρευστά όρια της σεξουαλικότητας «Υπάρχει ένα μυστήριο στο “έχω γεννηθεί έτσι...αλλά θέλω να είμαι κάτι άλλο”».
#load_content_with_ajax