Χορός | Πρόσωπα

Συνέντευξη: Η Παυλίνα Βερέμη μιλά εκ... βαθέων 19 Ιουνίου 2017

Η διευθύντρια της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης από το 1999, μιλά για όλα.

Για 13η χρονιά, η Κρατική Σχολή Χορού θέλει να επικοινωνήσει, μέσω του θεσμού Open Studio, «Εκ Βαθέων» με το κοινό. Από τις 19 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου στο black box της Σχολής (Ομήρου 55) θα παρουσιαστούν demo χορευτικών τεχνικών, αποσπάσματα ρεπερτορίου, διεθνείς συνεργασίες και χορογραφίες των σπουδαστών. Η Παυλίνα Βερέμη, διευθύντρια της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης από το 1999, μας μίλησε για τη φετινή διοργάνωση, αλλά και για τις ικανοποιήσεις που της έχει προσφέρει η σκληρή δουλειά της εδώ και τόσα χρόνια.

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η αλλαγή που έχει επιφέρει στη συνείδηση του κοινού σχετικά με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης η διοργάνωση του open studio; 
Το Open Studio έχει ένα μεγάλο κοινό που ολοένα αυξάνεται. Οι παραστάσεις μας κάθε χρόνο είναι sold out. Για να έρχεται λοιπόν όλος αυτός ο κόσμος, προφανώς βρίσκει σε εμάς συνέπεια, ποιότητα και υψηλό επίπεδο τεχνικής,. Οι παραστάσεις μας, τόσο στο Open Studio όσο και της Hellenic Dance Company, της ομάδας της ΚΣΟΤ, είναι η προσφορά μας προς το αθηναϊκό κοινό. Οι παρουσιάσεις που γίνονται κάθε χρόνο στο black box της σχολής είναι μια όαση για τους φίλους της τέχνης του χορού. Κάθε χρόνο υπάρχει μία διαφορετική θεματική που ξεκινάει με δρώμενα κατά την είσοδο του κοινού, συνεχίζεται στο θεατράκι της σχολής και συμπληρώνεται από την έκθεση με τα πορτφόλιο των σπουδαστών. Μέσα από τον θεσμό του open studio το κοινό έρχεται σε επαφή με τις τάσεις του σύγχρονου χορού και γνωρίζει από απόσταση αναπνοής τα μελλοντικά αστέρια του χορού και της χορογραφίας.

Γιατί αποφασίσατε να ονομάσετε «De Profundis» τον φετινό κύκλο εκδηλώσεων στο Black Box; Πείτε μας λίγα λόγια για την ομώνυμη περφόρμανς που θα δούμε... 
Η εξομολόγηση του Οσκαρ Ουάιλντ στο αριστουργηματικό έργο «De Profundis» («Εκ Βαθέων») που έγραψε το 1897 μάς ενέπνευσε συνολικά για το φετινό open studio. Γιορτάζουμε έτσι την βαθιά καλλιτεχνική εντιμότητα του συγγραφέα που είναι διαχρονικά ανθρώπινη. Από το πρώτο βήμα τους ως την αποφοίτηση, οι σπουδαστές αναζητούν την ιδιαίτερη δημιουργική φωνή τους και ενθαρρύνονται να ερευνούν μέσω της εμβάθυνσης του εαυτού τους πρώτα, ώστε να βγαίνει η αλήθεια που πηγάζει από τον δικό τους εσωτερικό κόσμο. Έχουν να αντιμετωπίσουν τους εαυτούς τους και να τους δαμάσουν μέσω της δικής τους πειθαρχίας και αφοσίωσης. Σε εποχές με κρίση ταυτότητας καλούμαστε να αφουγκραστούμε και να ερευνήσουμε πρώτα τα δικά μας συναισθήματα που είναι βαθιά κρυμμένα μέσα μας και μετά να αντιμετωπίσουμε την κοινωνία με ευθύνη, προσφέροντας πάντα χωρίς παράπονο. Καλεσμένη από την Κ.Σ.Ο.Τ. σε συνεργασία με την χορογράφο Αθηνά Βάχλα, η μουσικός Joanna Wicherek, θα παρουσιάσει ένα δείγμα δουλειάς από τη δημιουργία του Frederic Rzewski που είναι βασισμένη στο «De Profundis» του Ουάιλντ.

Ποιες είναι οι πιο πολύτιμες αναμνήσεις που κρατάτε από τα 17 χρόνια στο τιμόνι της Κρατικής Σχολής Χορού; 
Οι πολύτιμες αναμνήσεις μου είναι οι αλλαγές στην προσωπικότητα των σπουδαστών, που έρχονται στο πρώτο έτος φοβισμένοι και ανασφαλείς, μέχρι την πλήρη αλλαγή στην ψυχολογία τους, την σιγουριά και το σεβασμό στον εαυτό τους. Εκτός από την μύηση σε όλες τις τεχνικές χορού ενθαρρύνονται να αξιοποιήσουν την προσωπικότητά τους, να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα για να τα παρουσιάσουν με ειλικρίνεια και γνώση στο κοινό μέσω των παραστάσεων που τους προσφέρουμε . Η ικανοποίηση που παίρνω είναι η εξέλιξη των σπουδαστών και κυρίως οι σχέσεις πλήρους εμπιστοσύνης που αναπτύσσονται μεταξύ μας.

Γιατί αποφασίσατε να εντάξετε από πέρυσι στο πρόγραμμα της διοργάνωσης την έκθεση με τα portfolios των σπουδαστών πάνω στο μάθημα της χορογραφίας;
 
Θελήσαμε να μοιραστούμε όλη την θεωρητική εκπαίδευση που λαμβάνουν οι σπουδαστές μας με το κοινό, για να γίνει κατανοητό ότι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα πηγάζει όχι μόνο από το ταλέντο, αλλά και από την πνευματική καλλιέργεια και την προσήλωση στις σπουδές τους. Τα πορτφόλιο είναι βασικό μέρος της εκπαίδευσης και εξέτασης των σπουδαστών από την αρχή της ένταξης του μαθήματος της Χορογραφίας στο πρόγραμμα σπουδών στη Σχολή. Τα συμπεριλάβαμε διότι είχαμε ένα συγκεκριμένο κόνσεπτ για το Open Studio πέρυσι, και η έκθεσή τους είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Φέτος που το θέμα μας είναι εμπνευσμένο από το «DeProfundis» η έκθεση θέλει να αποκαλύψει στο κοινό τη διαδικασία που ακολουθείται κατά τα τρία έτη των σπουδών. Η εκ βαθέων έρευνα των σπουδαστών παρουσιάζεται αναδεικνύοντας έννοιες όπως: ιδέα, δομική επεξεργασία, σωματοποίηση, χρήση και επεξεργασία του χώρου, διεπιστημονικότητα, πηγές, μεθοδολογία...

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για την ΚΣΟΤ; 
Αυτά τα 17 χρόνια δεν σταματήσαμε να εργαζόμαστε σκληρά χωρίς εκπτώσεις, αφοσιωμένοι στην εκπαίδευση, στην πρακτική και θεωρητική καλλιέργεια. Η εντυπωσιακή αύξηση των αγοριών στο χορό είναι ένα επίτευγμα. Καταφέραμε να καταρρίψουμε τις προκαταλήψεις και τα ταμπού που υπήρχαν για τους άνδρες στο χορό και δίνουμε την ευκαιρία στους ταλαντούχους νέους να βρουν τον χώρο τους και να αναπτύξουν τα ταλέντα τους. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε ένα επιπλέον έτος (προπαρασκευαστικό) που ξεκίνησε από αυτή την επιθυμία (να προετοιμαστούν τα αγόρια πριν το επαγγελματικό) και αυτό είχε μια τεράστια επιτυχία και απήχηση. Αυτό που επί 15 χρόνια επιδιώκουμε και υπάρχει και στην ιδρυτικό μας νόμο είναι να επαναφέρουμε το 4ο έτος σπουδών ώστε να συνεχίσουν την ειδίκευση οι σπουδαστές στους τομείς που ήδη έχουμε επεξεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια, στον τομέα της χορογραφίας και της performance . Επίσης με τη δημιουργία της βιβλιοθήκης από το 2000, που σήμερα έχει 6.000 τόμους, (χορό, φιλοσοφία, αρχιτεκτονική όπως και σπάνιες παρτιτούρες κ.λ) θέλουμε να συνεχιστεί η προβολή της καθώς και να εξελιχθεί , αφού είναι η μοναδική βιβλιοθήκη χορού στην χώρα μας. Τέλος συνεχίζουμε να παρέχουμε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και να προγραμματίζουμε παραστάσεις ώστε οι σπουδαστές μας να έχουν τη μέγιστη επαφή με τη σκηνή και να συνεχίσουν ως απόφοιτοι πλέον να είναι περιζήτητοι ανά τον κόσμο, όπως και τώρα.

Γιώργος Νάστος

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_slider Συνέντευξη: Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και οι Τιτάνες του «Με συναρπάζει η τέχνη που μιλά μία φωνή ειλικρινή και δεν φοβάται να σπάσει αβγά». Main_2084 Double bill χορού στον Κινητήρα Ελένη Παπαϊωάννου- Αναστασία Μπρουζιώτη μιλούν για τα έργα τους στον Κινητήρα. Main_ioanna_portolou_01_%c2%a9marilenastafylidou Συνέντευξη: Το Πορνό της Ιωάννας Πορτόλου Η χορογράφος μιλά στο www.tospirto.net για το νέο έργο της ομάδας griffon. Main_krama_0519_%c2%a9_margarita_nikitaki Συνέντευξη: H Ομάδα Κrama στα όρια μεταξύ πραγματικού και φανταστικού «Κοινωνικές ανησυχίες και προσωπικά ερωτήματα είναι πάντα η αφορμή για τη δουλειά μας». Main_735003_10151385274227148_1769609241_n Αντιγόνη Γύρα: «Ο έρωτας μάς εκπαιδεύει να γίνουμε καλοί επαναστάτες» Στοίχημά της; Να πεθάνει χορεύοντας. Main__2017__sofia_mavragani__04_%c2%a9_margarita_nikitaki Η Σοφία Μαυραγάνη μιλά για τη νέα της περφόρμανς «Νομίζω ότι βρίσκομαι σε διαδικασία αποκόλλησης από τη στερεοτυπική προσέγγιση του όρου "επανάσταση"».
#load_content_with_ajax