ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
Μουσική | Είδα...

Είδα: την «Ηλέκτρα» με την Αγνή Μπάλτσα σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου 17 Οκτωβρίου 2017

Μια θριαμβευτική παράσταση.

Οσοι έχουμε παρακολουθήσει την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από την Αγνή Μπάλτσα: Η διάσημη ελληνίδα μεσόφωνος στην πρεμιέρα της «Ηλέκτρας» του Ρίχαρντ Στράους στην Εθνική Λυρική Σκηνή, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη διεθνή κλάση της.

Στα 73 χρόνια η κυρία Μπάλτσα εξακολουθεί να παράγει ήχο νεανικό, έναν ήχο μεταλλικό και πλούσιο που σαν βέλος από ασήμι εκτοξεύεται – επιβάλλεται πάνω και από τη μεγαλύτερη ορχήστρα. Το εντυπωσιακό φωνητικό μέρος ήρθε να συμπληρώσει η δυναμική παρουσία της στη σκηνή: ως Κλυταιμνήστρα -παρότι ντυμένη μάλλον απλά, τη στιγμή που σε μια βασίλισσα θα άξιζε ένα πιο εντυπωσιακό φόρεμα - κυριάρχησε στη σκηνή ερμηνεύοντας με ένταση και εσωτερικό σπαραγμό τον δύσκολο ρόλο της. Ο θρίαμβος που γνώρισε στην υπόκλισή της, απολύτως αναμενόμενος.

Βεβαίως, η Κλυταιμνήστρα είναι, με τη σειρά που γίνεται συνήθως και η υπόκλιση, ο τρίτος πρωταγωνιστικός ρόλος της όπερας. Στους άλλους δύο, ως Χρυσόθεμις η υψίφωνος Γκουν Μπριτ Μπάρκμιν ήταν μια επίσης δυνατή παρουσία, αν και η φωνή της ήταν μάλλον σκληρή για ένα ρόλο που ζητάει τρυφερούς και συναισθηματικούς χρωματισμούς και ως Ηλέκτρα η Ζαμπίνε Χογκρέφε τα κατάφερε με το παραπάνω: Εχοντας επωμιστεί το δυσκολότερο ρόλο της βραδιάς η Γερμανίδα υψίφωνος κατέθεσε στη σκηνή την ψυχή της, αλλά και εντυπωσίασε με το τίμιο τραγούδι της πάνω σε μια σχεδόν υπεράνθρωπη παρτιτούρα. Η σκηνή της με την Μπάλτσα (ντουέτο Ηλέκτρας – Κλυταιμνήστρας) ήταν ίσως η καλύτερη της βραδιάς. Ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός ερμήνευσε έναν εξαιρετικό Ορέστη. Πρωταγωνίστρια της βραδιάς και η ορχήστρα υπό τον Βασίλη Χριστόπουλο, η οποία επιτέλεσε έναν μικρό άθλο ερμηνεύοντας ένα από τα απαιτητικότερα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου.

Με λίγα λόγια, η ιστορική πρεμιέρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο νέο σπίτι της, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα μείνει αξέχαστη σε όσους την παρακολούθησαν. Τι κρίμα που η εντυπωσιακή κυρίως μουσικά αυτή παράσταση δεν είχε και μια καλύτερη σκηνοθεσία. Ο Γιάννης Κόκκος υπέγραψε ένα εμβληματικό σκηνικό, αλλά ως σκηνοθέτης ήταν μάλλον απών, αφήνοντας (αυτή τουλάχιστον τη εικόνα είχαμε εμείς) κάθε τραγουδιστή να κινείται όπως τον οδηγούσε το ένστικτό του. Ευτυχώς για όλους, καλλιτέχνες και κοινό, το ένστικτό τους τούς οδήγησε σωστά.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_pavlina-voulgaraki-650 Είδα: την Παυλίνα Βουλγαράκη στο Σταυρο Club Παυλίνα Βουλγαράκη λοιπόν, αργά και σταθερά, μια φωνή που ήρθε για να μείνει. Main_slider Είδα: Το «Ελλάς η Χώρα των Ονείρων» με την Ελεονώρα Ζουγανέλη Και αναρωτιέμαι: είναι τελικά προς όφελος του ακροατή αυτό το δέος στον Χατζιδάκι ή δείχνει μια αμηχανία μπροστά σε ένα υλικό που αδυνατεί να το πλησιάσει ουσιαστικά, με την καρδιά του; Main_b_8016_prague_pkilharmonic Είδα: το Classic Rock στο Ηρώδειο Το ορχηστρικό ροκ μας εντυπωσίασε, οι τραγουδίστριες όχι και τόσο. Main_slider Είδα: τους Γιάννη Αγγελάκα & Παύλο Παυλίδη στην Τεχνόπολη Θύμισε κάτι περασμένα μεγαλεία επί εποχής Λυκαβηττού, όπου ο κόσμος κρεμόταν σαν σταφύλια από τα βράχια. Main_%ce%9e%e2%80%9d%ce%9e%c2%b7%ce%9e%ce%8c%ce%9e%c2%b7%ce%9f%e2%80%9e%ce%9f-%ce%9e%c2%b7%ce%9f%e2%80%9a_%ce%9e-%ce%9e%c2%b1%ce%9e%c2%bb%ce%9e%c2%b1%ce%9f%e2%80%9e%ce%9e%c2%b6%ce%9e%c2%b7%ce%9f%e2%80%9a_3 Είδα: τον Δημήτρη Καλαντζή στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Καιρό είχα να βρεθώ σε συναυλία όπου τα πάντα μου θύμισαν πόσες θετικές πλευρές έχει η Ελλάδα του σήμερα. Και τα μαθήματα της τζαζ σε πολύ καλό δρόμο...
#load_content_with_ajax