ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Μουσική | Είδα...

Είδα: την Ηρώ Σαϊα στη Σφίγγα 07 Δεκεμβρίου 2017

Πρόγραμμα ζουμερό και χορταστικό, έτσι ώστε να βρούμε όλοι κάτι από τις «αγάπες» μας.

Ηταν η «Γυναίκα Τριαντάφυλλο» της Σπείρα Σπείρα που στη συνέχεια έγινε η γυναίκα του Σταύρου Ξαρχάκου - ωραιότατο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά την καχυποψία του την φέρνει, κυρίως στους συνήθεις καχύποπτους. Όμως το κορίτσι που πριν χρόνια πρωτοείδαμε στην Αθηναΐδα, σ' ένα ρεσιτάλ που ηχογραφήθηκε ζωντανά («γυναίκα τριαντάφυλλο») για να πιάσει ακριβώς εκείνες τις αποχρώσεις που μόνο σε ένα λάιβ δημιουργούνται, φρόντισε να εξελιχθεί μέσα στα χρόνια, διατηρώντας σταθερή και ακλόνητη μια…παράλληλη σχέση, με τον πιανίστα και συνθέτη Νεοκλη Νεοφυτίδη. Και οι μακροχρόνιες σχέσεις, μπορεί να μην έχουν τα πετάγματα και τις εντάσεις των μεγάλων ερώτων, έχουν όμως εκείνη την ουσιαστική οικειότητα και την ελευθερία που στηρίζει κάθε κοινό έργο.

Στη «Σφίγγα» λοιπόν, χώρο που έχει όλα τα ατού μιας συμμαζεμένης μουσικής σκηνής, αλλά και όλα τα πλην (κυρίως τσιγάρο και στρίμωγμα), η σχέση της Ηρώς Σαία και του Νεοφυτίδη, συν μια μικρή ομάδα μουσικών –ακορντεόν Βασίλης Δρογκάρης, κιθάρες Παντελής Ντζιάλας, μπουζούκι Γρηγόρης Βασιλάς και κοντραμπάσο Πέτρος Βαρθακούρης- βρήκε τα πατήματά της εκεί που τα έβρισκε πάντα. Έδαφος στέρεο για το δίδυμο, καλλιεργημένο εδώ και χρόνια, καλά κατακτημένο –κυρίως στις διασκευές Ξαρχάκου. Ο ρομαντισμός των ελληνικών ‘60ς (που δε σημαίνει βέβαια ότι το ρεπερτόριο ανήκει αποκλειστικά σε εκείνη την εποχή), έτσι όπως φτάνει στο σήμερα μέσα από μια εκπαιδευμένη «θεατράλε» φωνή που θα μπορούσες άνετα να την φανταστείς να «παίζει» τότε – ανάμεσα σε νέο κύμα, γαλλικό chanson και λαϊκά των Πλέσσα, Ξαρχάκου, Σπανού. Κάθε λάιβ βέβαια έχει τα μυστικά του. Τα κλειδιά του. Κι εδώ οι ενορχηστρώσεις του Νεοφυτίδη κράτησαν ένα καθαρό ήχο, γέρνοντας περισσότερο σε μια «κλασσική» γραμμή, με το πιάνο, το ακορντεόν, το κοντραμπάσο, την κιθάρα να εναλλάσσουν τις πρωτιές τους, ενώ το μπουζούκι «έδρασε» πιο περιορισμένα, κυρίως στο β’ μέρος του προγράμματος.

Ντυμένη απλά, με ένα άσπρο φαρδύ πουκάμισο πάνω από μαύρο παντελόνι, χωρίς κοσμήματα ή ιδιαίτερο μακιγιάζ η Σαία μάς πήγε σε εκείνη την άχρονη εποχή όπου το τάνγκο (Histoire d un Amour) σμίγει με τον Ξαρχάκο, τον Πλέσσα, τον Χατζιδάκι των ‘60ς. Ανάμεσα τους και ο Λουκιανός των πρώτων χρόνων, ο Μπρέγκοβιτς, ο Ζαμπέτας. Ο Ζαμπέτας, όμως, σε πιο ροκ εκδοχή («Μάλιστα Κύριε»), όπως τον φαντάστηκε η ψυχή του κιθαρίστα Παντελή Ντζιάλα που ερμήνευσε και το κομμάτι. H ορχήστρα γενικά έχει τις στιγμές της. Ο Ντζιάλας το «Μάλιστα Κύριε», ο Νεοφυτίδης «Το Πρακτορείο», όλοι μαζί το παραδοσιακό «Μαύρα μου μάτια» και της «Αμύνης Τα Παιδιά».

Πρόγραμμα ζουμερό και χορταστικό, έτσι ώστε να βρούμε όλοι κάτι από τις «αγάπες» μας, άψογα ενορχηστρωμένες από μια ομάδα που ξέρει την δουλειά της. Στο κέντρο η Γυναίκα Τριαντάφυλλο. Γιατί παραμένει...(η καχυποψία -να μου το θυμάστε- δεν βοηθάει, γιατί αδυνατίζει πολύ την όσφρηση μας ...)

Info Για 3 Σάββατα, 2, 9 & 16 Δεκεμβρίου, στη Σφίγγα.

Χάρη Ποντίδα

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_ea4a2668c6904b06a965d105ad26a88e Είδα: τον Asaf Avidan στο Μέγαρο Μουσικής Αν δεν βγεις και λίγο ερωτευμένος από μία συναυλία τι νόημα θα είχε; Main_main_slider_(1) Είδα: το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη Μια συνταγή ερασιτεχνική, τα υλικά της οποίας δεν έδεσαν ποτέ. Main_4e56e97d-3cd0-481e-b0b1-7af852a3c7be Είδα: Τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Μιχάλη Χατζηγιάννη στο Gazarte Μία «γεμάτη» παράσταση και μία ωραία καλλιτεχνική συνεύρεση. Main_slider Ειδα: την Βικτώρια Ταγκούλη στο Passport Κεραμεικός Τραγουδίστρια που δεν ανήκει στις ιδιαίτερα προβεβλημένες φωνές, έχει όμως έναν δυναμισμό και μια άνεση στην ερμηνεία. Main_main_slider Τσέλια Κοστέα, η δική μας πριμαντόνα Η ΕΛΣ μετά τη Μαρίνα Κρίλοβιτς, έχει αποκτήσει ξανά τη δική της λυρικοδραματική πριμαντόνα. Main_16353_341p Είδα: τη Δήμητρα Γαλάνη με το Chronos Project και τους Τακίμ Το έδαφος –μουσικά- είναι εξαιρετικά εύφορο.
#load_content_with_ajax