ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Μουσική | Είδα...

Είδα: το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη 12 Μαρτίου 2018

Μια συνταγή ερασιτεχνική, τα υλικά της οποίας δεν έδεσαν ποτέ.

Η πρώτη παρουσίαση της όμορφης όπερας του Σαρλ Γκουνό «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» από την Εθνική Λυρική Σκηνή στην Ελλάδα, δεν ήταν αυτό που λέμε μια ευτυχισμένη στιγμή για την ΕΛΣ. Στο παιχνίδι είναι και αυτές οι ατυχίες, συμβαίνουν. Όμως, η εν λόγω ατυχία μάς θέτει μπροστά σε έναν προβληματισμό που θα έπρεπε να απασχολήσει όλους τους οργανισμούς όπερας σε όλο τον κόσμο και αφορά στις αναθέσεις παραγωγών σε σκηνοθέτες που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την όπερα. Γιατί και εδώ, ο σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνος για το απογοητευτικό αποτέλεσμα είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης, ο οποίος επιβεβαίωνε σε κάθε σκηνή του έργου την απόλυτη άγνοια του πάνω στο είδος.

Οι περισσότεροι εκ των μεγάλων σκηνοθετών του μελοδράματος, από τον Βισκόντι ως τον Τζεφιρέλι (βάζουμε ανάμεσά τους και τον μαέστρο Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν που μας έχει χαρίσει υπέροχες παραστάσεις και ως σκηνοθέτης), γνώριζαν μουσική, μπορούσαν να εκτιμήσουν μια άρια ή ένα ντουέτο, αλλά και να καταλάβουν το χρόνο που χρειάζεται για να εξελιχθεί και να λειτουργήσει, χρόνο ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τους χρόνους που επικρατούν στο θέατρο. Επίσης, αγαπούσαν την όπερα, την απολάμβαναν, αντιμετώπιζαν το κάθε έργο με σεβασμό.

Ο Μαστοράκης, ένας καλός σκηνοθέτης του θεάτρου, μέσα από τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα» που μας παρουσίασε, φανέρωσε όχι απλώς την απειρία του, αλλά την αδιαφορία του απέναντι σε ένα είδος που ούτε καταλαβαίνει, ούτε, φοβάμαι, έχει διάθεση να το καταλάβει. Γιατί δεν το αγαπάει. Αυτή είναι η αίσθηση που αποκόμισα από την παράστασή του: Σύγχυση, παρανόηση αλλά και αδιαφορία.

Από εκεί και πέρα, ο κάθε τραγουδιστής έπρεπε να σώσει τον εαυτό του. Και οι περισσότεροι τα κατάφεραν με το παραπάνω: Η Μυρτώ Παπαθανασίου ως Ιουλιέττα επιβεβαίωσε τον επαγγελματισμό και το ταλέντο της. Στέρεο τραγούδι και ωραία σκηνική παρουσία. Θαυμάσιος ο τενόρος Ισμαέλ Τζόρντι ως Ρωμαίος, μόνο λίγο φοβισμένος στην άρια του. Τραγουδιστής, όμως, υψηλού επιπέδου και αυτός, όπως και η Αρτεμις Μπόργη (Στέφανος) και ο Χάρης Ανδριανός (Μερκούτιος). Ολοι αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο γιατί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Η Χορωδία πάλι, δεν ήταν στα καλύτερα της, έμοιαζε απροετοίμαστη, ανέτοιμη. Ούτε τα γαλλικά της ήταν τα καλύτερα. Ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός είναι βεβαίως δοκιμασμένη αξία της Λυρικής και ένας άνθρωπος που βρίσκεται πάντα στο πλευρό των τραγουδιστών και των μουσικών του δίνοντάς μας κάθε φορά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Συμπερασματικά, ο κατά Μαστοράκη «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» δεν ήταν… ούτε Ρωμαίος ούτε Ιουλιέττα. Ηταν μια συνταγή ερασιτεχνική τα υλικά της οποίας δεν έδεσαν ποτέ. Ευτυχώς, οι τραγουδιστές στάθηκαν πάνω από τη σκηνοθεσία. Αυτοί είναι οι νικητές της βραδιάς, σε αυτούς οφείλουμε το μεγάλο χειροκρότημα. Οσο για την όπερα του Γκουνό, ελπίζουμε κάποια στιγμή να τη δούμε και στην Ελλάδα, σκηνοθετημένη.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_vv-51 Είδα: τη Βιολέτα Ίκαρη στον Σταυρό του Νότου Αποχρώσεις μια φωνής που με αφετηρία το παραδοσιακό και ρεμπέτικο παρελθόν της βρίσκει τον δικό της βηματισμό μέσα στο έντεχνο. Main_ea4a2668c6904b06a965d105ad26a88e Είδα: τον Asaf Avidan στο Μέγαρο Μουσικής Αν δεν βγεις και λίγο ερωτευμένος από μία συναυλία τι νόημα θα είχε; Main_4e56e97d-3cd0-481e-b0b1-7af852a3c7be Είδα: Τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Μιχάλη Χατζηγιάννη στο Gazarte Μία «γεμάτη» παράσταση και μία ωραία καλλιτεχνική συνεύρεση. Main_slider Ειδα: την Βικτώρια Ταγκούλη στο Passport Κεραμεικός Τραγουδίστρια που δεν ανήκει στις ιδιαίτερα προβεβλημένες φωνές, έχει όμως έναν δυναμισμό και μια άνεση στην ερμηνεία. Main_main_slider Τσέλια Κοστέα, η δική μας πριμαντόνα Η ΕΛΣ μετά τη Μαρίνα Κρίλοβιτς, έχει αποκτήσει ξανά τη δική της λυρικοδραματική πριμαντόνα. Main_16353_341p Είδα: τη Δήμητρα Γαλάνη με το Chronos Project και τους Τακίμ Το έδαφος –μουσικά- είναι εξαιρετικά εύφορο.
#load_content_with_ajax