Μουσική | Είδα...

Είδα: τον «Μαγικό Αυλό» σε σκηνοθεσία Σουζάν Αντράντε και Μπάρρη Κόσκυ 04 Απριλίου 2018

Μια σε γενικές γραμμές καλοτραγουδισμένη, αλλά και εξαιρετικά σκηνοθετημένη παράσταση.

Παραγωγή της Κωμικής Οπερας του Βερολίνου, σε σκηνοθεσία των Σουζάν Αντράντε και Μπάρρη Κόσκυ, ο «Μαγικός αυλός» που παρουσίασε η Εθνική Λυρική Σκηνή ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Ένα είδος παράστασης που εγώ τουλάχιστον δεν είχα ξαναδεί τη ζωή μου. Εμπνευσμένη από την αισθητική του βωβού κινηματογράφου, η παραγωγή ξετυλίχτηκε στη σκηνή ως ένα παραμύθι με κινούμενα σχέδια, με πλάσματα της φαντασίας, αλλά και με ανθρώπους, όπου τραγουδιστές και «σκίτσα» συμβίωναν και συνεργάζονταν με τρόπο άκρως πειστικό και εντυπωσιακό. Οι διαρκείς προβολές και η ταυτόχρονη σκηνική δράση μέσα σε αυτές, δημιούργησαν ένα αποτέλεσμα ονειρικό, έναν μαγικό πίνακα που στιγμιότυπα υψηλού εικαστικού γούστου εναλλάσσονταν με ταχύτητα. Η παράσταση είχε γοητεία και γούστο, αλλά είχε και χιούμορ, αυτό το χιούμορ που συχνά – πυκνά διαθέτει και η μουσική του Μότσαρτ.

Ικανοποιητική η ορχήστρα της ταλαντούχας Ζωής Τσόκανου, ικανοποιητική και η χορωδία του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου. Ως Ταμίνο ο τενόρος Σάσα Εμάνουελ Κράμερ τραγούδησε με χάρη, όπως χαριτωμένη ήταν και η σκηνική ερμηνεία του. Μοναδική παρατήρηση το σφιγμένο ώρες – ώρες τραγούδι που θα μπορούσε να είναι πιο ελεύθερο και ανάλαφρο. Τρυφερότητα και συγκίνηση έφερε στον ρόλο της Παμίνας η Μαρία Παλάσκα. Ο Ζαράστρο του Πέτρου Μαγουλά ήταν τραγουδισμένος με μέτρο και μελωδικότητα. Η Χριστίνα Πουλίτση μπορεί να έχει ερμηνεύσει την Βασίλισσα της Νύχτας με επιτυχία σε πολλές μεγάλες σκηνές, όμως αυτή τη φορά (στην πρεμιέρα της ελληνικής παράστασης) δεν ήταν στην καλύτερη ημέρα της ζωής της. Όμως, η πείρα της πάνω στο ρόλο και ο δυναμικός τρόπος με τον οποίο ανέβηκε στη σκηνή (είναι μια πραγματική επαγγελματίας) και τραγούδησε τη βοήθησαν να κερδίσει τις εντυπώσεις. Είμαστε σίγουροι πως στις επόμενες παραστάσεις, που δεν θα έχει και το άγχος της πρεμιέρας (και θα είναι πιο ξεκούραστη από τη «Λουτσία» που είχε προηγηθεί), θα είναι πολύ καλύτερη. Σχετικά αδύναμο ήταν το τρίο με τις Τρεις Κυρίες (Μίνα Πολυχρόνου, Αντωνία Καλογήρου και Μαργαρίτα Συγγενιώτου). Η Δήμητρα Κωτίδου ερμήνευσε μια χαριτωμένη Παπαγκένα (στις 14/4 θα τραγουδήσει και τη Βασίλισσα της Νύχτας)΄και ο Χρήστος Κεχρής έναν διαβολικό Μονόστατο.

Τελικό συμπέρασμα, μια σε γενικές γραμμές καλοτραγουδισμένη, αλλά και εξαιρετικά σκηνοθετημένη παράσταση. Μην την χάσετε!

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_f1mitropanos Είδα: τη συναυλία- αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο στο Ηρώδειο Μητροπάνος the one. Ο,τι και να κάνουμε εμείς οι επόμενοι, όσο τέλειες να είναι οι ερμηνείες, το αίσθημά του, την καθαρότητά του, τη μοναδικότητά του τελικά, αποκλείεται να τη βρούμε ξανά. Main_luz_casal_6 Είδα: τη Luz Casal στο Ηρώδειο Η φωνή της μοιάζει πιο θαμπή απ’ ότι τη θυμάμαι, η εκφορά του λόγου είναι πιο αργή και θεατρική, όμως, όλο αυτό δίνει τέλεια το τωρινό της στίγμα που είναι εξίσου γοητευτικό. Μοναδικό. Main_slider Είδα: τη συναυλία του Bryan Ferry στο Ηρώδειο Η δόνηση που οφείλει να διαπερνάει ένα λάιβ είχε κάμποσες υφέσεις δίνοντας σου την αίσθηση μιας επανάληψης. Main_synavlia_eleftheriou_site_27_photo_thomas_daskalakis Ειδα: τη συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου στο Ηρώδειο Πόσα «πρόσωπα» είχε αυτός ο άνθρωπος, τι «ποταμός» το χέρι του (!), πόσο δικός του ο λυρισμός που διατρέχει τους στίχους του, αλλά και πόσες οι ..μεταμφιέσεις –αδύνατον να τον κλείσεις σε ένα στιλ. Main_63681986 Μια διαφορετική συναυλία στον περίβολο μιας... εκκλησίας Πλατείες, παραλίες, αυλές σπιτιών «γεμίζουν» μουσική. Main_slider Είδα: τους Scorpions στο Καλλιμάρμαρο Ένα απόλυτα έντιμο φωτιστικό και ηχητικό θέαμα με τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος.
#load_content_with_ajax