ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
Μουσική | Είδα...

Το λυκόφως ενός μεγάλου τραγουδιστή 19 Απριλίου 2018

Είναι λογικό, ένας άνθρωπος στα 77 χρόνια του να μην μπορεί πια να τραγουδήσει καλά. Για όλους φτάνει το τέλος.

Ο Πλάθιντο Ντομίγκο, ένας από τους σπουδαιότερους τενόρους στην ιστορία της όπερας, πρόσθεσε στην τεράστια, πολυετή καριέρα του τον 149 ρόλο!

Πρόκειται για τον ρόλο του πατέρα στη «Λουίζα Μίλλερ» του Βέρντι. Την παράσταση που παίχτηκε στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης την είδε το διεθνές κοινό σε live μετάδοση. Την είδαμε και εμείς και όχι, αυτή τη φορά δεν εντυπωσιαστήκαμε. Μόνο αναρωτηθήκαμε: Τι είναι πιο σημαντικό, να γίνεις ο τραγουδιστής που έχει πει όλους τους ρόλους, που έχει το μεγαλύτερο ρεπερτόριο από όλους τους συναδέλφους σου, ή να γίνεις ο τραγουδιστής που όποιον ρόλο έχει τραγουδήσει τον έχει τραγουδήσει πραγματικά καλά; Γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε, ο Ντομίνγκο δεν τον τραγούδησε καλά τον μπαμπά Μίλλερ, ένα «πασάλειμμα» του έκανε, αδυνατώντας στην πραγματικότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του.

Είναι λογικό, ένας άνθρωπος στα 77 χρόνια του να μην μπορεί πια να τραγουδήσει καλά. Για όλους φτάνει το τέλος. Για τον Ντομίνγκο άργησε να φτάσει, αλλά τώρα πια (τα δύο – τρία τελευταία χρόνια) το ακούς στη φωνή του που είναι πλέον μια φωνή γερασμένη, αδύναμη, σπασμένη. «Κοντή» αναπνοή, λαχανιάσματα, αστάθεια, μια διαρκής προσπάθεια που κάνει το όλο πράγμα επώδυνο και για τον ακροατή… Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της παρουσίας του. Περισσότερο απαγγελία παρά τραγούδι. Για να μην σχολιάσουμε και την επιμονή του να τραγουδά ρόλους βαρύτονου (όπως κι αυτός ο ρόλος), ενώ παραμένει εμφανώς τενόρος - χωρίς ψηλές νότες τώρα πια.

Και αν το κοινό τον χειροκρότησε όπως έχει μάθει να τον χειροκροτεί, δυνατά και γενναιόδωρα, εκείνος, ένας τόσο καλός μουσικός όπως αυτός, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι ευχαριστημένος.

Εκτός αν έχει πάθει αυτό που παθαίνουν και άλλοι καλλιτέχνες: Δεν έχει επίγνωση της κατάστασής του. Το απεύχομαι, είναι θλιβερό να βλέπεις τους καλλιτέχνες που τόσο αγάπησες να εξευτελίζονται.

Εύχομαι η «Λουίζα Μίλερ» να είναι αν όχι η τελευταία μια από τις πολύ τελευταίες παραστάσεις του. Αν όχι, φοβάμαι πως θα δούμε και θα ακούσουμε πολύ θλιβερά πράγματα από άνθρωπο που μας είχε συνηθίσει στο καλύτερα.

Νίκος Πρίντεζης

Φωτογραφίες

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_63681986 Μια διαφορετική συναυλία στον περίβολο μιας... εκκλησίας Πλατείες, παραλίες, αυλές σπιτιών «γεμίζουν» μουσική. Main_slider Είδα: τους Scorpions στο Καλλιμάρμαρο Ένα απόλυτα έντιμο φωτιστικό και ηχητικό θέαμα με τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος. Main_slider Είδα: τους Calexico στο Ηρώδειο Μια ζεστή (πολύ ζεστή) βραδιά του Ιουλίου, όπου οι τροβαδούροι από την Αριζόνα, μάς έκαναν επί ένα γεμάτο δίωρο να δούμε τι σημαίνει «The thread that keeps us» (ο τίτλος του τελευταίου δίσκου). Main_41006102970_0562a579cd_b Μποέμ: από το Λονδίνο στο… σπίτι σας! Η Βασιλική Οπερα μάς χάρισε διαδικτυακά μία θαυμάσια παραγωγή της «Μποέμ» του Πουτσίνι Main_slider Είδα: τον Nick Cave στην Πλατεία Νερού Τελικά η επίδραση Κέιβ είναι αναλλοίωτη και φαίνεται να έχει ανάλογο απογειωτικό αποτέλεσμα με εκείνου του χειμώνα. Main_sting_shaggy-10 Είδα: τον Sting και τον Shaggy στο Ηρώδειο Η πιο "αταίριαστη" συνεργασία που έγινε ποτέ, αλλά που στην πράξη δικαιώθηκε πλήρως.
#load_content_with_ajax