Μουσική | Είδα...

Είδα: το «Raven Revisited» σε σκηνοθεσία Ράιας Τσακηρίδη 15 Ιουνίου 2018

Μια παράσταση καλού γούστου και λεπτών αποχρώσεων.

Στη μικρή θεατρική σκηνή, στο κέντρο της, μια λιτή κατασκευή, ένα παγκάκι που μπορεί να είναι και γραφείο, μπορεί να είναι και ντουλάπι, μπορεί να είναι και φέρετρο. Στο βάθος πόρτες που κρύβουν τους ανθρώπους και τα συναισθήματά τους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν, βγαίνουν μπροστά η Λενόρ και ο Ποιητής. Εκείνη είναι η εξιδανικευμένη γυναίκα, η ιδανική ερωμένη… Είναι η νεκρή αγαπημένη. Ο Ποιητής, είναι διχασμένος ανάμεσα στον Ένα που καταφεύγει στη λογική και τον Άλλο, που είναι ανίκανος να χειριστεί την απώλεια της καλής του και σταδιακά χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας. Το «Raven Revisited» είναι μια όπερα που ακροβατεί ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, αντλώντας υλικό από τη ζωή του μυστηριώδους ποιητή Έντγκαρ Άλαν Πόε και της ιδιόμορφης σχέσης του με τις γυναίκες.

Αυτό το όνειρο θέλησε να αναπαραστήσει και η Ράια Τσακηρίδη με την ποιητική σκηνοθεσία της. Στο όνειρο την οδήγησε εξάλλου και η μουσική του Κώστα Κριτσωτάκη, μελαγχολική και τρυφερή, αισθαντική, γεμάτη συγκίνηση. Μια ονειρική παράσταση ήταν τελικά η παράσταση που είδαμε στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Μια παράσταση καλού γούστου και λεπτών αποχρώσεων.

Το έργο χαρακτηρίζεται ως «μια σύγχρονη μονόπρακτη όπερα δωματίου “νεορομαντικού” ύφους που αποτελείται από τρία μέρη, για 2 τραγουδιστές, έναν αφηγητή, χορωδιακό σύνολο και πιάνο». Η παραγωγή που παρουσίασε «The medium Project» έμοιαζε, στα δικά μου μάτια με… θεατροποιημένο λίντερ. Όπως και τα λίντερ, ήταν λιτή και αναζητούσε το ουσιαστικό, εστίαζε στο βάθος των συναισθημάτων, δεν είχε τίποτα το περιττό. Αλλά και η μουσική της είχε την απλότητα και την εσωτερικότητα των λίντερ. Και τη θεατρικότητά τους.

Ετσι, σαν θέατρο μετά μουσικής ξετυλίχθηκε μπροστά μας μια δυνατή ερωτική ιστορία, με τους στίχους του Πόε να μιλάνε για τον πόνο των ανθρώπων και τη βαθιά μοναξιά τους, τον δίχως τέλος πόνο τους, ακόμα και μέσα στον μεγαλύτερο έρωτα.

Οι Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Γιώργος Παπαδημητρίου, Στρατής Στηλ, Πέννυ Δεληγιάννη, Αννυ Φασσέα, Λεονώρα Γαϊτάνου, Νίκος Ζιάζιαρης, και Ηλίας Καπάνταης δημιούργησαν ένα δυνατό και αρμονικό σύνολο, τραγουδώντας και παίζοντας, λυρικοί τραγουδιστές και ηθοποιοί μαζί. Μια ωραία δουλειά που αξίζει να τη δείτε - τελευταίες παραστάσεις στις 15, 16 και 17 Ιουνίου.

Νίκος Πρίντεζης

Φωτογραφίες

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_f1mitropanos Είδα: τη συναυλία- αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο στο Ηρώδειο Μητροπάνος the one. Ο,τι και να κάνουμε εμείς οι επόμενοι, όσο τέλειες να είναι οι ερμηνείες, το αίσθημά του, την καθαρότητά του, τη μοναδικότητά του τελικά, αποκλείεται να τη βρούμε ξανά. Main_luz_casal_6 Είδα: τη Luz Casal στο Ηρώδειο Η φωνή της μοιάζει πιο θαμπή απ’ ότι τη θυμάμαι, η εκφορά του λόγου είναι πιο αργή και θεατρική, όμως, όλο αυτό δίνει τέλεια το τωρινό της στίγμα που είναι εξίσου γοητευτικό. Μοναδικό. Main_slider Είδα: τη συναυλία του Bryan Ferry στο Ηρώδειο Η δόνηση που οφείλει να διαπερνάει ένα λάιβ είχε κάμποσες υφέσεις δίνοντας σου την αίσθηση μιας επανάληψης. Main_synavlia_eleftheriou_site_27_photo_thomas_daskalakis Ειδα: τη συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου στο Ηρώδειο Πόσα «πρόσωπα» είχε αυτός ο άνθρωπος, τι «ποταμός» το χέρι του (!), πόσο δικός του ο λυρισμός που διατρέχει τους στίχους του, αλλά και πόσες οι ..μεταμφιέσεις –αδύνατον να τον κλείσεις σε ένα στιλ. Main_63681986 Μια διαφορετική συναυλία στον περίβολο μιας... εκκλησίας Πλατείες, παραλίες, αυλές σπιτιών «γεμίζουν» μουσική. Main_slider Είδα: τους Scorpions στο Καλλιμάρμαρο Ένα απόλυτα έντιμο φωτιστικό και ηχητικό θέαμα με τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος.
#load_content_with_ajax