Μουσική | Live

Τσαϊκόφσκι, Λιστ & Βέρντι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 12 Σεπτεμβρίου 2017

Προσεγγίζοντας την κλασική αισθητική από διαφορετικές διαδροµές.

Δύο πολύ ιδιαίτερες προτάσεις για µια διαφορετική µατιά στην αισθητική του ύστερου 18ου αιώνα θα ερµηνεύσει η Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών την Πέµπτη 14 Σεπτεµβρίου 2017 και ώρα 20.30 στην πρώτη της εµφάνιση για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2017-18, που εγκαινιάζει και τη συνεργασία της µε το Δηµοτικό Θέατρο Πειραιά.

Οι «Παραλλαγές πάνω σε ένα θέµα ροκοκό» του Π.Ι. Τσαϊκόφσκυ είναι ένας φόρος τιµής στην ξεκάθαρη δοµή µιας παλιάς και καταξιωµένης φόρµας και στον διάφανο ήχο του Μότσαρτ, που αποτέλεσε το πρότυπο του Τσαϊκόφσκυ γι’ αυτό το έργο.

Η σύνθεση του 1877 είναι ίσως µια από τις πρώτες προσπάθειες του ευρωπαϊκού ροµαντικού 19ου αιώνα να επιστρέψει στην «αθωότητα» των καταβολών του και, µε την έννοια αυτή, µια «κρυφή» νεοκλασική πρόταση.

Η Συµφωνία σε Σι ύφεση µείζονα (γνωστή ως «συµφωνιέτα» του Νίκου Σκαλκώτα είναι ένα εξαιρετικά δυνατό και εµπνευσµένο έργο που γράφτηκετο 1948, ένα χρόνο πριν τον πρόωρο θάνατο του συνθέτη. Σηµατοδοτεί µια από τις σηµαντικότερες στιγµές του έργου του και είναι µια εµπρόθετη επιστροφή του στην τονικότητα και τη νεοκλασική αισθητική, που παρατηρείται πολύ συχνά στην τελευταία περίοδο της ζωής του συνθέτη.

Το πρόγραμµα της συναυλίας περιλαµβάνει επίσης το συµφωνικό ποίηµα «Τα Πρελούδια» του Φραντς Λιστ, ένα έργο εµβληµατικό για το σηµαντικότερο είδος προγραμματικής  µουσικής της ευρωπαϊκής
µουσικής ιστορίας.

Το πρόγραµµα  συµπληρώνεται µε το «Δειλινό», ένα λεπτής υστεροροµαντικής αισθητικής έργο του Γεωργίου Αξιώτη, συνθέτη, που η µουσική του σπανιότατα εκτελέστηκε τόσο όσο ζούσε όσο και αργότερα. Ο Αξιώτης υπήρξε ο ιδρυτής του Ωδείου του Πειραιά και ο πρώτος άµισθος διευθυντής του.

Info: Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 10 ευρώ | Μειωµένο: 5 ευρώ
Πωλήσεις εισιτηρίων: viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876, mobileapp: vivawallet, στα συνεργαζόµενα φυσικά σηµεία της viva και στα Tαµεία του ∆ηµοτικού Θεάτρου Πειραιά.

-----------------

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 20.30 στο Φουαγιέ θα απολαύσουμε το μουσικοθεατρικό αναλόγιο «Τσαϊκόφσκι και Βαρόνη Φον Μεκ -Ένας ασυνήθιστος δεσμός», που αναφέρεται σε μία αληθινή και πολύ ιδιαίτερη ιστορία. Η αινιγματική και δυναμική χήρα βαρόνη Φον Μεκ γοητευμένη από το ταλέντο του Τσαϊκόφσκι, του χορηγεί μηνιαίο γενναιόδωρο επίδομα προκειμένου αυτός να αφοσοιωθεί στο έργο του,με τον όρο να μην ειδωθούν ποτέ. Αναπτύσσουν όμως πλατειά αλληλογραφία και έναν δεσμό ασυνήθιστο. Από τη μία μεριά ο συγκρουόμενος με τη γυναίκα εσωτερικός κόσμος του συνθέτη και από την άλλη μία γυναίκα συναρπαστική με τα χαρακτηριστικά του μαικήνα... Η Μάγδα Μαυρογιάννη αφηγείται την ιστορία αυτή συμπλέοντας με τους ήχους της μουσικής των Τσαϊκόφσκι, Rimsky-Korsakov, Debussy και Dvorzak.

Σύλληψη και κείμενα Μάγδα Μαυρογιάννη
Μαρία Κόκκα Υψίφωνος
Θανάσης Αποστολόπουλος Πιάνο

Info: Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 10 ευρώ | Μειωµένο: 5 ευρώ
Πωλήσεις εισιτηρίων  www.ticketservices.gr ,  Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου) , Τηλεφωνικό κέντρο: 210 7234567 και στα ταµεία του ∆ηµοτικού Θεάτρου Πειραιά  /2104143310 / Public

-----------------

Στην κεντρική σκηνή, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 20.30 θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και για μία και μοναδική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η εμβληματική όπερα "RIGOLETTO" του G. Verdi από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, σε μορφή κοντερτάντε με αφηγητή.

Πρόκειται για μια από τις δημοφιλέστερες όπερες όλων των εποχών, η οποία σηματοδοτεί την είσοδο του συνθέτη στην περίοδο της μουσικής του ωριμότητας. Είναι εμπνευσμένη από τη νουβέλα του Βίκτωρος Ουγκώ "Ο Βασιλιάς Διασκεδάζει" και oι συνεχείς αντιθέσεις, τόσο στη μουσική όσο και στην υπόθεση, διαδέχονται η μία την άλλη.

Η ιστορία μιλά για τον έρωτα της Τζίλντα, κόρης του καμπούρη αυλικού γελωτοποιού Ριγολέττου, για τον έκλυτο Δούκα της Μάντοβα, ο οποίος της παρουσιάζεται ως φτωχός φοιτητής. Προκειμένου να εκδικηθεί για τη χαμένη τιμή της κόρης του, ο Ριγολέττος καταστρώνει τη δολοφονία του Δούκα. Ανακαλύπτοντας τα σχέδια του πατέρα της, η Τζίλντα αποφασίζει να σώσει τον αγαπημένο της και να θυσιαστεί, παίρνοντας τη θέση του.

Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1851 στο θέατρο "Λα Φενίτσε" της Βενετίας σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και μέχρι και τις μέρες μας δεν παύει να συγκινεί το κοινό.

Παίρνουν μέρος:
Πέτρος Σαλάτας, Κώστας Μαυρογένης ,Φύλλη Γεωργιάδου , Λυδία Ζερβάνου, Κώστας Λαμπρινάκος, Θοδωρής Μπιράκος, Σοφία Καπετανάκου,Γιώργος Ρούπας κ.α.
Στο πιάνο ο Μανώλης Παπασηφάκης. Συμμετέχει η Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας
Μαέστρος : Σταύρος Μπερής. Κείμενα - Αφήγηση: Δανάη Μπερή
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Vocal Arts Management

 

Tospirto Team

Info

14 Σεπτεμβρίου 2017
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ , Ηρώων Πολυτεχνείου 32
Τηλ.: 210.4143310,320
Εως και 16 Σεπτεμβρίου. Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 10 ευρώ | Μειωµένο: 5 ευρώ Πωλήσεις εισιτηρίων www.ticketservices.gr , Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου) , Τηλεφωνικό κέντρο: 210 7234567 και στα ταµεία του ∆ηµοτικού Θεάτρου Πειραιά /2104143310 / Public

Περισσότερα "Live"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "LIVE" Main_slider Ο front man των Bauhaus, Peter Murphy σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη Συναυλίες αφιερωμένες για τα 40 χρόνια του θρυλικού γκρουπ της post punk. Main_classic_rockv2-filarmonikh_pragas Το Classic Rock επιστρέφει στο Ηρώδειο! 80 κλασικοί μουσικοί, εξαιρετικοί τραγουδιστές, ηλεκτρικά όργανα και οι Barclay James Harvest κάτω από την Ακρόπολη! Main_slider Ο Σαββόπουλος ενώνει 2 μουσικές συμμορίες για καλό σκοπό στο Ηρώδειο Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου. Main_81bb Η επιστροφή -κι οι στάσεις- των Πυξ Λαξ Γιορτάζουν τα 30 τους χ΄ρονια. Main_slider Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μια νύχτα στην Τεχνόπολη Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου. Main_slider Η Katerine Duska ανεβάζει στη σκηνή τον Σουηδό Albin Lee Meldau Στις 14 Σεπτεμβρίου στον Κήπο του Μεγάρου.
#load_content_with_ajax