ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Μουσική | Live

Μαρκόπουλος - Καλογεροπούλου για τα παιδιά όλου του κόσμου 06 Δεκεμβρίου 2017

Δύο εορταστικές συναυλίες του μεγάλου Έλληνα συνθέτη στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος μεταγράφει για τα εγγόνια του και για τα παιδιά όλου του κόσμου κάλαντα και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τον Πόντο, την Κρήτη, τη Θράκη, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και άλλα μέρη της Ελλάδας που παρουσιάζονται στο Μέγαρο για πρώτη φορά.

Δύο εορταστικές συναυλίες του μεγάλου Έλληνα συνθέτη στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα. Επίσημη προσκεκλημένη του, η Ξένια Καλογεροπούλου, στην πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο, «μια εμβληματική προσωπικότητα, όπως λέει ο Γ. Μαρκόπουλος, συνυφασμένη με το παιδικό θέατρο που θα αποδώσει ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια, συμβολικά για τη ζωή και το πνεύμα.»

Συμμετέχουν 11μελές σύνολο της Ορχήστρας Παλίντονος Αρμονία και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Αθηνών «Μικροί Μουσικοί» (διδασκαλία: Χριστίνα Μιχαλάκη, καλλιτεχνική διεύθυνση: Καλλιόπη Γερμανού). Στους ρόλους των Βοηθών του Άγιου Βασίλη οι Δημήτρης Μακαλιάς και Σωκράτης Πατσίκας. Η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη.

Ο ίδιος ο Γιάννης Μαρκόπουλος μιλάει για τη σχέση του με τα κάλαντα και θυμάται στιγμές από το παρελθόν που τον έχουν σημαδέψει:

«[…] Η σχέση μου με τα κάλαντα είναι ισχυρή. Από τα παιδικά μου χρόνια τα τραγουδούσα μαζί με τους συμμαθητές μου συνοδεύοντάς τα με βιολί, ακορντεόν, φυσαρμόνικα, διάφορα τυμπανάκια, τριγωνάκια και φλογέρες. Πηγαίναμε από γειτονιά σε γειτονιά και από σπίτι σε σπίτι. Κρατούσαμε ένα καραβάκι στολισμένο και ένα καλαθάκι. […]

Δωδεκαετής έφτιαξα μια μελωδία θέλοντας να κάνω και δικά μου κάλαντα. Το 1971-72 τη χρησιμοποίησα για το τραγούδι-χορικό «Μαλαματένια λόγια» στο μουσικό μου έργο Θητεία σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Η θητεία μου στα κάλαντα είναι λοιπόν μακρόχρονη […].

Όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε με πρόταση της κόρης μου για τα ελληνικά κάλαντα, που έγινε τελικά μια μουσική παράσταση. Την αφιερώνω στα εγγόνια μου και σε όλα τα παιδιά του κόσμου, υπενθυμίζοντας κάτι που είχα πει παλαιότερα: τα παιδιά, πριν διαμορφωθούν, είναι οι πνευματικοί μας άρχοντες.»

 

 

Tospirto Team

Info

21 Δεκεμβρίου 2017
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη , Αθήνα
Τηλ.: 2107282333
Και 22 Δεκεμβρίου. Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Έναρξη: 18:00. Τιμές εισιτηρίων: 9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι), 14 € – 8 € (παιδικά, μαθητικά), 22 € – 13 € (παιδικά, μαθητικά), 28 € – 17 € (παιδικά, μαθητικά), 36 € – 21 € (παιδικά, μαθητικά), 42 € – 25 € (παιδικά, μαθητικά), 50 € (διακεκριμένη ζώνη) – 30 € (παιδικά, μαθητικά).

Περισσότερα "Live"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "LIVE" Main_slider H Ελευθερία Αρβανιτάκη και τα τραγούδια όλης της ζωής μας Στην κεντρική σκηνή του gazarte στις 26 Μαρτίου και 14, 21 και 28 Απριλίου με τα μεγάλα της τραγούδια, τα τραγούδια όλης της ζωής μας τελικά…. Main_photo_0155-2 Οι Χαϊνηδες εφ’ όλης της ύλης σε πλήρη... σύνθεση Τις Παρασκευές 13 και 20 Απριλίου. Main_slider «Ω γλυκύ μου έαρ» από την Γλυκερία Στις 30 Μαρτίου στον Παρνασσό. Main_slider Καρυάτιδες και μουσική... Μπαχ Με τη βιολίστα Ίρις Λουκά στο Μουσείο Ακρόπολης. Main_slider Ο Bryan Ferry σ΄ένα μοναδικό live στο Θέατρο Δάσους Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου. Main_alkinoos_0v3a0277-2 Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης εκεί όπου η λέξη και η νότα γίνονται... ένα Την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Μαρτίου στις 8 το βράδυ στο Μέγαρο.
#load_content_with_ajax