Μουσική | Νέα

Ποια είναι η Περουζέ που ανεβαίνει στο Ηρώδειο; 14 Ιουνίου 2018

Στο Ηρώδειο στις 16 και 17 Ιουνίου.

Δεν γνωρίσουμε αν θα καταφέρει να προσελκύσει κόσμο (που το ελπίζουμε) γιατί δεν είναι ένα έργο γνωστό, όμως η παρουσίαση της «Περουζέ» στο Ηρώδειο αποτελεί σημαντικό γεγονός. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για έργο που έγραψε ένας μεγάλος Ελληνας συνθέτης, ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης («πατέρας» του δημοφιλούς «Βαφτιστικού»), όχι μόνο γιατί έχει να παιχτεί πολλές δεκαετίες, αλλά και γιατί είναι ένα από τις πιο ενδιαφέροντα ελληνικά μελοδράματα. Αποτελεί, δηλαδή, ξεχωριστό δείγμα ενός είδους μουσικής που σήμερα ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε και που εξαιρετικά σπάνια μας δίνεται η ευκαιρία να ακούσουμε. Αυτήν την ευκαιρία μας δίνει τώρα ο μαέστρος Βύρωνας Φιδετζής, ο οποίος επιμελήθηκε και αποκατέστησε την εξαιρετικά φθαρμένη παρτιτούρα του έργου και το διευθύνει στο Ηρώδειο στις 16 και 17 Ιουνίου.

Η «Περουζέ» γράφτηκε το 1911 πάνω σε λιμπρέτο του Γεωργίου Τσοκόπουλου και πρωτοανέβηκε στις 9 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς στο θέατρο «Ολύμπια» απ’ τον θίασο του Ελληνικού Μελοδράματος. Πρωταγωνιστές ήταν οι κορυφαίοι τότε Ελληνες τραγουδιστές της όπερας Νίκος Μωραΐτης, Άρτεμις Κυπαρίσση, Γιάννης Αγγελόπουλος, Νίκος Βλαχόπουλος και Όλγα Παπαδιαμαντοπούλου - στην οποία ο συνθέτης αφιέρωσε το έργο. Αυτή τη φορά, στην αναβίωση του έργου, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν οι Κασσάνδρα Δημοπούλου, Φίλιππος Μοδινός, Αννα Στυλιανάκη, Πέτρος Μαγουλάς και Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Σκηνοθεσία Θοδωρής Αμπαζής. Συμμετέχουν η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης.

Οσο για την υπόθεση της όπερας, διαδραματίζεται στην Ελληνική ύπαιθρο και αφορά έναν παράφορο αλλά και καταστροφικό έρωτα ανάμεσα σε έναν χωρικό και μία τσιγγάνα. Γνωστότερο κομμάτι του έργου η άρια «Νεράϊδα του γιαλού» που στο βίντεο μπορείτε να απολαύσετε σε μια παλαιότερη εκτέλεση με την Ιωάννα Φόρτη:

Διαβάστε επίσης τη συζήτηση που είχαμε με τους συντελεστές

 

Tospirto team

Φωτογραφίες

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_1440220323_3_nomismatiko-moyseio Φθινοπωρινές μουσικές Πέμπτες στο Νομισματικό Μουσείο Με οικογενειακές μουσικές συρράξεις... Main_unnamed Ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Μάρκος Βαμβακάρης Ερμηνεύουν η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη. Main_slider Τα 20χρονα των Coldplay σ΄ένα ντοκιμαντέρ Στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται ο Ματ Γουάιτκρος. Main_paparizou Τρεις μουσικές βραδιές στο Ιδρυμα Θεοχαράκη Δείτε αναλυτικά τι θα ακούσουμε. Main_slider Χρόνια πολλά, κύριε Χατζιδάκι Αφιέρωμα στη μουσική του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Main_image001 Όταν η Lady Gaga και o Bradley Cooper έκατσαν να γράψουν μουσική «Ο στίχος ήταν η αφετηρία μας, η μουσική ερχόταν μετά».
#load_content_with_ajax