ΤΡΙΤΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
Μουσική | Νέα

Ποια είναι η Περουζέ που ανεβαίνει στο Ηρώδειο; 14 Ιουνίου 2018

Στο Ηρώδειο στις 16 και 17 Ιουνίου.

Δεν γνωρίσουμε αν θα καταφέρει να προσελκύσει κόσμο (που το ελπίζουμε) γιατί δεν είναι ένα έργο γνωστό, όμως η παρουσίαση της «Περουζέ» στο Ηρώδειο αποτελεί σημαντικό γεγονός. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για έργο που έγραψε ένας μεγάλος Ελληνας συνθέτης, ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης («πατέρας» του δημοφιλούς «Βαφτιστικού»), όχι μόνο γιατί έχει να παιχτεί πολλές δεκαετίες, αλλά και γιατί είναι ένα από τις πιο ενδιαφέροντα ελληνικά μελοδράματα. Αποτελεί, δηλαδή, ξεχωριστό δείγμα ενός είδους μουσικής που σήμερα ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε και που εξαιρετικά σπάνια μας δίνεται η ευκαιρία να ακούσουμε. Αυτήν την ευκαιρία μας δίνει τώρα ο μαέστρος Βύρωνας Φιδετζής, ο οποίος επιμελήθηκε και αποκατέστησε την εξαιρετικά φθαρμένη παρτιτούρα του έργου και το διευθύνει στο Ηρώδειο στις 16 και 17 Ιουνίου.

Η «Περουζέ» γράφτηκε το 1911 πάνω σε λιμπρέτο του Γεωργίου Τσοκόπουλου και πρωτοανέβηκε στις 9 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς στο θέατρο «Ολύμπια» απ’ τον θίασο του Ελληνικού Μελοδράματος. Πρωταγωνιστές ήταν οι κορυφαίοι τότε Ελληνες τραγουδιστές της όπερας Νίκος Μωραΐτης, Άρτεμις Κυπαρίσση, Γιάννης Αγγελόπουλος, Νίκος Βλαχόπουλος και Όλγα Παπαδιαμαντοπούλου - στην οποία ο συνθέτης αφιέρωσε το έργο. Αυτή τη φορά, στην αναβίωση του έργου, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν οι Κασσάνδρα Δημοπούλου, Φίλιππος Μοδινός, Αννα Στυλιανάκη, Πέτρος Μαγουλάς και Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Σκηνοθεσία Θοδωρής Αμπαζής. Συμμετέχουν η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης.

Οσο για την υπόθεση της όπερας, διαδραματίζεται στην Ελληνική ύπαιθρο και αφορά έναν παράφορο αλλά και καταστροφικό έρωτα ανάμεσα σε έναν χωρικό και μία τσιγγάνα. Γνωστότερο κομμάτι του έργου η άρια «Νεράϊδα του γιαλού» που στο βίντεο μπορείτε να απολαύσετε σε μια παλαιότερη εκτέλεση με την Ιωάννα Φόρτη:

Διαβάστε επίσης τη συζήτηση που είχαμε με τους συντελεστές

 

Tospirto team

Φωτογραφίες

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider Μπορεί άραγε να φέρει μια «Κληματαριά» την άνοιξη; Ενα φεστιβάλ για τις καλύτερες νύχτες της Πλατείας Θεάτρου. Main_slider Ανδρέου - Κότσιρας με φόντο το Ναό του Ποσειδώνα Πρωταγωνιστής το πολυτραγουδισμένο φεγγάρι του Αυγούστου. Main_slider Απο τον Μπράιαν Φέρι και την Luz Casal μέχρι τους Kadebostany Οι πολυαναμενόμενες συναυλίες του φθινοπώρου. Main_slider Ακούσαμε: το νέο EP του Γιαν Βαν, Essa Moça Eνα EP που μας καλεί να… «χαθούμε» μέσα στη μετάφραση χωρίς δεύτερες σκέψεις. Main_slider Ποιους θα δούμε τον Σεπτέμβριο στην Ταράτσα του Φοίβου Θα ετοιμάσει 4 πολύ διαφορετικές μουσικές παραστάσεις. Main_greek_national_opera_stavros_niarchos_hall_snfcc_2164_photo_vassilis_makris Ξεκινά η προπώληση για τις νέες παραγωγές της Λυρικής Από την Πέμπτη 2 Αυγούστου.
#load_content_with_ajax