Μουσική | Νέα

Η Λυρική ετοιμάζει τη «Γενούφα» 04 Ιουλίου 2018

Ξεκίνησαν οι πρόβες για την πανελλήνια πρεμιέρα, τον ερχόμενο Οκτώβριο, του αριστουργήματος του Λέος Γιάνατσεκ.

Μπορεί αυτή τη στιγμή η Εθνική Λυρική Σκηνή να ετοιμάζεται για τη δημοφιλή «Κάρμεν» του Μπιζέ που θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο σε μερικές εβδομάδες, έχει όμως ξεκινήσει πρόβες και για μια άλλη όπερα, το ανέβασμα της οποίας είναι εξαιρετικά σημαντικό για το ελληνικό κοινό: Όχι μόνο γιατί η «Γενούφα» (γιατί αυτή είναι η όπερα) θεωρείται ένα από τα μουσικά αριστουργήματα του 20ου αιώνα, αλλά και γιατί παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και αν κρίνουμε, από τους τραγουδιστές που επωμίσθηκαν τους εξαιρετικά απαιτητικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους, το αποτέλεσμα προδιαγράφεται εξαιρετικό.

Η «Γενούφα» του Τσέχου συνθέτης Λέος Γιάνατσεκ είναι μια εξαιρετικά σκληρή ιστορία. Είναι το χρονικό μιας βρεφοκτονίας, το οποίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα: Μια δεσποτική μητριά, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο προς της ευτυχία για την ψυχοκόρη της, την οποία υπεραγαπά, κάνει ένα ανείπωτο έγκλημα. Σκοτώνει το εκτός γάμου παιδί που έχει αποκτήσει η δεύτερη και θάβει το πτώμα του στα χιόνια. Όταν τα χιόνια λιώνουν το έγκλημα αποκαλύπτεται, και το χωριό θεωρεί υπεύθυνη την ψυχοκόρη, τη Γενούφα. Τότε η μητριά, η Κοστέλνιτσκα, βγαίνει μπροστά, παίρνει πάνω της όλο το κρίμα και οδηγείται στη φυλακή. Το λιμπρέτο είναι καταπληκτικό και εξαιρετικά δύσκολο να απομνημονευτεί και να τραγουδηθεί από τους Ελληνες, καθώς είναι γραμμένο στα τσέχικα. Το θεατρικό κείμενο σε συνδυασμό με τη δραματική μουσική του Γιάνατσεκ δημιουργούν μια σύγχρονη τραγωδία που συγκλονίζει με τη δύναμή της. Εξαιρετική η επιλογή του καστ: Γενούφα η υφίφωνος Μαρία Μητσοπούλου, Κοστέλνιτσκα η υψίφωνος Τζούλια Σουγλάκου, γριά Μπούρυγια η μεσόφωνος Μαρκέλλα Χατζιάνο, Λάτσα Κλέμεν ο τενόρος Φρανκ Βαν Ακεν και Στέβα Μπούρυγια ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου. Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός.

Τη σκηνοθεσία θα κάνει η Γερμανίδα Νίκολα Ράαμπ, η οποία σημειώνει: «Η πλοκή της Γενούφας χαρακτηρίζεται από έντονο κοινωνικό ρεαλισμό, μια ξεκάθαρη απεικόνιση της κοινωνίας και των προτύπων της, που σχηματίζουν τους χαρακτήρες των ηρώων και καθορίζουν τη συμπεριφορά τους. Η αυλαία ανοίγει και τρεις γενιές γυναικών είναι παρούσες στη σκηνή: η γιαγιά, η μητριά και η (θετή) κόρη. Μονάχα ένας (θετός) γιος περιφέρεται στο περιθώριο της δράσης και βέβαια όλοι οι ενήλικοι άνδρες της οικογένειας είναι απόντες. Αργότερα γνωρίζουμε κι έναν ακόμη γιο, ο οποίος όμως μοιάζει να είναι εξίσου… απών: εμφανίζεται να γλεντάει, να πίνει και να αποφεύγει την ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης. Οι γυναίκες καλούνται να αναλάβουν τα ηνία και να αποφασίσουν για την πορεία που θα ακολουθηθεί. Και αυτό κάνουν, κυρίως μέσα από τη δράση της νεωκόρισσας («κοστέλνιτσκα»), της μεσαίας ηλικιακά γυναίκας, εκείνης που κρατά τον ρόλο της μητέρας. Οι αποφάσεις της καθορίζουν τις ζωές αλλά και τον θάνατο όλων των άλλων. Φτάνει μάλιστα στο σημείο του φόνου, επιβάλλοντας παλιούς (πατριαρχικούς ίσως;) νόμους στην ίδια και την οικογένειά της, προκειμένου να συμμορφωθούν με τους αυστηρούς κανόνες της κοινωνίας. Δίνεται έτσι η εντύπωση ότι οι πατέρες, τους οποίους ποτέ δεν βλέπουμε, εξακολουθούν να ελέγχουν απόλυτα τις ζωές των γυναικών».

Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 14 Οκτωβρίου 2018.

Τospirto team

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_%ce%97_%ce%9a%ce%ac%cf%81%ce%bc%ce%b5%ce%bd_%cf%83%cf%84%ce%bf_%ce%97%cf%81%cf%8e%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%bf_27__28__29__31_%ce%99%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85_(c)_stefanos--1 1500 δωρεάν θέσεις σε ανέργους στη γενική δοκιμή της Κάρμεν Την Πέμπτη 26 Ιουλίου στις 21.00. Main_unnamed_(7) Saristra: Το πρωτοποριακό φεστιβάλ της Κεφαλονιάς επιστρέφει στο «χωριό-φάντασμα» Στις 3, 4 και 5 Αυγούστου. Main_slider Η ντίβα της νέας εποχής θα είναι… transgender; Με ανακοίνωσή της η New York City Opera ζητάει για πρώτη φορά στην ιστορία της τρανσέξουαλ τραγουδιστή. Main_scmf_1 Σε Μέθανα, Γαλατά, Ύδρα, Πόρο και Σπέτσες ρίχνει άγκυρα το 8ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του Γιάννης Αγρανιώτης στο www.tospirto.net Main_slider Ο Παύλος Παυλίδης μάς ξεσηκώνει... αλλιώς! Στις 18 & 25 Ιουλίου στο roof stage του gazarte. Main_reverend_billy_and_the_stop_shopping_choir_site_4-1 Ο Reverant Billy βγαίνει στους δρόμους της Αθήνας φωνάζοντας «Donald Trump is the devil» Στις 12 και 13 Ιουλίου.
#load_content_with_ajax