ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
Μουσική | Πρόσωπα

Πάνος Μουζουράκης: «Πάτησα τα 38 Καιρός για συμμαζέματα» 22 Ιουνίου 2017

«Δεν έχω δώσει ένα μουσικό στίγμα μέχρι τώρα κι αυτό μου αφήνει το περιθώριο να ελίσσομαι ανάμεσα στα είδη».

Σε μια μικρή ανασκαφή που έκανα στα κείμενα μου (από το πρότερο μου εφημεριδίστικο παρελθόν) είδα ότι πρώτη φορά είχα γράψει για τον Πάνο Μουζουράκη το 2006, τη χρονιά που η συνεργασία του με τον Γιώργο Μυλωνά στην ΧEdra (στο «Πρόβατα Κομμάτια») έγινε αφορμή να του ανοίξουν όλες οι πόρτες διάπλατα -κυρίως του θεάτρου και της τηλεόρασης- στις καλές ακόμα εποχές της. Η τελευταία (τηλεόραση) έχει τη μαγική ιδιότητα να σε πετάει στα ουράνια, να σε κάνει σταρ σε μια μέρα και ο Πάνος Μουζουράκης όντως έπαιξε ωραιότατα το χαρτί του σαν γοητευτικός αντισυμβατικός σταρ – αταίριαστος, απείθαρχος, άναρχος, (και πόσα άλλα «α» δεν θα έχει ακούσει μέχρι τώρα).

«Δεν είσαι ηθοποιός εσύ» του είχε πει κάποτε ο δάσκαλος του στη σχολή θεάτρου που πρόλαβε να παρακολουθήσει για μερικούς μήνες «εσύ είσαι διασκεδαστής νέας κοπής». Και του έδειξε (βεβαίως βεβαίως) την έξοδο. Πού να ήξερε ο άνθρωπος τότε ότι εκείνος ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός θα έπαιρνε νέο περιεχόμενο από τον απείθαρχο νεαρό. Και ότι – μοιραία -  από ελάττωμα θα γινόταν προσόν. Και όντως ηθοποιός δε θα του έφτανε να είναι – αλλά αυτό το τόσο γοητευτικό (κατά τα άλλα) «τι ακριβώς είμαι τελικά» έχει και το τίμημα του…

Γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο καλοκαίρι του 2017 και στους τέσσερις προσωπικούς δίσκους (ο τέταρτος, «Μονόλογος Για Δύο» , Minos EMI, μόλις κυκλοφόρησε σε στίχο και μουσική Μαν.Φάμελλου) για να μπορέσει ο Πάνος να στηρίξει μια δική του καλοκαιρινή περιοδεία. Την πρώτη του…

Αυτή τη φορά το timimg της τηλεόρασης (The Voice) σε συνδυασμό μ’ έναν χειμώνα που είχε πολλά λάιβ (στο Σταυρό πρώτα και στο Anodos Stage αργότερα) τον βάζουν στο βαγόνι της μουσικής (ε μα πια !!!) -  αν και αυτό δεν το δένουμε και κόμπο , ότι εδώ είμαστε και πάει τελείωσε. Ο λαμπερός περφόρμερ Πάνος που κάποτε μας συστήθηκε με εκείνο το ωραιότατο «Μάντεψε Ποιος» και την «Audition στον Διονύση Σαββόπουλο» (και τραγουδοποιητικο ταλέντο είχαμε πει τότε), ήταν πολύ χαρούμενος την τελευταία φορά που τον συναντήσαμε (στην εκπομπή του Πάνου Σουρουνη στον Menta ) κι αυτή η χαρά δεν αφορούσε μόνο την κυκλοφορία τους νέου του δίσκου ή το ξεκίνημα της καλοκαιρινής του περιοδείας.

Θυμάστε εκείνο το σχέδιο περί Αμερικής που «παίζει» από πέρυσι; Nαι το νερό μπαίνει σιγά σιγά στο αυλάκι και ο Πάνος κανονίζει αυτές τις μέρες τα χαρτιά του. Λίγο πριν το ξεκίνημα της καλοκαιρινής του περιοδείας ιδού τι έβγαλε η …ανάκριση στην ραδιοφωνική μας συνέντευξη:

Περί Αμερικής: «Αυτά τα “στη βράση κολλάει το σίδερο” και “την επιτυχία πρέπει να την εκμεταλλευτείς”...  δεν με πείθουν πια. Η καριέρα μου είχε ένα πικ το 2011 με το σίριαλ του Παπακαλιάτη… Αυτό πάει, έρχεται, φουσκώνει ξεφουσκώνει… Και τώρα με τη μουσική μου δραστηριότητα και το the Voice περνάω ένα δεύτερο peak. Το να νομίζεις όμως ότι επειδή έχεις μια επιτυχία, τον έπιασε τον πάπα από τα αρχίδια, ε δεν το πιστεύω πια. Νομίζω ότι ηρθε η στιγμή να πάω να δοκιμάσω τον εαυτό μου. Να μαζέψω εμπειρίες . Να θυμηθώ πώς είναι να κυνηγάω το όνειρο μου …» .

Το The Voice… «Χάριν του the Voice βγαίνω κι εγώ σε περιοδεία σαν όλους τους φίλους μου- την Νατάσσα , την Ελεωνόρα, τον Μαραβέγια,. Όχι ότι δεν είχα ξαναβγεί σε περιοδεία. Απλώς κανείς δεν την αγόραζε…»

Έκλεισα τα 38... «Η αλήθεια είναι ότι φέτος έχουν αλλάξει κάποια πράγματα – δεν ξέρω γιατί μπορεί και γιατί πάτησα τα 38.. Άρχισα τα συμμαζέματα, πολύ της τακτοποίησης τελευταία. Και δεν εννοώ μόνο τα συρτάρια μου, αλλά και τον σκληρό μου δίσκο. Βγαίνει και στο νέο cd - μάλλον..»

Πολυσυλλεκτικός δίσκος vs ενός δημιουργού… «Από την αρχή η εταιρεία ψήφιζε πολυσυλλεκτικό, αλλά εμείς με τον Μανώλη το είχαμε σκεφτεί έτσι. Κατά κάποιο τρόπο, τα τραγούδια μιλάνε για διάφορες ανθρώπινες πλευρές – μπορεί και τις δικές μου . Είναι ο κολλημένος στην κίνηση που θέλει να τα σπάσει όλα, ο άλλος που θέλει να πιάσει το φωτόσπαθο και να τα κάνει όλα ωραία, ο τρίτος ο απογοητευμένος εραστής που έχει φάει πόρτα και αισθάνεται καμένο χαρτί... Ολος ο δίσκος έχει έντονες προσωπικότητες… Δεν ξέρω αν παραμυθιαστηκα μετα από τις συζητήσεις που κάναμε με τον Μανώλη, αν είναι διάφορες φιγούρες αυτές ή αν θα μπορούσε να συμβεί και σε έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο. Όμως, σ’ έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο δε θα καθόμασταν τόσες ώρες να συζητάμε- και με τον Παρίση παρόντα- για να καταλήξουμε κάπου.. Μακάρι να γινόταν, αλλά δεν θα είχα μέσα μου αυτή τη συνοχή».

Μα σε είχαμε συνηθίσει να γράφεις κι εσύ τραγούδια... «Το γεγονός ότι γράφω είναι τύπου “α εντάξει δεν πειράζει, άμα βρεις και κανένα άλλο ή άλλους φέρτους όλους μαζί. Αλλά σ’ αυτή τη φάση, λόγω των υπόλοιπων ασχολιών μου δεν έκατσα να γράψω. Οπότε πλησίασα τον Μανώλη με τον οποίο είχαμε κάνει το “Χρυσό Αυγό” και του λέω “μήπως θες να κάνεις τις ενορχηστρώσεις στον επόμενο δίσκο;” Και μου απαντάει “βέβαια, φέρε να ακούσω τα τραγούδια”. Του λέω, “δεν έχω γράψει τίποτα- θα γράψω…” Και τότε μου πρότεινε….

Tα live, το άγχος και η μουσική παρέα… «Με τον Μιχάλη (Κατσαρό) που είναι απίστευτος μουσικός είχα μια εξάρτηση. Με έμαθε ό,τι ξέρω για την τζαζ με έμαθε πολλά και τον εκτιμώ , αλλά στα λάιβ είχε μια νοοτροπία που δεν με ησύχαζε. Ο Παύλος Καλτρουμίδης είναι πιο της νοοτροπίας του μαέστρου.. Εντάξει δε ρίχνω το άγχος που είχα στον Μιχάλη, αλλά από την ώρα που άλλαξε η μουσική παρέα ξεδιπλώθηκαν άλλα πράγματα... Κι ενώ το φοβάσαι όταν το σκέφτεσαι να πας παρακάτω, όταν το τολμάς υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι μαγικό – να φύγει το βάρος. Ναι τα διασκεδάζω πλέον τα λάιβ μου . Δεν έχω άγχος.

Το ρίσκο της αλλαγής... «Είναι όπως σε όλες τις σχέσεις. Ενώ το βλέπεις ότι έχει περάσει ο έρωτας, ότι δε γίνεται τίποτα πια, κάθεσαι και λες «που να πάω τώρα». Αλλά εγώ δεν έχω δώσει ένα μουσικό στίγμα μέχρι τώρα κι αυτό μου αφήνει το περιθώριο να ελίσσομαι ανάμεσα στα είδη… Γενικά ενώ μου αρέσει η σταθερότητα και η ασφάλεια, η επιτυχία η αναγνωρισιμότητα, ταυτόχρονα ετοιμάζω τα χαρτιά μου και για Αμερική – για να δοκιμάσω κι εκεί …

Το μεγάλο μου ταλέντο …«Το μεγάλο μου ταλέντο είναι να εκπληρώνω ευχές. Ευχή μου ηταν να βρεθώ στη σκηνή με τον Σαββόπουλο. Να τα φτιάξω με την Σολωμού. Να με ξέρει ο κόσμος και να μ αγαπάει»

Τώρα; «Nα καλλιεργήσω περισσότερο τον εαυτό μου, να διώξω τις ζήλειες και τα “μικρά” αισθήματα . Να με κάνω άξιο να με ξέρει ο πλανήτης όλος .Και να μα αγαπάει…»

Η περιοδεία του με την συμμετοχή αξιόλογων μουσικών
Δημήτρη; Φροσύνη – μπάσο. Παύλος Καλτουρουμίδης – πλήκτρα / ενορχήστρωση. Βαγγέλης Κοτζάμπασης – τύμπανα. Σπύρος Λιβάνης – κιθάρα και προστίθεται πλεον ένα εξαιρετικό ντουέτο πνευστών ο Δημήτρης Καραγιάννης σαξόφωνο-κλαρινέτο και Γιώργος Ζαρέας τρομπόνι. Στη σκηνή τον πλαισιώνουν δυο αέρινες τραγουδίστριες,η Μυρτώ Ναούμ που συμμετείχε στο voiceκ αι η Δήμητρα Μπουλούζου, την οποία θα απολαύσουμε και στο βιολί.

Επόμενες εμφανίσεις :
Παρασκευή 23 Ιουνίου Fix Factory Θεσσαλονίκη. Δευτέρα 3 Ιουλίου Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Τρίτη 6 Ιουλίου Φαράγγι Πετρούσας Δράμα. Δευτέρα 10 Ιουλίου Τεχνόπολη Αθήνα

Χάρη Ποντίδα

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_giorgos_pero1 O Γιώργος Περό μιλά για την Ευρωπαική Γιορτή Μουσικής στο www.tospirto.net ​Ο ελληνογάλλος διοργανωτής δίνει όλες τις λεπτομέρειες της τριήμερης γιορτης. Main_slider Συνέντευξη: Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης μιλά στο www.tospirto.net «Η Λίνα για μένα ήταν απωθημένο. Μεγάλωσα με τα τραγούδια της, τα έλεγα στις συναυλίες μου...». Main_unnamed Συνέντευξη: Η Νατάσσα Μποφίλιου, το έντεχνο και το τζιν του έρωτα «Δε με εκπλήσσει ένας δημιουργός σπουδαίος και... μικροπρεπής.» Main_zouganeli Συνέντευξη: Η Ελεονώρα Ζουγανέλη μιλά στο www.tospirto.net Με τη Νατάσσα μας συγκρίνουν. Main_slider Η Τσέλια Κοστέα στο ρόλο που «λύγισε» την Καλλάς «Ο ρόλος αυτός είναι αυτός που μου δίνει την κινητήριο δύναμη να μένω ζωντανή στη σκηνή, αλλά και στη ζωή».
#load_content_with_ajax