ΤΡΙΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2017
Μουσική | Πρόσωπα

Συνέντευξη: O Vassilikos μιλά στο www.tospirto.net 05 Μαΐου 2017

«Θα έλεγα ότι έφυγα σαν πολιτισμικός μετανάστης. Ένιωθα ότι δεν μπορούσα να κουμπώσω στον τρόπο που λειτουργούσαν τα πράγματα παντού. Ένιωθα ότι "δεν ανήκω".

Ο Vassilikos ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 10 χρόνια Gazarte με μία και μοναδική εμφάνιση. Με τραγούδια του τότε, με ήχους που έχουν στην ψυχή τους μία ολόκληρη καλλιτεχνική ζωή. Λίγο Raining Pleasure, λίγο Τσιτσάνη, πειραματισμούς μοναχικούς, αλλά και αυτούς που πηγάζουν όταν άνθρωποι έρχονται κοντά και γίνονται παρέα. Ένας σπουδαίος, με την ξεχωριστή του φωνή και μία ιδιαίτερη αντίληψη για όλα όσα συμβαίνουν γύρω του και γύρω μας.

Τι να περιμένει ο κόσμος στην αποψινή σου συναυλία στο Gazarte;
Θα παρουσιάσω τη μουσική μου διαδρομή από τα πολύ παλιά χρόνια. Θα παίξω τραγούδια από τα πρώτα των Raining Pleasure, αλλά και από τα επόμενα. Τη μουσική από το «Vintage», το «Reflections», αυτά του Τσιτσάνη. Όμως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι θα παρουσιάσω - για πρώτη φορά - κομμάτια από το δίσκο που ετοιμάζω και θα  κυκλοφορήσει μέσα στο 2017.

Τι θα είναι αυτό το album; Κουβαλάει το παρελθόν και το δικό σου «διαχρονικό» τρόπο έκφρασης;
Κουβαλάει τον τρόπο που γράφω μουσική. Κανείς δεν αλλάζει τον τρόπο του - όσα χρόνια και αν περάσουν. Είναι ένα ένστικτο ριζωμένο μέσα σου και δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα για να το αποφύγεις. Απλώς ανά περίοδο – και αυτό κάνω αυτή την φορά- έχεις μία διαφορετική αντιμετώπιση. Παίζεις με τον ήχο, την παραγωγή, την άποψη, την ατμόσφαιρα … το πιο τεχνικό κομμάτι. Αυτό λοιπόν το κομμάτι είναι – στην καινούρια δουλειά- πιο εξελιγμένο σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης είναι πιο έντονο το ηλεκτρονικό στοιχείο.

Αγχώνεσαι – κάθε φορά που ετοιμάζεις κάτι; Έχεις στο μυαλό σου το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι; Σε νοιάζει τι θέλει να ακούσει;
Όχι. Και το λέω με μεγάλη σιγουριά, γιατί σαν άνθρωπος δεν λειτουργώ έτσι. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να σκεφτώ τι μπορεί να έχει ανάγκη ο κόσμος αυτήν τη στιγμή και να κάνω κάτι προκειμένου να του το δώσω. Δεν είναι ότι σνομπάρω κάτι, απλώς σε έμενα δε λειτουργεί. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι καλλιτέχνες που μπορούν να το κάνουν και το κάνουν καλά. Αυτός δεν είναι ο δικός μου τρόπος, αφού ανέκαθεν λειτουργούσα με αρκετή εσωστρέφεια. Αν αυτά που έχω να πω τύχει και εκφράσουν και μία μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου, θα είμαι ευτυχής, αλλά δεν μπορώ να το κάνω επί τούτου.

Ποια συναισθήματα και ποιες σκέψεις έχει αυτό το album;
Έχει να κάνει με πράγματα που βιώνει ένας άνθρωπος στο κεφάλι του και στην προκειμένη περίπτωση αυτός ο άνθρωπος είμαι εγώ. Υπάρχει το ερωτικό στοιχείο- που είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μου - υπάρχει το κοινωνικό στοιχείο, υπάρχει…. κάθε πλευρά ενός ανθρώπου που εξωτερικεύεται με κάποιο τρόπο. Αυτό που κάνω είναι να βάζω λέξεις σε αυτό που συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μου.

Αναφέρθηκες στο κοινωνικό στοιχείο. Ποια είναι η άποψή σου για τη σύγχρονη εποχή;
Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό που αντιλαμβάνεται ο μέσος άνθρωπος. Με απασχολεί αυτό που συμβαίνει γύρω μας και πιστεύω πως σε καμία περίπτωση δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα, αυτό που ζούμε. Έχουμε να κάνουμε μ ένα ανθρωπιστικό ζήτημα. Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι κάτι ισχυρό και τρομακτικό. Παρατηρείται μία έντονη πόλωση των λίγων και δυνατών απέναντι στους λίγους και τους αδύναμους

Στην Ελλάδα τι είναι αυτό που αντιλαμβάνεσαι κάθε φορά που έρχεσαι;
Δεν αντιλαμβάνομαι κάτι καλύτερο ή  κάτι χειρότερο. Αυτό που νιώθω πιο έντονα είναι ότι αρκετός κόσμος τα έχει παρατήσει και έχει αφεθεί στη μιζέρια.. αυτό με στεναχωρεί

Σου λείπει η Ελλάδα του «κάποτε»;
Δε μου λείπει καθόλου η Ελλάδα που υπήρχε κάποτε.

Τίποτα;
Τίποτα. Για αυτό άλλωστε, έφυγα πριν από 13 χρόνια από τη χώρα, επειδή δε μου άρεσε τίποτα. Ακόμα και σήμερα ισχύουν οι λόγοι που με έκαναν να φύγω και είναι λόγοι που δεν έχουν να κάνουν με την κρίση, σε καμία περίπτωση. 

Ποιοι ήταν αυτοί οι λόγοι;
Θα έλεγα ότι έφυγα σαν πολιτισμικός μετανάστης. Ένιωθα ότι δεν μπορούσα να κουμπώσω στον τρόπο που λειτουργούσαν τα πράγματα παντού. Ένιωθα ότι «δεν ανήκω».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μας ελάττωμα;
Βιαζόμαστε σαν Έλληνες. Βιαζόμαστε να αποφασίσουμε ότι φταίει κάποιος άλλος. Βιαζόμαστε να κοιτάξουμε έξω από εμάς.

Και το μεγάλο μας καλό;
Το καλύτερό μας στοιχείο είναι η γρηγοράδα στη ζεστασιά και την επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους, στην καθημερινότητά μας, αυτό είναι κάτι πολύ ωραίο.

Όταν έγινες μετανάστης τι είδες εκεί έξω να ισχύει και σε έκανε να νιώσεις δικαιωμένος για την απόφασή σου;
Έχω μία πολύ καλή σχέση με το νόμο. Νιώθω γαλήνη όταν ο νόμος εφαρμόζεται γύρω μου και ξέρω τι πρέπει να κάνω και τι δεν πρέπει για να ταιριάξω στο «περιβάλλον», να συνυπάρξω με τους άλλους ανθρώπους. Δυστυχώς στην Ελλάδα - ενώ υπάρχει ο νόμος -δεν εφαρμόζεται και αυτό είναι το κλειδί που μας έχει οδηγήσει στο χάος… Αν δε διορθωθεί, δε θα αλλάξει τίποτα.

Ποιος κρατάει στα χέρια του τη σωτηρία μας;
Είναι στα χέρια όλων. Θα ήταν καλό να σταματήσουν οι άνθρωποι να φωνάζουν και να στρέψουν την προσοχή μέσα τους.

Ο έρωτας- που είναι ένα δίχτυ ασφαλείας-  τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;
Είναι πολύ σημαντικός. Αυτού του είδους η οικειότητα και η επικοινωνία μ’ έναν άλλον άνθρωπο είναι κάτι που χρειάζομαι. Στην αναζήτησή μου  έχω πληγωθεί, αλλά έχω χαρεί κιόλας. 

Έχεις γράψει τραγούδια μετά από μία ερωτική απογοήτευση που σε εξέπληξε το αποτέλεσμα; Που όταν το άκουσες ένιωσες ότι ήσουν πιο ωμός, πιο περίεργος και αληθινός;
Ναι. Υπάρχει ένα τραγούδι-το τελευταίο κομμάτι από το «Forwards and Backwards» των Raining Pleasure. Έχει αυτό που περιέγραψες. 

Σου λείπουν οι Raining Pleasure;
Μου λείπει η παρέα, άλλωστε -όσο μεγαλώνουμε- η παρέα λείπει σ’ όλους. Οι παρέες θέλουν δουλειά και σπάνε μετά από τα 25- 30. Αν δεν είσαι τυχερός, προκειμένου να κρατήσεις δίπλα σου ανθρώπους  από τα παιδικά σου χρόνια, δύσκολα βρίσκεις φίλους. Αν και εγώ είμαι τυχερός, αφού έχω καταφέρει να δημιουργήσω αληθινές φιλίες με ανθρώπους που γνώρισα πριν από χρόνια.

Στη δουλειά τώρα. Νιώθεις την αποδοχή του κόσμου; Τι πιστεύεις ότι αγαπάει και ξεχωρίζει κάποιος σε εσένα;
Δεν ξέρω, πρέπει να ρωτήσεις τον κόσμο. Κάνω αυτό που μου βγαίνει όσο καλύτερα μπορώ, εγώ αυτό μπορώ να κάνω μόνο. Για το άλλο δεν έχω απάντηση.

Πάντως αισθάνεσαι ότι σε θέλουν...
Στα live αισθάνομαι ότι υπάρχει μία ιδιαίτερη σχέση με το κοινό. Πιστεύω ότι δεν έρχονται απλώς για να με δουν να παίζω μουσική. Υπάρχει μία ειλικρινής και ζεστή σχέση. 

Θα έκανες κάτι για να αποκτήσεις μεγαλύτερο κοινό που να ερχόταν σε σύγκρουση με την αισθητική και την ηθική σου;
Όχι. Είχα πολλές ευκαιρίες αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκα

Ποιο είναι ένα μεγάλο σου όνειρο; Τι θέλεις για το μέλλον; 
Θα ήθελα να γίνω καλύτερος βελονιστής. Είναι ένα κομμάτι της ζωής μου για το οποίο δεν μιλάω δημοσίως, επειδή δεν αφορά τον κόσμο. Αλλά επειδή με ρώτησες, αυτή είναι μια σοβαρή ευχή. Από εκεί και πέρα θέλω να μου πετύχει ο δίσκος -όπως τον έχω στο κεφάλι μου- και στη συνέχεια να νιώσω ότι εισέπραξε ο κόσμος αυτό που συνέλαβα

Πώς είναι η ζωή του βελονιστή;
Είναι κάτι πολύ προσωπικό και κάτι που απολαμβάνω. Μου ανοίγει τρομερούς ορίζοντες, στη σκέψη αλλά και στην καθημερινότητα. Με έχει μάθει  να βλέπω τον κόσμο- και τα πράγματα- αρκετά διαφορετικά. Στην πράξη-όλο αυτό- με γειώνει, με προσγειώνει. Η ενασχόληση με την Κινέζικη Ιατρική μού δίνει μία εξαιρετική ισορροπία. Μετά το χειροκρότημα –επί σκηνής- για έμενα είναι πολύ καθαρτική η θεραπευτική επαφή μ’ έναν άνθρωπο σε ένα δωμάτιο κλινικής.

Πώς έγινε όλο αυτό;
Ήμουν πάντοτε ένας «γιατρός» μέσα μου, απλώς σε κάποια φάση ένιωσα ότι θα ήθελα να κάνω περισσότερα πράγματα εκτός από τη μουσική. Η μουσική είναι σπουδαία, αλλά είχα πολλά να εκφράσω, έλεγα ότι είμαι πολλά πράγματα που θα ήθελα να εξωτερικεύσω. Έκανα σπουδές εξ αποστάσεως και όταν μετά μετακόμισα στο εξωτερικό έψαξα, διάβασα και το 2009 πήρα την απόφαση να μετοικήσω στο Λονδίνο, να μπω στο Πανεπιστήμιο και να σπουδάσω βελονισμό. Χαίρομαι πολύ που τα κατάφερα.

Γιώργος Βλαχογιάννης

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_11226 Δημήτρης Μαραμής: «Αλλάξαμε τα φώτα στον Ερωτόκριτο» Ο γνωστός συνθέτης μιλάει για το πολυαναμενόμενο μιούζικαλ που ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής. Main_plissken_by_mariza_kapsabeli2 Συνέντευξη: Η Nalyssa Green μιλάει στο www.tospirto.net «Πιστεύω πως ο άνθρωπος εμπεριέχει μια πλευρά πολύ σκοτεινή, γεμάτη φρίκη. Αυτή πάντα βρίσκει τρόπους να εκφράζεται». Main_slider_2 Συνέντευξη: Ο Γιώργος Πέτρου μιλάει στο www.tospirto.net Καμεράτα: η ορχήστρα που είδε την Ανάσταση της μέσα στην κρίση. Main_kollektiva-5 Συνέντευξη: Οι Kollectiva μιλούν στο www.tospirto.net Όλο το ροκ μαζί σε ένα ωραίο αλισβερίσι. Main_slider Συνέντευξη: Ο Gaudy μιλά στο www.tospirto.net Μ' αυτή τη συνέντευξη θα ήθελα να κάνω κάποιον να δει το σχήμα του κόσμου όπως το βλέπω εγώ.
#load_content_with_ajax