ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017
Μουσική | Πρόσωπα

Συνέντευξη: Η Nalyssa Green μιλάει στο www.tospirto.net 18 Απριλίου 2017

«Πιστεύω πως ο άνθρωπος εμπεριέχει μια πλευρά πολύ σκοτεινή, γεμάτη φρίκη. Αυτή πάντα βρίσκει τρόπους να εκφράζεται».

Είναι ωραία η Nalyssa Green διότι η μουσική της μοιάζει να περιέχει πολλές εποχές σε μία και αυτή η μία είναι και μοναδική. Επαγγέλλεται μουσικός με τους στίχους της, τις νότες της, τις κιθάρες, τα πλήκτρα της και το θέρεμιν. Όλα τα έχει και γράφει...Τραγούδια για προσωπικούς δίσκους (Barock, 2010, The Seed, 2012) αλλά και μουσική για θεατρικές παραστάσεις. Και σαν ανεβαίνουν οι νότες της επι σκηνής γίνεται το «έλα να… ακούσεις» που κάνει παρέα με το «έλα να δεις». Διότι το ταλέντο της έχει στοιχειώσει δουλειές καλές και τίμιες. «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ», «Φιλουμένα», «Ο θάνατος του Εμποράκου», «Dogville» και άλλες.

Εμείς τα είπαμε για τη συμμετοχή της στο έργο (το τελευταίο της Σάρα Κέην) «4.48 Ψύχωση». Διότι από τις 27 Απριλίου το Θέατρο Δωματίου και η Άντζελα Μπρούσκου θα το ξανακάνουν. Επανάληψη λόγω μεγάλης αποδοχής από κοινό και κριτικούς. Η Νalyssa Green επί της μουσικής υποδοχής δια παντός θα κάνει-και πάλι- το σκοτάδι να συγκρουστεί με το φως και ο θεατής καλείται να γίνει αχόρταγος ακροατής και κοινωνός μιας πληθωρικής και κατεστραμένης ζωής.

Ποια είναι η δική σου καλλιτεχνική θέση μέσα στο κείμενο και το αποτέλεσμα που έχει το έργο της Σάρα Κέην;
Το έργο «4.48 Ψύχωση» είναι ένα έντονα ποιητικό κείμενο το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα τραγούδι. Έχει πολλή μουσικότητα. Αυτήν έχω εντοπίσει και έχω υπογραμμίσει. Στην παράσταση τραγουδάω κάποια λόγια από το πρωτότυπο κείμενο της Κέην που μου μοιάζουν σαν από πάντα έτοιμα τραγούδια. Το έργο αυτό είναι μια “σόλο συμφωνία”. Και η παράστασή μας έχει στηθεί με γνώμονα αυτόν τον ορισμό. Εγώ βρίσκομαι μονίμως επί σκηνής επενδύοντας μουσικά, άλλοτε ως ατμόσφαιρα και χώρος, άλλοτε σε διάλογο με τις υπόλοιπες ηθοποιούς και άλλοτε επιβάλλοντας σ’ αυτές δράσεις. Ο ήχος είναι ζωτικής σημασίας κομμάτι αυτής της παράστασης.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα της παράστασης και ποιο της μουσικής σου;
Νομίζω πως αυτή η παράσταση -καθώς και η μουσική μου ως αναπόσπαστο κομμάτι της-έχει καταφέρει να είναι πιστή στο πνεύμα της συγγραφέως και του κειμένου και αυτό νομίζω είναι και ο λόγος που κατέκτησε την αποδοχή του κοινού. Γιατί ίσως κατάφερε να βγάλει αυτές τις λεπτές ποιότητες του κειμένου που συγκινούν και αφυπνίζουν.

Πόσο εύκολα κατάφερες να δώσεις «ήχο» στο έργο; Έφτιαξες μουσική για να τονίσει -να κάνει πιο αιχμηρά- ή να λειάνει λίγο τα έντονα συναισθήματα του κειμένου;
Η διαδικασία δημιουργίας της παράστασης μας ήταν χρονοβόρα. Για καιρό δουλεύαμε φτιάχνοντας αυτό που θα δει κάποιος τώρα να εκτυλίσσεται επί σκηνής. Ήμουν κι εγώ παρούσα σ’ εκείνες τις πρόβες. Και ο ήχος της παράστασης στηνόταν όσο στηνόταν και η ίδια η παράσταση. Δε δυσκολεύτηκα να τον βρω. Νομίζω ήταν πάντα εκεί ανάμεσα στα λόγια της Κέην. Όπως είπα και πιο πριν νομίζω ότι αυτό το έργο είναι ένα πολύ μουσικό έργο. Σαν παρτιτούρα. Σου αποκαλύπτει εύκολα τη μουσική του.

Ποια είναι τα συναισθήματα που σου γεννά η παράσταση «4.48 Ψύχωση» και πόσο αυτά είναι πλέον παντού γύρω μας; Στον κόσμο μας επικρατεί το σκοτάδι και τα προβλήματα;
Το έργο καταπιάνεται με δύσκολα και σκοτεινά θέματα. Την κατάθλιψη, την ερωτική απογοήτευση, την αυτοχειρία. Έχει θυμό για την αγριότητα αυτού του κόσμου. Ουρλιάζει τα σκοτάδια της ανθρωπότητας και τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής. Κλαίει και δαγκώνει. Και τραγουδάει. Δεν ξεχνάει την ομορφιά. Δεν ξεχνάει το φως. Το εμπεριέχει. Το αναζητά. Φράση ρεφρέν του κειμένου είναι το χαρακτηριστικό “Να θυμάσαι το φως και να πιστεύεις στο φως”. Όσον αφορά το αν στον κόσμο μας τώρα επικρατεί το σκοτάδι και τα προβλήματα. Πιστεύω πως ο άνθρωπος εμπεριέχει μια πλευρά πολύ σκοτεινή, γεμάτη φρίκη. Αυτή πάντα βρίσκει τρόπους να εκφράζεται. Από την αρχή της ανθρωπότητας μέχρι τώρα. Σίγουρα βιώνουμε μια εποχή που η φρίκη έχει ενταθεί. Μετά από μία εποχή μιας κάποιας σχετικής νηνεμίας και ευημερίας. Φοβάμαι ότι τέτοιοι κύκλοι θα γίνονται συνέχεια όσο υπάρχει ο άνθρωπος. Γιατί τέτοιος είναι ο άνθρωπος. Το θέμα είναι να μην ξεχνάμε το φως.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτού του κόσμου;
Ο άνθρωπος.

Η ευθύνη ποιον βαραίνει;
Ίσως να φταίει η αδυναμία του ανθρώπου να μπορέσει να συζήσει με τον άλλον άνθρωπο. Και τη φύση. Και τον εαυτό του. Έλλειψη αρμονίας.

Η αυτοκτονία είναι μία πράξη….
Απόγνωσης.

Μπορεί η ανθρώπινη ψυχή να γίνει έργο τέχνης ή είναι από την αρχή της κάτι τέτοιο;
Όλα τα έργα τέχνης είναι καθρεφτίσματα της ανθρώπινης ψυχής

Τι καταστρέφει τους ανθρώπους στις μέρες μας, έχουν ασπίδα προστασίας;
Είναι πολύ σκληρές οι επιθέσεις από τα έξω. Η φρίκη. Τα χρήματα. Η θλίψη. Η μοναξιά. Η όλο και πιο εικονική πραγματικότητα. Η φασαρία. Η ταχύτητα. Το μίσος. Πάντα θα υπάρχουν οι ίδιες αξίες ως ασπίδες μας. Η ομορφιά και η αγάπη.

Το θέατρο και η μουσική μπορούν να δώσουν κάτι επί της ουσίας ή  γίνεται κάτι που απλώς ξύνει ή να παρηγορεί την  επιφάνεια των προβλημάτων μας;
Όταν η τέχνη γενικώς καταφέρνει να δημιουργήσει μια κίνηση, μια μετακίνηση, κάτι έντονο, σχεδόν σωματικό στην ψυχή του αποδέκτη της, αυτό είναι πολύ ουσιαστικό. Οι σκέψεις και ο προβληματισμός που εγείρονται για θέματα σχετικά με την ύπαρξή μας, μόνο καλό μπορεί να επιτελέσει. Και το να υπάρχει έκφραση ίδιων αγωνιών, σκέψεων, συναισθημάτων, εκτός από παρηγορητικό είναι και λυτρωτικό.

Φεύγοντας από το θέατρο τι έχω να πάρω μαζί μου;
Το «4.48 Ψύχωση» είναι ένα πάρα πολύ δυνατό έργο. Εάν επιτευχθεί η σύνδεση μεταξύ κοινού και δρώντων επί σκηνής ο θεατής φεύγει γεμάτος με σκέψεις και συναισθήματα που μάλλον θα τον ακολουθήσουν καιρό.

Γράφεις ένα ποπ τραγούδι, γράφεις και κάτι τόσο μελαγχολικό. Ποια είναι η απόσταση που χωρίζει την χαρά από τη λύπη και πώς αποδίδεις τόσο καλά και στα δύο;
Νομίζω ότι η μουσική μου είναι κυρίως μελαγχολική. Αν και σίγουρα με ενδιαφέρει πολύ η αίσθηση της καλαίσθητης ποπ. Δε νομίζω πάντως ότι το ένα αναιρεί το άλλο. Η χαρά και η λύπη συνυπάρχουν στη ζωή. Και εφόσον γράφω για τη ζωή, περνάνε και στη μουσική μου.

Η εποχή μας τι ήχο έχει;
Ένα κολάζ από χαριτωμένα σύντομα ηχάκια ειδοποιήσεων κοινωνικών δικτύων, βαρετών ομιλιών σε τηλεοράσεις και απαλών συνθεσάιζερς.

Τι σε χαλάει στους τίτλους ειδήσεων; Ποια είναι η είδηση των ημερών που σε τρόμαξε και ποια σε χαροποίησε;
Προσπαθώ να αποφεύγω τις ειδήσεις. Ειδικά στην τηλεόραση. Αρνούμαι να γίνομαι αποδέκτης τόσο αρνητικής ενέργειας. Και συμβαίνουν τόσο φρικτά πράγματα για τα οποία είμαι τόσο ανήμπορη που προτιμώ απλά να μην τα μαθαίνω. Βέβαια μέσα σε όλο αυτό φοβάμαι μήπως ζω εκτός πραγματικότητας. Από την άλλη αναρωτιέμαι μήπως η πραγματικότητα είναι απλώς ένα κατασκεύασμα. Προϊόν επιβεβλημένης κοινής οπτικής γωνίας.

Ένας καλλιτέχνης έχει λόγο κοινωνικό- πολιτικό;
Πολλοί καλλιτέχνες έχουν κοινωνικο-πολιτικό λόγο στο έργο τους. Κάποιοι άλλοι όχι. Όλα χρειάζονται. Δε θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του καλλιτέχνη να τοποθετείται. Εφόσον επηρεάζεται από το χρόνο και τον τόπο που ζει βέβαια, μοιραία προβληματισμοί τέτοιου τύπου πιθανόν θα εμπεριέχονται στο έργο του.

Εσύ ποιο σύνθημα θα έγραφες στους τοίχους;
“Νερό να μην ξεχνάς να πίνεις”

Ποιο στίχος λες ότι περιγράφει αυτό που ζούμε;
“Οι βόμβες πέφτουνε πάνω στις καρδιές μας”

Όνειρα και σχέδια για το μέλλον;
Έχω κάτι τραγούδια που θα ήθελα να καταφέρω να εκδώσω σύντομα. Και όταν γίνει αυτό, ονειρεύομαι να μπορέσουν να βρουν ανθρώπους να επικοινωνήσουν.

Γιώργος Βλαχογιάννης

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_slider_2 Συνέντευξη: Ο Γιώργος Πέτρου μιλάει στο www.tospirto.net Καμεράτα: η ορχήστρα που είδε την Ανάσταση της μέσα στην κρίση. Main_kollektiva-5 Συνέντευξη: Οι Kollectiva μιλούν στο www.tospirto.net Όλο το ροκ μαζί σε ένα ωραίο αλισβερίσι. Main_slider Συνέντευξη: Ο Gaudy μιλά στο www.tospirto.net Μ' αυτή τη συνέντευξη θα ήθελα να κάνω κάποιον να δει το σχήμα του κόσμου όπως το βλέπω εγώ. Main_slider Συνέντευξη: Ο Leon μιλά στο www.tospirto.net «Με ενοχλεί είναι ο σνομπισμός που υπάρχει γύρω από κάποια είδη μουσικής». Main_slider Συνέντευξη: Ο Παύλος Παυλίδης μιλάει στο www.tospirto.net Στην ελληνική πραγματικότητα ζούμε μία επανάληψη αυτού που ζήσαμε στις αρχές του ‘80 με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ.
#load_content_with_ajax