Μουσική | Πρόσωπα

Συνέντευξη: Ο Τζίμης Πανούσης μιλάει στο www.tospirto.net 21 Φεβρουαρίου 2013

«Τη Χρυσή Αυγή τη χρησιμοποιεί το σύστημα ώστε να λύσει το μεταναστευτικό. Όταν λυθεί δεν θα έχει λόγο ύπαρξης».

Τζιμάκος speaking… Θα μπορούσε να γκρινιάζει, αφού μάλιστα καταταλαιπωρήθηκε πρόσφατα για να αφαιρέσει έναν «υπερμεγέθη κοραλόλιθο» από το νεφρό του (είπε σχετικά: «Γέννημα –θρέμμα ροκάς, θα έπρεπε κανονικά την πέτρα να την έχω στο κεφάλι, αλλά την είχα στο νεφρό»), αλλά όχι. Αστράφτει από το credo του που είναι ότι η ζωή δεν είναι για γκρίνια, δεν είναι καν για διασκέδαση, είναι για επίθεση, με στόχο πάντα την αλλαγή (και ποτέ πια την Αλλαγή). Αύριο ανεβαίνει στη σκηνή του «Troika Club», με ένα- όπως το ονομάζει ο ίδιος- «κοινωνικό δράμα χωρίς προηγούμενο», πλαισιωμένος από μουσουλμάνες χορεύτριες και νάνους ζογκλέρ (κυριολεκτικά). Λίγο πριν, του ζητήσαμε τη θέση του για δυο τρία μόλις θέματα που θεωρούμε ακανθώδη: τη Χρυσή Αυγή, το φουστάνι και πώς πρέπει να φοριέται από τους άντρες, τους σύγχρονους Έλληνες φιλόσοφους (υπάρχουν αλήθεια;), και τον γκέι γάμο. Στην πρεμιέρα του αύριο θα ανοίξει πυρ προς όλους μας, όπου κι αν θεωρούμε ότι ανήκουμε, αλλά και εναντίον του ίδιου του εαυτού του. Έτσι συνηθίζει να κάνει, και γι’ αυτό χαίρει της αφοσίωσής μας.

Τζίμη, οι Χρυσαυγίτες είναι για να τους φοβάσαι ή για να γελάς μαζί τους;

Είναι πιθηκάνθρωποι πρώτα πρώτα. Ανήκουν σε άλλο είδος, και η άνοδός τους είναι συγκυριακή. Εγώ δεν ενστερνίζομαι αυτές τις απόψεις, ότι δήθεν ανησυχούμε για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, που είναι ΔΗΜΑΡ- ίστικες αναλύσεις. Να ξέρεις ότι ΔΗΜΑΡ κανονικά γράφεται με -ει. Σημαίνει «Δεν ΕΙμαι Αριστερός». Μην ξεχνάς ότι ο Κουβέλης μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν μαζί με τον Τσίπρα. Δηλαδή και ο Τσίπρας είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ένα δήθεν, στα λόγια κάποια πράγματα, και στην ουσία απόλυτο support στην καταστολή.

Οι μη υποστηρικτές ων Χρυσαυγιτών διαδίδουν πως είναι κρυφοί ομοφυλόφιλοι και πως έχουν και μικρά πέη. Τι λες; 

Αυτή είναι η προπαγάνδα των κομμουνιστών. Αλλά ένα πρόβλημα με το σώμα το έχουν. Όταν κάθεσαι και φτιάχνεις τόσο πολύ το σώμα σου, φροντίζεις τόσο πολύ τη καθαρότητα του DNA σου, έχουμε ένα προβληματάκι εκεί πέρα. Εντάξει, λύνεται αυτό. Τα παιδιά κάποια στιγμή θα ξαναγυρίσουν στο 0,5%. Είναι εντελώς συγκυριακό το 10% που βλέπουμε τώρα. Δεν γίνανε ξαφνικά 1.000.000 Έλληνες, φασίστες. Νομίζω ότι τη Χρυσή Αυγή τη χρησιμοποιεί απόλυτα το σύστημα, κάνει την δουλειά της ώστε να λύσει το μεταναστευτικό. Όταν θα λυθεί το μεταναστευτικό θα τελειώσει και η Χρυσή Αυγή, γιατί δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.

Πιστεύεις ότι κάποιοι από αυτούς, ας πούμε ο Κασιδιάρης, ίσως καταλήξουν στη Νέα Δημοκρατία, όπως ο Βορίδης που κι αυτός, όπως λέγεται, είχε κάνει τις…. αγαθοεργίες του;

Ναι ο Βορίδης κάποτε έβγαινε με το τσεκούρι στη Νομική. Είναι πολύ επικίνδυνο άτομο. Ο Κασιδιάρης θα κάνει καριέρα νομίζω περισσότερο καλλιτεχνική. Δηλαδή τον βλέπω…

Πανελίστα;

Ναι. Βλέπω ότι το χειρίζεται καλά. Θέλει να πηγαίνει στις τηλεοράσεις μόνος του. Ποτέ με άλλους μαζί. Έτσι κάνω κι εγώ. Αν καταφέρει να απαλλαγεί κι από μια ψυχασθένεια που υποβόσκει, και φαίνεται, νομίζω ότι θα τα πάει καλά.

Με τους πολιτικούς έχεις τελειώσει. Κάπου διάβασα ότι ελπίζεις ακόμα στις γυναίκες. Από τους γκέι δεν περιμένεις κάτι;

Ένα 10% είναι μόνο! Το λένε μόνοι τους. Εμένα αυτό που δεν μου αρέσει είναι η «πουστιά». Η «πουστιά» δεν έχει σχέση με την ομοφυλοφιλία. Ξέρεις η λέξη «πούστης» είναι από το περσικό «πουστ». Δεν ξέρω αν το έχουμε πει. «Πουστ» σημαίνει το χαλάκι της εξουσίας, το χαλάκι που καθόταν ο βασιλιάς. Δηλαδή οι πούστηδες είναι οι σφουγγοκωλάριοι της εξουσίας. Είναι αυτοί που γλείφουν.

Και είναι ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας αυτοί;

Ναι. Δεν έχει σχέση η πουστιά με τη σεξουαλικότητα. Βλέπουμε όμως ότι δημιουργούνται κάποια γκέτο. Όπως είναι οι Χρυσαυγίτες, που δεν έχουν καμιά σχέση με τον αληθινό φασισμό ή όπως είναι οι λεγόμενοι αριστεροί, που δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά. Έτσι είναι και το γκέτο των λεγόμενων γκέι, οι οποίοι δεν είναι γκέι. Αυτοί θεωρούν ότι πρέπει να γλείφεις ψωλές και αφεντικά. Κακώς. Μπορεί να γλείφεις μόνο ψωλές, χωρίς αφεντικά.

Γιατί θέλουν να παντρεύονται οι γκέι;

Γιατί θέλουν να ενσωματωθούν. Έχω γνωρίσει πολλούς ομοφυλόφιλους που είναι κανονικοί άνθρωποι. Ο γιος μου όταν ήταν μικρός με ρώτησε γιατί οι ομοφυλόφιλοι φέρονται σαν γυναίκες, γιατί κουνιούνται. Όντως είναι περίεργο. Για ποιο λόγο πρέπει να είσαι κουνιστός; Να μοιάζεις με γυναίκα; Μου αρέσει να παίζω όμως με αυτά.

Το έχεις φορέσει το φουστάνι σου και εσύ.

Ναι. Ναι.

Το έχεις δοξάσει δηλαδή. Γιατί και άλλοι το φορέσανε αλλά δεν το δοξάσανε έτσι.

Ναι, εγώ το φόρεσα πριν γίνει μόδα. Μάλιστα έτσι με γνώρισε και η πεθερά μου.

Το τιμούσες το φουστάνι που φορούσες;

Ε βέβαια, τι να τιμήσεις; Τα παντελόνια; Το φουστάνι πρέπει να το τιμήσεις, ναι.

Ακούγεται για σένα ότι έχεις λεφτά και καριέρα, ότι είσαι βολεμένος, ότι στα μαγαζιά που εμφανίζεσαι η φιάλη κάνει όσο και στα σκυλάδικα.

Όχι, πάντα προσπαθούμε να είμαστε προσιτοί. Δηλαδή εγώ έχω ένα modus, δηλαδή προσπαθώ, αν και είναι δύσκολο γιατί στη δουλειά προκύπτουν πολλές ανάγκες και πολλά έξοδα, προσπαθώ λοιπόν να έχω πάντα τιμές μπουρδέλου. Δηλαδή όσα θες να πας να γαμήσεις, τα ίδια να θες και για να έρθεις σε μας να διασκεδάσεις. Πάντα προσπαθώ εκεί, σε αυτό το επίπεδο.

Τώρα όμως πέσανε οι τιμές με τις Αφρικανές που έχουν μπει στη δουλειά.

Ναι. Κι εγώ έχω πέσει. 15€ με ποτό.

Παλιότερα δήλωνες παπάς, τώρα δηλώνεις πόρνη. Υπάρχει σύγχυση στο μυαλό σου.

Όχι, παραμένω στο ιερατικό λειτούργημα. Έχω και πολλούς φίλους από τον κατώτατο κλήρο. Υπάρχει μια συμπάθεια. Με τους δεσπότες και τους υψηλά ιστάμενους έχω τα προβλήματα.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου; Να μισείς εννοώ.

Ο Χριστόδουλος ήταν, μακράν. Δεν νομίζω να ζήσουμε άλλον τέτοιο.

Δεν ξεπεράστηκε.

Δεν μπορεί να ξεπεραστεί αυτός.

Ο Άνθιμος;

Ο Άνθιμος είναι φαιδρή προσωπικότητα και είναι και σε άλλη χώρα. Είναι στη Βουλγαρία νομίζω. Που είναι;

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ;

Προσπαθώ να ενσωματώσω στην παράσταση ένα δικό του κείμενο. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω γιατί η γλώσσα του είναι πολύ περίεργη. Είναι χωροφυλακή μαζί με Χρυσή Αυγή, ένα μπέρδεμα περίεργο. Αυτός μιλάει ενάντια στην πεολειχία. Ότι προκαλεί καρκίνο. Νομίζω έτσι θα ξεκινήσω.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για αυτό.

Αυτός ισχυρίζεται ότι μιλάει βάσει κάποιας έρευνας βρετανικού πανεπιστημίου. Αυτό είναι τρομακτικό, ρε παιδί μου. Ό,τι θέλει ο καθένας λέει, και δεν υπάρχει καμιά αντίδραση από την κοινωνία, από κάποιον.

Υπάρχει κάποια προσωπικότητα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή που να είναι φάρος για σένα; Που προσδοκάς να ακούσεις τι έχει να πει για τα σοβαρά κοινωνικά θέματα;

Όχι, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος. Είναι θέμα κοινωνίας να αναδείξει κάποιον καλό καλλιτέχνη ή διανοητή, όπως είχε συμβεί το ’60.  Όταν η κοινωνία είναι σε τέτοιο χάλι, αντίστοιχα χάλια θα είναι και οι διανοούμενοί της.

Ρωτάω γιατί πέρυσι βγάλανε πολλούς φιλοσόφους στην τηλεόραση.

Βγαίνανε συνέχεια φιλόσοφοι. Ο Ράμφος είναι καλός.

Γιατί μας αρέσει ο Ράμφος;

Όχι σε εμένα. Αρέσει σε κυρίες των βορείων προαστίων που τους κάνει μαθήματα. Ως «φιλόσοφος» αναφέρεται βέβαια από το συγκρότημα της «Καθημερινής». Άμα ήταν έτσι οι φιλόσοφοι… Τέλος πάντων. Όταν θα αλλάξουν κοινωνικά τα πράγματα ίσως να βγούνε κάποιοι. Όταν γίνει μια αναταραχή, όταν θα είμαστε ακόμα χειρότερα από απόψεως οικονομικής, θα βγούνε καλλιτέχνες. Όπως έγινε μετά τον πόλεμο. Εμείς οι παλιοί δεν νομίζω ότι μπορούμε να προσφέρουμε κάτι.

Υπάρχει και μια αναφορά στη Ρίτα Σακελαρίου στο πρόγραμμά σου. Είναι μια φιλοπαπανδρεϊκή νότα;

Η παράσταση όλη είναι φιλοπαπανδρεϊκή και μάλιστα της Μαργαρίτας Παπανδρέου γιατί είμαι παιδί του λουλουδιού κι εγώ, όπως ο Γιώργος. Ήμουν παλιός χίπης. Εντάξει είναι συγκινητικό διότι είναι το γένος Μινέικο όλη αυτή η οικογένεια, εβραϊκή. Και η δικιά μας παραγωγή φέτος είναι καθαρά εβραιοναζιστική, εξ ου και το λογότυπό μας όπου έχω μπλέξει το αστέρι του Δαβίδ με τη σβάστικα, περιγράφοντας όλη αυτή την κατάσταση. Δηλαδή ξαφνικά όλοι οι τοκογλύφοι ανά τον κόσμο μαζεύτηκαν κι αποφάσισαν να κάνουν 50 τράπεζες και με αυτές τις 50 τράπεζες έχουν κάνει μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική χούντα και μας φέρονται σαν να είμαστε ζώα. Αυτοί πώς συνασπίζονται και εμείς δεν μπορούμε; Και τι να κάνουμε τελικά; Να σηκωθούμε να φύγουμε; Και πού να πας αν φύγεις; Είμαστε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου. Θα δούμε τώρα. Ψάχνουμε πάντως.

Info: Πρεμιέρα: 22 Φεβρουαρίου 2013
Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 22:30
Troika Club, Πειραιώς 178. 15€ Μπαρ, 140€ Τιμή Φιάλης. Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 3413550 -552 και www.op178.gr

Νίκος Ράλλης

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_photo_maria_papageorgiou Συνέντευξη: Η Μαρία Παπαγεωργίου, ο Χρήστος Θηβαίος και το...βλέμμα «Νιώθω γριά επί σκηνής με τον Χρήστο!». Main_22770816_1823946707645782_6743704056306879817_o Ο Λεωνίδας Μπαλάφας, οι επιχειρήσεις, τα μεγάλα αφεντικά, τα λόμπι και τα... ζόμπι «Το τραγούδι δεν μπορεί να κάνει πιο εύκολη τη ζωή κανενός. Μπορεί όμως να δημιουργεί συναισθήματα και μνήμες, να συμπονεί, να δίνει χαρά και δύναμη στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη». Main_slider Συνέντευξη: Η Μαρίζα Ρίζου, η Μαντάμ Σουσού, η επιτυχία και η... ματαιοδοξία «Για όλους εμάς που έχουμε να κάνουμε με σκηνή και χειροκρότημα, η ματαιοδοξία είναι ένας εχθρός που περιμένει πάντα στη γωνία». Main_slider Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου και η τολμηρή επιλογή του «Ορφέα» Οι δύο καλλιτέχνες μιλούν για την όπερα του Μοντεβέρντι που θα ανεβάσουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Main_original_slider Θέμος Σκανδάμης: «Το ραδιόφωνο έχει φερθεί πολύ φειδωλά στο υλικό μου» «Ο Σαββόπουλος είναι ο άνθρωπος εξ αιτίας του οποίου ξεκίνησα να γράφω τραγούδια». Main_%ce%9f%ce%99%ce%9a%ce%9f%ce%9d%ce%9f%ce%9c%ce%9f%ce%a5_ Ο Θοδωρής Οικονόμου και 5 πιανίστες, 5 Σάββατα στην Κυψέλη Μουσικές παραστάσεις στη Β’ σκηνή του Θεάτρου οδού Κεφαλληνίας.
#load_content_with_ajax