ΠΕΜΠΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Μουσική | Πρόσωπα

Κερτ Κομπέιν: δέκα εξομολογήσεις του «άγιου» της ροκ 05 Αυγούστου 2013

«Ευχαριστώ για την τραγωδία σας. Τη χρειάζομαι για την τέχνη μου».

Μία κάθε μέρα. Προσωπικότητες σπουδαίες, μιλάνε για τη ζωή τους και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Το www.tospirto.net ανθολογεί τα σπαράγματα του λόγου σημαντικών καλλιτεχνών, επιλέγοντας σκέψεις, τσιτάτα, ατάκες που μας αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από τα είδωλα, αλλά και που μας σπρώχνουν να σκεφτούμε. Να προχωρήσουμε μπροστά με όχημα την πολύτιμη σκέψη εκείνων που σηκώθηκαν ψηλά, πάνω από πλήθος, και που μας έδειξαν το δρόμο της υπέρβασης.

Μαζί του τέλειωσε και η μυθολογία της «αυτοκαταστροφικής φύσης του ροκ, καθώς είναι ο τελευταίος ροκ σταρ που πέθανε νέος, διάσημος και πλούσιος, κι έγινε σύμβολο του είδους. Μετά από τον Κερτ Κομπέιν το είδος εξέλειπε και μάλλον δεν θα εμφανιστεί ποτέ ξανά.

Ένας επίμονος πόνος στο στομάχι, τα ναρκωτικά, η αναπάντεχη και ανεπιθύμητη επιτυχία, η αδυναμία του να διαχειριστεί την κατάσταση που τον ξεπερνούσε, σκότωσαν τον τελευταίο που η ροκ ιστορία αποφάσισε να ανακηρύξει σε άγιο, φορώντας του αγκάθινο στεφάνι. Τώρα η μουσική δεν είναι θρησκεία πια και δεν έχει ανάγκη τους μάρτυρες και τους αγίους, γιατί τελικά κάνουν κακό στο προϊόν και αφήνουν μετέωρες τις επενδύσεις. Είναι απλώς βιομηχανία και παράγει ένα νέο, πιο ανθεκτικό είδος και όχι ρομαντικούς αισθηματίες. Αρκείται σε αυτούς που κάνουν τη δουλειά, που ξέρουν πως να διαχειριστούν την επιτυχία, αλλά και πώς θα την προκαλέσουν. Δεν θα αγιοποιηθούν ποτέ, θα γίνουν όμως πλούσιοι και διάσημοι χωρίς να χρειαστεί να πεθάνουν. Ωραίο δεν ακούγεται;

1. «Προτιμώ να με μισούν γι’ αυτό που είμαι, παρά να με αγαπάνε γι’ αυτό που δεν είμαι».

2. «Οι στίχοι μου είναι ένας μεγάλος σωρός από αντιφάσεις και χωρίζονται ανάμεσα στις πολύ ειλικρινείς απόψεις και τα συναισθήματα που έχω, και στις σαρκαστικές και ελπίζω χιουμοριστικές απόψεις, γεμάτες κλισέ και μποέμικα ιδανικά που έχουν εξαντληθεί εδώ και καιρό. Εννοώ ότι μου αρέσει να είμαι παθιασμένος και ειλικρινής, αλλά μου αρέσει επίσης να διασκεδάζω και να κάνω το βλάκα».

3. «Πώς θα με περιέγραφα; Απειλούμαι με γελιοποίηση - Είμαι υπερβολικά συνειδητοποιημένος για την ειλικρίνεια της φωνής μου - Μου αρέσει να κάνω σεξ με ανθρώπους - Αγαπώ τους γονείς μου κι όμως διαφωνώ σχεδόν με όλα όσα αυτοί αντιπροσωπεύουν - Καταλαβαίνω και εκτιμώ την αξία της θρησκείας για τους άλλους - Τα συναισθήματά μου επηρεάζονται από τη μουσική - Το πανκ ροκ σημαίνει ελευθερία - Χρησιμοποιώ κομμάτια και τμήματα από άλλες προσωπικότητες για να δημιουργήσω τη δική μου».

4. «Η εξάσκηση οδηγεί στην τελειότητα, αλλά αφού κανείς δεν είναι τέλειος, προς τι η εξάσκηση;»

5. «Ευχαριστώ για την τραγωδία σας. Τη χρειάζομαι για την τέχνη μου».

6. «Δώστε το Δώρο της Μουσικής».

7. «Οι αλυσίδες των δισκοπωλείων και τα ραδιόφωνα το παίζουν εκ του ασφαλούς, με στόχο το πλατύ κοινό και το τι πουλάει. Είμαστε τελείως στο έλεός τους. Παλιά συνέβαινε το αντίθετο! Προγραμματιστές και dj: περάστε στον κόσμο της "ακίνητης περιουσίας"».

8. «Τα ναρκωτικά είναι χάσιμο χρόνου. Καταστρέφουν τη μνήμη και τον αυτοσεβασμό σου κι οτιδήποτε πάει μαζί με την αυτοεκτίμηση σου».

9.  «Καθήκον των νέων είναι να αντιμάχονται τη διαφθορά και να αμφισβητούν τους διεφθαρμένους».

10.  Έχω γνωρίσει πολλά μυαλά ικανά να συσσωρεύσουν και να μεταφράσουν ένα εν δυνάμει μεγάλο σύνολο από πληροφορίες κι όμως, δεν έχουν ίχνος ταλέντου στη σοφία ή την εκτίμηση του πάθους».

Διαβάστε επίσης:

Μάκης Μηλάτος

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_slider Συνέντευξη: Η Χριστίνα Μαξούρη και το Άσπρο που... νοσταλγεί «Το κυριότερο απ' όλα είναι να πιστέψεις σ' αυτό που κάνεις». Main_slider Το tospirto.net μπήκε στις πρόβες της «Γενούφα» και μίλησε με τους συντελεστές της Το tospirto.net παρακολούθησε την πρόβα της «Γενούφα» του Λ.Γιάνατσεκ από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ και κατέγραψε τους συντελεστές της να κάνουν λόγο για «οπερετική μαγεία» στην πρεμιέρα της καλλιτεχνικής περιόδου 2018-2019. Μιλούν στο tospirto.net: Γιώργος Κουμεντάκης, Λουκάς Καρυτινός,... Main_slider Οι Opera Chaotique και η αριστοφανική πρόκληση των «Βατράχων» Οι «αλχημιστές του σουρεαλιστικού καμπαρέ» μιλούν στο www.tospirto.net. Main_slider Η αληθινή Μόντσε Δικαίως ο θάνατός της προβλήθηκε ως μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών από τα κανάλια και από τον Τύπο σε όλο τον κόσμο. Main_original_slider Θοδωρής Βουτσικάκης: «Πώς να γραφτεί καλός στίχος από μια γενιά που συμπιέζει το συναίσθημα σε τρία hashtag;» «Θεωρώ ότι δεν έχει μπει η υπογραφή της δικής μου γενιάς στο τραγούδι». Main_slider Lisette Oropesa: Ντίβα της νέας γενιάς Η χαρισματική σοπράνο από τη Λουιζιάνα κατακτά τις μεγάλες σκηνές
#load_content_with_ajax