ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Μουσική | Πρόσωπα

Συνέντευξη: Ο Μίλτος Λογιάδης μιλά για τον «Τροβατόρε» στο www.tospirto.net 19 Ιουλίου 2017

Όλα διαδραματίζονται ανάμεσα στη φωτιά και στο φεγγαρόφωτο...

Η δημοφιλέστατη όπερα «Τροβατόρε», μία από τις σημαντικότερες του Τζουζέππε Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη, σκηνοθεσία Στέφανο Πόντα, μ' ένα εξαιρετικό καστ πρωταγωνιστών θα παρουσιαστεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 21, 23, 25, 27 Ιουλίου.

Πρόκειται για το αρχετυπικό μελόδραμα του Ρομαντισμού, στο οποίο τα συναισθήματα εκφράζονται μέσα από μουσική μελωδική και ορμητική, άριες και ντουέτα γεμάτα πάθος, όπως επίσης διάσημα χορωδιακά, που δίκαια έχουν χαρίσει στην όπερα αυτή την αθανασία.
Στον «Τροβατόρε», όλα διαδραματίζονται ανάμεσα στη φωτιά και στο φεγγαρόφωτο, ανάμεσα στη φλόγα του πάθους που καίει στα σωθικά και των τεσσάρων βασικών χαρακτήρων και στο ψυχρό φως του φεγγαριού, που φωτίζει ακραίες καταστάσεις.

Εμείς είχαμε μία σύντομη συνομιλία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Αρχιμουσικό Μίλτο Λογιάδη που θα διευθύνει και την παραγωγή αυτή…

Συστήστε μας την παράσταση αυτή…
 Η όπερα Τροβατόρε θεωρείται μία από τις σημαντικότερες όπερες του Τζιουζέππε Βέρντι και του λυρικού ρεπερτορίου γενικότερα. Η φετινή παραγωγή της ΕΛΣ βασίζεται στην παραγωγή που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2012 σε σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς του Στέφανο Πόντα. Οι κύριοι ρόλοι ερμηνεύονται από τους: Βάλτερ Φρακκάρο (Μανρίκο), Τσέλια Κοστέα (Λεονόρα), Γελένα Μανίστινα (Ατσουτσένα), Δημήτρης Πλατανιάς (Κόντε ντι Λούνα), Τάσος Αποστόλου (Φερράντο).

Πού αγγίζει το σήμερα ο Τροβατόρε;
Οι ακραίες καταστάσεις, το πάθος και η τραγικότητα της μοίρας που αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά της όπερας είναι ταυτόχρονα και διαχρονικά στοιχεία στο θέατρο και γενικότερα στην προσπάθεια του ανθρώπου να καθορίσει ο ίδιος το πεπρωμένο του και πιστεύω ότι θα «μιλούν» πάντα στις ψυχές των ανθρώπων.

Το αγαπημένο σας σημείο στη μουσική του Βέρντι ποιο είναι;
Στο συγκεκριμένο έργο το αγαπημένο μου «σημείο»-«μέρος» είναι η σκηνή και το ντουέτο της τέταρτης πράξης ανάμεσα στον Κόντε ντι Λούνα και στη Λεονόρα.

Πόσο ιδιαίτερο είναι για έναν μαέστρο να διευθύνει μία τόσο διάσημη όπερα; Πώς μπορεί να κάνει την διαφορά, να της δώσει ένα πιο ιδιαίτερο χρώμα;
Πάντα ένας μαέστρος θα ερμηνεύσει με το δικό του τρόπο ένα μουσικό έργο όσο γνωστό και χιλιοακουσμένο να είναι αυτό. Θα προσεγγίσει την παρτιτούρα του συνθέτη με προσοχή και σεβασμό προσπαθώντας να ανασυνθέσει το έργο και να «μπεί» στο μυαλό του δημιουργού του.Θα καταλήξει σε μια ερμηνεία που θα τον εκφράζει και θα είναι συμβατή με τους ερμηνευτές που έχει στη διάθεσή του (τραγουδιστές, χορωδία, ορχήστρα).

Το ελληνικό κοινό αγαπά ιδιαίτερα την όπερα, γι΄αυτό και γεμίζει τα θέατρα… Πού το αποδίδετε αυτό;
Η όπερα συνδυάζει τη μουσική με τη σκηνική δράση και το γεγονός αυτό της δίνει ένα προβάδιμα σε σχέση με άλλες μορφές τέχνης που λειτουργούν μεμονωμένα. Έπειτα στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε την αρχαία τραγωδία και που η όπερα ξεκίνησε ως προσπάθεια αναγέννησής της, είναι αυτονόητο να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το κοινό για αυτήν.

Οι νέοι αλήθεια είναι φαν της όπερας και της κλασικής μουσικής; Πώς μπορεί να «προσεγγιστεί» αυτή η ηλικιακή ομάδα;
Υπάρχουν πολλοί νέοι στις μέρες μας που αγαπούν την όπερα. Εξαρτάται πάντα από τις δυνατότητες που τους δίνουμε σαν πολιτεία αλλά και σαν γονείς να έρθουν σε επαφή με αυτό το είδος τέχνης.

Τι μπορεί να κάνει σήμερα – στην Ελλάδα της κρίσης- ένας μαέστρος;
Να κάνει τη δουλειά του με συνέπεια, αφοσίωση και γνώση, όπως και σε κάθε άλλη περίοδο δηλαδή.

Μελλοντικά σχέδια; 
Συναυλίες, παραστάσεις, διδασκαλία,...ΜΟΥΣΙΚΗ.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_psarantonis_1 Ψαραντώνης: «Πάντα έπαιζα όπως μου ήρχοντο. Και τ' άλλα ακολουθούσαν» Ο Ψαραντώνης, ίσως ο πιο χαρακτηριστικός φορέας μιας παράδοσης που διαρκώς μετασχηματίζεται και πλουταίνει, ο ζωντανός θρύλος της πιο ένδοξης μουσικής οικογένειας της Κρήτης (Ξυλουρηδες) θα είναι εκεί για να μας κάνει να ζήσουμε όσα είναι δύσκολο να πούμε με λέξεις. Main_%ce%9e%e2%80%9d%ce%9e%c2%b7%ce%9e%ce%8c%ce%9e%c2%b7%ce%9f%e2%80%9e%ce%9f-%ce%9e%c2%b7%ce%9f%e2%80%9a_%ce%9e-%ce%9e%c2%b1%ce%9e%c2%bb%ce%9e%c2%b1%ce%9f%e2%80%9e%ce%9e%c2%b6%ce%9e%c2%b7%ce%9f%e2%80%9a_3 Δημήτρης Καλαντζής : Η τζαζ των αισθήσεων των παραισθήσεων και των (υψηλών) πωλήσεων Στις 13 του Σεπτέμβρη το τιμ Καλαντζή επανέρχεται στους Κήπους του Μεγάρου Μουσικής για ένα ακόμη Χατζιδακικό αφιέρωμα. Main_%ce%95%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%ad%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%82_%ce%92%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%b7%cf%82 Συνέντευξη: Ο Λευτέρης Βενιάδης και το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου Πίσω από τη διοργάνωση αυτή βρίσκεται το όραμα δύο Χιωτών. Main_img_2947 Imam Baildi : Δέκα χρόνια έξυπνης μαγειρικής που τώρα πάει... παρακάτω Για τους Ιmam είναι η στιγμή που θα ανοίξουν τα χαρτιά τους. Main_ubftrokaus591a2070c1491 Στέφανος Κορωναίος: "Η όπερα χρειάζεται σήμερα σύγχρονα κοινωνικά μηνύματα" Ο Έλληνας βαρύτονος εγκατέλειψε την αρχιτεκτονική για τον μεγάλο του έρωτα. Main_panos_mouzourakis1140 Πάνος Μουζουράκης: «Πάτησα τα 38 Καιρός για συμμαζέματα» «Δεν έχω δώσει ένα μουσικό στίγμα μέχρι τώρα κι αυτό μου αφήνει το περιθώριο να ελίσσομαι ανάμεσα στα είδη».
#load_content_with_ajax