ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Μουσική | Πρόσωπα

Συνέντευξη: Ο Λευτέρης Βενιάδης και το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου 28 Ιουλίου 2017

Πίσω από τη διοργάνωση αυτή βρίσκεται το όραμα δύο Χιωτών.

Ένα νέο πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ με άξονα τη μουσική εγκαινιάζεται φέτος το καλοκαίρι στο νησί της Χίου. Από τις 31 Ιουλίου μέχρι και τις 7 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου (www.chiosmusicfestival.gr), μια πληθώρα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών θα συμπράξει σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους σε όλο το νησί, παρουσιάζοντας συναυλίες, σύγχρονο μουσικό θέατρο, έκθεση φωτογραφίας και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. 
Πίσω από τη διοργάνωση αυτή, που αντίστοιχή της δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στον τόπο της μαστίχας, βρίσκεται το όραμα δύο Χιωτών, δύο νέων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται μόνιμα στη Γερμανία: της βιολονίστα Όλγα  Holdorff – Μυριαγκού και του συνθέτη Λευτέρη Βενιάδη, ο οποίος και απάντησε σε κάποιες απορίες μας. 

Πότε γνωριστήκατε με την Όλγα Holdorff-Μυριαγκού; Γιατί, ενώ σκεφτόσασταν εδώ και χρόνια να διοργανώσετε ένα φεστιβάλ στη Χίο, πέρασε τόσος καιρός για να γίνει η ιδέα σας πράξη; 
Ξαναγνωριστήκαμε γύρω στο 2005 όταν πήγα στο Βερολίνο για σπουδές. Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε συναντηθεί ξανά σε κάποιες καλοκαιρινές διακοπές στη Χίο όταν ήμασταν παιδιά. Αρχικά υπήρχαν αντικειμενικές συνθήκες, όπως οι σπουδές και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, που δεν μας το επέτρεπαν. Δε νομίζω πως καθυστερήσαμε τελικά, αλλά πως περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή μέχρι να συντονιστούμε και να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους που θα συμπλήρωναν την ομάδα – όπως είναι η Αυγουστίνα Λυκουρίνα, ηθοποιός και παιδαγωγός, που ζει και εργάζεται στη Χίο και έχει άριστη γνώση της εκεί καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και η Ιφιγένεια Κονδύλη που εξελίχθηκε σε πολύτιμη συνεργάτιδα στο κομμάτι της οργάνωσης παραγωγής. Η αλήθεια είναι πως είχαμε βρεθεί πάρα πολλές φορές στην τελική ευθεία αλλά δεν τερματίζαμε εύκολα. Και ας μην ξεχνάμε πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί σε αυτές τις εποχές κάποιος φορέας που θα στηρίξει πολιτιστικές δράσεις. Στην αρχή όλοι έμεναν στο «πολύ ωραία ιδέα..». Τελικά η στήριξη ήρθε αρχικά από το εξωτερικό και μετά ακολούθησε σε μικρότερη κλίμακα και η χώρα μας.

Πώς διαμορφώσατε το φετινό πρόγραμμα; Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση «Στο Τραπέζι», αλλά και για τις χειμερινές εκδηλώσεις που έχετε σχεδιάσει.
Ο άξονας του φεστιβάλ είναι η μουσική, κλασική αλλά και σύγχρονη. Πιστεύουμε ότι η «καλή» μουσική και οι «καλοί» μουσικοί σε συνδυασμό με άλλες τέχνες και με τα πανέμορφα τοπία της Χίου είναι ένας μοναδικός συνδυασμός για μια πιο πολυσύνθετη και σύγχρονη μορφή επικοινωνίας. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει την έκθεση φωτογραφίας του διάσημου φωτογράφου Andreas Knapp με θέμα τα μουσικά εκπαιδευτικά προγράμματα El Sistema και Miagi σε Βενεζουέλα και Νότια Αφρική και με μια εκπαιδευτική δράση για τους μικρούς μας φίλους, μια συναυλία κλασικής μουσικής με καταξιωμένους διεθνώς συνεργάτες της Όλγας από το Βερολίνο, αλλά και μια συναυλία jazz με τον διεθνή πλέον και πολύ αγαπητό Πέτρο Κλαμπάνη. 
Το «τραπέζι» είναι μια σύνθετη παράσταση σύγχρονου μουσικού θεάτρου που έρχεται να ενώσει τα πάντα, διεθνείς και Έλληνες μουσικούς, ηθοποιούς, την Νεανική Χορωδία με ντόπιο δυναμικό και μαθητές από το μουσικό γυμνάσιo. Όλοι καθισμένοι μαζί με το κοινό σε ένα μεγάλο τραπέζι, σε μια συνάντηση, ένα λόγιο γλέντι, όπου διαχρονικά ποιήματα του Γεώργιου Σουρή από το παρελθόν συμπορεύονται με εύστοχες πολιτικοποιημένες αναρτήσεις για την επικαιρότητα από το Facebook, ενός άλλου Χιώτη, πολιτικού μηχανικού που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό, του Μάρκου Ξύδα. Και όλα αυτά στον υπέροχο εξωτερικό χώρο του Μουσείου Μαστίχας κάτω υπό το φως της πανσελήνου. 
Οι χειμερινές δράσεις θα πραγματοποιηθούν από 20 έως 26 Νοεμβρίου και τώρα οριστικοποιούμε το τελικό πρόγραμμα. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκπαιδευτικές δράσεις, συναυλία μουσικής δωματίου, συναυλία της νεανικής ορχήστρας Underground Youth Orchestra σε συνεργασία με την ορχήστρα του μουσικού γυμνασίου και επαγγελματίες μουσικούς από το Βερολίνο, καθώς και άλλες μη ανακοινώσιμες ακόμα εκπλήξεις. 

Τι ρόλο έχει παίξει στη δραστηριότητά σας το γεγονός πως η Χίος υπήρξε ένα από τα ελληνικά νησιά που επηρεάστηκαν έντονα και ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια από το μεταναστευτικό/προσφυγικό κύμα που πέρασε από τη χώρα μας;
Το μεγάλο θέμα του προσφυγικού μας απασχολεί έντονα. Αυτός ο παράγοντας ίσως ήταν το οξυγόνο για να πυροδοτηθεί η μηχανή που είχαμε στήσει. Κυρίως από ψυχολογική πλευρά. Είπαμε αν δεν κάνουμε τώρα κάτι πότε θα το κάνουμε; Η Τέχνη είναι ανάγκη δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά. Πρέπει να υπάρξει τώρα σαν ένδειξη σεβασμού, ευγνωμοσύνης, αλλά και μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας προς όλους τους κατοίκους του νησιού, μόνιμους και μη.

Τι οραματίζεστε για το μέλλον της πρωτοβουλίας σας αυτής;
Σκοπός του φεστιβάλ είναι να εδραιωθεί και να αποτελέσει έναν θεσμό, ένα επιπλέον σημείο αναφοράς για το νησί, που όχι μόνο θα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες, αλλά θα ωφελεί έμπρακτα και τους μόνιμους κατοίκους. Επίσης μας ενδιαφέρει η πρωτοτυπία στην καλλιτεχνική δημιουργία. Δηλαδή να μπορέσουν να γίνουν στο μέλλον σύνθετα και πρωτότυπα εγχειρήματα που να συνδυάζουν τις τέχνες, τα τοπία και τους καλλιτέχνες. Όταν έχεις ένα τόσο ξεχωριστό, μαγευτικό τοπίο είσαι ήδη στη μέση της διαδρομής.

 

Γιώργος Νάστος

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_psarantonis_1 Ψαραντώνης: «Πάντα έπαιζα όπως μου ήρχοντο. Και τ' άλλα ακολουθούσαν» Ο Ψαραντώνης, ίσως ο πιο χαρακτηριστικός φορέας μιας παράδοσης που διαρκώς μετασχηματίζεται και πλουταίνει, ο ζωντανός θρύλος της πιο ένδοξης μουσικής οικογένειας της Κρήτης (Ξυλουρηδες) θα είναι εκεί για να μας κάνει να ζήσουμε όσα είναι δύσκολο να πούμε με λέξεις. Main_%ce%9e%e2%80%9d%ce%9e%c2%b7%ce%9e%ce%8c%ce%9e%c2%b7%ce%9f%e2%80%9e%ce%9f-%ce%9e%c2%b7%ce%9f%e2%80%9a_%ce%9e-%ce%9e%c2%b1%ce%9e%c2%bb%ce%9e%c2%b1%ce%9f%e2%80%9e%ce%9e%c2%b6%ce%9e%c2%b7%ce%9f%e2%80%9a_3 Δημήτρης Καλαντζής : Η τζαζ των αισθήσεων των παραισθήσεων και των (υψηλών) πωλήσεων Στις 13 του Σεπτέμβρη το τιμ Καλαντζή επανέρχεται στους Κήπους του Μεγάρου Μουσικής για ένα ακόμη Χατζιδακικό αφιέρωμα. Main_7ff7073957ac999cf144f36e4cddd84c_xl Συνέντευξη: Ο Μίλτος Λογιάδης μιλά για τον «Τροβατόρε» στο www.tospirto.net Όλα διαδραματίζονται ανάμεσα στη φωτιά και στο φεγγαρόφωτο... Main_img_2947 Imam Baildi : Δέκα χρόνια έξυπνης μαγειρικής που τώρα πάει... παρακάτω Για τους Ιmam είναι η στιγμή που θα ανοίξουν τα χαρτιά τους. Main_ubftrokaus591a2070c1491 Στέφανος Κορωναίος: "Η όπερα χρειάζεται σήμερα σύγχρονα κοινωνικά μηνύματα" Ο Έλληνας βαρύτονος εγκατέλειψε την αρχιτεκτονική για τον μεγάλο του έρωτα. Main_panos_mouzourakis1140 Πάνος Μουζουράκης: «Πάτησα τα 38 Καιρός για συμμαζέματα» «Δεν έχω δώσει ένα μουσικό στίγμα μέχρι τώρα κι αυτό μου αφήνει το περιθώριο να ελίσσομαι ανάμεσα στα είδη».
#load_content_with_ajax