ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Μουσική | Κυκλοφορίες

Γιώτα Νέγκα - Θέμης Καραμουρατίδης | Καινούριο Φιλί Feelgood RecordsCd_large_negka_exofullo  

Ωραίες συνθέσεις αλλά και ιδανικό casting σε ένα δίσκο- αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι.

Είτε το ακούσεις στο Spotify είτε στο cd player σκονισμένης καμπίνας αυτοκινήτου, με τα δάχτυλα που κρατούν τσιγάρο να το σπρώχνουν λιχούδικα στη σχισμή, το «Καινούριο Φιλί», τα δέκα νέα λαϊκά τραγούδια του Θέμη Καραμουρατίδη, εμπνευσμένα και χαρισμένα στην πηγαία λαϊκή τραγουδίστρια Γιώτα Νέγκα, έχουν μια ιδιότητα που δεν τη χάνεις: είναι φτιαγμένα για να ακουστούν, διαθέτουν τόσο εγγενώς τη λαϊκότητά τους που δεν είναι πλήρη χωρίς τον ακροατή τους. Ζητούν να εκφράσουν και να τραγουδηθούν, κι αυτό είναι ίσως το πιο «παλαιικό» στοιχείο τους, περισσότερο κι από τη λαϊκή ρυθμολογία τους.
Ζητούν να ακουστούν αλλά δεν το απαιτούν: Κι ο ίδιος ο Καραμουρατίδης στο παρελθόν, γράφοντας κυρίως για τη Νατάσσα Μποφίλιου, επεξεργάστηκε υπερβολικά τις φόρμες, τις ενορχηστρώσεις ή και τις grande διαθέσεις των λαϊκών τραγουδιών του. Ίσως το ίδιο κάνει κι εδώ, στο πρώτο τραγούδι που ακούστηκε από το «Καινούριο Φιλί», την «Ευθεία Γραμμή» (στίχοι Λήδας Ρουμάνη): με τις δραματικές αυξομειώσεις του το κομμάτι απαιτεί  την προσοχή σου, είναι υπερβολικά δουλεμένο και busy σε στίχο και ήχο, αποτελεσματικό σίγουρα στο κοινό που αποθέωσε τον Καραμουρατίδη και τη Μποφίλιου την τελευταία δεκαετία, αλλά εκτός concept «Καινούριου Φιλιού».  Άλλο κομμάτι δίνει τον τόνο αυτής της δουλειάς: ανοίγοντας το cd, το ομότιτλο, γλυκύτατο, ζαμπετικό, τρίλεπτο, κουβαλώντας την πιο αφοπλιστική ελληνικότητα, με στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου τόσο στέρεα καρφωμένους στη μελωδία, λες και γράφτηκαν μόνοι τους, χωρίς προσπάθεια (ένα καινούριο σου φιλί / με τα παλιά φυλάω/ γιατί όταν είσαι μακριά/ για τα φιλιά διψάω), δείχνει κατευθείαν σε μία λαϊκή τραγουδοποιία τέτοιας αυθεντικότητας ώστε να έχει πατίνα κλασικού από την πρώτη ακρόαση. Από πιτσιρικάς, και συγκεκριμένα από τα λαϊκά της Βιτάλη του ‘80, ή εκείνα των Ξυδάκη / Ρασούλη / Παπάζογλου, ή και κάποια του Κραουνάκη με τον Κώστα Μακεδόνα, έχω να ακούσω τραγούδια σαν το «Σερί» και το «Δίκιο μου» (στίχοι Οδυσσέα Ιωάννου, απολύτως στο πνεύμα του δίσκου), που αν τα ακούσει ο καθένας μας μπερδεμένα με άλλα της συνομοταξίας τους στη διάρκεια ενός προγράμματος, θα τα εκλάβει όχι μόνο ως τη συνέχεια μίας παράδοσης, αλλά ως σάρκα της. Δεν είναι μόνο θέμα της σύνθεσης αυτό, αλλά και της ιδανικής σκηνοθεσίας, σε ένα casting που πέτυχε: «Στο Φιλικό», ένα από τα καλά τραγούδια των Καραμουρατίδη και Ευαγγελάτου, που προ ετών είχε εκτελέσει, αισθαντικά και παραπονιάρικα, η Ρίτα Αντωνοπούλου, και σήμερα έχει μετασχηματιστεί σε ζεϊμπέκικο, μουσικοί και ερμηνεύτρια δεν αστοχούν ποτέ, δεν υπάρχει σκιά νοήματος του τραγουδιού που να μη διατρανώνεται, με αποκορύφωμα το φινάλε της Νέγκα, όπου επαναλαμβάνοντας τη φράση «για λίγη απ’ τη δικιά σου», παίρνει το τραγούδι και φεύγει. Η Νέγκα, λαϊκή τραγουδίστρια παλαιάς κοπής, που έως σήμερα είχε αρκεστεί να τη σέβονται περισσότερο παρά να την αγαπούν, δικαιούται μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας του «Καινούριου Φιλιού». Οι ερμηνείες της δεν περιέχουν ένα βαρετό δευτερόλεπτο, επιδεικνύοντας, εκτός από τη μεγάλη φωνή της,  και μία αξιοθαύμαστη ικανότητα να  τρυπώνει στο συναίσθημα του κάθε τραγουδιού. Γίνεται μια ψυχωμένη stalker χαμένη στο νυχτερινό συναίσθημά της στο υπέροχο «Το Μίσος» (στίχοι Γεράσιμου Ευαγγελάτου), τρυφερή και χωρίς αντιστάσεις στο (χαμένο) παιχνίδι της αγάπης «Στα Ψέματα» (στίχοι Θέμη Καραμουρατίδη), αλλού κοινωνικά οργισμένη, και αλλού –στο φινάλε του δίσκου, στο «Τέλος του Κόσμου» (στίχοι Δημήτρη Χαλιώτη)– συντονισμένη με το φιλοσοφικό του στίχου, larger than life.
Ο δίσκος όμως είναι του Θέμη Καραμουρατίδη, ούτε των εξαιρετικών μουσικών, ούτε της πολύτιμης πρωταγωνίστριάς του (κι ας ακολουθεί, παρατύπως, το όνομά του εκείνο της ερμηνεύτριας στο, αταίριαστα minimal, εξώφυλλο του cd: ένα λάθος πρωτοκόλλου, όσο και ουσίας). Για τον Θέμη συζητάμε πιο συχνά από κάθε άλλο συνθέτη στο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι σήμερα• και καλά κάνουμε, αφού δεν υπάρχει άλλος με την επιμονή και την ευστοχία του.  Συχνά πέφτουμε σε αντιφάσεις μιλώντας γι’ αυτόν, ο ένας τον βρίσκει ανανεωμένο εκεί που ο άλλος του καταλογίζει ότι «κόλλησε», και, σε κάποιες στιγμές του, διαφωνούμε εάν είναι μεγαλόστομος, εφευρετικός ή επιτηδευμένος. Στο «Καινούριο Φιλί» ακούγεται 100% στο πετσί του, λυτρωμένος από το άγχος, με αυτοπεποίθηση, κυρίαρχος του παιχνιδιού του, από καρδιάς. Ποτέ στα σοβαρά δεν αμφισβητήθηκε το ταλέντο του, αλλά εδώ με έκανε να νιώσω για πρώτη φορά ότι είμαι στα χέρια καλού οικοδεσπότη, ότι του αξίζει να του αφεθώ, ότι θα με περιποιηθεί, ότι έχει φροντίσει όμορφα το καθετί. Και συνειδητοποιώ, κοιτάζοντάς τη, ότι αυτή η φράση η αποπάνω περιγράφει καλύτερα το «Καινούριο Φιλί»: είναι σαν βεγγέρα σε φιλικό σαλόνι, ένα ολόγλυκο ζουμερό φιλί – κι άντε πέτυχέ το αυτό αν δεν βγαίνει από μέσα σου.

Νίκος Ράλλης

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2017

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2017

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2017

Κυκλοφορίες Μαΐου 2017

Κυκλοφορίες Απριλίου 2017

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2017

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2016

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2016

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαΐου 2016

Κυκλοφορίες Απριλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2016

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2015

Κυκλοφορίες Απριλίου 2015

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2015

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2015

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2014

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2014

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2014

Κυκλοφορίες Μαΐου 2014

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2014

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2014

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2013

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2013

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2013

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2013

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2013

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Απριλίου 2013

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2013

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2013

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2013

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2012

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2012

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2012

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2012

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2012

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2012

Κυκλοφορίες Μαΐου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011