ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Γνώμες

Όταν η μουσική «παντρεύεται» με... ιδεολογίες 04 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν έχει συμβεί μόνο στην Ελλάδα και στο «Καλημέρα Ήλιε».

Δεν έχει συμβεί μόνο στην Ελλάδα, τότε που η κόρη του Μάνου Λοϊζου, Μυρσίνη, απαγόρευσε για ιδεολογικούς λόγους στο ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί στις δραστηριότητες του το τραγούδι του πατέρα της «Καλημέρα Ηλιε».

Οι Rolling Stones και οι REM είναι δύο μόλις από τα πολλά συγκροτήματα που δεν ήθελαν να ακούγονται τα κομμάτια τους στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα που οι διάφορες ακροδεξιές οργανώσεις των ΗΠΑ έχουν αποθρασυνθεί και οργανώνουν συχνά πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πληθαίνουν τα αντίστοιχα κρούσματα.

Οταν ένας από τους διαχειριστές του έργου του Τζόνι Κας είδε στις ειδήσεις έναν νεοναζί που φορούσε στις ταραχές του Σαρλοτσβιλ μπλουζάκι με το όνομα του θρυλικού αμερικανού μουσικού, ένιωσε ότι έπρεπε να ενημερώσει τους κληρονόμους του τραγουδιστή του «Ring of Fire». Οι απόγονοί του, λοιπόν, δημοσίευσαν μια επιστολή στην οποία ξεκαθάρισαν ότι αποδοκιμάζουν τη συγκεκριμένη σύνδεση, καθώς η καρδιά του Κας χτυπούσε «στον ρυθμό της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αγάπης». Το θέμα με τη μουσική, τις ταινίες και τους καλλιτέχνες, είναι φυσικά πως όλοι τους θέλουν στο πλευρό τους, όλοι θέλουν να οικειοποιηθούν τα έργα της ποπ κουλτούρας.

Οι Depeche Mode έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις για το γεγονός πως τα άλμπουμ τους άρεσαν πολύ στους οπαδούς της άκρας δεξιάς, ενώ ο σκηνοθέτης Τζον Καρπεντερ χρειάστηκε να παρέμβει δημοσίως προκειμένου να μην θεωρείται η ταινία του «Ζουν Ανάμεσά Μας» ένα σχόλιο για τη συνωμοσία των Εβραίων να καταλάβουν όλες τις θέσεις ισχύος στις τράπεζες και τα Μέσα. Φυσικά, κάποια περιστατικά διακρίνονται από αγνή, καθαρή ειρωνεία. Η αντιφεμινιστική ομάδα «The Red Pill» πήρε το όνομά της από την ταινία «Μάτριξ» την οποία είχαν σκηνοθετήσει δύο αδέλφια που είναι πλέον τρανς γυναίκες.

Γιώργος Νάστος

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Θεατές για κλάματα Στο δρόμο προς το σπίτι δεν μιλούσαμε για την παράσταση, αλλά για τη συμπεριφορά των άλλων θεατών. Main_slider Πόσες παραποιήσεις επιτρέπονται τελικά στο όνομα της μυθοπλασίας; Δολοφονώντας (ξανά) τον Βερσάτσε Main_carmen Τεμαχίζοντας την Κάρμεν Το έργο τέχνης το σεβόμαστε γι' αυτό που είναι κι όχι για αυτό που θα θέλαμε να είναι. Main_slider Ηθοποιοί… για σφαλιάρες Τι πετάει; Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, υποθέτω. Κρίμα! Και περαστικά τους! Main_stranger-things-2-cast Μικρές ηλικίες, μεγάλες ερμηνείες... εξωτερικού Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα; Main_07_drasi_irodio005-960x640 Εχει και το ΚΑΣ τα δίκια του Καλύτερο να… προσέχουμε για να έχουμε, ακόμα και αν αυτό έχει το κόστος του.
#load_content_with_ajax