Γνώμες

Όταν η μουσική «παντρεύεται» με... ιδεολογίες 04 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν έχει συμβεί μόνο στην Ελλάδα και στο «Καλημέρα Ήλιε».

Δεν έχει συμβεί μόνο στην Ελλάδα, τότε που η κόρη του Μάνου Λοϊζου, Μυρσίνη, απαγόρευσε για ιδεολογικούς λόγους στο ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί στις δραστηριότητες του το τραγούδι του πατέρα της «Καλημέρα Ηλιε».

Οι Rolling Stones και οι REM είναι δύο μόλις από τα πολλά συγκροτήματα που δεν ήθελαν να ακούγονται τα κομμάτια τους στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα που οι διάφορες ακροδεξιές οργανώσεις των ΗΠΑ έχουν αποθρασυνθεί και οργανώνουν συχνά πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πληθαίνουν τα αντίστοιχα κρούσματα.

Οταν ένας από τους διαχειριστές του έργου του Τζόνι Κας είδε στις ειδήσεις έναν νεοναζί που φορούσε στις ταραχές του Σαρλοτσβιλ μπλουζάκι με το όνομα του θρυλικού αμερικανού μουσικού, ένιωσε ότι έπρεπε να ενημερώσει τους κληρονόμους του τραγουδιστή του «Ring of Fire». Οι απόγονοί του, λοιπόν, δημοσίευσαν μια επιστολή στην οποία ξεκαθάρισαν ότι αποδοκιμάζουν τη συγκεκριμένη σύνδεση, καθώς η καρδιά του Κας χτυπούσε «στον ρυθμό της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αγάπης». Το θέμα με τη μουσική, τις ταινίες και τους καλλιτέχνες, είναι φυσικά πως όλοι τους θέλουν στο πλευρό τους, όλοι θέλουν να οικειοποιηθούν τα έργα της ποπ κουλτούρας.

Οι Depeche Mode έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις για το γεγονός πως τα άλμπουμ τους άρεσαν πολύ στους οπαδούς της άκρας δεξιάς, ενώ ο σκηνοθέτης Τζον Καρπεντερ χρειάστηκε να παρέμβει δημοσίως προκειμένου να μην θεωρείται η ταινία του «Ζουν Ανάμεσά Μας» ένα σχόλιο για τη συνωμοσία των Εβραίων να καταλάβουν όλες τις θέσεις ισχύος στις τράπεζες και τα Μέσα. Φυσικά, κάποια περιστατικά διακρίνονται από αγνή, καθαρή ειρωνεία. Η αντιφεμινιστική ομάδα «The Red Pill» πήρε το όνομά της από την ταινία «Μάτριξ» την οποία είχαν σκηνοθετήσει δύο αδέλφια που είναι πλέον τρανς γυναίκες.

Γιώργος Νάστος

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Αρχαιολογικά παράλογα Ποια κυβέρνηση θα σταματήσει να παίζει παιχνίδια και θα ασχοληθεί σοβαρά με ένα θέμα κεφαλαιώδες για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλο τον κόσμο; Main_slider Επιχορηγήσεις και τρύπιες... τσέπες! Πήξαμε στις χορευτικές κυρίως, αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις που θα παιχτούν για λίγο, για πολύ λίγο, για ελάχιστες μέρες. Main_slider Κάννες χωρίς σέλφι γίνεται; Το πρώτο κόκκινο χαλί χωρίς... «αυτοφωτογραφίες». Main_q78aftikuj5luj01771n Γιουροβίζιον των (ποιοτικών) εκπτώσεων Εντυπωσιακά στησίματα, τεράστιες σκηνές πάνω στις οποίες η τεχνολογία κάνει θαύματα, αλλά το θαύμα της μουσικής απουσιάζει. Main_slider Τα θερινά σινεμά της νιότης μας Τα πρώτα θερινά εξακολουθούν να ανοίγουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Είναι όλο και λιγότερα, αλλά επιμένουν και ανοίγουν. Main_brooklyn-book-festival-2017-bookend-events-1 Σε πόσες παρουσιάσεις βιβλίων πήγατε σήμερα; Όχι πως μου πέφτει λόγος, αλλά δεν βρίσκω κομψό να καλείς γνωστούς και φίλους και (σχεδόν) να τους υποχρεώνεις να σε αγοράσουν.
#load_content_with_ajax