ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Γνώμες

Όταν η μουσική «παντρεύεται» με... ιδεολογίες 04 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν έχει συμβεί μόνο στην Ελλάδα και στο «Καλημέρα Ήλιε».

Δεν έχει συμβεί μόνο στην Ελλάδα, τότε που η κόρη του Μάνου Λοϊζου, Μυρσίνη, απαγόρευσε για ιδεολογικούς λόγους στο ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί στις δραστηριότητες του το τραγούδι του πατέρα της «Καλημέρα Ηλιε».

Οι Rolling Stones και οι REM είναι δύο μόλις από τα πολλά συγκροτήματα που δεν ήθελαν να ακούγονται τα κομμάτια τους στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα που οι διάφορες ακροδεξιές οργανώσεις των ΗΠΑ έχουν αποθρασυνθεί και οργανώνουν συχνά πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πληθαίνουν τα αντίστοιχα κρούσματα.

Οταν ένας από τους διαχειριστές του έργου του Τζόνι Κας είδε στις ειδήσεις έναν νεοναζί που φορούσε στις ταραχές του Σαρλοτσβιλ μπλουζάκι με το όνομα του θρυλικού αμερικανού μουσικού, ένιωσε ότι έπρεπε να ενημερώσει τους κληρονόμους του τραγουδιστή του «Ring of Fire». Οι απόγονοί του, λοιπόν, δημοσίευσαν μια επιστολή στην οποία ξεκαθάρισαν ότι αποδοκιμάζουν τη συγκεκριμένη σύνδεση, καθώς η καρδιά του Κας χτυπούσε «στον ρυθμό της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αγάπης». Το θέμα με τη μουσική, τις ταινίες και τους καλλιτέχνες, είναι φυσικά πως όλοι τους θέλουν στο πλευρό τους, όλοι θέλουν να οικειοποιηθούν τα έργα της ποπ κουλτούρας.

Οι Depeche Mode έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις για το γεγονός πως τα άλμπουμ τους άρεσαν πολύ στους οπαδούς της άκρας δεξιάς, ενώ ο σκηνοθέτης Τζον Καρπεντερ χρειάστηκε να παρέμβει δημοσίως προκειμένου να μην θεωρείται η ταινία του «Ζουν Ανάμεσά Μας» ένα σχόλιο για τη συνωμοσία των Εβραίων να καταλάβουν όλες τις θέσεις ισχύος στις τράπεζες και τα Μέσα. Φυσικά, κάποια περιστατικά διακρίνονται από αγνή, καθαρή ειρωνεία. Η αντιφεμινιστική ομάδα «The Red Pill» πήρε το όνομά της από την ταινία «Μάτριξ» την οποία είχαν σκηνοθετήσει δύο αδέλφια που είναι πλέον τρανς γυναίκες.

Γιώργος Νάστος

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_nox Κοιμήσου Οδυσσέα μου, μαζί με το τραγούδι μου! Ο Ομηρικός λόγος θα ακουστεί στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε μια εκδήλωση για… ξενύχτηδες, Main_slider Όταν οι καθημερινοί άνθρωποι γίνονται... εκθέματα Κοντολογίς, επανάσταση δεν είναι να φωτογραφήσεις τα ρούχα σου φορεμένα από «κανονικούς» και «ενδιαφέροντες» ανθρώπους. Main_slider Όταν η Αντζελα συνάντησε τον Μάριο - Με εκπτώσεις η όπερα δε λάμπει Άλλη μια επιβεβαίωση της επικράτησης του crossover στον κόσμο του θεάματος και του ευτελισμού της όπερας Main_capture Για την Ηριάννα και τον παραλογισμό του συστήματος Ο σκοπός στην περίπτωση «Ηριάννα» πραγματικά αγιάζει τα μέσα... Main_anastasiadis-skulos2 Το μήνυμα του... σκύλου του Προέδρου Το θέμα φιλοζωία μοιάζει κάτι πολύ μακρινό για το πληκτικό σύμπαν των πολιτικών. Main_slider Φτού να μην μας βασκάνουμε! Και το ζεύγος Μακρόν εκδήλωσε το θαυμασμό του για τον Πολιτισμό μας. Τον… ποιον μας;
#load_content_with_ajax