ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Γνώμες

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και η μουσική: Kάτι σαν πιτόγυρο με απ’όλα 31 Αυγούστου 2017

Απευθύνεται και σε ένα διεθνοποιημένο κοινό και πετάει μέσα στο …μενού των εκδηλώσεων και κάτι από μουσική για «όλα τα γούστα».

Καθόλου δεν με παραξενεύει το γεγονός ότι επιλέχθηκε ο μαχητής του Survivor, Ορέστης Τσανγκ, ως κεντρικός παρουσιαστής των εκδηλώσεων της 82ης ΔΕΘ. Με τα Κινέζικα φαναράκια και τους δράκους απλωμένα σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης – τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης είναι η Κίνα – η επιλογή του συμπαθούς «αγωνιστή» στο εν λόγω πόστο, που η μισή του καρδιά στην Κίνα βρίσκεται (δεν χρειάζεται να είσαι ανθρωπολόγος για να δεις την καταγωγή του) μοιάζει σχεδόν αυτονόητη αν λάβουμε υπ όψιν μας την νοοτροπία που φαίνεται να έχει η ΔΕΘ για το τι σημαίνει Πολιτισμός και «Πλούσιο Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα».

Η πόλη που έχει τιμήσει περισσότερο από κάθε άλλη το νεώτερο ελληνικό τραγούδι (ας μην ξεχνάμε την λεγόμενη Σχολή της Θεσσαλονίκης που τροφοδότησε τον χώρο με τα εγκυρότερα ονόματα), η πόλη που ακόμα και σήμερα μοιάζει να έχει το know how και να είναι μπροστάρισσα σε σημαντικές μουσικές διοργανώσεις διεθνών συμμετοχών (π.χ. Reworks Festival) και που έχει κατακτήσει στη συνείδησή μας -  τι να κάνουμε να το ομολογήσουμε και αυτό -μια αυτόματη πρωτιά όταν μιλάμε για νέεςτάσεις γενικότερα (μόδα, ντιζάιν, διακόσμηση, night life, μουσική) διατηρώντας απ’ ότι φαίνεται την πολυπολιτισμική της μνήμη, έρχεται τώρα, στην μεγαλύτερη εμπορική διοργάνωση της χώρας, η οποία απευθύνεται και σε ένα διεθνοποιημένο κοινό και πετάει μέσα στο …μενού των εκδηλώσεων και κάτι από μουσική για «όλα τα γούστα».

Το «πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα» της ΔΕΘ έχει –σταθερά χρόνια τώρα - την ίδια νοοτροπία στα music events: πιτόγυρο με απ΄όλα. Και Μαζωνάκη και Γονίδη και Μακρόπουλο και Νταλάρα και Μαχαιρίτσα και αφιέρωμα στον Χρήστο Νικολόπουλο και Ρουβά και ραπερς … Δηλαδή (αναρωτιέται ο μέσος και πιο ταλαιπωρημένος κοινός νους): Aυτό είναι το πιο αντιπροσωπευτικό μας κομμάτι στην μουσική σήμερα;

Άραγε αυτός ο ενιαίος πλέον φορέας ΔΕΘ-HELEXPO που φιλοδόξησε φέτος να αυξήσει τους «πραγματικούς επισκέπτες» (εκείνοι που έχουν περίπτερα) και μείωσε το εισιτήριο κατά 40% δεν του πέρασε καθόλου απ το μυαλό ότι οι «παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις» έχουν κι αυτές το ρόλο τους στη διαμόρφωση ενός «προφίλ» και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπου όλο το κυβερνητικό επιτελείο περιμένει από την ΔΕΘ να αναδείξει τον όποιο (!!!) αναπτυξιακό βηματισμό μπορεί να διακρίνει κανείς, έστω και με το μικροσκόπιο; Αλλά και εδώ (όπως και αλλού) η μουσική είναι το παραγέμισμα. Η γιρλάντα. Το εύκολο –που ούτε πολύ οργάνωση χρειάζεται, ούτε γραφεία παραγωγής που έχουν μια πείρα, ούτε τίποτα. Τσακ μπαμ η δουλειά. Πέφτει τηλεφώνημα, έρχεστε, τραγουδάτε, τα παίρνετε, φεύγετε (ποιος τραγουδιστής σήμερα αρνείται μεροκάματα σαν κι αυτό;). Aυτό είναι το πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.

Στη Θεσσαλονίκη της ΔΕΘ (όχι την άλλη που είπαμε πριν). Επαρχία και βλαχοδημαρχηλίκι και μάλιστα παλαιάς κοπής. Και για να φτάσω στον συμπαθέστατο μαχητή των εξωτικών νήσων και ακραίων αθλοπαιδιών που ανέλαβε τον ρόλο του παρουσιαστή, πολύ θα ήθελα να τον έβλεπα στην ίδια θέση αν δεν έπαιζε στο Survivor. Πολύ φοβάμαι όμως, ότι απ όλα τα δύσκολα που έχει καταφέρει στη ζωή του (διάβασα διάφορα, δεν ξέρω πόσα ισχύουν αλλά μάλλον πρόκειται για ένα ικανό και έξυπνο άτομο) αυτό που μέτρησε πραγματικά στην επιλογή του είναι η φωτογένεια του με μαγιό σε φόντο με κοκκοφοίνικες. Το άνοιγμα στην νεολαία βλέπετε (έτσι ειπώθηκε). Προφανώς εννοούν την νεολαία που περιμένει στις ουρές των ανέργων και κάνει αμάν για μια αχτίδα ελπίδας στον ορίζοντα -έστω κ σε αξιακό επίπεδο .

Χάρη Ποντίδα

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Όταν οι καθημερινοί άνθρωποι γίνονται... εκθέματα Κοντολογίς, επανάσταση δεν είναι να φωτογραφήσεις τα ρούχα σου φορεμένα από «κανονικούς» και «ενδιαφέροντες» ανθρώπους. Main_frangoulis_poster_e3_50x70cm Όταν η Αντζελα συνάντησε τον Μάριο - Με εκπτώσεις η όπερα δε λάμπει Άλλη μια επιβεβαίωση της επικράτησης του crossover στον κόσμο του θεάματος και του ευτελισμού της όπερας Main_capture Για την Ηριάννα και τον παραλογισμό του συστήματος Ο σκοπός στην περίπτωση «Ηριάννα» πραγματικά αγιάζει τα μέσα... Main_anastasiadis-skulos2 Το μήνυμα του... σκύλου του Προέδρου Το θέμα φιλοζωία μοιάζει κάτι πολύ μακρινό για το πληκτικό σύμπαν των πολιτικών. Main_slider Φτού να μην μας βασκάνουμε! Και το ζεύγος Μακρόν εκδήλωσε το θαυμασμό του για τον Πολιτισμό μας. Τον… ποιον μας; Main_00_20161106_np_00231478435131 Υπουργίνα... non grata Με αφορμή τη νέα «διαμάχη» ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και τους αρχαιολόγους για μια σειρά σοβαρών θεμάτων.
#load_content_with_ajax