Γνώμες

Υπουργίνα... non grata 06 Σεπτεμβρίου 2017

Με αφορμή τη νέα «διαμάχη» ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και τους αρχαιολόγους για μια σειρά σοβαρών θεμάτων.

Η πρώην πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, Ασπασία Λούβη, κατονόμαζε τη Λυδία Κονιόρδου ως «όμηρο συμφερόντων». Με αυτά και με άλλα, δηλαδή με τη νέα «διαμάχη» ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και τους αρχαιολόγους για μια σειρά σοβαρών θεμάτων, νέα «παράσημα» έρχονται να προστεθούν στη συλλογή της νέας υπουργού, δίπλα σε εκείνα που της έχουν απονείμει συνθέτες, στιχουργοί, συγγραφείς, συνάδελφοί της ηθοποιοί…

Χωρίς να διαθέτουμε κληρονομικό χάρισμα, είχαμε, με παλαιότερες αναρτήσεις μας, προβλέψει πως η απόφασή της να υπουργοποιηθεί δεν θα ήταν βαρκάδα σε γαλήνια θάλασσα. Επειδή διαθέτουμε κοινή λογική, αυτή τη λογική που παρασυρμένη από τα ιδεολογικά της πιστεύω και τις ιδεοληψίες της, αλλά και υπερεκτιμώντας, όπως όλα δείχνουν, τα προσόντα και τις δυνατότητές της, απώλεσε η κυρία Κονιόρδου εγκαταλείποντας τη σκηνή του θεάτρου που τόσο της ταίριαζε για να σταδιοδρομήσει στο παλκοσένικο της πολιτικής, συμπρωταγωνίστρια των 300 σε χοντροκομμένες επιθεωρήσεις που καθόλου μα καθόλου δεν της πάνε.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Οι διαρκείς συγκρούσεις της τη μία με τον ένα, την άλλη με τον άλλο… Μικροί «πόλεμοι» που ακόμα και αν δεν τους χάσει, θα αφήσουν δια παντός λαβωμένη την ατσαλάκωτη μέχρι πρότινος εικόνα της. Άλλος ένας πόλεμος έχει λοιπόν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες, αυτός με τους αρχαιολόγους.

Ο σύλλογός τους την περιποιήθηκε δεόντως με ανακοίνωσή του εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), χαρακτηρίζοντάς την persona non grata και ζητώντας την αποπομπή της από το υπουργείο, εκείνη απάντησε επίσης με ανακοίνωση, ο Τύπος κάνει λόγο για παιχνίδια εξουσίας…

Εχουμε και συνέχεια: «Να προχωρήσει σε παναττική στάση εργασίας την Τρίτη, 5/9/2017, από τις 11:30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου, ως πρώτη αντίδραση ενάντια στο πραξικόπημα που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στο υπουργείο Πολιτισμού από την πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα από την υπουργό Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, για την παράκαμψη του Αρχαιολογικού Νόμου και των Εφορειών Αρχαιοτήτων» αποφάσισε σήμερα ομόφωνα το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Και είμαστε όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα! Με την υπουργό να ενορχηστρώνει και να διευθύνει μια (ακόμα) α-Συμφωνία για γερά νεύρα. Όμως, το θέμα είναι πλέον πιο σοβαρό από το αν η Λυδία Κονιόρδου τσαλακώνει ή όχι τη δημόσια εικόνα της. Δική της είναι, ό,τι θέλει να ας την κάνει. Το ερώτημα που κυρίως τίθεται και που μας αφορά όλους, είναι κατά πόσο κατάλληλη είναι για μια τόσο δύσκολη θέση. Μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της υπουργού Πολιτισμού; Οι Αρχαιολόγοι λένε όχι. Δεν είναι οι μόνοι. Και η επιθεώρηση συνεχίζεται. Μια επιθεώρηση με πολλά ως φαίνεται νούμερα (έναν για κάθε εχθρό που δημιουργεί η υπουργός με τις αποφάσεις της) που όμως και δεν κολακεύει καθόλου την πρωταγωνίστριά της, και δεν είναι καθόλου διασκεδαστική για όσους την παρακολουθούμε… Θλίψη!

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Αρχαιολογικά παράλογα Ποια κυβέρνηση θα σταματήσει να παίζει παιχνίδια και θα ασχοληθεί σοβαρά με ένα θέμα κεφαλαιώδες για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλο τον κόσμο; Main_slider Επιχορηγήσεις και τρύπιες... τσέπες! Πήξαμε στις χορευτικές κυρίως, αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις που θα παιχτούν για λίγο, για πολύ λίγο, για ελάχιστες μέρες. Main_slider Κάννες χωρίς σέλφι γίνεται; Το πρώτο κόκκινο χαλί χωρίς... «αυτοφωτογραφίες». Main_q78aftikuj5luj01771n Γιουροβίζιον των (ποιοτικών) εκπτώσεων Εντυπωσιακά στησίματα, τεράστιες σκηνές πάνω στις οποίες η τεχνολογία κάνει θαύματα, αλλά το θαύμα της μουσικής απουσιάζει. Main_slider Τα θερινά σινεμά της νιότης μας Τα πρώτα θερινά εξακολουθούν να ανοίγουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Είναι όλο και λιγότερα, αλλά επιμένουν και ανοίγουν. Main_brooklyn-book-festival-2017-bookend-events-1 Σε πόσες παρουσιάσεις βιβλίων πήγατε σήμερα; Όχι πως μου πέφτει λόγος, αλλά δεν βρίσκω κομψό να καλείς γνωστούς και φίλους και (σχεδόν) να τους υποχρεώνεις να σε αγοράσουν.
#load_content_with_ajax