Γνώμες

Φτού να μην μας βασκάνουμε! 08 Σεπτεμβρίου 2017

Και το ζεύγος Μακρόν εκδήλωσε το θαυμασμό του για τον Πολιτισμό μας. Τον… ποιον μας;

Το τι μας αρέσει να αποθεώνουν την Ελλάδα, δεν λέγεται! Την ίδια Ελλάδα που εμείς πληγώνουμε, φτύνουμε, απαξιώνουμε. Δικιά μας είναι, ό,τι θέλουμε την κάνουμε. Οι ξένοι πάλι, οι υψηλοί ξένοι, οφείλουν σεβασμό. Και κυρίως θαυμασμό! Το έκανε και ο Εμανουέλ Μακρόν το καθήκον του.

Μας καμάρωσε, μας αποθέωσε, μίλησε από την Πνύκα με φόντο την Ακρόπολη, απήγγειλε και Σεφέρη… Ακουσα συνάδελφο δημοσιογράφο να σχολιάζει πως για αυτό το φόντο που του παρείχαμε για να κάνει τις δημόσιες σχέσεις του (την Ακρόπολη) έπρεπε να μας πληρώσει αδρά. Εντάξει, έπαρση διαθέτουμε μπόλικη. Το επιβεβαιώσαμε και με αυτή την επίσκεψη. Αυτοθαυμαστήκαμε και πάλι για όλο αυτό το λαμπρό ιστορικό παρελθόν που θαύμασαν και οι καλεσμένοι μας (και που αν ήθελαν ας μην το θαύμαζαν!), χωρίς τελικά να έχουμε επίγνωση της αρχοντοχωριάτικης εικόνας που παρουσιάζουμε. Γιατί από τη μια αυτοθαυμαζόμασταν, από την άλλη ήμασταν έτοιμοι να πέσουμε στα πόδια τους και να καθαρίσουμε τα παπούτσια τους με τη γλώσσα μας προκειμένου να πουν και άλλα υπερθετικά για την κοιτίδα του Πολιτισμού.

Ας σοβαρέψουμε. Είναι πράγματι σπουδαίος ο Πολιτισμός μας. Οι ξένοι έχουν κάθε λόγο να τον θαυμάζουν. Εμείς πάλι, προτού να νιώσουμε υπερήφανοι ας αναλογιστούμε τι έχουμε κάνει για να τον διαφυλάξουμε. Τους εκατοντάδες κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους, το υποβαθμισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, τις ανασκαφές που δεν γίνονται λόγω ελλείψεως πόρων και αδιαφορίας… Ας αναλογιστούμε τους κατεστραμμένους από την άναρχη δόμηση ιστορικούς οικισμούς. Ας αναλογιστούμε τέλος αυτή τη μιζέρια στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, και κυρίως η Αθήνα, τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση. Όλα αυτά κάνουν αμέσως την όποια υπερηφάνεια να εξαφανίζεται σαν καπνός.

Και τους στίχους του Σεφέρη που απήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας και τόσο μας συγκίνησε, να αποκτούν ένα άλλο, πολύ πικρό για εμάς νόημα: «Κι όταν γυρεύει κανείς το θαύμα πρέπει να σπείρει του αίμα του στις οκτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί στις φλέβες του ανθρώπου». Αυτά, σε μια χώρα που τα θαύματα έχουν σταματήσει να συμβαίνουν εδώ και πολύ καιρό. Και που υποκρινόμαστε που εξακολουθούν να συμβαίνουν μαγεύοντας τους πάντες.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_header3-stranger-things-80s-movies Γιατί το Stranger Things είναι μια σειρά που αρέσει σε όλους; Το Stranger Things έχει έρθει να μας θυμίσει πως τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή είναι αυτά που νιώθουμε. Main_zouganelis-7-93-893-502-1510650015 Τέσσερα σποτάκια για τη σεξουαλική παρενόχληση - Και το μήνυμα ποιο είναι; Ποια είναι η πρόταση πέρα από ένα τηλεφώνημα για ψυχολογική στήριξη και για νομικές συμβουλές; Main_gettyimages-453093110_nick_cave_1000-920x584 Ο Cave, οι θαυμαστές του και η... Ελλάδα Για να δούμε τι θα γίνει και στις 16 Νοεμβρίου στο Ταε Κβοντό... Main_slider Τα τραγικά σημάδια της νέας της ταυτότητας των Αθηνών Μια σύντομη βόλτα σε μια πόλη που εμπνέει θλίψη. Main_dailymedia_2017285_081908_690613 Μια κυρία στα μπουζούκια Η Καλογρίδη είναι και πάλι διάσημη, όχι ως ηθοποιός, όπως δηλαδή είχε γίνει γνωστή όταν ξεκίνησε, αλλά ως μια εκκεντρική, κάπως παράξενη και πολύ αστεία μέσα στην αφασία της μεγαλοκυρία. Main_brooklyn-book-festival-2017-bookend-events-1 Σε πόσες παρουσιάσεις βιβλίων πήγατε σήμερα; Όχι πως μου πέφτει λόγος, αλλά δεν βρίσκω κομψό να καλείς γνωστούς και φίλους και (σχεδόν) να τους υποχρεώνεις να σε αγοράσουν.
#load_content_with_ajax