ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Γνώμες

Φτού να μην μας βασκάνουμε! 08 Σεπτεμβρίου 2017

Και το ζεύγος Μακρόν εκδήλωσε το θαυμασμό του για τον Πολιτισμό μας. Τον… ποιον μας;

Το τι μας αρέσει να αποθεώνουν την Ελλάδα, δεν λέγεται! Την ίδια Ελλάδα που εμείς πληγώνουμε, φτύνουμε, απαξιώνουμε. Δικιά μας είναι, ό,τι θέλουμε την κάνουμε. Οι ξένοι πάλι, οι υψηλοί ξένοι, οφείλουν σεβασμό. Και κυρίως θαυμασμό! Το έκανε και ο Εμανουέλ Μακρόν το καθήκον του.

Μας καμάρωσε, μας αποθέωσε, μίλησε από την Πνύκα με φόντο την Ακρόπολη, απήγγειλε και Σεφέρη… Ακουσα συνάδελφο δημοσιογράφο να σχολιάζει πως για αυτό το φόντο που του παρείχαμε για να κάνει τις δημόσιες σχέσεις του (την Ακρόπολη) έπρεπε να μας πληρώσει αδρά. Εντάξει, έπαρση διαθέτουμε μπόλικη. Το επιβεβαιώσαμε και με αυτή την επίσκεψη. Αυτοθαυμαστήκαμε και πάλι για όλο αυτό το λαμπρό ιστορικό παρελθόν που θαύμασαν και οι καλεσμένοι μας (και που αν ήθελαν ας μην το θαύμαζαν!), χωρίς τελικά να έχουμε επίγνωση της αρχοντοχωριάτικης εικόνας που παρουσιάζουμε. Γιατί από τη μια αυτοθαυμαζόμασταν, από την άλλη ήμασταν έτοιμοι να πέσουμε στα πόδια τους και να καθαρίσουμε τα παπούτσια τους με τη γλώσσα μας προκειμένου να πουν και άλλα υπερθετικά για την κοιτίδα του Πολιτισμού.

Ας σοβαρέψουμε. Είναι πράγματι σπουδαίος ο Πολιτισμός μας. Οι ξένοι έχουν κάθε λόγο να τον θαυμάζουν. Εμείς πάλι, προτού να νιώσουμε υπερήφανοι ας αναλογιστούμε τι έχουμε κάνει για να τον διαφυλάξουμε. Τους εκατοντάδες κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους, το υποβαθμισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, τις ανασκαφές που δεν γίνονται λόγω ελλείψεως πόρων και αδιαφορίας… Ας αναλογιστούμε τους κατεστραμμένους από την άναρχη δόμηση ιστορικούς οικισμούς. Ας αναλογιστούμε τέλος αυτή τη μιζέρια στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, και κυρίως η Αθήνα, τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση. Όλα αυτά κάνουν αμέσως την όποια υπερηφάνεια να εξαφανίζεται σαν καπνός.

Και τους στίχους του Σεφέρη που απήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας και τόσο μας συγκίνησε, να αποκτούν ένα άλλο, πολύ πικρό για εμάς νόημα: «Κι όταν γυρεύει κανείς το θαύμα πρέπει να σπείρει του αίμα του στις οκτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί στις φλέβες του ανθρώπου». Αυτά, σε μια χώρα που τα θαύματα έχουν σταματήσει να συμβαίνουν εδώ και πολύ καιρό. Και που υποκρινόμαστε που εξακολουθούν να συμβαίνουν μαγεύοντας τους πάντες.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Όταν οι καθημερινοί άνθρωποι γίνονται... εκθέματα Κοντολογίς, επανάσταση δεν είναι να φωτογραφήσεις τα ρούχα σου φορεμένα από «κανονικούς» και «ενδιαφέροντες» ανθρώπους. Main_frangoulis_poster_e3_50x70cm Όταν η Αντζελα συνάντησε τον Μάριο - Με εκπτώσεις η όπερα δε λάμπει Άλλη μια επιβεβαίωση της επικράτησης του crossover στον κόσμο του θεάματος και του ευτελισμού της όπερας Main_capture Για την Ηριάννα και τον παραλογισμό του συστήματος Ο σκοπός στην περίπτωση «Ηριάννα» πραγματικά αγιάζει τα μέσα... Main_anastasiadis-skulos2 Το μήνυμα του... σκύλου του Προέδρου Το θέμα φιλοζωία μοιάζει κάτι πολύ μακρινό για το πληκτικό σύμπαν των πολιτικών. Main_00_20161106_np_00231478435131 Υπουργίνα... non grata Με αφορμή τη νέα «διαμάχη» ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και τους αρχαιολόγους για μια σειρά σοβαρών θεμάτων. Main_slider Όταν η μουσική «παντρεύεται» με... ιδεολογίες Δεν έχει συμβεί μόνο στην Ελλάδα και στο «Καλημέρα Ήλιε».
#load_content_with_ajax