ΤΡΙΤΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Γνώμες

Go back madam Οπρα! 10 Ιανουαρίου 2018

Θέλω να πιστεύω πώς όλο αυτό το τραβηγμένο από τα μαλλιά αστειάκι που παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες, θα κάνει τον κύκλο του και θα ξεχαστεί.

Η Οπρα Γουίφρεϊ έχει εντέχνως χρησιμοποιήσει το σκληρό και τραυματικό παρελθόν της οικογένειάς της για να ακουστεί, για να συγκινήσει, για να γίνει συμπαθής. Εχει τον τρόπο. Και η ιστορία της είναι δυνατή! Δεν μπορεί να μην χτυπήσει κατευθείαν στο συναίσθημα, γιατί αφορά τον ρατσισμό, την αδικία, τη φτώχεια. Προερχόμενη από μια «φυλή» που υπέφερε μέχρι πολύ πρόσφατα και που δυστυχώς ακόμα υποφέρει σε έναν κόσμο που πάντα (θα) διαιρεί, περιθωριοποιεί, αδικεί, έχει και άλλες από δύσκολες ως τραγικές ιστορίες να διηγηθεί. Σ’ αυτές ανέτρεξε στον λόγο της, το βράδυ της απονομής των Χρυσών Σφαιρών για να προκαλέσει όχι απλώς παναμερικανική, αλλά παγκόσμια συγκίνηση. Και για να… βάλει υποψηφιότητα για πλανητάρχης.

Τα θερμά λόγια με τα οποία στήριξε τα θύματα σεξουαλική παρενόχλησης ήταν αρκετά για να ξεχαστούν οι εγκάρδιες αγκαλιές της με τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Άλλη μια που δεν γνώριζε; Δεν έχουμε λόγο να μην την πιστέψουμε (έχουμε;), όπως δεν έχουμε λόγο να μην την επαινέσουμε για τον άμεσο και ζεστό λόγο της, έναν λόγο-βάλσαμο για τα θύματα του ρατσισμού και του σεξισμού. Ας σοβαρευτούμε όμως!

Δεν μπορεί στην καλοστημένη παράστασή της να διακρίναμε την επόμενη Πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως παραδόξως την είδαν πολλοί Αμερικανοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές, αλλά και απλοί πολίτες. Δεν μπορεί το ευφυές μεν, αλλά χολιγουντιανών προδιαγραφών σόου που έδωσε για τις Χρυσές Σφαίρες, να φέρει τη Ρούλα Κορομηλά της Αμερικής στο δρόμο προς τον Λευκό Οίκο!

Ευτυχώς, τις τελευταίες ώρες άρχισαν να ακούγονται και φωνές που επισημαίνουν το αυτονόητο: Πως η Οπρα για πρόεδρος είναι κάτι σαν ανέκδοτο. Πως μια παρουσιάστρια όσο επιτυχημένη και αν είναι δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανή για μία τόσο σημαντική θέση. Θα πείτε σε αυτήν τη θέση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ο Τραμπ, τα λάθη όμως γίνονται για να μαθαίνουμε και όχι για να τα επαναλαμβάνουμε. Γιατί άλλο πράγμα ο κόσμος του θεάματος και άλλο ο κόσμος της πολιτικής. «Ελάτε στα συγκαλά σας. Η Οπρα δεν πρέπει να είναι υποψήφια για πρόεδρος», γράφει, μεταξύ άλλων, o Paul Waldman στην «Washington Post». Τον ακούει κανείς; Μακάρι!

Πάντως ο Τραμπ βγήκε και δήλωσε πως θα την αντιμετωπίσει, πάντα ιδανικός πρωταγωνιστής του παραλόγου. Απομένει να δούμε πόσο σοβαρά έχει η ίδια πάρει τη… μελλοντική της προεδροποίηση. Να έχει άραγε δει μια πιθανή μετακόμισή της στον Λευκό Οίκο ως κάτι σαν την συνέχεια των σόου που παρουσίαζε; Πιστεύω πως όχι. Θέλω να πιστεύω πως όχι. Πώς όλο αυτό το τραβηγμένο από τα μαλλιά αστειάκι που παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες, θα κάνει τον κύκλο του και θα ξεχαστεί. Πως το θρίλερ που ξεκίνησε με την νίκη του Τραμπ στις εκλογές θα τερματιστεί με την εκλογή ενός νέου Ομπάμα. Και πως η Οπρα θα συνεχίσει να εμφανίζεται σε γκαλά και σε γιορτές για να συγκινεί τα πλήθη με τις πονεμένες ιστορίες της και να ψυχαγωγεί με την αμεσότητα του χαρακτήρα της. Αυτό είναι το ταλέντο της. Όλα τα άλλα είναι σενάρια μιας κωμωδίας που ας ελπίσουμε πως δεν θα εξελιχθεί σε θρίλερ. Go back madam Οπρα!

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Ηθοποιοί… για σφαλιάρες Τι πετάει; Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, υποθέτω. Κρίμα! Και περαστικά τους! Main_stranger-things-2-cast Μικρές ηλικίες, μεγάλες ερμηνείες... εξωτερικού Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα; Main_07_drasi_irodio005-960x640 Εχει και το ΚΑΣ τα δίκια του Καλύτερο να… προσέχουμε για να έχουμε, ακόμα και αν αυτό έχει το κόστος του. Main_slider Η μικρή... πονηριά της Κατρίν Ντενέβ Μπορεί να μπερδέψεις το φλερτ, έστω το άκομψο, με την χερούκλα που απλώνεται πάνω σου; Main_slider Η δημόσια τέχνη του «σκανδάλου»: Δρομέας, Βουγιουκλάκη και Φύλαξ Η τέχνη πάντα απεικονίζει θεούς και δαίμονες. Ανάλογα με τα μάτια που την κοιτάνε. Main_1515122475-review- Θα στοιχημάτιζε τώρα κάποιος ότι ο Γκάρι Όλντμαν θα κερδίσει το Όσκαρ; Ο Γκάρι Όλντμανχτυπά γυναίκες και είναι αντισημίτης!
#load_content_with_ajax