ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Γνώμες

Go back madam Οπρα! 10 Ιανουαρίου 2018

Θέλω να πιστεύω πώς όλο αυτό το τραβηγμένο από τα μαλλιά αστειάκι που παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες, θα κάνει τον κύκλο του και θα ξεχαστεί.

Η Οπρα Γουίφρεϊ έχει εντέχνως χρησιμοποιήσει το σκληρό και τραυματικό παρελθόν της οικογένειάς της για να ακουστεί, για να συγκινήσει, για να γίνει συμπαθής. Εχει τον τρόπο. Και η ιστορία της είναι δυνατή! Δεν μπορεί να μην χτυπήσει κατευθείαν στο συναίσθημα, γιατί αφορά τον ρατσισμό, την αδικία, τη φτώχεια. Προερχόμενη από μια «φυλή» που υπέφερε μέχρι πολύ πρόσφατα και που δυστυχώς ακόμα υποφέρει σε έναν κόσμο που πάντα (θα) διαιρεί, περιθωριοποιεί, αδικεί, έχει και άλλες από δύσκολες ως τραγικές ιστορίες να διηγηθεί. Σ’ αυτές ανέτρεξε στον λόγο της, το βράδυ της απονομής των Χρυσών Σφαιρών για να προκαλέσει όχι απλώς παναμερικανική, αλλά παγκόσμια συγκίνηση. Και για να… βάλει υποψηφιότητα για πλανητάρχης.

Τα θερμά λόγια με τα οποία στήριξε τα θύματα σεξουαλική παρενόχλησης ήταν αρκετά για να ξεχαστούν οι εγκάρδιες αγκαλιές της με τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Άλλη μια που δεν γνώριζε; Δεν έχουμε λόγο να μην την πιστέψουμε (έχουμε;), όπως δεν έχουμε λόγο να μην την επαινέσουμε για τον άμεσο και ζεστό λόγο της, έναν λόγο-βάλσαμο για τα θύματα του ρατσισμού και του σεξισμού. Ας σοβαρευτούμε όμως!

Δεν μπορεί στην καλοστημένη παράστασή της να διακρίναμε την επόμενη Πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως παραδόξως την είδαν πολλοί Αμερικανοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές, αλλά και απλοί πολίτες. Δεν μπορεί το ευφυές μεν, αλλά χολιγουντιανών προδιαγραφών σόου που έδωσε για τις Χρυσές Σφαίρες, να φέρει τη Ρούλα Κορομηλά της Αμερικής στο δρόμο προς τον Λευκό Οίκο!

Ευτυχώς, τις τελευταίες ώρες άρχισαν να ακούγονται και φωνές που επισημαίνουν το αυτονόητο: Πως η Οπρα για πρόεδρος είναι κάτι σαν ανέκδοτο. Πως μια παρουσιάστρια όσο επιτυχημένη και αν είναι δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανή για μία τόσο σημαντική θέση. Θα πείτε σε αυτήν τη θέση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ο Τραμπ, τα λάθη όμως γίνονται για να μαθαίνουμε και όχι για να τα επαναλαμβάνουμε. Γιατί άλλο πράγμα ο κόσμος του θεάματος και άλλο ο κόσμος της πολιτικής. «Ελάτε στα συγκαλά σας. Η Οπρα δεν πρέπει να είναι υποψήφια για πρόεδρος», γράφει, μεταξύ άλλων, o Paul Waldman στην «Washington Post». Τον ακούει κανείς; Μακάρι!

Πάντως ο Τραμπ βγήκε και δήλωσε πως θα την αντιμετωπίσει, πάντα ιδανικός πρωταγωνιστής του παραλόγου. Απομένει να δούμε πόσο σοβαρά έχει η ίδια πάρει τη… μελλοντική της προεδροποίηση. Να έχει άραγε δει μια πιθανή μετακόμισή της στον Λευκό Οίκο ως κάτι σαν την συνέχεια των σόου που παρουσίαζε; Πιστεύω πως όχι. Θέλω να πιστεύω πως όχι. Πώς όλο αυτό το τραβηγμένο από τα μαλλιά αστειάκι που παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες, θα κάνει τον κύκλο του και θα ξεχαστεί. Πως το θρίλερ που ξεκίνησε με την νίκη του Τραμπ στις εκλογές θα τερματιστεί με την εκλογή ενός νέου Ομπάμα. Και πως η Οπρα θα συνεχίσει να εμφανίζεται σε γκαλά και σε γιορτές για να συγκινεί τα πλήθη με τις πονεμένες ιστορίες της και να ψυχαγωγεί με την αμεσότητα του χαρακτήρα της. Αυτό είναι το ταλέντο της. Όλα τα άλλα είναι σενάρια μιας κωμωδίας που ας ελπίσουμε πως δεν θα εξελιχθεί σε θρίλερ. Go back madam Οπρα!

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Η διεθνής «έκρηξη» της τηλεόρασης Ο «βομβαρδισμός» μας από δεκάδες νέες σειρές, με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ποιο άραγε μπορεί να είναι το μέλλον της εντυπωσιακά ακμαίας αυτή τη στιγμή μικρής οθόνης; Θα καταφέρει να κρατήσει το υψηλό επίπεδο ή θα αναγκαστεί, για λό... Main_slider Αρχαιολογικά παράλογα Ποια κυβέρνηση θα σταματήσει να παίζει παιχνίδια και θα ασχοληθεί σοβαρά με ένα θέμα κεφαλαιώδες για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλο τον κόσμο; Main_slider Επιχορηγήσεις και τρύπιες... τσέπες! Πήξαμε στις χορευτικές κυρίως, αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις που θα παιχτούν για λίγο, για πολύ λίγο, για ελάχιστες μέρες. Main_slider Κάννες χωρίς σέλφι γίνεται; Το πρώτο κόκκινο χαλί χωρίς... «αυτοφωτογραφίες». Main_q78aftikuj5luj01771n Γιουροβίζιον των (ποιοτικών) εκπτώσεων Εντυπωσιακά στησίματα, τεράστιες σκηνές πάνω στις οποίες η τεχνολογία κάνει θαύματα, αλλά το θαύμα της μουσικής απουσιάζει. Main_slider Τα θερινά σινεμά της νιότης μας Τα πρώτα θερινά εξακολουθούν να ανοίγουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Είναι όλο και λιγότερα, αλλά επιμένουν και ανοίγουν.
#load_content_with_ajax