ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Γνώμες | Γνώμες

Μικρές ηλικίες, μεγάλες ερμηνείες... εξωτερικού 12 Ιανουαρίου 2018

Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα;

Αυτήν την περίοδο παρακολουθώ φανατικά το “Stranger Things”, την αμερικανική σειρά επιστημονικής φαντασίας-τρόμου των αδελφών Ντάφερ και δεν είναι λίγες οι φορές που πιάνω επ΄αυτοφόρω τον εαυτό μου να χαζεύει τους νεαρούς πρωταγωνιστές του (Μίλι Μπομπ Μπράουν, Γκάτεν Ματαράτσο, Φιλ Γουλφχαρντ, Κάλεφ ΜακΛάφιν) και τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες τους. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι μαζί κέρδισαν το βραβείο Σωματείου Ηθοποιών για εξαίρετη ερμηνεια σε δραματική σειρά.

Με αφοπλίζει το βλέμμα της γεννηθείσας το 2004 Μίλι Μπόμπι Μπράουν στο ρόλο της Ιλέβεν. Η νεαρή κοπέλα δίνει αν μη τι άλλο μία συγκλονιστική ερμηνεία και σηκώνει στους ώμους της όλο σχεδόν το βάρος του πρώτου κύκλου της σειράς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι συμπαθείς Φιλ Γουλφχαρντ και Κάλεφ ΜακΛάφιν υστερούν σε κάτι. 

Διαβάζω ακόμη και για τον Γκάτεν Ματαράτσο που ξεχωρίζει ως Ντάστιν. O 14χρονος τελείως ακομπλεξάριστος ηθοποιός δε δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και που είναι «ορατό» στη μικρή οθόνη. Συγκεκριμένα αποκάλυψε ότι πάσχει από κλειδοκρανιακή δυσόστωση ή κλειδοκρανιακή δυσπλασία, η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη των οστών, πάθηση την οποία αναφέρει και μέσα στη σειρά. Χρησιμοποιεί ως εκ τούτου τεχνητές οδοντοστοιχίες ως αποτέλεσμα της κατάστασής του και από τη θέση του... διασήμου πλέον προσπαθεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την πάθησή του και να κερδίσει χρήματα για το CCD Smiles, μια οργάνωση που βοηθά στην κάλυψη των δαπανών για στοματικές χειρουργικές επεμβάσεις για όσους πάσχουν από την πάθηση αυτή. Και όλα αυτά πριν καν ενηλικιωθεί...

Σκέφτομαι πώς φέτος άλλα δύο καταπληκτικά παιδιά κίνησαν σ΄ένα δεύτερο, αθέατο επίπεδο, τα νήματα της πλοκής δύο εξαιρετικών ταινιών. Ο λόγος για τον «Φόνο ενός Ιερού Ελαφιού» του Γιώργου Λάνθιμου και το «Happy End» του Μίκαελ Χάνεκε. Και μετά κατακλύζουν τη σκέψη μου και πολλά άλλα παιδιά- πρωταγωνιστές σε ξένες ταινίες και σειρές που έχουν κλέψει την παράσταση. Αλλά και τα παιδιά που πρωταγωνιστούν στις σειρές του Nickelodeon δίνουν πολύ αξιοπρεπείς ερμηνείες.

Η δουλειά που έχει γίνει σ΄αυτά είναι εμφανής. Όπως και εμφανές είναι πως οι υπεύθυνοι των παραγωγών και ιδιαίτερα οι σκηνοθέτες δε θέλουν να αφήσουν τίποτα στην τύχη. Τα ακολουθούν στις ανάσες τους, τα καθοδηγούν και έχουν ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις από αυτά. 

Και μετά σκέφτομαι τα δικά μας παιδιά, αυτά που συμμετέχουν στις καθημερινές ελληνικές σειρές και ταινίες (ας μην αναφερθούμε και σ΄αυτά που ανεβαίνουν στο θεατρικό σανίδι, εκεί η κατάσταση πλησιάζει τα όρια της τραγικότητας). Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (όπως η μικρή Δήμητρα Δουμένη στη «Λένη», ο μικρός Γιώργος Σεντούμης στο ρόλο του Παυλή στη «Η λέξη που δε λες» ή τα παιδιά που έπαιζαν στο «Νησί»), είναι στην πλειοψηφία τους παιδιά αδούλευτα, παιδιά που ίσως δε θέλουν καν να βρίσκονται σε τηλεοπτικά ή κινηματογραφικά πλατό, παιδιά που πιέζονται να κάνουν αυτό που κάνουν από τους γονείς. O λόγος; Ουδείς ασχολείται μ΄αυτά αρκετά, ουδείς δε δουλεύει μαζί τους έτσι ώστε να «βγάλουν» από μέσα τους το υποκριτικό τους ταλέντο. Γιατί δε γίνεται, κάποιου είδους ταλέντο θα διέκριναν στις οντισιόν για να τα επιλέξουν. Αντ΄ αυτού τους δίνουν τα λόγια -στα ίδια ή στους γονείς τους- και μετά τα στήνουν με οδηγίες σχολικής παράστασης... Και μετά τα περισσότερα από αυτά εξαφανίζονται. Και λένε χρόνια μετά στα παιδιά και στα εγγόνια τους πως κάποτε είχαν παίξει στην τηλεόραση.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Χαμένοι στον πληθωρισμό παραστάσεων Είναι δυνατόν ένας σκηνοθέτης να κάνει έξι παραστάσεις σε μία σεζόν και να είναι όλες καλές; Main_slider Κυβερνήτης… Μιράντα, ή η δύναμη της τηλεόρασης Η αναγνωρισιμότητα που σου χαρίζει μια τηλεοπτική επιτυχία μπορεί να είναι το διαβατήριο που θα ανοίγει όλες τις πόρτες, για όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Main_slider Η Νατάσσα και η άλλη (Νατάσσα) Περιπτώσεις σαν την Καλογρίδη, που ξεκινούν ως πρωταγωνίστριες, για να καταλήξουν να γίνονται τα ανέκδοτα της παρέας με τον τρόπο που εκθέτουν τη ζωή τους, προκαλούν μια θλίψη. Main_villagers_of_ioannina_city_vic_live_at_fuzz_club_15-11-2014_athens_(4) To κλαρίνο επιστρέφει πλήρως... απενοχοποιημένο Αν κάποτε το δημοτικό τραγούδι ήταν εξορισμένο στις παρυφές του «έθνικ» τώρα είναι και πάλι κοντά μας. Main_slider Η ηδονή του... Πένθους Θα ήταν ίσως πιο κομψό και πιο ανθρώπινο να στεκόμασταν με σιωπή μπροστά στην τραγική απώλεια ενός ανθρώπου. Main_703 Η ΑΕΠΙ, τα 7 κακουργήματα και η… παράδοση του διχασμού Ο φάκελος ΑΕΠΙ πρέπει να δοθεί σε αναλυτή «κοινωνικής συμπεριφοράς» για να φτιάξει το «προφίλ» του σύγχρονου Ελληνα.
#load_content_with_ajax