ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Γνώμες | Γνώμες

Μικρές ηλικίες, μεγάλες ερμηνείες... εξωτερικού 12 Ιανουαρίου 2018

Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα;

Αυτήν την περίοδο παρακολουθώ φανατικά το “Stranger Things”, την αμερικανική σειρά επιστημονικής φαντασίας-τρόμου των αδελφών Ντάφερ και δεν είναι λίγες οι φορές που πιάνω επ΄αυτοφόρω τον εαυτό μου να χαζεύει τους νεαρούς πρωταγωνιστές του (Μίλι Μπομπ Μπράουν, Γκάτεν Ματαράτσο, Φιλ Γουλφχαρντ, Κάλεφ ΜακΛάφιν) και τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες τους. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι μαζί κέρδισαν το βραβείο Σωματείου Ηθοποιών για εξαίρετη ερμηνεια σε δραματική σειρά.

Με αφοπλίζει το βλέμμα της γεννηθείσας το 2004 Μίλι Μπόμπι Μπράουν στο ρόλο της Ιλέβεν. Η νεαρή κοπέλα δίνει αν μη τι άλλο μία συγκλονιστική ερμηνεία και σηκώνει στους ώμους της όλο σχεδόν το βάρος του πρώτου κύκλου της σειράς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι συμπαθείς Φιλ Γουλφχαρντ και Κάλεφ ΜακΛάφιν υστερούν σε κάτι. 

Διαβάζω ακόμη και για τον Γκάτεν Ματαράτσο που ξεχωρίζει ως Ντάστιν. O 14χρονος τελείως ακομπλεξάριστος ηθοποιός δε δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και που είναι «ορατό» στη μικρή οθόνη. Συγκεκριμένα αποκάλυψε ότι πάσχει από κλειδοκρανιακή δυσόστωση ή κλειδοκρανιακή δυσπλασία, η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη των οστών, πάθηση την οποία αναφέρει και μέσα στη σειρά. Χρησιμοποιεί ως εκ τούτου τεχνητές οδοντοστοιχίες ως αποτέλεσμα της κατάστασής του και από τη θέση του... διασήμου πλέον προσπαθεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την πάθησή του και να κερδίσει χρήματα για το CCD Smiles, μια οργάνωση που βοηθά στην κάλυψη των δαπανών για στοματικές χειρουργικές επεμβάσεις για όσους πάσχουν από την πάθηση αυτή. Και όλα αυτά πριν καν ενηλικιωθεί...

Σκέφτομαι πώς φέτος άλλα δύο καταπληκτικά παιδιά κίνησαν σ΄ένα δεύτερο, αθέατο επίπεδο, τα νήματα της πλοκής δύο εξαιρετικών ταινιών. Ο λόγος για τον «Φόνο ενός Ιερού Ελαφιού» του Γιώργου Λάνθιμου και το «Happy End» του Μίκαελ Χάνεκε. Και μετά κατακλύζουν τη σκέψη μου και πολλά άλλα παιδιά- πρωταγωνιστές σε ξένες ταινίες και σειρές που έχουν κλέψει την παράσταση. Αλλά και τα παιδιά που πρωταγωνιστούν στις σειρές του Nickelodeon δίνουν πολύ αξιοπρεπείς ερμηνείες.

Η δουλειά που έχει γίνει σ΄αυτά είναι εμφανής. Όπως και εμφανές είναι πως οι υπεύθυνοι των παραγωγών και ιδιαίτερα οι σκηνοθέτες δε θέλουν να αφήσουν τίποτα στην τύχη. Τα ακολουθούν στις ανάσες τους, τα καθοδηγούν και έχουν ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις από αυτά. 

Και μετά σκέφτομαι τα δικά μας παιδιά, αυτά που συμμετέχουν στις καθημερινές ελληνικές σειρές και ταινίες (ας μην αναφερθούμε και σ΄αυτά που ανεβαίνουν στο θεατρικό σανίδι, εκεί η κατάσταση πλησιάζει τα όρια της τραγικότητας). Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (όπως η μικρή Δήμητρα Δουμένη στη «Λένη», ο μικρός Γιώργος Σεντούμης στο ρόλο του Παυλή στη «Η λέξη που δε λες» ή τα παιδιά που έπαιζαν στο «Νησί»), είναι στην πλειοψηφία τους παιδιά αδούλευτα, παιδιά που ίσως δε θέλουν καν να βρίσκονται σε τηλεοπτικά ή κινηματογραφικά πλατό, παιδιά που πιέζονται να κάνουν αυτό που κάνουν από τους γονείς. O λόγος; Ουδείς ασχολείται μ΄αυτά αρκετά, ουδείς δε δουλεύει μαζί τους έτσι ώστε να «βγάλουν» από μέσα τους το υποκριτικό τους ταλέντο. Γιατί δε γίνεται, κάποιου είδους ταλέντο θα διέκριναν στις οντισιόν για να τα επιλέξουν. Αντ΄ αυτού τους δίνουν τα λόγια -στα ίδια ή στους γονείς τους- και μετά τα στήνουν με οδηγίες σχολικής παράστασης... Και μετά τα περισσότερα από αυτά εξαφανίζονται. Και λένε χρόνια μετά στα παιδιά και στα εγγόνια τους πως κάποτε είχαν παίξει στην τηλεόραση.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Η διεθνής «έκρηξη» της τηλεόρασης Ο «βομβαρδισμός» μας από δεκάδες νέες σειρές, με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ποιο άραγε μπορεί να είναι το μέλλον της εντυπωσιακά ακμαίας αυτή τη στιγμή μικρής οθόνης; Θα καταφέρει να κρατήσει το υψηλό επίπεδο ή θα αναγκαστεί, για λό... Main_slider Αρχαιολογικά παράλογα Ποια κυβέρνηση θα σταματήσει να παίζει παιχνίδια και θα ασχοληθεί σοβαρά με ένα θέμα κεφαλαιώδες για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλο τον κόσμο; Main_slider Επιχορηγήσεις και τρύπιες... τσέπες! Πήξαμε στις χορευτικές κυρίως, αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις που θα παιχτούν για λίγο, για πολύ λίγο, για ελάχιστες μέρες. Main_slider Κάννες χωρίς σέλφι γίνεται; Το πρώτο κόκκινο χαλί χωρίς... «αυτοφωτογραφίες». Main_q78aftikuj5luj01771n Γιουροβίζιον των (ποιοτικών) εκπτώσεων Εντυπωσιακά στησίματα, τεράστιες σκηνές πάνω στις οποίες η τεχνολογία κάνει θαύματα, αλλά το θαύμα της μουσικής απουσιάζει. Main_slider Τα θερινά σινεμά της νιότης μας Τα πρώτα θερινά εξακολουθούν να ανοίγουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Είναι όλο και λιγότερα, αλλά επιμένουν και ανοίγουν.
#load_content_with_ajax