Γνώμες

Η μικρή... πονηριά της Κατρίν Ντενέβ 11 Ιανουαρίου 2018

Μπορεί να μπερδέψεις το φλερτ, έστω το άκομψο, με την χερούκλα που απλώνεται πάνω σου;

Καλημέρα σας κυρία Κατρίν. Το κείμενο που υπογράψατε εσείς και οι 100 κυρίες, πολλές απ’ τις οποίες είναι συνάδελφοι σας ή τέλος πάντων κυρίες του κόσμου και των Τεχνών και το οποίο επιχειρεί να καταλαγιάσει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το κίνημα #me Too (το κίνημα που ξέσπασε στα κοινωνικά δίκτυα μετά το σκάνδαλο Weinstein, όπου οι «παθόντες» σπάζουν την σιωπή τους καμιά φορά μετά από δεκαετίες ) κρύβει μια μικρή πονηριά μέσα στις -κατά τα άλλα, καλογραμμένες- γραμμές του. Τόσο καλογραμμένες που κι εγώ μόλις τις διάβασα είπα μέσα μου καλά τα λέει η Κατρίν. Από τη μια η Κατρίν και από την άλλη το χάσταγκ # , που εσχάτως εισέβαλε στην καθημερινότητα με δύναμη απ’ το Χόλιγουντ, σαν νεροποντή που βρέχει θύτες και θύματα.

«Ο βιασμός είναι έγκλημα. Όμως το επίμονο ή αδέξιο “καμάκι” δεν είναι αδίκημα, ούτε η αβρότητα φαλλοκρατική επίθεση», λένε μεταξύ αλλων οι 100 κυρίες, κρούοντάς μας τον κώδωνα του κινδύνου για τον πουριτανισμό που απλώνεται ξαφνικά σαν μαύρο σύννεφο πάνω από τα κεφάλια μας. «Ως γυναίκες, δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτόν τον φεμινισμό που, πέρα από την καταγγελία των καταχρήσεων εξουσίας, παίρνει το πρόσωπο ενός μίσους προς τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα», καταλήγει το κείμενο, λέγοντας ότι υπερασπίζεται «την ελευθερία του να ενοχλείς, που είναι απαραίτητη για τη σεξουαλική ελευθερία».

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τις γραμμές και μου έρχεται μια φούντωση μια φλόγα από δω μέχρι τον ουρανό (η πονηριά που έλεγα πριν). Υπάρχει περίπτωση να είσαι γυναίκα (κορίτσι, δεσποινίς, teenager, σε κλιμακτήριο, γραία εντελώς) και να μπερδέψεις το φλερτ, έστω το άκομψο, με την χερούκλα που απλώνεται πάνω σου με άγριες διαθέσεις; Υπάρχει; - ξαναρωτάω. Oλες το ξέρουμε (κι εσείς σίγουρα κυρία Κατρίν μου) ότι μόνο λεπτή δεν είναι η διαχωριστική μεταξύ φλερτ και …ανθρωποφαγίας -μάλλον με χαράδρα μοιάζει περισσότερο, παρά με ασφαλτοστρωμένη λωρίδα.

Και για να το ξεκαθαρίσω: Ως γυναίκα ούτε εγώ αναγνωρίζω τον εαυτό μου μέσα σ’ αυτό τον νεοπουριτανισμό που αναφέρετε στο κείμενο σας (που κακώς τον αποκαλείτε «φεμινισμό») και η αβρότητα σίγουρα δεν είναι φαλλοκρατική επίθεση, αλλά δε νομίζω να διαφωνείτε ότι όσο υπάρχει αρσενικό και θηλυκό και όσο το αρσενικό έχει την υπεροχή (σωματική, επαγγελματική, κλπ) δε θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει σεξουαλική παρενόχληση. Να τα λέμε τα πράγματα με το όνομα τους – όχι να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Τις λεπτές ισορροπίες αλλού να τις αναζητήσετε. Γιατί ούτε με αυτό το εύκολο δικαστήριο του Μe Too # και μάλιστα κατόπιν εορτής (μπορεί και καμιά 30αριά χρόνια μετά) συμφωνώ αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Πιο πολύ νιώθω ότι πρέπει να μιλήσουμε για τα social media και την επανάσταση που ζούμε καθημερινά σε διάφορους τομείς της ζωής μας, παρά για το θέμα "σεξουαλική παρενόχληση". Που ουδεμία σχέση έχει με το φλερτ - μην τρελαθούμε κι όλας

Χάρη Ποντίδα

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Εθισμένοι στην καταστροφή Δεν υπάρχει, νομίζω, ευρωπαϊκή πόλη που τα αγάλματα να είναι πιο κακοπαθημένα από την Αθήνα. Main_lanthimos_252863_125853 Γιατί μας αρέσει ο Γιώργος Λάνθιμος; Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα, για να ανοιχτεί μετά στη διεθνή αγορά έχει κάτι το σχεδόν συγκινητικό, γιατί δίνει «σάρκα» σε ένα όνειρο που για έναν Ελληνα καλλιτέχνη αρχικά μπορεί να μοιάζει ουτοπικό. Main_eirini-pappafg Πόλεμος ανακοινώσεων για την Ειρήνη Παππά Ευχόμαστε ο θόρυβος να σταματήσει εδώ και να αφήσουμε την ηθοποιό στην ησυχία που έχει επιλέξει να ζει. Main_slider Σώστε τα «Ξενία» Τα γεμάτα κόσμο κάποτε ξενοδοχεία, τα αρχιτεκτονικά αυτά κοσμήματα, εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου. Main_37121999_304 Ο Γαβράς ζει, η διαδικτυακή ενημέρωση ψυχορραγεί Με την επικράτηση του Internet και στο θέμα της ενημέρωσης, το να είσαι πρώτος έχει γίνει, δυστυχώς, μοναδικός σκοπός. Main_slider Τα γαϊδουράκια πήγαν… θέατρο Ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης βρήκε έναν έξυπνο τρόπο για να διαμαρτυρηθεί για τα μαρτύρια που τραβούν τα συμπαθή τετράποδα.
#load_content_with_ajax