ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Γνώμες

Η μικρή... πονηριά της Κατρίν Ντενέβ 11 Ιανουαρίου 2018

Μπορεί να μπερδέψεις το φλερτ, έστω το άκομψο, με την χερούκλα που απλώνεται πάνω σου;

Καλημέρα σας κυρία Κατρίν. Το κείμενο που υπογράψατε εσείς και οι 100 κυρίες, πολλές απ’ τις οποίες είναι συνάδελφοι σας ή τέλος πάντων κυρίες του κόσμου και των Τεχνών και το οποίο επιχειρεί να καταλαγιάσει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το κίνημα #me Too (το κίνημα που ξέσπασε στα κοινωνικά δίκτυα μετά το σκάνδαλο Weinstein, όπου οι «παθόντες» σπάζουν την σιωπή τους καμιά φορά μετά από δεκαετίες ) κρύβει μια μικρή πονηριά μέσα στις -κατά τα άλλα, καλογραμμένες- γραμμές του. Τόσο καλογραμμένες που κι εγώ μόλις τις διάβασα είπα μέσα μου καλά τα λέει η Κατρίν. Από τη μια η Κατρίν και από την άλλη το χάσταγκ # , που εσχάτως εισέβαλε στην καθημερινότητα με δύναμη απ’ το Χόλιγουντ, σαν νεροποντή που βρέχει θύτες και θύματα.

«Ο βιασμός είναι έγκλημα. Όμως το επίμονο ή αδέξιο “καμάκι” δεν είναι αδίκημα, ούτε η αβρότητα φαλλοκρατική επίθεση», λένε μεταξύ αλλων οι 100 κυρίες, κρούοντάς μας τον κώδωνα του κινδύνου για τον πουριτανισμό που απλώνεται ξαφνικά σαν μαύρο σύννεφο πάνω από τα κεφάλια μας. «Ως γυναίκες, δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτόν τον φεμινισμό που, πέρα από την καταγγελία των καταχρήσεων εξουσίας, παίρνει το πρόσωπο ενός μίσους προς τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα», καταλήγει το κείμενο, λέγοντας ότι υπερασπίζεται «την ελευθερία του να ενοχλείς, που είναι απαραίτητη για τη σεξουαλική ελευθερία».

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τις γραμμές και μου έρχεται μια φούντωση μια φλόγα από δω μέχρι τον ουρανό (η πονηριά που έλεγα πριν). Υπάρχει περίπτωση να είσαι γυναίκα (κορίτσι, δεσποινίς, teenager, σε κλιμακτήριο, γραία εντελώς) και να μπερδέψεις το φλερτ, έστω το άκομψο, με την χερούκλα που απλώνεται πάνω σου με άγριες διαθέσεις; Υπάρχει; - ξαναρωτάω. Oλες το ξέρουμε (κι εσείς σίγουρα κυρία Κατρίν μου) ότι μόνο λεπτή δεν είναι η διαχωριστική μεταξύ φλερτ και …ανθρωποφαγίας -μάλλον με χαράδρα μοιάζει περισσότερο, παρά με ασφαλτοστρωμένη λωρίδα.

Και για να το ξεκαθαρίσω: Ως γυναίκα ούτε εγώ αναγνωρίζω τον εαυτό μου μέσα σ’ αυτό τον νεοπουριτανισμό που αναφέρετε στο κείμενο σας (που κακώς τον αποκαλείτε «φεμινισμό») και η αβρότητα σίγουρα δεν είναι φαλλοκρατική επίθεση, αλλά δε νομίζω να διαφωνείτε ότι όσο υπάρχει αρσενικό και θηλυκό και όσο το αρσενικό έχει την υπεροχή (σωματική, επαγγελματική, κλπ) δε θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει σεξουαλική παρενόχληση. Να τα λέμε τα πράγματα με το όνομα τους – όχι να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Τις λεπτές ισορροπίες αλλού να τις αναζητήσετε. Γιατί ούτε με αυτό το εύκολο δικαστήριο του Μe Too # και μάλιστα κατόπιν εορτής (μπορεί και καμιά 30αριά χρόνια μετά) συμφωνώ αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Πιο πολύ νιώθω ότι πρέπει να μιλήσουμε για τα social media και την επανάσταση που ζούμε καθημερινά σε διάφορους τομείς της ζωής μας, παρά για το θέμα "σεξουαλική παρενόχληση". Που ουδεμία σχέση έχει με το φλερτ - μην τρελαθούμε κι όλας

Χάρη Ποντίδα

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Χαμένοι στον πληθωρισμό παραστάσεων Είναι δυνατόν ένας σκηνοθέτης να κάνει έξι παραστάσεις σε μία σεζόν και να είναι όλες καλές; Main_slider Κυβερνήτης… Μιράντα, ή η δύναμη της τηλεόρασης Η αναγνωρισιμότητα που σου χαρίζει μια τηλεοπτική επιτυχία μπορεί να είναι το διαβατήριο που θα ανοίγει όλες τις πόρτες, για όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Main_slider Η Νατάσσα και η άλλη (Νατάσσα) Περιπτώσεις σαν την Καλογρίδη, που ξεκινούν ως πρωταγωνίστριες, για να καταλήξουν να γίνονται τα ανέκδοτα της παρέας με τον τρόπο που εκθέτουν τη ζωή τους, προκαλούν μια θλίψη. Main_villagers_of_ioannina_city_vic_live_at_fuzz_club_15-11-2014_athens_(4) To κλαρίνο επιστρέφει πλήρως... απενοχοποιημένο Αν κάποτε το δημοτικό τραγούδι ήταν εξορισμένο στις παρυφές του «έθνικ» τώρα είναι και πάλι κοντά μας. Main_slider Η ηδονή του... Πένθους Θα ήταν ίσως πιο κομψό και πιο ανθρώπινο να στεκόμασταν με σιωπή μπροστά στην τραγική απώλεια ενός ανθρώπου. Main_703 Η ΑΕΠΙ, τα 7 κακουργήματα και η… παράδοση του διχασμού Ο φάκελος ΑΕΠΙ πρέπει να δοθεί σε αναλυτή «κοινωνικής συμπεριφοράς» για να φτιάξει το «προφίλ» του σύγχρονου Ελληνα.
#load_content_with_ajax