ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Γνώμες

Εχει και το ΚΑΣ τα δίκια του 12 Ιανουαρίου 2018

Καλύτερο να… προσέχουμε για να έχουμε, ακόμα και αν αυτό έχει το κόστος του.

Είχαμε σύρει πολλά στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει στον οίκο Gucci την Ακρόπολη για την παρουσίαση της νέας κολεξιόν του. Είχαμε τότε βρει την ευκαιρία να ξεσπάσουμε για όλες τις χαμένες (εξαιτίας της κρατικής ολιγωρίας ή των αγκυλώσεων του συστήματος) ευκαιρίες να διαφημιστεί η χώρα μας στο εξωτερικό μέσα από το γύρισμα ταινιών και σίριαλ, από  επιδείξεις μόδας κλπ. Δεν είμαι ακόμα σίγουρος αν εκείνη ήταν μία σωστή απόφαση, όμως, διαβάζοντας τώρα για την παραχώρηση με ομόφωνη απόφαση των μελών του ΚΑΣ του αύλειου χώρου μπροστά στο Ηρώδειο για επίδειξη που θα πραγματοποιήσει ο οίκος «Zeus and Dione», σε μια δεύτερη πιο ψύχραιμη σκέψη δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ πως, και στην περίπτωση της χρήσης των μνημείων μας είναι καλύτερο να… προσέχουμε για να έχουμε, ακόμα και αν αυτό έχει το κόστος του.

Κοντολογίς, από ένα ΚΑΣ που τα ξεπουλάει όλα προτιμώ ένα ΚΑΣ αυστηρό. Αυστηρό εκεί που πρέπει, γιατί τώρα, για έναν χώρο σαν την εκτός του Ηρωδείου πλατεία εμφανίζεται πιο άνετο, Βάζοντας πάντα όρους και όρια, εν προκειμένω ζητώντας όλες οι υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν να είναι ελαφρές και μεταφερόμενες, να μην υπάρξει καμία φθορά στα χαμηλά αρχαία κατάλοιπα, η μεταφορά του εξοπλισμού να γίνει με όχημα βάρους μικρότερου των 8 τόνων… Θετική, από δίπλα, και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) του ΥΠΠΟΑ, η οποία βρήκε την ευκαιρία με ανακοίνωσή της γενικής γραμματέως της και προέδρου του ΚΑΣ, κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη να αναφερθεί στις πρόσφατες γκρίνιες: «Πέρσι, ανάμεσα στα πολύ δύσκολα θέματα που εξετάσαμε ήταν και το θέμα του οίκου μόδας Gucci, που ζήτησε τον Παρθενώνα και μόνον αυτόν, παρά το γεγονός ότι το ΚΑΣ πρότεινε και άλλους χώρους. Και τότε είχαν γραφτεί διάφορα, είχαμε πολλούς υποστηρικτές, αλλά και κάποιους που έλεγαν ότι έπρεπε να το είχαμε δώσει. Δεν είναι το ΚΑΣ αρνητικό σε σοβαρές εκδηλώσεις μόδας, αλλά βεβαίως να μπορούν να συνάδουν με τον χώρο που ζητούν».

Για να δούμε τώρα πώς θα λειτουργήσει η επίδειξη που θα γίνει στο Ηρώδειο στις 2 Απριλίου. Εχοντας πάντα στο μυαλό μας πως η εκμετάλλευση των αρχαιολογικών θησαυρών μας προϋποθέτει την προστασία τους και τον σεβασμό τους. Δεν ξεπουλάμε την ιστορία μας, την προβάλουμε με φροντίδα και σύνεση. Δεν την εμπορευόμαστε άνευ όρων, την εκμεταλλευόμαστε λειτουργώντας πάντα μέσα σε αυστηρά (αλλά και λογικά) πλαίσια. Υπερήφανοι (ως Ελληνες)… με το αζημίωτο.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Η διεθνής «έκρηξη» της τηλεόρασης Ο «βομβαρδισμός» μας από δεκάδες νέες σειρές, με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ποιο άραγε μπορεί να είναι το μέλλον της εντυπωσιακά ακμαίας αυτή τη στιγμή μικρής οθόνης; Θα καταφέρει να κρατήσει το υψηλό επίπεδο ή θα αναγκαστεί, για λό... Main_slider Αρχαιολογικά παράλογα Ποια κυβέρνηση θα σταματήσει να παίζει παιχνίδια και θα ασχοληθεί σοβαρά με ένα θέμα κεφαλαιώδες για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλο τον κόσμο; Main_slider Επιχορηγήσεις και τρύπιες... τσέπες! Πήξαμε στις χορευτικές κυρίως, αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις που θα παιχτούν για λίγο, για πολύ λίγο, για ελάχιστες μέρες. Main_slider Κάννες χωρίς σέλφι γίνεται; Το πρώτο κόκκινο χαλί χωρίς... «αυτοφωτογραφίες». Main_q78aftikuj5luj01771n Γιουροβίζιον των (ποιοτικών) εκπτώσεων Εντυπωσιακά στησίματα, τεράστιες σκηνές πάνω στις οποίες η τεχνολογία κάνει θαύματα, αλλά το θαύμα της μουσικής απουσιάζει. Main_slider Τα θερινά σινεμά της νιότης μας Τα πρώτα θερινά εξακολουθούν να ανοίγουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Είναι όλο και λιγότερα, αλλά επιμένουν και ανοίγουν.
#load_content_with_ajax