Γνώμες

Εχει και το ΚΑΣ τα δίκια του 12 Ιανουαρίου 2018

Καλύτερο να… προσέχουμε για να έχουμε, ακόμα και αν αυτό έχει το κόστος του.

Είχαμε σύρει πολλά στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει στον οίκο Gucci την Ακρόπολη για την παρουσίαση της νέας κολεξιόν του. Είχαμε τότε βρει την ευκαιρία να ξεσπάσουμε για όλες τις χαμένες (εξαιτίας της κρατικής ολιγωρίας ή των αγκυλώσεων του συστήματος) ευκαιρίες να διαφημιστεί η χώρα μας στο εξωτερικό μέσα από το γύρισμα ταινιών και σίριαλ, από  επιδείξεις μόδας κλπ. Δεν είμαι ακόμα σίγουρος αν εκείνη ήταν μία σωστή απόφαση, όμως, διαβάζοντας τώρα για την παραχώρηση με ομόφωνη απόφαση των μελών του ΚΑΣ του αύλειου χώρου μπροστά στο Ηρώδειο για επίδειξη που θα πραγματοποιήσει ο οίκος «Zeus and Dione», σε μια δεύτερη πιο ψύχραιμη σκέψη δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ πως, και στην περίπτωση της χρήσης των μνημείων μας είναι καλύτερο να… προσέχουμε για να έχουμε, ακόμα και αν αυτό έχει το κόστος του.

Κοντολογίς, από ένα ΚΑΣ που τα ξεπουλάει όλα προτιμώ ένα ΚΑΣ αυστηρό. Αυστηρό εκεί που πρέπει, γιατί τώρα, για έναν χώρο σαν την εκτός του Ηρωδείου πλατεία εμφανίζεται πιο άνετο, Βάζοντας πάντα όρους και όρια, εν προκειμένω ζητώντας όλες οι υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν να είναι ελαφρές και μεταφερόμενες, να μην υπάρξει καμία φθορά στα χαμηλά αρχαία κατάλοιπα, η μεταφορά του εξοπλισμού να γίνει με όχημα βάρους μικρότερου των 8 τόνων… Θετική, από δίπλα, και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) του ΥΠΠΟΑ, η οποία βρήκε την ευκαιρία με ανακοίνωσή της γενικής γραμματέως της και προέδρου του ΚΑΣ, κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη να αναφερθεί στις πρόσφατες γκρίνιες: «Πέρσι, ανάμεσα στα πολύ δύσκολα θέματα που εξετάσαμε ήταν και το θέμα του οίκου μόδας Gucci, που ζήτησε τον Παρθενώνα και μόνον αυτόν, παρά το γεγονός ότι το ΚΑΣ πρότεινε και άλλους χώρους. Και τότε είχαν γραφτεί διάφορα, είχαμε πολλούς υποστηρικτές, αλλά και κάποιους που έλεγαν ότι έπρεπε να το είχαμε δώσει. Δεν είναι το ΚΑΣ αρνητικό σε σοβαρές εκδηλώσεις μόδας, αλλά βεβαίως να μπορούν να συνάδουν με τον χώρο που ζητούν».

Για να δούμε τώρα πώς θα λειτουργήσει η επίδειξη που θα γίνει στο Ηρώδειο στις 2 Απριλίου. Εχοντας πάντα στο μυαλό μας πως η εκμετάλλευση των αρχαιολογικών θησαυρών μας προϋποθέτει την προστασία τους και τον σεβασμό τους. Δεν ξεπουλάμε την ιστορία μας, την προβάλουμε με φροντίδα και σύνεση. Δεν την εμπορευόμαστε άνευ όρων, την εκμεταλλευόμαστε λειτουργώντας πάντα μέσα σε αυστηρά (αλλά και λογικά) πλαίσια. Υπερήφανοι (ως Ελληνες)… με το αζημίωτο.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Εθισμένοι στην καταστροφή Δεν υπάρχει, νομίζω, ευρωπαϊκή πόλη που τα αγάλματα να είναι πιο κακοπαθημένα από την Αθήνα. Main_lanthimos_252863_125853 Γιατί μας αρέσει ο Γιώργος Λάνθιμος; Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα, για να ανοιχτεί μετά στη διεθνή αγορά έχει κάτι το σχεδόν συγκινητικό, γιατί δίνει «σάρκα» σε ένα όνειρο που για έναν Ελληνα καλλιτέχνη αρχικά μπορεί να μοιάζει ουτοπικό. Main_eirini-pappafg Πόλεμος ανακοινώσεων για την Ειρήνη Παππά Ευχόμαστε ο θόρυβος να σταματήσει εδώ και να αφήσουμε την ηθοποιό στην ησυχία που έχει επιλέξει να ζει. Main_slider Σώστε τα «Ξενία» Τα γεμάτα κόσμο κάποτε ξενοδοχεία, τα αρχιτεκτονικά αυτά κοσμήματα, εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου. Main_37121999_304 Ο Γαβράς ζει, η διαδικτυακή ενημέρωση ψυχορραγεί Με την επικράτηση του Internet και στο θέμα της ενημέρωσης, το να είσαι πρώτος έχει γίνει, δυστυχώς, μοναδικός σκοπός. Main_slider Τα γαϊδουράκια πήγαν… θέατρο Ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης βρήκε έναν έξυπνο τρόπο για να διαμαρτυρηθεί για τα μαρτύρια που τραβούν τα συμπαθή τετράποδα.
#load_content_with_ajax