ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Γνώμες | Γνώμες

Εχει και το ΚΑΣ τα δίκια του 12 Ιανουαρίου 2018

Καλύτερο να… προσέχουμε για να έχουμε, ακόμα και αν αυτό έχει το κόστος του.

Είχαμε σύρει πολλά στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει στον οίκο Gucci την Ακρόπολη για την παρουσίαση της νέας κολεξιόν του. Είχαμε τότε βρει την ευκαιρία να ξεσπάσουμε για όλες τις χαμένες (εξαιτίας της κρατικής ολιγωρίας ή των αγκυλώσεων του συστήματος) ευκαιρίες να διαφημιστεί η χώρα μας στο εξωτερικό μέσα από το γύρισμα ταινιών και σίριαλ, από  επιδείξεις μόδας κλπ. Δεν είμαι ακόμα σίγουρος αν εκείνη ήταν μία σωστή απόφαση, όμως, διαβάζοντας τώρα για την παραχώρηση με ομόφωνη απόφαση των μελών του ΚΑΣ του αύλειου χώρου μπροστά στο Ηρώδειο για επίδειξη που θα πραγματοποιήσει ο οίκος «Zeus and Dione», σε μια δεύτερη πιο ψύχραιμη σκέψη δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ πως, και στην περίπτωση της χρήσης των μνημείων μας είναι καλύτερο να… προσέχουμε για να έχουμε, ακόμα και αν αυτό έχει το κόστος του.

Κοντολογίς, από ένα ΚΑΣ που τα ξεπουλάει όλα προτιμώ ένα ΚΑΣ αυστηρό. Αυστηρό εκεί που πρέπει, γιατί τώρα, για έναν χώρο σαν την εκτός του Ηρωδείου πλατεία εμφανίζεται πιο άνετο, Βάζοντας πάντα όρους και όρια, εν προκειμένω ζητώντας όλες οι υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν να είναι ελαφρές και μεταφερόμενες, να μην υπάρξει καμία φθορά στα χαμηλά αρχαία κατάλοιπα, η μεταφορά του εξοπλισμού να γίνει με όχημα βάρους μικρότερου των 8 τόνων… Θετική, από δίπλα, και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) του ΥΠΠΟΑ, η οποία βρήκε την ευκαιρία με ανακοίνωσή της γενικής γραμματέως της και προέδρου του ΚΑΣ, κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη να αναφερθεί στις πρόσφατες γκρίνιες: «Πέρσι, ανάμεσα στα πολύ δύσκολα θέματα που εξετάσαμε ήταν και το θέμα του οίκου μόδας Gucci, που ζήτησε τον Παρθενώνα και μόνον αυτόν, παρά το γεγονός ότι το ΚΑΣ πρότεινε και άλλους χώρους. Και τότε είχαν γραφτεί διάφορα, είχαμε πολλούς υποστηρικτές, αλλά και κάποιους που έλεγαν ότι έπρεπε να το είχαμε δώσει. Δεν είναι το ΚΑΣ αρνητικό σε σοβαρές εκδηλώσεις μόδας, αλλά βεβαίως να μπορούν να συνάδουν με τον χώρο που ζητούν».

Για να δούμε τώρα πώς θα λειτουργήσει η επίδειξη που θα γίνει στο Ηρώδειο στις 2 Απριλίου. Εχοντας πάντα στο μυαλό μας πως η εκμετάλλευση των αρχαιολογικών θησαυρών μας προϋποθέτει την προστασία τους και τον σεβασμό τους. Δεν ξεπουλάμε την ιστορία μας, την προβάλουμε με φροντίδα και σύνεση. Δεν την εμπορευόμαστε άνευ όρων, την εκμεταλλευόμαστε λειτουργώντας πάντα μέσα σε αυστηρά (αλλά και λογικά) πλαίσια. Υπερήφανοι (ως Ελληνες)… με το αζημίωτο.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Χαμένοι στον πληθωρισμό παραστάσεων Είναι δυνατόν ένας σκηνοθέτης να κάνει έξι παραστάσεις σε μία σεζόν και να είναι όλες καλές; Main_slider Κυβερνήτης… Μιράντα, ή η δύναμη της τηλεόρασης Η αναγνωρισιμότητα που σου χαρίζει μια τηλεοπτική επιτυχία μπορεί να είναι το διαβατήριο που θα ανοίγει όλες τις πόρτες, για όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Main_slider Η Νατάσσα και η άλλη (Νατάσσα) Περιπτώσεις σαν την Καλογρίδη, που ξεκινούν ως πρωταγωνίστριες, για να καταλήξουν να γίνονται τα ανέκδοτα της παρέας με τον τρόπο που εκθέτουν τη ζωή τους, προκαλούν μια θλίψη. Main_villagers_of_ioannina_city_vic_live_at_fuzz_club_15-11-2014_athens_(4) To κλαρίνο επιστρέφει πλήρως... απενοχοποιημένο Αν κάποτε το δημοτικό τραγούδι ήταν εξορισμένο στις παρυφές του «έθνικ» τώρα είναι και πάλι κοντά μας. Main_slider Η ηδονή του... Πένθους Θα ήταν ίσως πιο κομψό και πιο ανθρώπινο να στεκόμασταν με σιωπή μπροστά στην τραγική απώλεια ενός ανθρώπου. Main_703 Η ΑΕΠΙ, τα 7 κακουργήματα και η… παράδοση του διχασμού Ο φάκελος ΑΕΠΙ πρέπει να δοθεί σε αναλυτή «κοινωνικής συμπεριφοράς» για να φτιάξει το «προφίλ» του σύγχρονου Ελληνα.
#load_content_with_ajax