ΤΡΙΤΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Γνώμες | Γνώμες

Εχει και το ΚΑΣ τα δίκια του 12 Ιανουαρίου 2018

Καλύτερο να… προσέχουμε για να έχουμε, ακόμα και αν αυτό έχει το κόστος του.

Είχαμε σύρει πολλά στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει στον οίκο Gucci την Ακρόπολη για την παρουσίαση της νέας κολεξιόν του. Είχαμε τότε βρει την ευκαιρία να ξεσπάσουμε για όλες τις χαμένες (εξαιτίας της κρατικής ολιγωρίας ή των αγκυλώσεων του συστήματος) ευκαιρίες να διαφημιστεί η χώρα μας στο εξωτερικό μέσα από το γύρισμα ταινιών και σίριαλ, από  επιδείξεις μόδας κλπ. Δεν είμαι ακόμα σίγουρος αν εκείνη ήταν μία σωστή απόφαση, όμως, διαβάζοντας τώρα για την παραχώρηση με ομόφωνη απόφαση των μελών του ΚΑΣ του αύλειου χώρου μπροστά στο Ηρώδειο για επίδειξη που θα πραγματοποιήσει ο οίκος «Zeus and Dione», σε μια δεύτερη πιο ψύχραιμη σκέψη δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ πως, και στην περίπτωση της χρήσης των μνημείων μας είναι καλύτερο να… προσέχουμε για να έχουμε, ακόμα και αν αυτό έχει το κόστος του.

Κοντολογίς, από ένα ΚΑΣ που τα ξεπουλάει όλα προτιμώ ένα ΚΑΣ αυστηρό. Αυστηρό εκεί που πρέπει, γιατί τώρα, για έναν χώρο σαν την εκτός του Ηρωδείου πλατεία εμφανίζεται πιο άνετο, Βάζοντας πάντα όρους και όρια, εν προκειμένω ζητώντας όλες οι υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν να είναι ελαφρές και μεταφερόμενες, να μην υπάρξει καμία φθορά στα χαμηλά αρχαία κατάλοιπα, η μεταφορά του εξοπλισμού να γίνει με όχημα βάρους μικρότερου των 8 τόνων… Θετική, από δίπλα, και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) του ΥΠΠΟΑ, η οποία βρήκε την ευκαιρία με ανακοίνωσή της γενικής γραμματέως της και προέδρου του ΚΑΣ, κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη να αναφερθεί στις πρόσφατες γκρίνιες: «Πέρσι, ανάμεσα στα πολύ δύσκολα θέματα που εξετάσαμε ήταν και το θέμα του οίκου μόδας Gucci, που ζήτησε τον Παρθενώνα και μόνον αυτόν, παρά το γεγονός ότι το ΚΑΣ πρότεινε και άλλους χώρους. Και τότε είχαν γραφτεί διάφορα, είχαμε πολλούς υποστηρικτές, αλλά και κάποιους που έλεγαν ότι έπρεπε να το είχαμε δώσει. Δεν είναι το ΚΑΣ αρνητικό σε σοβαρές εκδηλώσεις μόδας, αλλά βεβαίως να μπορούν να συνάδουν με τον χώρο που ζητούν».

Για να δούμε τώρα πώς θα λειτουργήσει η επίδειξη που θα γίνει στο Ηρώδειο στις 2 Απριλίου. Εχοντας πάντα στο μυαλό μας πως η εκμετάλλευση των αρχαιολογικών θησαυρών μας προϋποθέτει την προστασία τους και τον σεβασμό τους. Δεν ξεπουλάμε την ιστορία μας, την προβάλουμε με φροντίδα και σύνεση. Δεν την εμπορευόμαστε άνευ όρων, την εκμεταλλευόμαστε λειτουργώντας πάντα μέσα σε αυστηρά (αλλά και λογικά) πλαίσια. Υπερήφανοι (ως Ελληνες)… με το αζημίωτο.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Ηθοποιοί… για σφαλιάρες Τι πετάει; Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, υποθέτω. Κρίμα! Και περαστικά τους! Main_stranger-things-2-cast Μικρές ηλικίες, μεγάλες ερμηνείες... εξωτερικού Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα; Main_slider Η μικρή... πονηριά της Κατρίν Ντενέβ Μπορεί να μπερδέψεις το φλερτ, έστω το άκομψο, με την χερούκλα που απλώνεται πάνω σου; Main_slider Η δημόσια τέχνη του «σκανδάλου»: Δρομέας, Βουγιουκλάκη και Φύλαξ Η τέχνη πάντα απεικονίζει θεούς και δαίμονες. Ανάλογα με τα μάτια που την κοιτάνε. Main_oprah-golden-globes-cecil-b-demille-honor-2 Go back madam Οπρα! Θέλω να πιστεύω πώς όλο αυτό το τραβηγμένο από τα μαλλιά αστειάκι που παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες, θα κάνει τον κύκλο του και θα ξεχαστεί. Main_1515122475-review- Θα στοιχημάτιζε τώρα κάποιος ότι ο Γκάρι Όλντμαν θα κερδίσει το Όσκαρ; Ο Γκάρι Όλντμανχτυπά γυναίκες και είναι αντισημίτης!
#load_content_with_ajax