Γνώμες

Κάννες χωρίς σέλφι γίνεται; 11 Μαΐου 2018

Το πρώτο κόκκινο χαλί χωρίς... «αυτοφωτογραφίες».

Φωτιά στην ματαιοδοξία των σταρ έβαλε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών, Τιερί Φρεμό, όταν λίγους μήνες πριν σε συνέντευξή του ανακοίνωσε πως στο φεστιβάλ θα απαγορεύονται στο εξής οι σέλφι πάνω στο κόκκινο χαλί.

Αυτό και γίνεται από τις 7 Μαίου- ημερομηνία δηλαδή που ξεκίνησε το φεστιβάλ. Γιατί, δεν έφταναν οι φωτογράφοι που ακινητοποιούσαν τους ηθοποιούς για τις απαραίτητες πόζες και δημιουργούσαν καθυστερήσεις στην προσέλευση, ήταν και οι ίδιοι ηθοποιοί που σταματούσαν για να αυτοφωτογραφηθούν δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο μπλοκάρισμα. «Η επιβράδυνση που προκαλείται από την ενόχληση που προκύπτει από τις σέλφι  αμαυρώνει την ποιότητα της εμπειρίας του κόκκινου χαλιού και του Φεστιβάλ» είπε ο Φρεμό για να τονίσει χαρακτηριστικά πως αυτό «τσαλακώνει το μεγαλείο των Καννών».

Ακούγεται αυστηρός; Στην πραγματικότητα επιβάλει κάτι που θα έπρεπε να έχει με κάποιο τρόπο αν όχι επιβληθεί, τουλάχιστον περιοριστεί σε όλους τους δημόσιους χώρους. Η επιδημία των σέλφι έχει παραγίνει. Οι επισκέπτες σε μουσεία, αρχαιολογικούς τόπους, ακόμα και σε αίθουσες συναυλιών και σε θεατρικές σκηνές, περισσότερο ενδιαφέρονται για την αυτοφωτογράφισή τους, παρά για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Αγάλματα και πίνακες γίνονται φόντα σε φωτογραφίες γεμάτες χαμόγελα και γκριμάτσες, η τέχνη ευτελίζεται γίνεται κάτι… συμπληρωματικό, μια πινελιά χρώματος, στην εικόνα του κάθε φιλόδοξου μοντέλου.

Την ίδια στιγμή, όλοι εμείς, έχουμε βρεθεί να ποζάρουμε εν αγνοία μας σε χιλιάδες φωτογραφίες που στέλνονται και αναρτώνται σε ολόκληρο τον κόσμο, επειδή είχαμε την ατυχία να περνάμε δίπλα ή πίσω από τους αυτοφωτογραφιζόμενους τουρίστες, περαστικούς, φίλους μας. Η ιδιωτικότητα ως δικαίωμα καταργείται, τα πάντα εκτίθενται στα αδηφάγα μάτια των αγνώστων.

Με όλα αυτά, ακόμα και κάτι που ξεκίνησε χαριτωμένα καταντάει υπερβολικό, αγενές και άκομψο. Είναι, θα πείτε, ένα φαινόμενο της νέας εποχής. Μήπως λοιπόν ο Τιερί Φρεμό βάζοντάς τα με αυτή την εποχή αποδεικνύεται οπισθοδρομικός;

Πόσο όμως οπισθοδρομικό μπορεί να είναι το καλό γούστο και η ποιότητα όπως αυτά εκδηλώνονται μέσα από συμπεριφορές που τις χαρακτηρίζουν το μέτρο και η ευγένεια; Είναι δεδομένο: Σε μια «ουρά» όπως αυτή που σχηματίζεται στο κόκκινο χαλί δεν μπορούμε να καθυστερούμε και να μπλοκάρουμε αυτούς που ακολουθούν για να αυτοφωτογραφηθούμε. Για να δούμε αν οι ηθοποιοί θα πειστούν και θα κάνουν αυτό που πρέπει. Δίνοντας ίσως το μήνυμα και σε όλους εμάς που περισσότερο φωτογραφιζόμαστε παρά ζούμε. Και ξαναδίνοντας στις λίγες και καλές φωτογραφίες την αξία που είχαν όταν δεν ήταν τόσο πολλές και τόσο πρόχειρες!

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_original_slider Οι ελληνικές ταινίες… πάνε θέατρο Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι αισιόδοξος, φωτεινός και χαριτωμένος. Γι΄ αυτό αρέσει. Γι΄ αυτό και προτιμάται ακόμα. Γιατί είναι μια εύκολη λύση. Main_slider Η θλιβερή ιστορία του Θεατρικού Μουσείου Στα δικαστήρια σέρνεται κάθε λίγο και λιγάκι ο πρόεδρός του, Κώστας Γεωργουσόπουλος, για τα μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί. Main_slider Εθισμένοι στην καταστροφή Δεν υπάρχει, νομίζω, ευρωπαϊκή πόλη που τα αγάλματα να είναι πιο κακοπαθημένα από την Αθήνα. Main_lanthimos_252863_125853 Γιατί μας αρέσει ο Γιώργος Λάνθιμος; Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα, για να ανοιχτεί μετά στη διεθνή αγορά έχει κάτι το σχεδόν συγκινητικό, γιατί δίνει «σάρκα» σε ένα όνειρο που για έναν Ελληνα καλλιτέχνη αρχικά μπορεί να μοιάζει ουτοπικό. Main_eirini-pappafg Πόλεμος ανακοινώσεων για την Ειρήνη Παππά Ευχόμαστε ο θόρυβος να σταματήσει εδώ και να αφήσουμε την ηθοποιό στην ησυχία που έχει επιλέξει να ζει. Main_slider Σώστε τα «Ξενία» Τα γεμάτα κόσμο κάποτε ξενοδοχεία, τα αρχιτεκτονικά αυτά κοσμήματα, εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου.
#load_content_with_ajax