ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Γνώμες

Τα θερινά σινεμά της νιότης μας 04 Μαΐου 2018

Τα πρώτα θερινά εξακολουθούν να ανοίγουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Είναι όλο και λιγότερα, αλλά επιμένουν και ανοίγουν.

Ανοίγουν τα πρώτα θερινά σινεμά της Αθήνας. Σ’ ένα νέο παιδί πιθανώς αυτό δε λέει τίποτα. Όπως θα πάει στα χειμερινά θα πάει και στα θερινά - ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο Facebook καθ΄ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Άλλες εποχές… ΄Η δε θα πάει καθόλου, θα μείνει με τους κολλητούς στο σπίτι να δουν σερί όλο τον τρίτο κύκλο του αγαπημένου τους σίριαλ, που τον έχουν κατεβάσει. Άλλες εποχές είπαμε. Όμως τα πρώτα θερινά εξακολουθούν να ανοίγουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Είναι όλο και λιγότερα, αλλά επιμένουν και ανοίγουν. Αυτό για εμάς που μεγαλώσαμε περνώντας τα καλοκαίρια μας μέσα στις χαλικοστρωμένες πλατείες τους είναι σημαντικό.

Γιατί μαζί με τις πόρτες τους ανοίγει και ένα παράθυρο στη μνήμη, επανέρχονται όμορφες αναμνήσεις. Γιατί ο… ουρανός τους είναι δικός μας! Τελικά, η απόλαυση του να κάθεσαι στον θερινό κινηματογράφο με ένα παγωμένο αναψυκτικό στο χέρι και να κοιτάζεις ψηλά, όσα αστέρια αντέχουν να λάμπουν πάνω από τα φώτα της πόλης, μπορεί να είναι και πιο μεγάλη από την απόλαυση που σου δημιουργεί η παρακολούθηση μιας ταινίας. Ας μην γελιόμαστε, στα θερινά τα σινεμά πολλές φορές (τις περισσότερες;) δεν πηγαίνουμε μόνο για την ταινία, πηγαίνουμε για τον χώρο, για τη νύχτα, για τη μυρωδιά από τα φρεσκοποτισμένα λουλούδια, για την μπύρα και το παγωτό, για την παρέα. Και αν η ταινία κουράσει, υπάρχει πάντα η θέα στα γύρω μπαλκόνια όπου όλο και κάτι ενδιαφέρον θα γίνεται. Ετσι, όπως καθόμαστε στο σκοτάδι, εύκολα η ματιά μας θα εισχωρήσει και στο απέναντι σπίτι για να παρατηρήσει για λίγο εκείνο το ζευγάρι που μοιάζει να μιλάει σε έντονο τόνο: Ιδού μια «ταινία» που «προβάλλεται» παράλληλα με την ταινία. Και μυθοπλασία και πραγματική ζωή! Μεγάλη η ποικιλία στα θερινά τα σινεμά. Διαλέξεις και παίρνεις.

Κυρίως όμως… τα νιάτα μας. Αυτά ξαναβρίσκουμε στα θερινά τα σινεμά. Τις εφηβικές παρέες μας, τις βόλτες μας, τις πρώτες φιλίες και αγάπες μας, και έπειτα τα φοιτητικά τα χρόνια μας, τότε που περισσότερο βλέπαμε ταινίες παρά διαβάζαμε. Γι΄αυτό και η μικρή συγκίνηση που πολλοί από εμάς νιώθουμε κάθε φορά που ξαναανοίγουν. Για την επιστροφή. Για την πολύτιμη μνήμη. Για αυτά που φύγαν αλλά εμείς τα έχουμε κρατήσει μέσα μας. Ακόμα και για το εκνευρισμένο «Σιωπή!» του κυρίου από το πίσω κάθισμα όταν μας έπιανε νευρικό γέλιο. Θερινά σινεμά. Ανεμελιά! Κάτι σαν να μένουμε πάντα παιδιά…

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Η διεθνής «έκρηξη» της τηλεόρασης Ο «βομβαρδισμός» μας από δεκάδες νέες σειρές, με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ποιο άραγε μπορεί να είναι το μέλλον της εντυπωσιακά ακμαίας αυτή τη στιγμή μικρής οθόνης; Θα καταφέρει να κρατήσει το υψηλό επίπεδο ή θα αναγκαστεί, για λό... Main_slider Αρχαιολογικά παράλογα Ποια κυβέρνηση θα σταματήσει να παίζει παιχνίδια και θα ασχοληθεί σοβαρά με ένα θέμα κεφαλαιώδες για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλο τον κόσμο; Main_slider Επιχορηγήσεις και τρύπιες... τσέπες! Πήξαμε στις χορευτικές κυρίως, αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις που θα παιχτούν για λίγο, για πολύ λίγο, για ελάχιστες μέρες. Main_slider Κάννες χωρίς σέλφι γίνεται; Το πρώτο κόκκινο χαλί χωρίς... «αυτοφωτογραφίες». Main_q78aftikuj5luj01771n Γιουροβίζιον των (ποιοτικών) εκπτώσεων Εντυπωσιακά στησίματα, τεράστιες σκηνές πάνω στις οποίες η τεχνολογία κάνει θαύματα, αλλά το θαύμα της μουσικής απουσιάζει. Main_brooklyn-book-festival-2017-bookend-events-1 Σε πόσες παρουσιάσεις βιβλίων πήγατε σήμερα; Όχι πως μου πέφτει λόγος, αλλά δεν βρίσκω κομψό να καλείς γνωστούς και φίλους και (σχεδόν) να τους υποχρεώνεις να σε αγοράσουν.
#load_content_with_ajax