ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Γνώμες

Γιουροβίζιον των (ποιοτικών) εκπτώσεων 10 Μαΐου 2018

Εντυπωσιακά στησίματα, τεράστιες σκηνές πάνω στις οποίες η τεχνολογία κάνει θαύματα, αλλά το θαύμα της μουσικής απουσιάζει.

Πρόκειται για τον θεσμό που λατρεύουμε να μισούμε. Η αλήθεια είναι πως παλαιότερα ασχολούμασταν μαζί του περισσότερο. Ηταν η εποχή που συναντιόμασταν πιο συχνά με φίλους στα σπίτια, και περιδρομιάζαμε περιμένοντας να δούμε αν η Καίτη Γαρμπή φορούσε ή όχι εσώρουχο και αν η Αννα Βίσση θα σήκωνε σωστά τη γάμπα για να κάνει «Autostop». Και τώρα πάντως, που έχει χάσει μεγάλο μέρος της δημοφιλίας του (και οι διαγωνισμοί τραγουδιού γερνάνε), εξακολουθούμε να τον βλέπουμε. Το δείχνουν κάθε χρόνο οι υψηλές θεαματικότητες της Γιουροβίζιον.

Το έδειξαν εφέτος και οι εκατοντάδες αναρτήσεις σε Facebook, Twitter κλπ. το βράδυ του πρώτου ημιτελικού όπου προκρίθηκε η Κύπρος (αναμενόμενο) και κόπηκε η Ελλάδα (ακόμα πιο αναμενόμενο). Αναρτήσεις που επιβεβαίωναν πως ακόμα και εκείνοι που έβλεπαν «Τατουάζ» (είμαστε και σε κρίσιμο σημείο με τους σίριαλ κίλερ και διάφορους άλλους ύποπτους να κυκλοφορούν ελεύθεροι!) έκαναν κάθε λίγο και λιγάκι ένα πέρασμα και από τη δημόσια τηλεόραση να δουν πώς πάνε τα πράγματα.

Πώς πάνε λοιπόν εφέτος τα πράγματα στη Γιουροβίζιον; Όπως και τα τελευταία χρόνια. Δεν… πολυπάνε. Σέρνονται, όπως σέρνεται και η ευρωπαϊκή ποπ σκηνή, που μοιάζει να έχει χάσει την έμπνευσή της. Καμία πρωτοτυπία, καμία έξυπνη λύση, κανένα (αν θέλουμε να είμαστε αυστηροί) πραγματικά καλό τραγούδι που θα το θυμόμαστε όταν θα σβήσουν τα φώτα. Εντυπωσιακά στησίματα, τεράστιες σκηνές πάνω στις οποίες η τεχνολογία κάνει θαύματα, αλλά το θαύμα της μουσικής απουσιάζει. Είναι αυτό που διαπιστώνεις παρακολουθώντας και τις ελληνικές συμμετοχές των τελευταίων χρόνων. Από το πιασιάρικο «Number one» της Παπαρίζου και μετά, μια παρέλαση αδιάφορων ή και κακών τραγουδιών, με το φετινό να μην καταφέρνει ούτε καν να προκριθεί στον τελικό. Και γιατί να προκριθεί; Για την πληκτική μουσική; Για το μίζερο στήσιμο; Για την αδιευκρίνιστη μπλε… μούντζα της ερμηνεύτριας; Αντιθέτως η Φουρέϊρα προκρίθηκε φέρνοντας χαρά σε Κύπρο και Ελλάδα. Να πανηγυρίσουμε που η σκυλοποπ αισθητική μας ξεσήκωσε τους φαν του διαγωνισμού στη Λισσαβόνα; Είναι μια νίκη και αυτή. Από την άλλη, ας αναλογιστούμε, τι τραγούδια έβγαζε κάποτε αυτή η γωνιά της Μεσογείου (ακόμα και «Γιουροβιζιονικά», από το «Μάθημα σολφέζ» του Χατζηνάσιου ως την «Ανοιξη» του Ανδρέα Μικρούτσικου) και τι τραγουδιστές, και τι βγάζει τώρα. Ακόμα και αν η εκπρόσωπος της Κύπρου έκανε καλά τη δουλειά της (που την έκανε), ας προσπαθήσουμε να κάνουμε και την ποιοτική αποτίμηση του τραγουδιού και της εμφάνισής της και τα ξαναλέμε. ΄Η μάλλον ας το αφήσουμε, δεν μας συμφέρει. Ας ευχηθούμε μόνο στην Κύπρο, καλή επιτυχία στον τελικό του Σαββάτου.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Η διεθνής «έκρηξη» της τηλεόρασης Ο «βομβαρδισμός» μας από δεκάδες νέες σειρές, με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ποιο άραγε μπορεί να είναι το μέλλον της εντυπωσιακά ακμαίας αυτή τη στιγμή μικρής οθόνης; Θα καταφέρει να κρατήσει το υψηλό επίπεδο ή θα αναγκαστεί, για λό... Main_slider Αρχαιολογικά παράλογα Ποια κυβέρνηση θα σταματήσει να παίζει παιχνίδια και θα ασχοληθεί σοβαρά με ένα θέμα κεφαλαιώδες για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλο τον κόσμο; Main_slider Επιχορηγήσεις και τρύπιες... τσέπες! Πήξαμε στις χορευτικές κυρίως, αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις που θα παιχτούν για λίγο, για πολύ λίγο, για ελάχιστες μέρες. Main_slider Κάννες χωρίς σέλφι γίνεται; Το πρώτο κόκκινο χαλί χωρίς... «αυτοφωτογραφίες». Main_slider Τα θερινά σινεμά της νιότης μας Τα πρώτα θερινά εξακολουθούν να ανοίγουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Είναι όλο και λιγότερα, αλλά επιμένουν και ανοίγουν. Main_brooklyn-book-festival-2017-bookend-events-1 Σε πόσες παρουσιάσεις βιβλίων πήγατε σήμερα; Όχι πως μου πέφτει λόγος, αλλά δεν βρίσκω κομψό να καλείς γνωστούς και φίλους και (σχεδόν) να τους υποχρεώνεις να σε αγοράσουν.
#load_content_with_ajax